Povežite se s nama

Život i društvo

Konačno se modernizira frekventna cesta Poljana Biškupečka – Beretinec

Objavljeno:

- dana

Načelnik Općine Beretinec Nikola Žganec, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Darko Majhen te ravnatelj i pomoćnik ravnatelja Županijske uprave za ceste Varaždinske županije Tomislav Osonjački i Krunoslav Lukačić obišli su radove na prometnici Poljana Biškupečka – Beretinec. 

Tom prilikom župan Stričak naglasio je kako je izgradnja cesta temelj svekolikog razvoja i bolje povezanosti ljudi, ali kod njihove izgradnje ili kao u ovom slučaju modernizacije, treba voditi brigu i o sigurnosti svih sudionika u prometu.

– Izgradnja, sanacija ili modernizacija cesta jedan je od ključnih izazova ovog mandata. Kvalitetna prometna infrastruktura bitna je za svekoliki razvoj županije, potiče gospodarski rast, olakšava svakodnevno putovanje naših građana te pridonosi većoj sigurnosti prometa na cestama – istaknuo je župan i dodao da Varaždinska županija konstantno ulaže značajne napore i sredstva kako bi osigurala kvalitetne i sigurne prometnice. 

Načelnik Općine Beretinec zahvalio je ravnatelju ŽUC-a i županu Stričaku na provedenoj modernizaciji ove važne prometnice. 

– S obzirom na veliku frekvenciju prometa na ovoj dionici, proširenje dijela do igrališta te novi sloj asfalta bit će ključni faktori za podizanje sigurnosti prometovanja. Također, radovi Općine Beretinec na polivalentnom igralištu i produžetku sustava javne rasvjete uz cijelu dionicu, koje sufinanciraju LAG Sjeverozapad i Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, dodatno će poboljšati kvalitetu života naših sugrađana. Uvjeren sam da ove investicije pridonose napretku naše zajednice i stvaranju sigurnog i ugodnog okruženja za sve građane – rekao je načelnik.

Žganec je ujedno izrazio zadovoljstvo napretkom radova i uvjeren je da će modernizacija ove ceste donijeti značajnu korist svim korisnicima, osiguravajući sigurnost i kvalitetu prometovanja.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Tomislav Osonjački istaknuo je da je vrijednost radova na toj dionici 510.000 eura, odnosno oko 3.850.000 kuna te da je riječ o značajnoj investiciji u modernizaciju cesta na području Općine Beretinec.

– Ova investicija dokazuje koliko smo posvećeni poboljšanju prometne infrastrukture u Varaždinskoj županiji koja će sigurno pridonijeti boljem i sigurnijem prometu – rekao je Osonjački.

Završetak radova očekuje se u skladu s planiranim rokovima, unatoč izazovima koje su donijele vremenske neprilike. Ovom važnom investicijom, Varaždinska županija i Općina Beretinec nastavljaju ulaganje u prometnu infrastrukturu, kako bi osigurali sigurnost i napredak lokalne zajednice.

Život i društvo

Ovogodišnja 22. Olimpijada dječjih vrtića Varaždinske županije okupila preko 450 mališana, a pobjednici stigli iz Ivanca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na stadionu „Sloboda“ u Varaždinu održale su se prave male olimpijske igre s mimohodom, paljenjem olimpijske baklje, podizanjem zastave, te pravim sportskim nadmetanjem.

Naime, radi se o 22. Olimpijadi dječjih vrtića Varaždinske županije na kojoj se natjecalo više od 450 dječaka i djevojčica iz 11 vrtića, a svoje sportsko umijeće pokazali su u disciplinama kao što su trčanje, bacanje loptice, štafeta, skok u dalj te u nogometu.

Olimpijadu je otvorila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec istaknuvši pritom kako je zanimljivo i lijepo nazočiti događaju u kojem glavnu ulogu imaju djeca koja odmjeravaju svoje snage u nekoliko sportskih disciplina promičući na taj način olimpijske ideale kao što su zajedništvo, poštivanje pravila igre, poštivanje drugih natjecatelja te korektno navijanje.

– Danas, u ovo digitalno vrijeme, kada smo sve više pred računalima i drugim tehnologijama kao što je mobitel, itekako je važno da se djeca bave sportom i da već u ovoj predškolskoj dobi na jedan ispravan način dožive svu ljepotu i vrijednosti bavljenja sportom. Koristim priliku da osim djeci koja se natječu čestitke i pohvale uputim i organizatorima kojima su ova ponosna i nasmijana lica djece potvrda da iz godine u godinu stvaraju jednu lijepu priču i upravo zbog njih, zbog te djece, hvala im što nikad nisu ni pomislili odustati od ovako velikog i važnog projekta. Posebno hvala odgojiteljicama i odgojiteljima koji djecu zajedno s roditeljima bodre i usmjeravaju na njihovom putu odrastanja te ih potiču da se bave sportom – poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec prilikom otvorenja.

Predsjednik Sportske zajednice Varaždinske županije Krešimir Čop, organizator natjecanja, naglasio je važnost sporta u odgoju djece.

– Uvijek govorim kako je sport više od tjelesne aktivnosti, jer on pridonosi cjelovitom razvoju osobe. Posebno tu želim istaknuti važnost samokontrole, efikasnog suočavanja s preprekama i važnost timskog rada. Kroz ovu olimpijadu djeca se dodatno povezuju, igraju, stječu neke nove prijatelje, zabavljaju se, a istovremeno usvajaju vještine koje su važne za cijeli život. Lijepo ih je vidjeti ovako vesele i razigrane – rekao je Čop zahvalivši se Varaždinskoj županiji što je povećala financijska sredstva prema Sportskoj zajednici u odnosu na prošlu godinu i to za 25%, a čak se 50 % od cijelog iznosa izdvaja za rad i aktivnosti mlađih uzrasnih kategorija.

Ovogodišnji pobjednik 22. Olimpijade dječjih vrtića Varaždinske županije su mališani dječjeg vrtića Ivančice iz Ivanca.

Nastavite čitati

Život i društvo

Tradicionalna manifestacija “Dani pere” u subotu proslavila jubilarnih 10 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ove je subote na prostoru Etno parka Gradišće održana manifestacija “Dani pere” u organizaciji Etno udruge Greben iz Madžareva.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji koja ove godine obilježava jubilarnih deset godina, a odnosi se na peru, tradicionalni kolač koji se pripremao u svakodnevnom životu. Manifestacija je spoj gastronomije, povijesti i kulture, s posebnim naglaskom na tradiciju i očuvanje običaja novomarofskog kraja, a udruga na taj način nastoji očuvati njezinu pripremu i konzumaciju od zaborava.

Posjetitelji su tako mogli uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, vidjeti kako se priprema pera, a održan je i izbor za najljepšu nošnju. Mnogi mještani na ocjenjivanje su donijeli svoju peru, a najboljim su podijeljene vrijedne nagrade.

Zadovoljstvo jubilarnim izdanjem manifestacije istaknuo je gradonačelnik Grada Novog Marofa, Siniša Jenkač.

– Dani pere je jedna od interesantnih manifestacija na području Novog Marofa. Specifična, možemo reći autohtona u Novom Marofu, uz Dane vrganja. Svakako jedan autohtoni starinski proizvod koji se lokalno proizvodio i koji se upravo ovakvim aktivnostima čuva od zaborava. Privlači mnoštvo posjetitelja i kuharica koje se žele okušati u proizvodnji, kako one starinske pere tako i modernijih pera. Hvala svima, pogotovo našoj Udruzi Greben što čuva tradiciju na jedno takvo jelo – rekao je gradonačelnik te ovim putem pozvao sve one koji još nisu probali pero, da se odazovu na buduće manifestacije ili da, uz najavu, dođu u Udrugu Greben i probaju pero.

Voditeljica ureda Turističke zajednica Grada Novog Marofa, Renata Horvatić rekla je kako je očuvanje tradicije nekog kraja neizmjerno bogatstvo za zajednicu.

– Ako manifestacija kojom se promovira uspije okupiti i druge sudionike koji svojim aktivnostima doprinose boljoj posjećenosti i vidljivosti, turistička zajednica je ponosna. Gastro turizam sve je češći motiv dolaska u neku destinaciju, stoga takve manifestacije i potičemo i podržavamo – poručila je Horvatić.

Dodajmo i da je udruga Mladi za Marof organizirala planinarski pohod iz Madžareva do Velikog Lubenjaka na Grebengradu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje