Povežite se s nama

U fokusu

Borba za gradove: tko bi od 27 kandidata mogao do pobjede već u nedjelju?

Objavljeno:

- dana

PREDZADNJI DAN KAMPANJE

Danas je predzadnji dan predizborne kampanje, u subotu je na snazi izborna šutnja, a u nedjelju se otvaraju birališta.

Većina gradova u Varaždinskoj županiji 19. svibnja, kada se održavaju lokalni izbori, vjerojatno neće dobiti novog gradonačelnika. Za pobjedu u prvom krugu potrebno je više od 50 posto glasova, a to je teško očekivati jer se za šest gradonačelničkih mjesta natječe čak 27 kandidata.

Najveća “ponuda” je u Varaždinu i daleko manjim Varaždinskim Toplicama u kojima će birači moći zaokružiti brojku ispred imena jednog od po čak šest kandidata.

Najveća “ponuda” u Varaždinskim Toplicama i Varaždinu: kandidature predalo po šest kandidata

Prije četiri godine drugi krug izbora održan je u samo dva grada, u Ludbregu i Varaždinskim Toplicama, dok su gradonačelnici Ivanca, Lepoglave, Novog Marofa i Varaždina izabrani u prvom krugu, jer su osvojili više od 50 posto glasova.

Veliko je pitanje kome će to ponovno poći za rukom. U Varaždinskim Toplicama je u utrci isti broj kandidata, njih šestero, a u Ludbregu opet njih četvorica, pa je drugi krug izvjestan. No sada je i u preostala četiri grada moguć isti rasplet, naravno uz uvjet da na izbore ne izađu samo članovi stranaka i njihovi simpatizeri.
 

Varaždin: Jedan kandidat više nego 2009.

Najzanimljivija će biti borba za fotelju varaždinskog gradonačelnika. Za mjesto gradonačelnika Varaždina natječe se šest kandidata, jedan više nego na posljednjim redovnim izborima 2009. godine. Kao što poznato, tada je pobijedio Ivan Čehok, ali je prije godinu i pol podnio ostavku nakon čega je na izvanrednim izborima pobijedio Goran Habuš.

Sada Habuš kreće u bitku za 4-godišnji mandat kao kandidat koalicije HNS-SDP-HSU-HSLS. No ima čak pet protukandidata. To su: Zlatan Avar, kandidat grupe birača, prof. dr. sc. Marijan Cingula, također kandidat grupe birača, Ladislav Ilčić, kandidat Hrasta, dr. Mirjana Kolarek Karakaš, kandidatkinja koalicije HSS-HSP-ZS-ZL-ZDS-ABH i Božidar Kolarić, kandidat Hrvatskih laburista.

Varaždinska županija: Pet kandidata

Kad je u pitanju mjesto varaždinskog župana, za glasove birača natječe se pet kandidata, čak tri više nego prije četiri godine. Uz aktualnog župana Predraga Štromara (koalicija HNS-SDP-HSU-HSLS) i bivšeg župana Zvonimir Sabati (kandidat koalicije HSS-HSP-ZDS-ZS-ZL-DKS-ABH), kandidirali su se Siniša Miličić iz Hrvatskih laburista, Anđelko Stričak, kandidat HDZ-a i BUZ-a te Nikola Šopar iz Hrasta.

Uspije li tko od njih izboriti pobjedu u prvom krugu, bit će to veliki uspjeh.

Ivanec i Lepoglava: po tri kandidata

Više kandidatura stiglo je i za čelna mjesta Ivanca i Lepoglave: umjesto dva, sada se natječu po tri kandidata.

U Lepoglavi vrijeme kao da je stalo. U direktni okršaj ponovno idu isti rivali: aktualni HNS-ov gradonačelnik Marijan Škvarić protiv Roberta Mačeka, kojeg je HDZ istaknuo kao svog kandidata kao i prije četiri godine iako je tada osvojio nešto manje od 30 posto glasova.

Škvarić je s uvjerljivih 65,59 posto glasova pobjedu izborio u prvom krugu. No sada se u borbu umiješao i treći kandidat, HSP-ov i HSS-ov Željko Šoštarić. Uspije li samo Škvariću “uzeti” 16 posto glasova, u Lepoglavi će odluka o gradonačelniku biti donesena u drugom krugu.

Slična je situacija i u Ivancu. Aktualni gradonačelnik Milorad Batinić, kandidat koalicije HNS-SDP-HSU, koji je prije četiri godine s uvjerljivih 65 posto pobijedio HDZ-ovog Dražena Krtanjeka, sada će se sučeliti s drugim HDZ-ovim kandidatom, Vladimirom Lackovićem, bivšim pročelnikom varaždinskog HZMO-a. Za glasove se bori i Mirko Žimbrek, doktor veterine, kandidat koalicije HSS-ZDS-ZL-ZS-ABH.

Među aktualnim gradonačelnicima, Škvarić i Batinić ipak imaju najveće šanse za pobjedu u prvom krugu.

Varaždinske Toplice: Opet šest kandidata

Za razliku od toga, u Varaždinskim Toplicama teško je očekivati da će jedan od šest kandidata uspjeti dobiti više od 50 posto glasova već ove nedjelje. Taj će grad u svakom slučaju dobiti novog gradonačelnika, jer se aktualni Dragutin Kranjčec nije kandidirao.

Umjesto njega, HSLS je kandidirao njegovu dosadašnju zamjenicu Dragicu Ratković, a koalicija HNS-SDP-HSU Goranku Štefanić, ravnateljicu topličke OŠ koja je na prošlim izborima ušla u drugi krug.

Dvije žene imaju četiri protukandidata. Iako je na prošlim izborima osvojio samo 16,5 posto glasova, HDZ je ovaj put uz podršku BUZ-a i HSP-a, opet kandidirao Franju Prsteca.

Uz njega, za mjesto topličkog gradonačelnika natječu se i Dragutin Sakač, kandidat laburista, Josip Marčun, kandidat koalicije ABH-HSS-ZS-ZL-ZDS te Dragutin Bedeković, kao jedini kandidat grupe birača.
 

Ludbreg: neizvjesna borba

I Ludbreg će dobiti novoga gradonačelnika, jer se aktualni Marijan Krobot nije kandidirao. No zato se kandidirao Ivan Lončarić, koji je na prošlim izborima ušao u drugi krug kao nezavisni kandidat, dok je sada kandidat HSLS-a.

Njegovi protukandidati su Dubravko Bilić iz koalicije SDP-HNS-HSU, laburist Zlatko Drašković i mr. sc. Igor Franolić, kandidat koalicije BUZ-DC-HDZ-HSS-HSP. Teško je očekivati da će jedan od njih u prvom krugu dobiti više od 50 posto glasova.
 

Novi Marof: dvostruko više kandidata

Drugi krug je vrlo vjerojatan i u Novom Marofu. Prije četiri godine u Novom Marofu borba se odvijala između dva kandidata, a sada ih je čak petero!

Aktualni gradonačelnik mr. sc. Darko Hrenić iz koalicije HNS-SDP-HSU bori se protiv HDZ-ovog Siniše Jenkača, koji ima potporu HSP AS-a i BUZ-a te HSS-ovog Ivice Šanteka.

Za glasove se, međutim, natječu i dvije žene: Sandra Bosilj iz HSLS-a i Smiljka Bužić iz Hrvatskih laburista. Za pretpostaviti je da će se i tu glasovi “raspršiti” te da će odluka o novom ili starom gradonačelniku biti donesena u drugom krugu.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje