Povežite se s nama

U fokusu

Bernardini madraci uskoro i u Japanu, Kini i Azarbejdžanu?

Objavljeno:

- dana

MEĐIMURJE

Veleposlanici Azarbejdžana, Češke, Japana, Poljske, Ukrajine, Norveške, Rusije, Kine i Indonezije posjetili su prošloga petka Međimurje, kako bi se upoznali s mogućnostima ulaganja u taj kraj. Među tvrtkama koje su posjetili bila je i Bernarda u Pušćinama, kao primjer dobre prakse i tvrtke koja većinu svoje proizvodnje izvozi.

– Bernarda izvozi u mnoge zemlje i opskrbljuje mnoge hotelske lance svojim madracima, no želimo da se poveže s onim zemljama gdje još nema izvoz. Želja i uloga Županije jest da poveže gospodarski sektor s veleposlanicima, da veleposlanici dobiju sve potrebne informacije, da se upoznaju sa svim prednostima koje imamo, kako bi dalje sami mogli razvijati partnerstvo i suradnju – rekao je tom prigodom međimurski župan Matija Posavec.

Više izvoze

A Međimurci se i imaju čime pohvaliti, jer su lani ostvarili 4,2 posto hrvatskog izvoza, a dvostruko manje od tog postotka su uvezli.
– To je naša prednost. Jedina smo županija koja više izvozi, nego uvozi, a 89 posto izvoza je u zemlje Europske unije. Osim toga, u ovoj godini Hrvatska ima rast zaposlenosti od 0,3 posto, a Međimurje 2,9 posto. Mnogi strani investitori žele ovdje ulagati.

U Međimurskoj županiji su lani ostvarili 4,2 posto hrvatskog izvoza

Eto, nedavno nas je posjetio ministar obrane Azarbejdžana, koji je naručio 20.000 vojnih kaciga. Rade se transformatori, madraci za svjetske hotelske lance, imamo u funkciji 60 gospodarskih zona koje su atraktivne i najefikasniju javnu upravu. Pratimo investitore i nakon završene investicije, a rezultat toga je da neki od najvećih investitora, poput Haixa i Paul Greena, grade nove hale i nove pogone, povećavaju proizvodnju i otvaraju nova radna mjesta – rekao je Posavec.

Proizvodi i znanje

U Međimurskoj županiji poduzimaju i konkretne korake kako bi svoje proizvode i znanje što više približili svijetu. Tako su prije tri tjedna u Šangaj poslali tisuću boca međimurskih vina, na norveškim naftnim platformama radi desetak međimurskih inženjera, surađuju s Ukrajinom, Bjelorusijom,  Kazahstanom, strance zanima i

Čak je šezdeset gospodarskih zona trenutno u funkciji u Međimurju

ulaganje u obnovljive izvore energije, jer je Europska komisija s 14,7 milijuna eura podržala gradnju prve geotermalne energane u ovom dijelu Europe, koja će se graditi u Draškovcu.
– U fokusu su nam ulaganja u turističku infrastrukturu, metalsku proizvodnju i tekstilnu industriju i na tome intenzivno radimo – rekao je Posavec.

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje