Povežite se s nama

U fokusu

Bizarno: Ivan Topolnjak je odbio vratiti novac za preplaćene račune i ne da financijske izvještaje

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Direktor Termoplina Ivan Topolnjak će najvjerojatnije biti smijenjen.

Grad će ga smijeniti zbog toga što ne poštuje odluke vlasnika tvrtke u kojoj radi.
Puno je toga što iz Grada zamjeraju Ivanu Topolnjaku, ali sad je, može se čuti, prešao sve granice: odbio je poslušati jednoglasnu odluku Gradskog vijeća ili, kako kaže dogradonačelnik Zlatan Avar, “praktički nas je otpilio“. Direktor je, naime, odbio vratiti 1,5 milijuna kuna gradskim tvrtkama i ustanovama za preplaćene račune u 2014. i 2015. godini.

Tako su odnosi na relaciji Grad Varaždin – Ivan Topolnjak upali u bizarnu situaciju. Bit će to rijedak slučaj da dioničar s 42,19 posto mora otići, ali sigurno je još veći raritet da zaposlenik odbije ispoštovati odluku vlasnika. – Koliko god dionica u Termoplinu imao Ivan Topolnjak, činjenica je da je vlasnik tvrtke Grad Varaždin – rezolutan je Zlatan Avar.

Ivan Topolnjak nije stao na toj odbijenici. Nakon što se izjasnio da nema vraćanja novaca, dogradonačelnik Avar ga je u ime izvršne vlasti zatražio uvid u financije zadnjih pet godina, ali on ih je odbio dostaviti. To je pravdao nedostatkom zakonske osnove.

I što sad?

Daljnji hodogram je sljedeći. Vlasnik, dakle Grad, mora sazvati izvanrednu Skupštinu Termoplina, pa tamo službeno zatražiti te podatke. Ako Ivan Topolnjak ostane pri svome i odbije dati dokumente, Grad će ih tražiti sudskom tužbom. Oni koji poznaju Ivana Topolnjaka vjeruju da on neće odustati i da je sudski proces izvjestan. Iz Grada kažu kako Topoljnak misli da može raditi svašta, a Zlatan Avar dodaje: – Može raditi svašta, ali ovisi do kad. E sad je tome došao kraj.
– Kad netko odbije vlasniku dati dokumente, što je već samo po sebi neobjašnjivo, očigledno je da nešto skriva. Nemam što drugo misliti nego da je radio mimo pravila – kaže Zlatan Avar i najavljuje dubinsku analizu novčanog poslovanja Temoplina.

U Parkove je stigla revizija koja istražuje je li Marin Bašić poslovao po zakonu

– Vjerujem da će se tu jasno vidjeti kako je varao gradske tvrtke i javne ustanove – kaže. On će tako napokon dobiti priliku direktno istražiti svoje sumnje koje je kao nezavisan vijećnik 2016. napisao u prijavi protiv Ivana Topolnjaka. On je tada prvi upozorio da je Termoplin ugovorom ponudio jednu cijenu, a zaračunavao čak 30 do 50 posto skuplje. Otkrio je 1.080 računa s 1,5 milijuna kuna, izvučenih iz gradskog proračuna. S obzirom na tako velik broj, Zlatan Avar je odmah upozorio na “svjesnu krađu”.

Bilo je to za vrijeme gradonačelnika Gorana Habuša – čija vlast je problem minorizirala. Zato je to – nakon pobjede Ivana Čehoka na proljetnim izborima i postavljanje Zlatana Avara na mjesto dogradonačelnika – bila jedna od tema prve sjednice Gradskog vijeća u novom sazivu. Vijećnici nisu dugo raspravljali: jednoglasno su odlučili da Termoplin novac mora vratiti.

“Kad netko odbije vlasniku dati dokumente, što je već samo po sebi neobjašnjivo, očigledno je da nešto skriva.”
Zlatan Avar

Budući da je on to odbio učiniti, o njegovoj sudbini će vijećnici sigurno je, mimo dnevnog reda, raspravljati na sjednici u četvrtak.
Na sjednici se neće govoriti samo o Termoplinu. Pred vijećnicima će se naći izvješća o poslovanju trgovačkih društava Grada Varaždina.

Direktor Varkoma

Još od početka ljeta se zna kako je tko radio, pa brojke neće biti novost. Štoviše, zbog bilanci je u međuvremenu došlo do rošada u nekim društvima. Ostavka Vlade Vlašića na mjesto direktora Varkoma već je stara stvar. Nakon njegova odlaska su se normalizirali odnosi Čistoće i Varkoma, koji su bili zatrovani sudskom tužbom. Čistoća je od Varkoma tražila 2,1 milijun kuna iz diobene bilance, direktor Vlašić novac nije dao i stvar je završila na sudu. Odlaskom Vlade Vlašića stvar je riješena: v. d. ravnatelja Marijan Cesarec je dobio od Grada ovlasti za mirno rješavanje spora i sve je dogovoreno.

Kandidati za direktora Varkoma: gradski vijećnik Željko Bunić, aktualni v. d. Varkoma Marijan Cesarec i menadžer Predrag Šegović

S Vlašićem je u Varkomu smijenjen i Nadzorni odbor, a isto se dogodilo i u Čistoći.
Trenutno najaktualnije pitanje je tko će biti novi direktor Varkoma. Gradom kruže imena samo trojice kandidata za Vlašićevog nasljednika: gradski vijećnik Željko Bunić, aktualni v. d. Marijan Cesarec i Predrag Šegović.
Sad je na redu javni natječaj, a iz Grada najavljuju da će Varkom u novu godinu ući s novim direktorom.

S dolaskom Ivana Čehoka na vlast i kritikama na račun Parkova, jedno se vrijeme spekuliralo o smjeni direktora Marina Bašića. Marin Bašić nije otišao, ali je u Parkove stigla revizija. Novčano poslovanje, saznajemo, nije sporno. Postoje sumnje da je direktor na službena putovanja u Dubai o trošku firme vodio i treću osobu, ali i da su poslovi na uređenju groblja dodjeljivani bez natječaja po stranačkoj, SDP-ovoj liniji. Je li riječ o tračevima kojima se pokušava diskreditirati Marina Bašića, sad bi se trebalo utvrditi. Zlatan Avar sve to ne želi komentirati jer, veli, ne voli spekulirati niti se baviti tračevima.

S kim je Bašić bio u Dubaiju?

Parkovi su ove godine suzbijali ambroziju na znatno većoj površini nego ranije jer im je Grad napokon dao konkretan popis svojih parcela i više novaca.
S Tehnološkim parkom nema nikakvih problema. Oni su zajedno s Agencijom Sjever – Dan povukli 16 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europe za dogradnju. To je prvi veliki novac nakon dugo vremena koji dolazi u Grad.

Što se tiče Aquatehnike, radi se na definiranju (ne)zakonitosti javljanja tvrtke na natječaje Varkoma. Sve direktive još nisu jasne i nitko iz resornog Ministarstva i Hrvatskih voda ne daje konkretan odgovor. To je zasad samo pretpostavka, pa je veliki strah od eventualnih penala ako bi se nakon odrađenog posla za Varkom saznalo da se to nije smjelo. Pokaže li se da ne postoji zakonska mogućnost za javljanje Aquatehnike na natječaje Varkoma, Grad neće imati izbora nego prodati tvrtku, procijenjenu na 22 milijuna kuna.

Aquacity je u sanaciji, JUGS -ova bilanca je “počišćena”, pa se sprema nastavak projektom POS-a.

Svi ovi izvještaji padaju u drugi plan zbog situacije u Termoplinu. Zbog toga se očekuje burna sjednica Gradskog vijeća, na koju će stići i Ivan Topolnjak.

Izvor:
Foto: privatna arhiva

U fokusu

Kovač: “Sutra popuštanje mjera, a nema ulaska u županijske Domove zdravlja?!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dugo očekivano popuštanje epidemioloških mjera u ponedjeljak postaje stvarnost. Doduše, primarni je fokus na terasama kafića i omogućavanjem kakvog-takvog sportskog života, ali i kao takve, Vladine mjere su dočekane s odobravanjem građana.

I dok je ovaj val popuštanja mjera usmjeren na omogućavanje obavljanje djelomične gospodarske djelatnosti za ugostitelje, još uvijek nema popuštanja kad se radi o ulascima u ambulante Doma zdravlja diljem Varaždinske županije.

O tome je bilo i riječi na posljednjoj sjednici Skupštine Varaždinske županije na kojoj je vijećnik SDP-a Hrvoje Kovač na aktualnom satu upitao župana Radimira Čačića je li u planu otvaranje čekaonica po sektorskim ambulantama u županiju s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju.

– Građani i dalje, izloženi niskim temperaturama čekaju ispred ulaza u domove zdravlja diljem županije kako bi posjetili liječnika i dobili zdravstvenu skrb. Svakako je važno zaštiti liječnike i medicinsko osoblje koje je prvi bastion obrane od korone, ali ne nužno na teret onih nemoćnih i bolesnih koji samo traže pomoć od liječnika. Čekaonice su velike i prostrane i ako se može čekati u bolnicama i drugim klinikama u toplim čekaonicama, ne vidim razloga zašto se ne može to isto omogućiti i u sektorskim ambulantama. Epidemiološka situacija je povoljna, broj novozaraženih je u padu, a broj cijepljenih ili onih s antitijelima raste. Nadam se da više nećemo morati gledati gužve na ulazima u županijske zdravstvene ambulante – kazao je Kovač.

Župan Čačić u svom je odgovoru istaknuo kako razumije problem i kako je Županija bila primorana uvesti strože mjere jer je bila među najgorima u Europi. Ipak, najavio je popuštanje mjera upravo u vidu olakšanog pristupa ambulantama.

– Mi ćemo već sada snažno revidirati mjere, a u okviru mjesec dana mislim da će to biti potpuno eliminirano. Mi ne želimo ići protiv nacionalnih mjera, poštujemo te mjere i vjerujem da ćemo kroz mjesec dana to riješiti iako ne možemo na to direktno utjecati – odgovorio je župan Čačić najavivši tako mogućnost otvaranja čekaonica u Domovima zdravlja.

Nastavite čitati

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati