Povežite se s nama

Sport

“Bojim se da i ovaj dogovor ne završi neslavno”

Objavljeno:

- dana

NOGOMET

– Ništa se dobroga nije dogodilo, još do sada. To je ono što je najlošije. – ovom depresivnom izjavom počeo je varaždinski gradonačelnik iznositi svoju novu viziju za spas NK Varaždin i varaždinskog nogometa.

 

Odgovornost

– Znate da sam osobno na sebe preuzeo odgovornost u srpnju da probamo napraviti jedan novi “clean start” za ovaj klub. To je nažalost, u ovom modelu koji smo mi htjeli provesti palo na zadnjem gradskom vijeću. Kao što znate gradski vijećnici nisu prihvatili model preoblikovanja, koji je bio preduvjet da se nađu zainteresirani ulagači i da se klubu osigura financijska stabilnost. Ono što je dobro, je to da smo uspjeli zagolicati nogometnu javnost i da sam u posljednja dva dana obavio dva razgovora, s dvije ekipe koje su zainteresirane preuzeti upravljanje klubom i razvojem njega kao perjanice varaždinskog nogometa, pohvalio je gradonačelnik.

Dva klana

– Imamo jednu građansku inicijativu koja je na neki način povezana uz postojeći klub i radi se o inicijativi NK Varteksa. Njihov program počinje s nečim jako zgodnim a to je okrugli stol gdje bi sjeli svi zajedno za isti stol. Svi nogometni fanovi i svi koji su na bilo koji način zainteresirani za nogomet i probali naći model koji bi bio svevaraždinski. Uvjeren sam da ako ne nađemo model koji će imati podršku šire javnosti, prije svega nogometne javnosti nećemo uspjeti vratiti nogomet u Zagrebačku 94. To sam tvrdio prije četiri mjeseca i to tvrdim i danas. Sazvat ćemo skupštinu kluba za srijedu, 11. studenog a prije toga će biti taj okrugli stol. Ja ću ga osobno organizirati u ponedjeljak ili utorak u gradskoj vijećnici i pozivam sve da dođu. Vjerujem da će rezultat te rasprave biti da se Grad makne iz upravljačkog dijela kluba, a da će i dalje biti tu i kroz održavanje stadiona te da osigura onoj ekipi koja se bude prihvatila upravljanjem klubom, kvalitetne uvjete da to može odraditi, uz ona sredstva koja preko Zajednice idu za klub. Međutim, ako to rješenje ne bude svevaraždinsko, iskusio sam to na svojim leđima neće biti sreće.
Gradonačelnik se pomirljivim tonom osvrnuo i na pismo varaždinskih nogometnih legendi. – Drago mi je da su se i varaždinske nogometne legende oglasile. Da su prešli s riječi na djelo pa makar to bilo i pero. Pozivam ih, još jednom da se uključe u rad kluba. Teško ćemo dobiti tu prepoznatljivost bez njih. Ne moraju tu biti financijski, ali neka budu prisutni i zbog mlađih uzrasnih kategorija. A, bilo bi dobro i da financijski potpomognu klub. Neću se referirati na to što su pisali, jer mislim da nije vrijeme za negativu. Ali, ono što moram demantirati ne radi se niti slučajno o nekakvim nečasnim radnjama. Imamo časne namjere i još uvijek ih imamo.
– Ja cijelo vrijeme pozivam na koncenzus ali nisam utopista i da gajim nade da ćemo postići koncenzus. To je teško. Ona vremena kada je cijeli grad disao za ovaj klub su nažalost iza nas ali bi barem htio da sjednemo za stol i da vidimo da li se ipak možemo približiti nekim rješenjima i htio bi u Izvršnom odboru kluba vidjeti ljude iz različitih klubova, ukoliko to bude moguće. Ključna stvar za funkcioniranje ovog pogona, kojeg smo uspjeli posložiti su financije. Onaj tko bude mogao financijski garantirati stabilnost funkcioniranja i ovaj rang natjecanja vjerojatno će dobiti i priliku upravljati klubom. Ali, ne mislim se postavljati u ulogu sudije. Čuli ste prijedlog NK Varteksa da se ide u nekakvu fuziju. On ima dobrih strana ali i opasnosti. Dobra strana je da bi se tom fuzijom naslijedio rang natjecanja a s druge strane naslijedili bi se i dugovi koji sada iznose oko 480.000 kuna. Što nije ništa enormno jer znamo da je bivši klub imao dug od 37 milijuna. Grad nema polugu da financijski podupire taj klub. To mora shvatiti i jedna i druga strana. Mislim da je za ovaj rang natjecanja milijun kuna godišnje minimalno za funkcioniranje i ostanak u trećoj ligi.

Strah

Koja se vama varijanta, od dvije strane s kojima ste razgovarali više sviđa?
– Ja bi najrađe te dečke s NK Varteksa opet vidio na stadionu, prije svega kao navijače ali i sasvim sigurno kao dio strukture upravljanja novim klubom. Ono što kod njih ne vidim, za ovakav rang natjecanja to je financijska konstrukcija. S druge strane ekipa koja nudi financijsku konstrukciju ne nudi povratak tog zajedništva na taj način. Trebamo pokušati spojiti i ljude koji imaju financije i ovu navijačku ekipu. Garantiram da je to jedini način da ovaj stadion zaživi. Budemo li i dalje imali jednu ekipu u Jalkovcu, a drugu ekipu na ovom stadionu ja vam garantiram da je samo pitanje vremena kada će sve otići k vragu. Tako ćemo opet izgubiti i u trećem pokušaju. Već smo napravili, mislim 2012. godine okrugli stol i nekoliko sastanaka, međutim ni tada se nije mogao postići dogovor. Bojim se da i ovaj dogovor ne završi neslavno. Pozvao bi sve da dođu na okrugli stol i da nađemo rješenje koje možda neće biti idealno, koje će biti kompromis ali da bude svevaraždinski.
– Meni se ideja koju predlaže NK Varteks načelno jako sviđa. Fuzija, vraćanje imena NK Varteks, koja u sebi ima i preoblikovanje, nadam se da će tada to proći na gradskom vijeću. Ono što ne vidim u tom planu su financije.
Financije su dakle presudne?
– Imali smo nekoliko razgovora s ozbiljnijim ulagačima ali prvi preduvjet je bio preoblikovanje gdje bi on na taj način stekao pravo upravljanja o načinu trošenja njegovog novca. Amaterska udruga ima tu opasnost da se pet ljudi dogovori i smjeni sutra predsjednika, koji je recimo dao najviše novaca. Puno je novaca bilo uloženo u nekadašnji NK Varaždin a znamo kako je neslavno završio. Poruka jedinstva je strašna poruka investitorima.
Koliko je realno da se nakon nekoliko godina propalih pokušaja pronalazaka rješenja i više okruglih stolova pronađe riješenje od ponedjeljka do srijede?
– Hipotetski da se sada pojavi netko tko ima pet mijuna kuna i uloži u klub bez podrške nogometne javnosti to opet nije rješenje. Igrat će se pred polupraznim tribinama i od toga ne bude ništa. Ja se nadam da ćemo imati kvalitetno rješenje ali da li je to konačno ono što treba ne mogu garantirati. Ne vidim razlog da svaka od ove dvije strane, koje na prvi pogled djeluju suprotstavljeno, popuste i da se napravi kompromis kao u braku. I da to bude u početku brak iz interesa dok ta priča ne krene dobro.
Ako se to ne postigne što onda?
– Ne znam.

Izvor:
Foto:

Sport

Ivančanka Stella Gotal preuzela hrvatsku seniorsku žensku nogometnu reprezentaciju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsku žensku A nogometnu reprezentaciju uskoro očekuju dvije gostujuće kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2023. godine protiv Italije (Castel di Sangro, 22. listopada) i Švicarske (Zürich, 26. listopada).

Hrvatsku će u ovim dvjema utakmicama voditi v.d. izbornice Ivančanka Stella Gotal, a reprezentacija se okupila u ponedjeljak, 18. listopada, u hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici.

Istaknimo da je na okupljanje pozvana nogometašica Splita iz zeljarskog kraja Janja Čanjevac.

Nastavite čitati

Sport

4. NL Čakovec – Varaždin: Ivančica slavila u Vidovcu, Bednja i Nedeljanec odigrali susret bez golova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Odigrano je 8. kolo 4. nogometne lige Čakovec – Varaždin. Ivančica je stigla dio 3:2 pobjede na gostovanju u Vidovcu protiv Budućnosti. Gosti su na poluvremenu imali prednost od 2:0, a oba gola zabio je Robert Punčec. Domaćini u nastavku susreta dolaze do izjednačenja. Prvo u 73. minute s bijele točke pogađa Goran Spasić, dok za 2:2 zabija Davor Priher. Ipak, pobjedu gostima donosi Leon Gregur golom u 89. minuti utakmice.

Plitvica je u Gojancu poražena s 4:0 od Dinama (D), dok je Jalžabet bez većih problema sa 7:1 nadvisio na gostovanju Dubravku-Zagorac. Bednja i Nedeljanec odigrali su utakmicu bez golova.

Još u subotu Zelengaj je kod kuće s 5:0 deklasirao momčad Galeba. Po dva pogotka su zabili Valentino Mlakar i Vedran Vrbanić, a jedan je dodao Ernest Horvat.

Ostali rezultati 8. kola: Mladost Komet – Mladost (SM) 5:3, Naprijed – Draškovec 1:2.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje