Povežite se s nama

U fokusu

Sjećanje na 22. rujna, dan kada je Varaždin pobijedio JNA

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA DANA OSLOBOĐENJA VARAŽDINA

Kod Križa zahvalnosti uz Župnu vrkvu sv. Nikole u Varaždinu u ponedjeljak 22. rujna u 10 sati počet će svečana proslava obilježavanja 23. obljetnice Dana oslobođenja Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Tog 22. rujna 1991. godine Varaždin je izvojevao jednu od najvažnijih pobjeda u Domovinskom ratu: nakon vojnih akcija, uspješno su završeni pregovori i vojnici bivše JNA napustili su grad.
 
Naoružanje koje je tada došlo u posjed Hrvatske vojske bilo je presudno za hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu.
 

Vijenci i svijeće

 
Kod Križa zahvalnosti će na 23. obiljetnicu biti položeni vijenci i upaljene svijeće. Proslavi će prisustvovati braniteljske udruge proisteke iz DR-a. 
 
Istaknute će biti ratne zastave varaždinskih postrojbi koje su sudjelovale u oslobođenju Varaždina, a potom i cijele Hrvatske.
 
Prigodan program izvest će Gradski puhački orkestar Hrvatskih željeznica Varaždin.
 

Proslavu organiziraju Grad Varaždin i Varaždinska županija.

Izvor:
Foto: kajimanovoga.blogspot.com

U fokusu

Preminuo je Ćiro Blažević, zauvijek nas je napustio dan prije svog rođendana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ovu tužnu vijest objavili su danas nacionalni mediji, a informaciju su potvrdili najuži članovi Ćirine obitelji.

Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan, piše Večernji list.

Legendarni trener preminuo je jutros u bolnici u Zajčevoj nakon što mu se sinoć stanje pogoršalo i hitna je došla po njega.

Nastavite čitati

U fokusu

Koje se maksimalne magnitude potresa mogu očekivati u sjeverozapadnoj Hrvatskoj?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ines Ivančić, rukovoditeljica seizmološke službe RH, u Dnevniku N1 televizije komentirala je razorni potres koji je pogodio Tursku.

Ivančić je rekla kako je Turska na osjetljivom seizmološkom području.

– Ona je dio anadolske ploče, a ovaj rasjed koji je sad aktiviran zove s istočni anadolski rascjep. Posljedica potresa su gibanje afričke i arapske ploče, a Turska se nalazi na sredini i potres je rezultat tih gibanja. Ovakav potres je na rasjedu od oko 200-300 km. Usporedbe radi, on je oslobodio 125 puta veću energiju nego petrinjski i 5600 veću nego zagrebački – objasnila je Ivančić.

Upitana koja je maksimalna magnituda potresa koja se može očekivati na našim područjima, Ivančić je kazala: “U sjeverozapadnoj Hrvatskoj se procjenjuje da je maksimalna magnituda potresa 6.5, dok je na obalnom području prema jugu maksimalna magnituda oko 7 ili nešto malo više – oko 7.2, 7.3″.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje