Povežite se s nama

Život i društvo

Bizarnost iz svijeta: Pijani vozači morat će prati leševe ako žele dobiti vozačku natrag

Objavljeno:

- dana

Kako bi se suzbila vožnja u alkoholiziranom stanju, pijanim vozačima u Moldaviji ponudit će se mogućnost vraćanja vozačke dozvole ako neko vrijeme rade u mrtvačnici, piše Index.

Riječ je o takozvanom programu preodgoja koji je odobren prošle godine. Vozači koji su izgubili svoje dozvole zbog vožnje u pijanom stanju moći će platiti oko 225 dolara kako bi dobili pristup ovom programu, koji traje tri mjeseca.

Prosječna mjesečna plaća u Moldaviji iznosi oko 340 dolara, piše jedan moldavski portal, a prenosi Index.

U sklopu programa vozači kažnjeni zbog sjedenja za volanom u alkoholiziranom stanju pomagat će pri liječenju pacijenata stradalim u prometnim nesrećama, no ako ih u tom periodu ne bude, onda će raditi s mrtvozornicima u mrtvačnicama.

Portal navodi da je prvi ovakav program već nedavno krenuo u mrtvačnici u Kišinjevu.

Pohađalo ga je šest muškaraca koji su pomagali mrtvozorniku pri pranju leševa prije obdukcije, ali i u drugim poslovima, poput uklanjanja urina i izmeta iz tijela mrtvih.

Taj posao nije svim sudionicima bio lagan – jedan je odjurio iz mrtvačnice nakon samo nekoliko minuta rada.

– Ovo me potaknulo da više ne pijem alkohol, ni kap u životu. Ne želim više ići tamo. To što vidite u mrtvačnici je prava lekcija – rekao je jedan od sudionika koji je ostao u programu.

Ravnatelj Centra za sudsku medicinu Valeriu Savciuc istaknuo je da će ovaj projekt imati ogroman psihološki učinak na pijane vozače.

Život i društvo

Općina Sračinec izdašno darivala obitelji novorođene djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tradicionalno sredinom godine, održava se susret načelnika Općine Sračinec Božidara Novoselca s roditeljima djece rođene u prvoj polovici godine.

Tom im je prilikom načelnik čestitao i podijelio simboličnu pomoć u iznosu od 200 € za prvo, 300 € za drugo i 400 € za treće i svako sljedeće dijete u obitelji.

– Uvijek se najviše veselim ovom susretu, kada na neki način izražavamo dobrodošlicu našim novim sumještanima. Hvala vam što ste se odlučili na proširenje obitelji i čestitam vam na tome. Općina Sračinec ima status Općine prijatelja djece, a to dokazujemo svojim radom i ostvarenim rezultatima. Jedna smo od rijetkih sredina u Hrvatskoj koja nema listu čekanja za upis djece u dječji vrtić. Kako bismo zadovoljili još veće potrebe, upravo ga nadograđujemo, očekujemo da ćemo u veljači iduće godine moći dodatno povećati standard predškolskog odgoja u novim odgojnim skupinama. U našem će proširenom vrtiću tako biti mjesta za 250 djece. Iako nismo osnivač naše Osnovne škole, neprekidno ulažemo u standard i opremu, škola ima jednosmjensku nastavu i produženi boravak za roditelje koji rade, financiramo odlazak na natjecanja i ponosni smo na uspjehe naših učenika. Za one starije, osiguravamo stipendije i božićnice za studente. Da je naša općina poželjna destinacija, posebno za mlade obitelji, dokazuje i činjenica da smo u protekle četiri godine izdali oko 200 građevinskih dozvola za izgradnju obiteljskih kuća i zgrada, – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec u svom obraćanju roditeljima novorođene djece.

U prvoj polovici godine rođeno je ukupno 16 novih mještana Sračinca i Svibovca Podravskog, devet djevojčica i sedam dječaka.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Čak 250 konjara iz cijele Hrvatske i Slovenije na Konjičkim igrama u Zelendvoru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Varaždinska županija

U organizaciji Općine Petrijanec i Udruge “Konj, moj prijatelj” te u suorganizaciji Varaždinske županije i općina Cestica, Vinica, Maruševec i Sračinec u Zelendvoru su u nedjelju, 23. lipnja održane Konjičke igre.

Cilj konjičkih igara bio je druženje vlasnika konja, držatelja i ljubitelja konja, kao i približavanje tih plemenitih životinja široj populaciji kroz različiti sadržaj. Uz organizatore manifestacije, predsjednika Udruge “Konj, moj prijatelj” Zdenka Marenčića i načelnika Općine Petrijanec Željka Posavca, pozdravne riječi uputili su u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka županijski vijećnik Krunoslav Lukačić i saborski zastupnik Predrag Štromar.

Konjičke igre u Zelendvoru prerasle su tako u respektabilnu manifestaciju koja je okupila više od 250 konjara iz cijele Hrvatske, ali i susjedne Slovenije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje