Povežite se s nama

Život i društvo

Biskup Radoš blagoslovio kamen temeljac i gradilište pastoralnog centra varaždinske Župe sv. Fabijana i Sebastijana

Foto: Varaždinska biskupija/Krešimir Stančić

Objavljeno:

- dana

Župa sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu započela je u ožujku ove godine gradnju pastoralnog centra uz crkvu Dobrog Pastira.

U nedjelju, 18. lipnja, svetu misu s početkom u 10 sati, predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš te je tom prigodom blagoslovio kamen temeljac i gradilište pastoralnog centra.

Mnoštvo vjernika, župljana, mladih i djece sa svojim učiteljima, okupilo se ujedno da zahvali Gospodinu za proteklu školsku godinu, a sveta misa bila je prikazana za preminulog učenika s područja Župe, objavila je Varaždinska biskupija.

Prije početka misnog slavlja biskupa i okupljene goste i uzvanike uime Župe je pozdravio Marko Kolarek, član župnog ekonomskog vijeća, istaknuvši radost što je započelo ostvarivanje ideje i želje koja je već desetljećima rasla u župnoj zajednici sv. Fabijana i Sebastijana još od njezinih početaka, a čemu su posebno svjedočili njezini župnici nazočni u ovom slavlju: prvi župnik preč. Mijo Horvat, drugi župnik vlč. Josip Đurin te sadašnji župnik vlč. Ivica Cujzek. Kolarek je istaknuo kako biskupov dolazak i blagoslov gradilišta i kamena temeljca svjedoči kako Župa gradi ovaj svoj dom na čvrstoj stijeni.

Osim bivših i sadašnjeg župnika na svetoj misi koncelebrirali su i drugi svećenici iz dekanata i biskupije.

Na kraju je biskup župnoj zajednici sv. Fabijana i Sebastijana poželio da se raduje današnjem danu jer započinje jedno vrijeme nade da će Gospodin blagosloviti, ne samo kamenje kojim će se izgraditi pastoralni centar i župni stan, nego živo kamenje ove župne zajednice. Ako se to ne dogodi uzalud se muče graditelji, rekao je biskup Radoš i dodao: „Neka nam Gospodin podari želju, volju i ljubav da On bude taj kamen temeljac na koji ćemo staviti svoj živote, svoj znoj, svoje darove, svoju ljubav da izgradimo novi dom koji okuplja ovu živu zajednicu.“

Na kraju svete mise župnik Ivica Cujzek je nakon zahvale biskupu Radošu, svećenicima, napose bivšim župnicima, i cijeloj okupljenoj zajednici poželio svima da ovaj blagoslov kamena temeljca i gradilišta bude temelj za gradnju vjere na iskrenom zajedništvu.

Nakon svete mise biskup Radoš je blagoslovio gradilište i kamen temeljac koji su radnici odmah ugradili na pripremljen zid u središtu buduće građevine pastoralnog centra.

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje