Povežite se s nama

Međimurje

Besplatni udžbenici, pomoć oko prijevoza i prehrane, asistenti u nastavi, stipendije…

Objavljeno:

- dana

Početak svake nove školske godine predstavlja udar na kućni budžet. Potrebno je kupiti udžbenike i drugu školsku opremu, platiti školsku prehranu ili prijevoz do škole, obući i obuti učenika.

Kako početak škole ne bi bio prevelik financijski šok, Međimurska županija, gradovi i općine, svaki na svojem području nadležnosti, različitim aktivnostima i potporama pokušavaju maksimalno pomoći obiteljima oko školovanja njihove djece.

Asistenti u nastavi

Međimurska županija je tako u 2017. godini financirala kupnju obveznih školskih udžbenika za sve učenike bez obzira na njihov materijalni status, za što je iz proračuna utrošeno nešto manje od 720.000 kuna. U 2018. godini za istu je namjenu osigurano 750.000 kuna.
Također, Županija izdvaja novac za prijevoz učenika u osnovnim i srednjim školama. U 2017. godini za prijevoz je bilo osigurano gotovo 14,5 milijuna kuna, od čega je 12,1 milijun dalo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dok je ostatak od 2,4 milijuna kuna osiguran iz županijskog proračuna. Za prijevoz učenika osnovnih škola iz županijskog je proračuna utrošeno 246.000 kuna za 2636 učenika iz 18 osnovnih škola.

Međimurska županija školsku prehranu financira iz Europskog fonda za najpotrebitije (FEAD)

– Vlada RH pokriva troškove za učenike koji su od škole udaljeni više od pet kilometara, i to samo 75 posto od zadane cijene mjesečne karte koju oni odrede. Realna cijena je puno viša, pa u većini drugih županija roditelji podmiruju razliku od 25 posto i ostatak do realne cijene mjesečne karte ili kompletne troškove, ako se djeca voze javnim prijevozom, a udaljena su manje od pet kilometara do škole. Kod nas se sve te razlike pokrivaju iz županijskog proračuna, tako da nitko unutar Županije nema nikakvih troškova – ističe međimurski župan Matija Posavec.

Međimurska županija školsku prehranu financira iz Europskog fonda za najpotrebitije (FEAD). Kroz projekt „Školski obroci svima“ u posljednje dvije godine s 2,4 milijuna kuna financirana je školska prehrana za gotovo 2700 učenika.

– Osigurali smo novac za pomoćnike u vrtiću, asistente u nastavi, stipendije za deficitarna zanimanja, stipendije za djecu hrvatskih branitelja… Tijekom nove školske godine također ćemo provoditi i nekoliko projekata financiranih iz europskih fondova – zaključuje Posavec.
I Grad Čakovec osigurava besplatne obvezne udžbenike za sve osnovnoškolce koji imaju prebivalište na području Grada, sufinancira produženi boravak u I., II. i III. osnovnoj školi Čakovec te u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Kampovi i radionice

– Prijevoz je besplatan za sve učenike osnovnih škola koji su udaljeni jedan kilometar od škole i više, financiramo prehranu za učenike slabijeg imovinskog stanja, pomagače u nastavi za svu djecu s teškoćama, financiramo sportske kampove i radionice iz informatike, tehničke kulture i tradicijske kulture. Za sve navedeno Grad iz proračuna izdvaja više od 7 milijuna kuna, u što su ubrojena i sredstva osigurana iz nacionalnih i europskih fondova – rekli su nam u Gradu Čakovcu.

Županija financira pomoćnike u vrtiću, asistente u nastavi, stipendije za deficitarna zanimanja

I manje sredine su jednako posvećene brizi o školovanju svojih najmlađih mještana. U općinama je ta briga možda i izraženija jer, osim što se želi olakšati obiteljima, mjerama potpora nastoji se zaustaviti odlazak mladih obitelji.

– Općina Štrigova provodi mjeru „Od rođenja do studija“, kojom osigurava jednokratne pomoći na novorođenčad u iznosu od 3000 kuna za prvo, 5000 kuna za drugo i 7000 kuna za treće dijete. I dok udžbenike financira Županija, Općina dodatno financira nabavu radnih bilježnica za osnovnoškolce. Sufinancira se i prijevoz učenika, studentima se osiguravaju stipendije, a od ove jeseni u sklopu mjere „Od rođenja do studija“ osigurat će se besplatni vrtić za djecu s područja Općine te besplatna kuhinja za sve učenike u osnovnoj školi – ističe načelnik Stanislav Rebernik.

Međimurje

FOTO Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure: markiranje šetnice u Murskome Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šetnica uz rijeku Muru u Murskom Središću pretvara se u ozbiljan turistički proizvod koji okuplja značajan broj izletnika.

Šetnica je svake godine opremljena novim sadržajem: od beach bara, preko vježbališta, klupica oslikanima motivima grada, kapelice svete Barbare, rudarskih simbola, novih trasa, izletišta oko skele i slično. Novost je probijanje šetnice sve do Svetoga Martina na Muri, čime je staza proširena na 12 kilometara i time je još pogodnija za rekreacijski turizam. Također, cilj je stazu pretvoriti u poučnu stazu.

U suradnji s “Međimurskom prirodom” izrađuju se interpretacijske ploče koje će izletnike upoznati s biljnim i životinjskim svijetom, ali i obilježjima grada i pripadajućih naselja. Također, radi lakšeg snalaženja staza će se markirati.

Na području Murskoga Središća djeluje i jedno od najaktivnijih planinarskih društava, Planinarsko društvo “Bundek”. Uoči Međimurskoga dana rijeke Mure, koji će zajednički biti obilježen šetnjom po budućoj Serjojnskoj šetnici u nedjelju, 18. travnja, članovi PD-a “Bundek” markirali su stazu. Staza je markirana u zeleno-bijeloj varijanti, bojama koje su vidljive, a nalaze se i u bojama grba Grada Murskoga Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Sedamnaestoga dana travnja u Međimurju 96 novopozitivnih na COVID-19, danas će se cijepiti još 1704 osobe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 227 uzoraka, od čega su evidentirana 94 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 41,4% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 59 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 605. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 50.449 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 47 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata primljeno je 8 pacijenata, otpušteno je 6 pacijenata te su 3 pacijenta na invazivnoj respiraciji. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas u Međimurskoj županiji ukupno bilježimo 13.438 oboljelih osoba, a oporavilo se 12.577 osoba na SARS CoV 2 virus.

Danas se nastavlja akcija cijepljenja u Međimurskoj županiji te će se prvom dozom moći cijepiti 1704 osobe. Cijepljenje se odvija na tri punkta, u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dostupne su sve tri vrste cjepiva.

Nastavite čitati