Povežite se s nama

Kultura

Izložba „Blaga i bogatstva“ u Muzeju Međimurja Čakovec otkriva svu vrijednost tradicijske i kulturne baštine

Objavljeno:

- dana

NAJAVLJUJEMO

„Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ naziv je izložbe koja svoja vrata otvara ovog petka, 1. prosinca, u 18 sati u Muzeju Međimurja Čakovec.

Riječ je o izložbi koja se očekuje s velikim nestrpljenjem, s obzirom na to da će se na jednome mjestu naći svih 15 zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara s područja Međimurja i širega zemljopisnog područja sjeverozapadne Hrvatske.

Nositelji vještine

Posjetitelji izložbu mogu razgledati do 28. siječnja sljedeće godine. U travnju 2020. godine nematerijalna baština dobiva stalni postav u novouređenom prostoru.

Na izložbi će se moći vidjeti predmeti iz muzejskog fundusa.
– Iako je riječ o nematerijalnoj baštini, određeni predmeti postoje. Polazimo od njih te cijelu priču širimo prema kontekstu predmeta. Posjetiteljima ćemo omogućiti da svaku od 15 zaštićenih natuknica nematerijalne baštine dožive u kontekstu njihova izvođenja, izrade, prenošenja… Zaštićene natuknice uključuju i ljude koji se danas nazivaju službeni nositelji vještina, a zahvaljujući njima neke od natuknica čuvaju se od zaborava – rekla nam je autorica izložbe Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec.

Na izložbi će se multimedijalnom tehnikom prezentirati međimurski govor i popevka

Ova izložba je po još jednoj situaciji uistinu posebna. Naime, i posjetitelji će u neku ruku biti – eksponati.
– Naime, većina posjetitelja koji će biti na otvorenju i sami su nositelji pojedinih vještina, a da toga možda do sada nisu bili ni svjesni. Na listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine nalazi se, primjerice, međimurska popevka, pa svatko tko je interpretira je nositelj vještine – objašnjava Janja Kovač.

Stalni postav

Upravo zbog specifičnosti prezentacije eksponata, na izložbi će biti uključena i multimedijalna tehnika. Prikazat će se dva dokumentarna filma o zlatarenju i izradi svetomarske čipke, koji su nastali u muzejskoj produkciji, dok će se zvučno prezentirati štrigovski i kotoripski govor i međimurska popevka.
Izložba „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ svojevrsna je priprema za ono što Muzej Međimurja Čakovec očekuje u travnju 2020. godine. Naime, nematerijalna kulturna baština postat će stalni muzejski postav.

I posjetitelji će biti svojevrsni izlošci, jer predstavljaju nositelje pojedinih vještina

– Muzeju je odobren veliki projekt rekonstrukcije i revitalizacije vanjske fortifikacije Staroga grada Zrinskih. Tamo će biti smješten Muzej nematerijalne baštine, pa je ova izložba uistinu svojevrsna uvertira u ono što nas očekuje za nešto malo više od dvije godine – otkriva autorica izložbe.

Istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje nematerijalne baštine provodi se od početaka Muzeja Međimurja Čakovec. Osim na predmete, pozornost kustosa bila je usredotočena i na način njihove izrade, prodaje, namjene… Od 2003. godine, kada je UNESCO usvojio Konvenciju o zaštiti nematerijalne baštine, intenzivirale su se muzejske aktivnosti oko nematerijalne baštine na području Međimurja. Rezultat toga je ova velika i vrijedna izložba koja će na jednome mjestu pokazati cijelo bogatstvo međimurske tradicijske baštine. Izložba ostaje otvorena do 28. siječnja 2018. godine.

Zaštićene natuknice nematerijalne kulturne baštine

Od 2007. godine na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske upisano je 15 kulturnih dobara s područja Međimurja ili širega zemljopisnog područja sjeverozapadne Hrvatske. Na Listi su se našli: svetomarska toponimija, umijeće izrade nakita – božićnog lustera, umijeće izrade tradicijske pokladne maske pikač u Selnici, umijeće izrade tradicijskih dječjih igračaka, medičarski obrt, tradicijsko lončarstvo, umijeće izrade tradicijskih božićnih jaslica, tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije, umijeće vađenja zlata – zlatarenje, međimurska popevka, umijeće sviranja na tamburama farkašicama, umijeće izrade i sviranja cimbula, štrigovska i kotoripska skupina govora te umijeće izrade tradicijskoga božićnog nakita – kinča.

Predavanja i edukativne radionice za djecu

U sklopu izložbe „Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja“ predviđene su i popratne aktivnosti. U prostorima Muzejskoga informativnog centra održat će se četiri predavanja koja su besplatna za posjetitelje. U subotu, 2. prosinca, Ines Virč imat će predavanje „Govori i toponimija kao vid nematerijalne baštine“. Šest dana kasnije autorica izložbe Janja Kovač ima predavanje pod nazivom „Između obrta i umjetnosti – obrti kao nematerijalna baština“. Lea Šprajc, Neven Kolarić i Janja Kovač 15. prosinca govorit će na temu „Etno zbirka“, dok je 22. prosinca na programu predavanje Stjepana Hranjeca „Na to Mlado leto… – međimurski božićni običaji“. Sva predavanja počinju u 18 sati. Za djecu predškolskog i školskog uzrasta bit će organizirane radionice. Od 4. do 8. prosinca bit će radionica izrade licitarskih proizvoda, od 11. do 15. prosinca radionica izrade lončarskih proizvoda, dok će se od 18. do 22. prosinca moći naučiti kako se izrađuje cvijeće od krep-papira. Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka u prostorima Muzejskoga informativnog centra. Cilj radionica je prezentirati pojedinu vještinu i prema principu „uradi sam“ upoznati polaznike s osnovnim tehnikama izrade. Izrađene predmete polaznici radionica mogu ponijeti u vrtić, školu ili doma. Cijena radionice po sudioniku je 20 kuna.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Kultura

Proširena stvarnost omogućila posjetiteljima da dožive kakav je bio život u dvorcu Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 21.travnja, u muzeju Dvora Trakošćan održano je uzbudljivo predstavljanje proširene stvarnosti kao novog dodatka stalnom postavu muzeju.

Posjetitelji su s oduševljenjem doživjeli ovu tehnologiju, koja je oživjela povijesni ambijent dvorca. Mnogi su iskoristili priliku za fotografiranje, stvarajući nezaboravne uspomene u ovom jedinstvenom okruženju.

Proširena stvarnost proizašla je iz uspješne suradnje Dvora Trakošćan te poduzeća Delta Reality. Posjetiteljima je omogućeno preuzimanje aplikacije „Oživjeli Trakošćan“ kojom, nakon skeniranja markera u muzeju, mogu vidjeti oživljene prikaze koji dočaravaju kakav je zapravo bio život u dvorcu.

Nastavite čitati

Kultura

Nikola Vudrag izlaže u Europskom kulturnom centru u Veneciji, a izložbu će vidjeti stotine tisuća ljudi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Proteklog tjedna, u Europskom kulturnom centru u palači Palazzo Mora u Veneciji, paralelno s otvorenjem 60. Venecijanskog bijenala, otvorena je izložba “Personal Structures – Beyond Boundaries” u sklopu koje izlaže i varaždinski kipar Nikola Vudrag.

Vudragove skulpture Prometheusa i Atlasa postavljene na samom ulazu u palaču moći će vidjeti tisuće ljudi iz cijelog svijeta koji dolaze posjetiti 60. Venecijanski bijenale, ali i brojne komplementarne izložbe koje će do 24. studenog biti održane u Veneciji.

Izložba Europskog kulturnog centra (ECC) najstarija je takva izložba suvremene umjetnosti koja se održava tijekom Venecijanskog bijenala, a iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Prema riječima glavne organizatorice izložbe, Sare Danielli, do kraja studenog izložbu će posjetiti oko pola milijuna ljudi.

– Tema ovogodišnje izložbe ECC-a nastoji izraziti složenost izazova globalnih migracija i zamršene mreže nacionalnih identiteta, ali i činjenice kako je svatko od nas pod utjecajem određenih okolnosti i granica koje mora nadići. Rad Nikole Vudraga “Prometheus i Atlas” postavljen na samom ulazu u Palazzo Mora simbolično je i ulaz na putovanje kompletnom temom izložbe koja problematizira suočavanje s granicama koje su nam nametnute. Prometheus i Atlas predstavljaju pobunu protiv nepravde u mitološkom kontekstu i te dvije skulpture, visoke tri metra, na ulazu u Palazzo Mora artikuliraju glavnu poruku izložbe, a to je kako je moguće nadići svoje osobne granice, bez obzira na vanjske pritiske i izazove – istaknula je glavna organizatorica izložbe Sara Danielli.

Vudrag u Veneciji izlaže pod produkcijom Metamorphosis Art Projects s londonskom adresom, a podršku varaždinskom kiparu u Veneciji su pružili i predstavnici Grada Varaždina, gradonačelnik Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

– Izuzetno smo ponosni što smo mogli doći u znak podrške izložbi kipara Nikole Vudraga tijekom prestižnog Venecijanskog bijenala. Varaždin je grad koji cijeni kulturu, kreativnost i inovativnost, a imati umjetnika koji je prepoznat na međunarodnoj razini učvršćuje našu predanost razvoju umjetničkih nastojanja Nikole Vudraga, ali i drugih varaždinskih umjetnika. Ovakve izložbe, ne samo da povećavaju ugled našeg grada, već također potiču veze i suradnje koje mogu doprinijeti prepoznatljivosti Varaždina na inozemnoj karti kulture u godinama koje dolaze – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj nakon svečanog otvorenja izložbe.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje