Povežite se s nama

Život i društvo

Biskupijski svećenici na duhovnoj obnovi promišljali o odnosu s Bogom i sjedinjenju s Isusom

Objavljeno:

- dana

Duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije održana je u ponedjeljak, 11. prosinca, u dvorani Pastoralnog centra u Varaždinu. Gost predavač bio je profesor biblijskih znanosti doc. dr. sc. o. Niko Bilić, DI., a nakon predavanja misu je u varaždinskoj katedrali predslavio varaždinski biskup Bože Radoš.

Na duhovnoj obnovi sudjelovali su varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni biskup Josip Mrzljak te svećenici, đakoni i redovnici s područja biskupije.

Nakon molitve srednjega časa, predavača je na početku duhovne obnove pozdravio i predstavio vikar za kler Varaždinske biskupije preč. Anđelko Košćak. Tema nagovora o. Bilića bila je „svećenik – biblijske osnove (Melkisedek, Aron, Isus Krist)“. Prije nagovora svećenici su na poticaj o. Bilića zapjevali pjesmu „Dođi, Gospodine Isuse“.

Predavač je predložio tri pitanja za osobno promišljanje svećenika: Koji prinos ja dajem Bogu?; U čemu sam se ja najviše iznevjerio Bogu?; Što me najbolje sjedinjuje s Isusom?

– Ova pitanja stoje u pozadini govora o prasvećeniku Melkisedeku. Njegova posebnost je što kod njega otkrivamo kako biti na sliku Božju znači donositi blagoslov. On blagoslivlja kao što Bog blagoslivlja – aktivni je donositelj blagoslova. Blagoslivljanje je dvostruko – blagoslivljam zazivajući Božju pomoć, ali blagoslivljam Boga slaveći ga i hvaleći ga“, rekao je o. Bilić te nastavio govoriti o Abrahamu koji u susretu sa svećenikom dolazi do bitno nove teološke spoznaje.

Potom je govorio o Aronu, Mojsijevom bratu, prvorođencu, čovjeku koji je prema starozavjetnom zakonu praotac svećeničke velike obitelji i prvi veliki svećenik čije je poslanje: „Idi ususret Mojsiju“ (Izl 4, 27).

Predavanje je završio govorom o novozavjetnom Svećeniku – Isusu Kristu, svećeniku dovijeka po redu Melkisedekovu. Na kraju je podsjetio na pitanja s početka predavanja. Predavanje, odnosno razmatranje, završio je s molitvom, pjesmom „Dođi, Božiću“.

Nakon susreta u Pastoralnom centru svećenici su se uputili u katedralu na sakrament pomirenja te na slavlje mise. Misu je predslavio mons. Radoš u koncelebraciji s umirovljenim biskupom Mrzljakom, predvoditeljem duhovne obnove o. Nikom Bilićem, svećenicima središnjih biskupijskih ustanova te dekanima.

Život i društvo

Zanimljiv program na Festivalu znanosti na FOI-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas se na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održava Festivala znanosti.

Obzirom da je središnja tema Festivala znanosti „Inteligencija“, na samom početku programa upriličeno je otvorenje izložbe dječjih likovnih radova na temu „Jesu li računala pametnija od nas“. Voditeljice izložbe, koja će biti dostupna i u digitalnom obliku, su prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, doc. dr. sc. Suzana Keglević Kozjak, doc. dr. sc. Zrinka Lacković Vincek, a u organizaciju su uključeni volonteri Centra za volontiranje i humanitarni rad FOI. Na izložbi će biti izloženi radovi 60-ero djece iz Dječjeg vrtića Varaždin te I., IV. I VI. OŠ Varaždin, a otvorit će ju dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa.

U nastavku programa prvog dana bit će održane i radionice i prezentacije na temu: „Jesu li računala pametnija od nas?“, „DigiDreams: Djeca stvaraju, a AI oživljava“ i „Kognitivni agenti“.

RASPORED DOGAĐANJA U PONEDJELJAK, 22. TRAVNJA:

10.00 – otvorenje izložbe i zajednička fotografija

10.15 -10.45 – radionica i prezentacija „Jesu li računala pametnija od nas?“ (D 3, FOI 1)

10.45 – 11.00 – prezentacija „Kognitivni agenti“ prof. dr. sc. Markus Schatten (D 10, FOI 1)

10.45 – 11.00 – obilazak Knjižnica FOI (FOI 1)

11.20 – 11.40 – demonstracija „Kako lete dronovi?“  (Gradski park V. Jagića)

11.40 – 12.30  – Podjela “Dječjih FOI diploma” i “Dječja promocija” (Info Chill zona, FOI 1)

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Program će trajati u svim većim gradovima Hrvatske, a FOI se uključio s nizom radionica i predavanja.

FOI će u okviru Festivala znanosti održati i Dan otvorenih vrata, u četvrtak, 25. travnja od 12:00 do 14:00 sati, koji je namijenjen svim maturantima i onima koji žele upisati FOI.

Sudjelovanjem u Festivalu znanosti, FOI aktivno participira u popularizaciji znanosti, a u provođenje programa uključuju se nastavnici Fakulteta stavljajući time fokus na popularizaciju STEM-a kod mladih.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Jura Zeleni još se nije dodrl, pa je opet obišao maruševečki kraj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Tradicionalna manifestacija u cilju očuvanja kulturne baštine i tradicije proslave blagdana svetog Jurja održana je u nedjelju nakon što su se sudionici okupili kod Etno kuće u Maruševcu.

Nakon toga povorka se uputila do crkve sv. Jurja gdje je uprizoren dio jurjevskih običaja. Povorka Jure Zelenog nastavila je potom kretanje od Brodarovca kroz Novake.

U Povorci Jure Zelenog osim članica i članova KUD-a “Klaruš” sudjelovale su i druge udruge s područja Općine Maruševec.

Na malonogometnom igralištu obavljeno je i paljenje jurjevskog krijesa, a kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje