Povežite se s nama

Kultura

Izložba „Blaga i bogatstva“ u Muzeju Međimurja Čakovec otkriva svu vrijednost tradicijske i kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

NAJAVLJUJEMO

„Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ naziv je izložbe koja svoja vrata otvara ovog petka, 1. prosinca, u 18 sati u Muzeju Međimurja Čakovec.

Riječ je o izložbi koja se očekuje s velikim nestrpljenjem, s obzirom na to da će se na jednome mjestu naći svih 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara s područja Međimurja i širega zemljopisnog područja sjeverozapadne Hrvatske.

Nositelji vještine

Posjetitelji izložbu mogu razgledati do 28. siječnja sljedeće godine. U travnju 2020. godine nematerijalna baština dobiva stalni postav u novouređenom prostoru.

Na izložbi će se moći vidjeti predmeti iz muzejskog fundusa.
– Iako je riječ o nematerijalnoj baštini, određeni predmeti postoje. Polazimo od njih te cijelu priču širimo prema kontekstu predmeta. Posjetiteljima ćemo omogućiti da svaku od 15 zaštićenih natuknica nematerijalne baštine dožive u kontekstu njihova izvođenja, izrade, prenošenja… Zaštićene natuknice uključuju i ljude koji se danas nazivaju službeni nositelji vještina, a zahvaljujući njima neke od natuknica čuvaju se od zaborava – rekla nam je autorica izložbe Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec.

Na izložbi će se multimedijalnom tehnikom prezentirati međimurski govor i popevka

Ova izložba je po još jednoj situaciji uistinu posebna. Naime, i posjetitelji će u neku ruku biti – eksponati.
– Naime, većina posjetitelja koji će biti na otvorenju i sami su nositelji pojedinih vještina, a da toga možda do sada nisu bili ni svjesni. Na listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine nalazi se, primjerice, međimurska popevka, pa svatko tko je interpretira je nositelj vještine – objašnjava Janja Kovač.

Stalni postav

Upravo zbog specifičnosti prezentacije eksponata, na izložbi će biti uključena i multimedijalna tehnika. Prikazat će se dva dokumentarna filma o zlatarenju i izradi svetomarske čipke, koji su nastali u muzejskoj produkciji, dok će se zvučno prezentirati štrigovski i kotoripski govor i međimurska popevka.
Izložba „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ svojevrsna je priprema za ono što Muzej Međimurja Čakovec očekuje u travnju 2020. godine. Naime, nematerijalna kulturna baština postat će stalni muzejski postav.

I posjetitelji će biti svojevrsni izlošci, jer predstavljaju nositelje pojedinih vještina

– Muzeju je odobren veliki projekt rekonstrukcije i revitalizacije vanjske fortifikacije Staroga grada Zrinskih. Tamo će biti smješten Muzej nematerijalne baštine, pa je ova izložba uistinu svojevrsna uvertira u ono što nas očekuje za nešto malo više od dvije godine – otkriva autorica izložbe.

Istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje nematerijalne baštine provodi se od početaka Muzeja Međimurja Čakovec. Osim na predmete, pozornost kustosa bila je usredotočena i na način njihove izrade, prodaje, namjene… Od 2003. godine, kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne baštine, intenzivirale su se muzejske aktivnosti oko nematerijalne baštine na području Međimurja. Rezultat toga je ova velika i vrijedna izložba koja će na jednome mjestu pokazati cijelo bogatstvo međimurske tradicijske baštine. Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2018. godine.

Zaštićene natuknice nematerijalne kulturne baštine

Od 2007. godine na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili širega zemljopisnog područja sjeverozapadne Hrvatske. Na Listi su se našli: svetomarska toponimija, umijeće izrade nakita – božićnog lustera, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač u Selnici, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka, medičarski obrt, tradicijsko lončarstvo, umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće vađenja zlata – zlatarenje, međimurska popevka, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće izrade i sviranja cimbula, štrigovska i kotoripska skupina govora te umijeće izrade tradicijskoga božićnog nakita – kinča.

Predavanja i edukativne radionice za djecu

U sklopu izložbe „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ predviđene su i popratne aktivnosti. U prostorima Muzejskoga informativnog centra održat će se četiri predavanja koja su besplatna za posjetitelje. U subotu, 2. prosinca, Ines Virč imat će predavanje „Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine“. Šest dana kasnije autorica izložbe Janja Kovač ima predavanje pod nazivom „Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština“. Lea Šprajc, Neven Kolarić i Janja Kovač 15. prosinca govorit će na temu „Etno zbirka“, dok je 22. prosinca na programu predavanje Stjepana Hranjeca „Na to Mlado leto… – međimurski božićni običaji“. Sva predavanja počinju u 18 sati. Za djecu predškolskog i školskog uzrasta bit će organizirane radionice. Od 4. do 8. prosinca bit će radionica izrade licitarskih proizvoda, od 11. do 15. prosinca radionica izrade lončarskih proizvoda, dok će se od 18. do 22. prosinca moći naučiti kako se izrađuje cvijeće od krep-papira. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka u prostorima Muzejskoga informativnog centra. Cilj radionica je prezentirati pojedinu vještinu i prema principu „uradi sam“ upoznati polaznike s osnovnim tehnikama izrade. Izrađene predmete polaznici radionica mogu ponijeti u vrtić, školu ili doma. Cijena radionice po sudioniku je 20 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Barokne večeri: Valpovo, Vinica i Varaždin domaćini koncerata na početku novog festivalskog tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncerti  52. Varaždinskih baroknih večeri održani su u ponedjeljak navečer gotovo u isto vrijeme na tri različite lokacije.

Naime, po prvi su put Varaždinske barokne večeri gostovale u Valpovu, gdje je u tamošnjem dvorcu Pranau Normann nastupio Iberian Baroque ansambl.

– Varaždinske barokne večeri imaju svake godine svoju zemlju partnera iz inozemstva, no važno nam je i festival širiti po Hrvatskoj kako bi što šira publika imala prigodu uživati u baroknoj glazbi. Tako smo ove festivalske godine ostvarili suradnju s Valpovom u kojem je održan odlično posjećen koncert, a već za iduću godinu planiramo novo gostovanje, možda još u kojem drugom slavonskom gradu. Drago nam je što je ovaj prvi koncert bio tako dobro posjećen i zahvaljujem Ustanovi za kulturne djelatnosti „Ante Evetović Miroljub“ Valpovo, Turističkoj zajednici Grada Valpova te Gradu Valpovu na suradnji – istaknuo je ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik nakon koncerta kojem je prisustvovao zajedno s članom ovogodišnjeg festivalskog žirija prof. Davorom Brđanovićem. 

400-tinjak kilometara dalje, u Vinici sinoć je održan barokni koncert u tamošnjoj crkvi Svetog Marka evanđeliste na kojoj su nastupili sopranistica Gabrijela Hrženjak, Krešimir Lazar na baroknom violončelu i Krešimir Has na čembalu.

Varaždinski dio koncerata Baroknih večeri donio je i ove godine projekt „4. akademije“ u kojem je mentorica Laura Vadjon, redovna profesorica na Muzičkoj akademiji okupila mlade glazbenike iz akademija u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli u programu „Telemann“.

– Pripremili smo sedam točaka i predstavljamo prave mlade glazbene genijalce. Sjajno smo spojili na ovom koncertu i violiniste i odlične harmonikaše, bračeve i stvarno su svi oduševljeni što smo se okupili oko Telemanna, plodnog baroknog skladatelja koji je uvijek malo podcijenjen, pogotovo u Hrvatskoj. Stoga ja projekt Telemannija radim s Hrvatskim baroknim ansamblom već godinama, često i sa studentima i red je da dođemo i na Varaždinske barokne večeri, koje su broj 1. festival u Hrvatskoj – istaknula je voditeljica projekta Laura Vadjon.

Publika je do posljednjeg mjesta ispunila prostore Skupštinske dvorane u Županijskoj palači u Varaždinu, a koncert je prvotno bio planiran za održavanje u atriju palače, no zbog vremenskih prilika morao je biti premješten u unutrašnjost palače.

– Nekad davno u ovoj su dvorani održavali se balovi i glazbenici kada ovdje nastupaju hvale njenu akustiku, stoga nam je drago da možemo biti domaćin jednom od koncerata Varaždinskih baroknih večeri i uživati u muziciranju mladih glazbenika. Zahvaljujem Koncertnom uredu Varaždin koji nam je ponovno ukazao povjerenje i dao nam priliku da budemo domaćini jednom ovako prekrasnom koncertu – rekla je zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec.

Programi 52. Varaždinskih baroknih večeri nastavljaju se večeras s četiri koncerta ponovno na različitim lokacijama. U Varaždinu će u 18 sati nastupiti ansambl Responsorium u crkvi Svetog Florijana, a u 20 sati u Koncertnoj dvorani varaždinskog HNK-a ansambl Izmir Barok, i to u povodu 30 godina diplomatskih odnosa Turske i Republike Hrvatske.

U Ludbregu u 19 sati u dvorcu Batthyany nastupa Iberian Baroque Ansambl, a u Križevcima u crkvi Svete Ane Trio Corrente. 

Nastavite čitati

Kultura

Zbor Via iz Varaždina izveo Hrvatsku misu B. Papandopula u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbor Via iz Varaždina izveo je u petak u crkvi sv. Mihaela Arkanđela u Zagrebu Hrvatsku misu B. Papandopula pod dirigentskim vodstvom Luke Šopara.

Uz zbor Via nastupili su vrhunski vokalni solisti iz Hrvatske: Tia Pikija, sopran, studentica solo-pjevanja na Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču, Martina Menegoni, mezzosopran, koja nastupa u opernim i koncertnim produkcijama diljem Hrvatske i inozemstva, Roko Radovan, tenor, solist opere zagrebačkog HNK i student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Matija Meić, jedan od vodećih hrvatskih baritona te solist opere u Münchenu.

Koncert je održan u sklopu devetnice uoči proslave zaštitnika župe sv. Mihaela, a na poziv župnika fra Gorana Rukavine. Publika koja je ispunila crkvu uživala je u zahtjevnim i veličanstvenim notama Hrvatske mise, antologijskog djela hrvatske zborske baštine, te je nagradila  izvođače dugim ovacijama i pozitivnim reakcijama.

– Hrvatska misa B. Papandopula je skladba koja svojim „dimenzijama“ (traje oko sat vremena) nadilazi okvire obreda mise, ali tekstualno, a velikim dijelom i glazbeno iz njega proizlazi. Nastala 1938. ili 1939. (autorovi zapisi o vremenu nastanka nisu jednoznačni) povodom jedne obljetnice pjevačkog društva Kolo (skladana je povodom 75. obljetnice društva, ali je praizvedena tek za 80. obljetnicu 1942. u Zagrebu), Hrvatska je misa pisana na (staro)hrvatskom jeziku i dosljedno slijedi tekst ordinarija mise. U glazbenom smislu skladba donosi sintezu raznovrsnih utjecaja. Kao djelo koje se naslanja na dugu tradiciju misnih uglazbljenja, Papandopulova misa sadrži recidive responzorijalnog (izmjena solista i zbora) i antifonalnog načina pjevanja (izmjena dviju grupa pjevača) koji u crkvenoj tradiciji sežu još u srednji vijek. Elementi onog prvog očituju se u dijaloškom tretmanu pojedinih solista u odnosu na zbor, a onog potonjeg u dijalogu grupe solista sa zborom te dvozborju u stavcima Svet i Blagosloven. Promatramo li je u užem povijesnom kontekstu, misa nastaje neposredno prije Drugog svjetskog rata, u vremenu nacionalnog skladateljskog stila obilježenog folklornim referencama ili glazbenim jezikom koji podsjeća na onaj folklorni. Ipak, elementi hrvatskog u Papandopulovoj misi vidljivi su više u nekom arhaičnom prizvuku i inspiraciji za njen nastanak (skladatelj sam navodi da ga je na skladanje nadahnula „iskonska ona crkvena pučka popijevka“) nego u konkretnim citatima narodnih napjeva ili imitiranju folklornog glazbenog izričaja – ističe Vedran Lesar, mag. musicol.

Zbor Via osnovan je 2009. godine te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida u Varaždinu koji okuplja srednjoškolce, studente i mlade zaposlene ljude. Najbitniji aspekt djelovanja zbora je liturgijsko pjevanje na misama u župi te koncertno okupljajući i pjevače iz okolice Varaždina.

Zbor je samostalno izveo djela skladatelja svih stilskih razdoblja od F. Durantea (Magnificat), G. F. Handela (The ways of Zion), F. Schuberta (Misa u G-duru), C. Francka (Misa u A-duru) do Anđelka Igreca (Pjesme štovanja i hvale), B. Brittena (Ceremony of Carols). Osim koncertnih izvedbi u Varaždinu, zbor je gostovao i u Zagrebu, Cresu (Creske kulturne večeri), Medulinu, Čakovcu, Mljetu te u Szombathelyju (Mađarska) i Mariboru (Slovenija). Također, zbor je sudjelovao u humanitarnim koncertima u organizaciji hrvatske podružnice Marijinih obroka.

Posebno se ističe i suradnja s varaždinskim zborom Chorus angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom te orkestrom Savaria iz Mađarske koja je rezultirala zajedničkom provedbom više velikih međunarodnih projekata koji uključuju koncertne izvedbe oratorija Stvaranje J. Haydna, oratorija Ilija F. Mendelssohna te kantate Carmina burana C. Orffa. Najveće ostvarenje zbora je samostalna izvedba Hrvatske mise Borisa Papandopula koja spada u najzahtjevnija i najvažnija djela hrvatske zborske baštine. Koncertna izvedba održana je u Peterskirche u Beču 2022. godine pod ravnanjem Luke Šopara i u suradnji s poznatim hrvatskim vokalnim solistima: Tijom Pikijom, Martinom Menegodni, Rokom Radovanom i Matijom Meićem.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje