Povežite se s nama

Život i društvo

Nove kamere za nadzor brzine na području Općine Maruševec; jedna na frekventnoj cesti Varaždin – Ivanec

Cerje Nebojse

Objavljeno:

- dana

Nove lokacije za fiksne kamere za nadzor brzine nalaze se u naseljima Cerje Nebojse i Koškovec, uz postojeće u Jurketincu i Koretincu.

Radi se o inicijativi Općine Maruševec u cilju podizanja razine sigurnosti građana i sudionika u prometu s obzirom na gustoću prometa na području Općine Maruševec kao i na skoro povećanje ograničenja brzine u mjestima gdje to prometna infrastruktura dozvoljava.

Kao i postojeće u Jurketincu i Koretincu, nove lokacije za kamere za nadzor brzine utvrđene su i od strane službenika Ministarstva unutarnjih poslova te se nalaze u naseljenom dijelu Općine Maruševec uz obiteljske kuće, uz državnu cestu D35 u naselju Cerje Nebojse te uz županijsku cestu Ž2059 u naselju Koškovec, a sukladno uputama i pravilima struke.

Diljem Hrvatske postavljene kamere osim nepropisne brzine, evidentiraju i druge prometne prekršaje poput nepropisnog korištenja mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnog pretjecanja, kretanja izvan prometnice, po nogostupu i drugo. Uređaji mogu istodobno snimiti do šest vozila koja voze prebrzo i prepoznaju registarske pločice, snimaju u najmanje dva vozna traka i u oba smjera.

– Općini Maruševec u prvom je redu najvažnija sigurnost njezinih građana te svih sudionika u prometu, od onih najmlađih do najstarijih. Uspostavljanjem novih lokacija za nadzor brzine želimo postići generalnu prevenciju i utjecati na svijest svih građana o potrebi poštivanja prometnih propisa, a sve u svrhu konačnog smanjenja prometnih nesreća, a naročito onih sa smrtnim posljedicama – rekao je prilikom obilaska lokacija Mario Klapša, načelnik Općine Maruševec u kojoj su uspostavljene četiri lokacije za kamere za nadzor brzine.

Koškovec

Komentirajući tu činjenicu, načelnik Klapša je naglasio kako cilj novih lokacija za kamere za nadzor brzine prometa nije represija već preventivna namjera u cilju zaštite opće javnosti i njihove sigurnosti na prometnicama s povećanom frekvencijom prometa na području Općine.

Najavio je i kako će se u dogovoru s Hrvatskim cestama u narednim mjesecima povećati ograničenje brzine na državnoj cesti D35 koja prolazi Općinom Maruševec, kao i postaviti semafori za brzinu.

Uz državnu cestu, u cilju povećanja sigurnosti sudionika u prometu Općina Maruševec u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije financira radove na proširenju prometnice i uspostavi nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Donjem Ladanju, nakon što je realiziran projekt izgradnje autobusnih ugibališta i nadstrešnica u naselju Korenjak. U fazi projektiranja su uzdignute plohe za smirivanje prometa u naseljima Čalinec i Donje Ladanje kao i novog obilježenog pješačkog prijelaza u Koškovcu, dok su projektna dokumentacija za izgradnju autobusnog ugibališta i nogostupa u Selniku/Gredi te proširenja prometnice u Koretincu spremni za realizaciju u idućoj godini.

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se danas humanitarnom Festivalu vina Rotary Cluba Varaždin Jug

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary club Varaždin Jug ovog petka, 24. svibnja, priređuje svoj tradicionalni Festival vina,  donatorsku i humanitarnu manifestaciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade u sklopu POU Varaždin.

– Kao mjesto održavanja 14. Festivala vina, koji počinje u 19 sati, ove smo godine odabrali prostor terase Arene Varaždin, dakle, miran i inspirirajući prostor s pogledom na Dravu. Nadamo se da će to dodatno potaknuti odaziv, uz vrhunsku gastro-eno ponudu, te umjetnički program učenika Glazbene škole u Varaždinu i atraktivne plesne točke polaznika Plesnog studija Takt, kao i muziciranje glazbenog ansambla Gentlemens Club, a bit će tu i donatorska tombola – kaže Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, koji poziva sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji i tako podrže donatorsku akciju.

Osim promocije hrvatskih vina, vinara, vinske kulture i lokalne gastronomije, kako naglašava, ovim događajem želi se promicati prijateljstvo i druženje, a prije svega doprinijeti humanitarnom djelovanju u lokalnoj zajednici.

– Ove godine željeli bismo uz doprinos i donacije svih posjetitelja pomoći opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade. Osnivanjem ovakvog centra POU Varaždin može poučavati mlade o kulturnim i kreativnim industrijama, što pridonosi povećanju njihova interesa za potencijalna buduća radna mjesta. Uz to, mogu otkriti svoje talente i dalje ih razvijati radi budućih zanimanja, kao što su digitalni marketing, računalno programiranje, animacija, film, fotografija, razvoj video igara i umjetnost, ukazuje Plantak, napominjući da manifestacija ima preporučenu donaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje