Povežite se s nama

Život i društvo

Biskup Radoš odlučio o imenovanjima: Sračinec i Biškupec dobili nove župnike, a Župa sv. Nikole u Čakovcu župnog vikara

Foto: Ilustracija

Objavljeno:

- dana

Varaždinski biskup Bože Radoš primio je u srijedu, 19. srpnja, u biskupskom ordinarijatu u Varaždinu svećenike kojima su, njegovom odlukom o imenovanjima i razrješenjima u Varaždinskoj biskupiji 2023. godine, dodijeljena nova zaduženja i službe.

Biskup im je tom prigodom podijelio dekrete o novim službama.

Odlukom varaždinskog biskupa, mons. Bože Radoša, došlo je do sljedećih personalnih promjena u Varaždinskoj biskupiji:

Vlč. OZREN BIZEK razriješen je službe župnika u Peterancu i imenovan župnikom u Novome Virju.

Vlč. SINIŠA BLATARIĆ imenovan je župnikom u Gornjem Jesenju i župnim upraviteljem u Vrbnu.

Preč. mr. sc. DAMIR BOBOVEC imenovan je župnikom u Biškupcu.

Vlč. NIKOLA BUKOVČAN razriješen je službe župnika u Koprivničkom Ivancu i imenovan župnikom u Klenovniku i dušobrižnikom u Općoj bolnici Varaždin – Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku.

Vlč. IVICA CUJZEK imenovan je predstojnikom Ureda za pastoral zvanja i ministranata.

Vlč. TOMISLAV DODLEK razriješen je službe župnika u Biškupcu i imenovan župnim upraviteljem u Svetom Iliji.

Vlč. SINIŠA DUDAŠEK razriješen je službe župnika u Sračincu i službe predstojnika Ureda za pastoral zvanja i ministranata i imenovan župnikom u Varaždinskim Toplicama i dušobrižnikom Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Preč. JOSIP HADROVIĆ imenovan je pastoralnim suradnikom u Sračincu.

Preč. DANIJEL HERCEG razriješen je službe župnika u Gornjem Jesenju i službe župnog upravitelja u Vrbnu i imenovan župnikom u Kamenici.

Vlč. JOSIP JAGARČEC razriješen je službe župnika u Klenovniku i službe dušobrižnika u Općoj bolnici Varaždin – Službi za plućne bolesti i TBC u Klenovniku i prijevremeno umirovljen.

Vlč. PETAR KRAŠEK razriješen je službe župnog vikara u Đurđevcu i imenovan župnikom u Peterancu.

Vlč. RAFAEL MIKEC razriješen je službe župnika u Kamenici.

Preč. STJEPAN MOSTEČAK razriješen je službe župnika u Varaždinskim Toplicama i službe dušobrižnika Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama, kao i službe dekana Varaždinskotopličkog dekanata, i imenovan župnikom u Sračincu.

Vlč. DAMIR SLAMEK razriješen je službe župnika u Novome Virju i imenovan župnikom u Koprivničkom Ivancu.

Vlč. JOSIP ŠPOLJARIĆ, mladomisnik, imenovan je župnim vikarom u Đurđevcu.

Vlč. VJEKOSLAV VIDAČEK imenovan je vršiteljem dužnosti dekana Varaždinskotopličkog dekanata.


Fra STANKO BELOBRAJDIĆ, OFM, razriješen je službe župnog vikara u Čakovcu – Župa sv. Antuna Padovanskog.

Fra ZORAN BIBIĆ, OFM, imenovan je župnim vikarom u Koprivnici – Župa sv. Antuna.

Fra FILIP ĐURĐEVIĆ, OFM, razriješen je službe župnog vikara u Čakovcu – Župa sv. Nikole i imenovan župnikom iste župe.

Fra JOSIP GRUBIŠIĆ, OFM, razriješen je službe župnika u Čakovcu – Župa sv. Nikole.

Fra FRANJO JESENOVIĆ, OFM, razriješen je službe župnog vikara u Koprivnici – Župa sv. Antuna Padovanskog i imenovan župnim vikarom u Čakovcu – Župa sv. Antuna Padovanskog.

Fra ANDREO MATANOVIĆ, OFM, imenovan je župnim vikarom u Čakovcu – Župa sv. Nikole.

Fra FRANJO ČOLAKOVAC, OFM Conv, razriješen je službe župnog vikara u Molvama.

Život i društvo

Peticiju protiv preseljenja štićenika Pahinskog potpisao 261 mještanin Punikva, poslali je Ministarstvu rada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Raste nezadovoljstvo građana Punikvi, revoltiranih namjerom Centra za pružanje usluga u zajednici (bivšeg Odgojnog doma Pahinsko) da u njihovo naselje preseli svoje štićenike. Potvrđuje to i podatak da su protiv takve opcije pokrenuli peticiju koju je tijekom proteklih nekoliko dana potpisao 261 mještanin.

Budući da je riječ o državnoj ustanovi, građani su peticiju poslali Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ravnateljici Centra za pružanje usluga u zajednici Ivanec, a na znanje su je dostavili i Gradu Ivancu. U njoj su istaknuli da se zbog sigurnosnih i drugih razloga kategorički protive najavljenom smještaju štićenika u za to namijenjen objekt u Punikvama.

-Radi se o štićenicima, mladim muškim osobama, koje su Centru povjerene na čuvanje i odgoj kao ustanovi socijalne skrbi ili zbog izvršavanja odgojne mjere upućivanja u odgojnu ustanovu, koju maloljetniku izriče nadležni sud temeljem Zakona o sudovima za mladež – upozoravaju građani.

Navode također da su Punikve gusto naseljeno mjesto u kome žive pretežito mlade obitelji s malodobnom djecom, da naselje ima tek jedno malo igralište i nikakvih drugih sadržaja za djecu i mladež, što otvara pitanje o tome gdje bi štićenici provodili svoje slobodno vrijeme. Građani također ističu da se, za razliku od toga, Centar Pahinsko prostire na puno većoj površini i s puno više sadržaja potrebnih za odgoj i obrazovanje maloljetnih osoba.

U dopisu s priloženim preslikama potpisa na peticiji, građani zahtijevaju očitovanje nadležnih, razjašnjenje nastale situacije i pronalaženje adekvatnijeg smještaja za štićenike.

Također, mještani najavljuju održavanje građanskog skupa te zahtijevaju da na nj dođu i predstavnici resornog ministarstva i Centra za pružanje usluga u zajednici. Gradonačelnik Milorad Batinić još je prošlog tjedna, kada je u svom Uredu primio predstavnike Vijeća MO-a i građana, najavio svoj dolazak na zbor građana te im izrazio osobnu podršku i podršku Grada kao institucije, smatrajući da je riječ o suviše ozbiljnoj, osjetljivoj i sigurnosno rizičnoj problematici koja se ni u kom slučaju ne bi smjela provoditi ovako kao što je to sada slučaj, u tajnosti, bez konzultacija s lokalnom zajednicom i stavljanjem građana pred svršen čin.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mateo Zrinski iz Breznice srebrni na Europskom prvenstvu u trapu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U talijanskome gradu Lonatu del Garda proteklog je vikenda održano Europsko prvenstvo u streljaštvu, te je u disciplini Trap – Trio juniorska reprezentacija Hrvatske u sastavu Toni Gudelj, Mateo Zrinski i Janoš Karakaš osvojila fantastično drugo mjesto i srebrnu medalju. Zlato je pripalo Česima, dok su broncu osvojili Slovaci.

U pojedinačnoj konkurenciji Janoš Karakaš zauzeo je 20. mjesto rezultatom 109 pogođenih meta, Toni Gudelj 21. mjesto, dok je Mateo Zrinski bio 22. – obojica sa 108 pogođenih meta.

Disciplina Trap – Trio, kako je popularno nazivaju lovci, hrvatskoj je juniorskoj reprezentaciji tako postala omiljena streljačka disciplina, jer su u gađanju na glinene golubove ukupnim zbirom pogođenih meta nadmašili brojne druge reprezentacije te se svrstali u sam europski vrh.

Dio tročalne hrvatske ekipe bio je član Lovačkog društva Vidra iz Breznice Mateo Zrinski, kojem su na uspjehu čestitke uputili prijatelji iz njegovog Lovačkog društva i općinski načelnik Stjepan Krobot.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje