Povežite se s nama

Kultura

Izložba „Blaga i bogatstva“ u Muzeju Međimurja Čakovec otkriva svu vrijednost tradicijske i kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

NAJAVLJUJEMO

„Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ naziv je izložbe koja svoja vrata otvara ovog petka, 1. prosinca, u 18 sati u Muzeju Međimurja Čakovec.

Riječ je o izložbi koja se očekuje s velikim nestrpljenjem, s obzirom na to da će se na jednome mjestu naći svih 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara s područja Međimurja i širega zemljopisnog područja sjeverozapadne Hrvatske.

Nositelji vještine

Posjetitelji izložbu mogu razgledati do 28. siječnja sljedeće godine. U travnju 2020. godine nematerijalna baština dobiva stalni postav u novouređenom prostoru.

Na izložbi će se moći vidjeti predmeti iz muzejskog fundusa.
– Iako je riječ o nematerijalnoj baštini, određeni predmeti postoje. Polazimo od njih te cijelu priču širimo prema kontekstu predmeta. Posjetiteljima ćemo omogućiti da svaku od 15 zaštićenih natuknica nematerijalne baštine dožive u kontekstu njihova izvođenja, izrade, prenošenja… Zaštićene natuknice uključuju i ljude koji se danas nazivaju službeni nositelji vještina, a zahvaljujući njima neke od natuknica čuvaju se od zaborava – rekla nam je autorica izložbe Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec.

Na izložbi će se multimedijalnom tehnikom prezentirati međimurski govor i popevka

Ova izložba je po još jednoj situaciji uistinu posebna. Naime, i posjetitelji će u neku ruku biti – eksponati.
– Naime, većina posjetitelja koji će biti na otvorenju i sami su nositelji pojedinih vještina, a da toga možda do sada nisu bili ni svjesni. Na listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine nalazi se, primjerice, međimurska popevka, pa svatko tko je interpretira je nositelj vještine – objašnjava Janja Kovač.

Stalni postav

Upravo zbog specifičnosti prezentacije eksponata, na izložbi će biti uključena i multimedijalna tehnika. Prikazat će se dva dokumentarna filma o zlatarenju i izradi svetomarske čipke, koji su nastali u muzejskoj produkciji, dok će se zvučno prezentirati štrigovski i kotoripski govor i međimurska popevka.
Izložba „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ svojevrsna je priprema za ono što Muzej Međimurja Čakovec očekuje u travnju 2020. godine. Naime, nematerijalna kulturna baština postat će stalni muzejski postav.

I posjetitelji će biti svojevrsni izlošci, jer predstavljaju nositelje pojedinih vještina

– Muzeju je odobren veliki projekt rekonstrukcije i revitalizacije vanjske fortifikacije Staroga grada Zrinskih. Tamo će biti smješten Muzej nematerijalne baštine, pa je ova izložba uistinu svojevrsna uvertira u ono što nas očekuje za nešto malo više od dvije godine – otkriva autorica izložbe.

Istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje nematerijalne baštine provodi se od početaka Muzeja Međimurja Čakovec. Osim na predmete, pozornost kustosa bila je usredotočena i na način njihove izrade, prodaje, namjene… Od 2003. godine, kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne baštine, intenzivirale su se muzejske aktivnosti oko nematerijalne baštine na području Međimurja. Rezultat toga je ova velika i vrijedna izložba koja će na jednome mjestu pokazati cijelo bogatstvo međimurske tradicijske baštine. Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2018. godine.

Zaštićene natuknice nematerijalne kulturne baštine

Od 2007. godine na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili širega zemljopisnog područja sjeverozapadne Hrvatske. Na Listi su se našli: svetomarska toponimija, umijeće izrade nakita – božićnog lustera, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač u Selnici, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka, medičarski obrt, tradicijsko lončarstvo, umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće vađenja zlata – zlatarenje, međimurska popevka, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće izrade i sviranja cimbula, štrigovska i kotoripska skupina govora te umijeće izrade tradicijskoga božićnog nakita – kinča.

Predavanja i edukativne radionice za djecu

U sklopu izložbe „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ predviđene su i popratne aktivnosti. U prostorima Muzejskoga informativnog centra održat će se četiri predavanja koja su besplatna za posjetitelje. U subotu, 2. prosinca, Ines Virč imat će predavanje „Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine“. Šest dana kasnije autorica izložbe Janja Kovač ima predavanje pod nazivom „Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština“. Lea Šprajc, Neven Kolarić i Janja Kovač 15. prosinca govorit će na temu „Etno zbirka“, dok je 22. prosinca na programu predavanje Stjepana Hranjeca „Na to Mlado leto… – međimurski božićni običaji“. Sva predavanja počinju u 18 sati. Za djecu predškolskog i školskog uzrasta bit će organizirane radionice. Od 4. do 8. prosinca bit će radionica izrade licitarskih proizvoda, od 11. do 15. prosinca radionica izrade lončarskih proizvoda, dok će se od 18. do 22. prosinca moći naučiti kako se izrađuje cvijeće od krep-papira. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka u prostorima Muzejskoga informativnog centra. Cilj radionica je prezentirati pojedinu vještinu i prema principu „uradi sam“ upoznati polaznike s osnovnim tehnikama izrade. Izrađene predmete polaznici radionica mogu ponijeti u vrtić, školu ili doma. Cijena radionice po sudioniku je 20 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Varaždinci otkrili tajnu Padovčeve dvovrate gitare, pa je replika vjernija od izvornika!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U varaždinskoj Gradskoj vijećnici u četvrtak je održano prvo predstavljanje autentične replike dvovrate gitare Ivana Padovca. Riječ je o osebujnom glazbenom instrumentu kojeg je prema izvorniku izradio varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec, a na predstavljanju je na gitari zasvirao Matej Detelj, učenik 2. razreda Glazbene škole.   

U mjesecu studenome 2020. godine osmišljena je inicijativa da se u Gradsku vijećnicu Grada Varaždina vrati dvovrata gitara virtuoza i skladatelja Ivana Padovca. Osim napredne tehničke izvedbe tog doba, Padovčeva gitara ima važnu uz ulogu u određivanju Varaždinskog kulturnog nasljeđa.

Njena konstrukcija potiče graditelje i ostale glazbenike na promišljanje izvorišta takvog instrumenta koji je daleko više od same “gitare”. Arhivirana u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, zbog stanja i godina, čuvana je od očiju znatiželjnika.

Međutim, nedavno formirana udruga RezervArt (Hrvatska Udruga za promociju i razvoj intelektualnog stvaralaštva), Varaždinski graditelj gitara Željko Tkalec, i “Vudrag industries” kao suugovaratelj, te Grad Varaždin, ostvarili su dogovor s Muzejom za umjetnost i obrt kao čuvarem, i Hrvatskim glazbenim zavodom kao vlasnikom gitare o izradi identične replike u svrhu izlaganja.

Nakon inicijalnih pismenih sporazuma o izradi replike, za što su ishođene sve potrebne dozvole, u Zagrebu se pregledala, prostudirala, fotografirala i izmjerila originalna gitara. Grad Varaždin je inicijativu prihvatio sa velikom podrškom, te je krenula izrada replike.

Željko Tkalec je već tada na originalu primijetio neke nepravilnosti koje se ne podudaraju s gitarom kao glazbenim instrumentom, te je uz izradu same replike krenuo u potragu za izvorištem takvog instrumenta.

Replika gitare građena je od istog drveta, istih metala, boje i konstrukcije kao i original, da što vjernije pokaže izborni oblik. Gitara je također svirljiva što uvelike pomaže u slučaju dolaska renomiranih gostiju glazbenika u Gradsku Vijećnicu. Nakon pronalaska svih elemenata za njenu izradu, Željko Tkalec otkriva da vrlo vjerojatno izvorište Padovčeve gitare nije u samoj gitari, već “bas lutnji” s područja Austrije i Njemačke!

Takvo je otkriće proizašlo iz jednostavne inicijative povratka gitare Varaždinu, a rezultiralo daljnjim pregovorima za sudjelovanje u znanstvenom radu koji se bavi izvorištem tog instrumenta. Povratak Padovčeve gitare od iznimne je važnosti za napredak razvoja kulture, glazbe, a paralelno s time i turizma – koji uvelike doprinosi našem gradu Varaždinu.

– Ova izvanredna gitara je vjernija replika od one koja se čuva u Zagrebu. Mislim da će dobro poslužiti i kao predložak za mali suvenir. Umjetnička tvornica RezervArt, koja je smještena u bivšim tvorničkim kompleksima Aquatehnike, već izrađuje varaždinske suvenire. Prvo je izrađen vunasti nosorog, a i ova gitara se može napraviti u malim replikama. Uvjeren sam da će biti još takvih suvenira koje svatko iz Varaždina može ponijeti kao jedan bitan dio naše povijesti – poručio je okupljenima varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Dodajmo da je projekt “Padovec dvovrata gitara” proizašao iz umjetničkog centra RezervArt, Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, nedavno otvorenog u suradnji sa Gradom Varaždinom i Varkom-om.

Sudionici projekta:

-Grad Varaždin
-Upravni odjel za kulturu i obrazovanje, grad Varaždin
-RezervArt, Hrvatska udruga za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva, Varaždin
-Željko Tkalec, graditelj gitara, Varaždin
-Muzej za umjetnost i obrt, arhiva, grad Zagreb
-Hrvatski glazbeni zavod, vlasnik, grad Zagreb
-Vedran Starčević, Tehnološki park, Varaždin
-Vudrag Industries, tvrtka suugovaratelj, Varaždin

Nastavite čitati

Kultura

Knjižnica Grada Preloga: među korisnicima pet puta je više žena, a čuvaju i jednu “zloglasnu” knjigu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Studio VIPRO/KIČ Grada Preloga

Rad malih narodnih knjižnica obilježen je izazovima na svakom koraku: od financiranja, prostora, osoblja, programa, ali i senzibilnosti osnivača za knjižničnu djelatnost.

Zbog tih izazova, male knjižnice pokazuju izuzetnu žilavost i sklonost inovaciji, brzim promjenama, prilagodbi i sposobnosti preživljavanja i u najkriznijim situacijama.

Virtualni svijet

– Uvidom u analizu podataka rada Knjižnice i čitaonice Grada Preloga, vidljivo je da je unatoč prekidu u radu, posebnim mjerama ophođenja s građom i članovima te nedostupnošću pojedinih usluga poslovanje Knjižnice relativno stabilno te da je pandemija COVID- a 19 najviše utjecala na kategorije vezane za učenje i korištenje resursa koji su bili potencijalni prenositelji zaraze (računala, igračke, novine) – kažu iz Grada Preloga.

Nakon normalizacije stanja te navikavanja na tzv. nove normalne uvjete rada koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Preporukama za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa, korisnici su početkom svibnja prošle godine ponovo počeli koristiti sve usluge Knjižnice te u pojačanom broju dolaziti u prostore ustanove.

Plan i program rada za 2020. godinu doživio je minimalne preinake u načinu izvođenja programa koji su iz stvarnog svijeta preseljeni u virtualni te su time ostvarili više virtualnih posjeta nego iste manifestacije u 2019. kada su zabilježeni posjeti bili stvarni/fizički.

– Godina 2021. je proglašena Godinom čitanja pa se nadamo se da ćemo njome kročiti zajedno i hrabro, ali i s potrebnim oprezom. Stoga je važno imati na umu da vrijede protuepidemijske mjere uobičajene za javne prostore koje posjećuje puno ljudi: dezinfekcija ruku, držanje razmaka, nošenje zaštitne maske… Na sve to već smo se i naviknuli, tako da dolazak do omiljenih knjiga možemo smatrati sigurnim i ugodnim. U Knjižnici se jedino možete zaraziti – čitanjem! – poručuju iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga.

Iz povijesti

Preloška knjižnica je osnovana uz pučku školu 25. listopada 1903. u vrijeme mađarizacije i mađarske uprave, ali je osnivanje hrvatske knjižnice i čitaonice povezano uz djelovanje Hrvatske seljačke stranke nakon I. svjetskog rata. Nakon osnivanja, preloška knjižnica koja je djelovala u Hrvatskom narodnom domu bila je jednim od središta društvenoga i političkog života Preloga u međuratnom razdoblju. Knjižnica je nastavila djelovati i nakon II. svjetskog rata. Do 1993. godine radila je u lošim prostornim uvjetima, a tada je preseljena u nove prostore. Godina 2013. bila je prijelomna za rad i razvoj knjižnice jer je preseljena u nove moderno opremljene prostore u centru grada Preloga na adresi Glavna 33 te je postala dostupna i vidljivija svim kategorijama korisnika i članova.

Godina pandemije

U siječnju su objavljeni iznimno zanimljivi podaci povezani s radom Knjižnice tijekom lanjske godine u brojnim područjima. Što se tiče nabave knjižne i neknjižne građe, u 2020. godini tako je kupljeno 730 novih knjiga (85.000 kuna), otkupljena su 44 komada (4998,50 kuna), darovano im je 306 knjiga u vrijednosti od 24.648.40 kuna, a Knjižnica je dobila i 26 igračaka vrijednih 4000 kuna.

Pogledamo li posjete Knjižnici zbog posudbe, ustanova bilježi 6223 posjeta. Što se tiče virtualnoga svijeta, Knjižnica je ubilježila 4968 takvih posjeta. Manifestacijama je prisustvovalo daljnjih 8676, dok je eKatalog pregledan 4683 puta. Drugi zanimljivi podaci pokazuju da je najposjećeniji mjesec prošle godine bila veljača (1671 korisnik), najposjećeniji dan u tjednu četvrtak, a najposjećeniji sat 11 prijepodne. Što se tiče odnosa spolova korisnika, pomalo je razočaravajuć za muški spol, s obzirom na činjenicu da je 83,9 posto korisnika ženskoga, dok je preostalih samo 16,1 posto korisnika u 2020. bio muškoga spola. To je razlika od više od pet puta!

Najposuđenija knjiga bile su “Priče iz davnine” Ivane Brlić-Mažuranić, koju su korisnici odabrali čak 64 puta. U Knjižnicu je vraćeno 12.748 knjiga, dok je iz nje posuđeno 13.120. Najčitaniji naslov među beletristikom tako je bio kriminalistički roman “Nešto je u vodi” Catherine Steadman, dok je u domeni publicistike najčitanija zbirka meditativnih priča “Čarobne svjetiljke” Davida Fontane. “Priče iz davnine”, koje smo već spomenuli, najčitanija su knjiga iz područja dječje književnosti, dok je među književnošću za mlade najčitaniji naslov bio “Harry Potter i kamen mudraca”. Među top knjigama iz zadnjih dvaju područja čitatelji će sigurno prepoznati i “Trojicu u trnju” Pavla Pavličića, “Vlak u snijegu” Mate Lovraka te “Duha u močvari” Ante Gardaša, kao i “Fahrenheit 451” Rayja Bradburyja, “Tajni dnevnik Adriana Molea 13 i 3/4” Sue Townsend te “Mi djeca s Kolodvora ZOO” Christiane F.

Pogledamo li sastav članova Knjižnice po kategorijama, najviše je odraslih (448). Djece je nešto manje (413), a još je manje mladih (193). Zaposlenih članova je 286, nezaposlena su 73, dok je umirovljenika 89. Studijsku učionicu Knjižnice koristilo je 25 korisnika, dok je 110 njih koristilo računalo za učenje. Čak 142 upita postavljena su za pisanje seminara i stručnih radova, dok je unutar same ustanove ostvareno 75 posudbi (korištenja građe). U vezi s drugim uslugama Knjižnice, igračke su korištene 464 puta, novine 13 puta, a zabilježeno je i jedno korištenje usluge “Čekam bus u Knjižnici”, koja se odnosi na kreativno i slobodno vrijeme za učenike Srednje škole Prelog i nacionalne manjine koje se provodi na kvalitetan način u Knjižnici za vrijeme čekanja autobusa. Usluga se provodi u suradnji s navedenom školom.

Visoka aktivnost

Usmjerimo li pozornost na manifestacije, održano je osam izložbi (pet virtualnih i tri uživo), 30 radionica (kvizovi, kreativne radionice, lov na blago, edukacije), deset predavanja (putopisi, projekti, edukacije), a četiri je puta u ustanovi održana i nastava. Posudbeni odjel Knjižnice veličine je od 190 kvadrata, korisnici se mogu koristiti računalima, kojih je osam, a fond Knjižnice uključuje 31.633 knjige. U ustanovi su djelovali i volonteri/volonterke Antonela (online pričaonice za djecu), Dora (dječje radionice i dezinfekcija građe), Dario (izrada ukrasa i drvenih dekorativnih elemenata), Hrvoje i Nina (uređenje Knjižnice). Oni su ukupno ostvarili više od 200 sati volonterskog rada.

Knjižnica surađuje na nekoliko projekata (Erasmus+, NAPLE, Naša mala knjižnica, ICARUS), a djelatnici su sudjelovali na raznim stručnim usavršavanjima (predavanja, webinari, konferencije, sastanci…) Lokalni partneri ustanove uključuju Dječji vrtić “Fijolica” iz Preloga (posjeti Knjižnici, projekti i poticanje čitanja od najranije dobi), OŠ Draškovec i Narodnu knjižnicu Virje (razmjena iskustva, benchmarking, odnosno usporedba učinka i poslovnih procesa), dok Knjižnica surađuje i s partnerima na projektima s međunarodnim predznakom.

Brojke upućuju na visoku aktivnost neovisno o uvjetima rada, no Knjižnici ipak želimo bolje radne uvjete i još bolje rezultate ove godine!

Priča o Enciklopediji

– Zbog čestih seoba i neprikladnih prostora u kojima je djelovala, naša Knjižnica se ne može baš pohvaliti velikom zbirkom starih i vrijednih knjiga. No, čega nemamo u broju, imamo u kvaliteti. Naime, peti svezak Hrvatske enciklopedije je zloglasna knjiga koju su nacisti dolaskom u Zagreb masovno palili. Gotovo je nemoguće naći komplet sa svih pet. Prva četiri sveska su u opticaju, ali peti… Peti je legenda i praktički sveti gral hrvatske enciklopedistike. Peti svezak su sačuvali jedino autori koji su radili na enciklopediji ili bliski suradnici i prijatelji uredništva koji su ga dobili na poklon “preko veze”. Ostali su spaljeni na lomači.

Pričao mi je tu priču gospodin Mate Ujević, koji je dobio ime po svom djedu Mati Ujeviću, uredniku spomenute Enciklopedije. I on se zaprepastio što imamo taj svezak. Naravno, on ima djedovu zbirku s potpisima autora. Baš je kul imati nešto ovakvo u zbirci. Svaka knjiga ima svoju povijest, ali ovo je knjiga koja je tu povijest stvarala. Mnogi ga žele ali samo ga nas nekolicina ima. Tu i tamo koji nikne na aukciji te postiže cijenu od 12.000 kuna nadalje. U trezoru naše knjižnice, u podrumu kojeg nemamo, čuvamo svih pet svezaka koje smo dobili donacijom dr. Matije Berljaka – objašnjava ravnateljica Knjižnice Maja Izabela Lesinger.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!