Povežite se s nama

U fokusu

Evo koliko su porasle plaće učiteljima i nastavnicima

Objavljeno:

- dana

Vlada će je na jučerašnjoj sjednici donijela osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama.

– Uvidom u konačni prijedlog uredbe vidljivo je da Vlada prihvatila osam od devet naših prijedloga. Uz prelazak nastavnika koji nisu napredovali u osmi platni razred na početni koeficijent 2.01, prihvaćeni su i prijedlozi o vraćanju koeficijenata odgajatelja u kategoriju nastavnika, razlikovanje radnih mjesta i plaća strukovnih učitelja sa SSS i VŠS, podizanjem koeficijenata za strukovne učitelje s VŠS, povećanje koeficijenata za ekonome, noćne pazitelje, kuhare, domare/kotlovničare, medicinske sestre, kazala je to za Jutarnji list Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ovime će plaće nastavnika koji nisu napredovali rasti minimalno 160 eura. Prema sindikalnim izračunima, plaća pripravnika u Zagrebu rast će za 183 eura i iznosit će 1260 eura; nastavniku s 10 godina staža plaća će rasti 170 eura, odnosno primat će 1350 eura neto; tajnicima i računovođama u školama plaća raste 240 eura, domarima-kotlovničara s 20 godina 154 eura (porat na 1030), dok je rast plaća spremačicama 85 eura, odnosno primanja će im u prosjeku biti 818 eura, piše Jutarnji list.

U fokusu

Birališta su otvorena, glasa se preferencijalno, evo kako izgleda važeći, a kako nevažeći listić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas u 7 sati otvorena su birališta i glasovati možete na svojim biračkim mjestima sve do 19 sati.

Gong je objavio kako izgledaju važeći, a kako nevažeći listići.

-Na ovim izborima biramo preferencijalno, to znači da uz glas za listu koju simpatiziramo možemo dodatno zaokružiti još jednog kandidata ili kandidatkinju s te liste. Preferencijalni glas je važan jer njime možemo favorizirati određenog kandidata ili kandidatkinju s kandidacijske liste, za koje smatramo da su to zaslužili svojim djelovanjem. Njime izražavamo želju da nas zastupa onaj kandidat ili kandidatkinja s liste kojeg osobno preferiramo, a ne redom oni koje je stranačko vodstvo odredilo – objašnjavaju u Gongu.

Kakvi se listići priznaju kao važeći, a koji se smatraju nevažećima, pogledajte u nastavku:

Nastavite čitati

U fokusu

Niste sigurni na koje biralište sutra trebate izaći? Ovdje provjerite koje je vaše biračko mjesto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sutra, 17. travnja, održavaju se parlamentarni izbori. Birališta se otvaraju u 7 sati i moći će se glasovati do 19 sati.

Službena promidžba završila je u ponoć, nakon čega je u Hrvatskoj nastupila izborna šutnja. Na parlamentarnim izborima bira se 151 zastupnik i to u 12. izbornih jedinica. Varaždinska, Međimurska, Krapinsko – zagorska i mali dio Zagrebačke županije pripada III. izbornoj jedinici.

Tako je u našoj izbornoj jedinici predano čak 16 pravovaljanih kandidacijskih listi parlamentarnih stranaka i nezavisnih lista. S obzirom da postoji mogućnost preferencijalnog glasanja, u srijedu 17. travnja, moći ćete zaokružiti bilo koje od 224 ponuđenih imena kandidata. Druga je mogućnost naravno zaokružiti samo broj liste.

Svi oni koji žele provjeriti svoje podatke u registru birača te koje je točno njihovo biračko mjesto mogu to učiniti na posebnim stranicama Ministarstva uprave.

Ukoliko niste sigurni, provjerite na kojoj je adresi vaše biračko mjesto. Popis svih biračkih mjesta po izbornim jedinicama možete pronaći OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje