Povežite se s nama

U fokusu

Cijena rada među najnižima u Europi, ali smo zato rekorderi po inflaciji

Objavljeno:

- dana

Troškovi rada po satu u Hrvatskoj bili su u 2023. godini otprilike upola niži od prosjeka u eurozoni i EU, uz upola niži udio doprinosa.

Prema podacima Eurostata trošak jednog sata rada u Hrvatskoj je u godinu dana narastao najviše u Europskoj uniji, što se prije svega pripisuje lanjskom rastu plaća. Cijena jednog sata rada tako je u 2023. u Hrvatskoj iznosila prosječno 14,4 eura, dok je godinu dana ranije iznosila 12,6 eura.

Međutim, Hrvatska je i dalje na dnu ljestvice što bi značilo da su naši radnici i dalje potplaćeni. Spomenimo da prosjek Europske unije iznosi 31.8 eura.

Skupina zemalja s najnižim troškovima rada obuhvaća još Rumunjsku i Mađarsku, gdje su iznosili 11 eura odnosno 12,8 eura po satu, navodi Eurostat.

Na vrhu ljestvice država EU su Luksemburg s cijenom rada od 53,9 eura. Visokim troškovima rada izdvajale su se, uz Luksemburg, i Danska i Belgija gdje su iznosili 48,1 odnosno 47,1 euro po satu.

U Sloveniji rad vrijedi dvostuko više

U susjednoj Sloveniji cijena rada je izrazito visokih 25,5 eura, u Irskoj 40,2 eura, a u Njemačkoj 41,3 eura.

U cijenu sata rada uračunate su bruto plaće radnika kao i ostali troškovi poslodavca poput primjerice neoporezivih davanja radniku u novcu, robi ili uslugama ili pak dodatno zdravstveno osiguranje, uplata u dobrovoljnu mirovinsku štednju itd., zatim troškovi za stručno usavršavanje, za radnu odjeću i drugo.

Hrvatska spada i među države u kojima najveći dio troškova poslodavca odlazi na plaće, dok su sva neobavezna davanja poslodavca izrazito niska. Riječ je o davanjima koja služe povećanju radničkog standarda i proizlaze iz socijalne odgovornosti poslodavaca ili prava dogovorenih kolektivnim ugovorima.

Kad je riječ o toj vrsti socijalne odgovornosti, prema podacima Eurostata, Hrvatska je pri dnu ljestvice. U Hrvatskoj poslodavci na tu stavku troše 11,7 posto ukupnog novca po jednom satu rada (1,7 euro), dok je prosjek EU 24,7 posto, odnosno u apsolutnom iznosu 7,9 eura. Na vrhu ljestvice nalazi se Švedska, koja za to daje po 12,5 eura na svaki plaćeni sat rada, odnosno 32,2 posto ukupnog troška.

Statistički podaci dakle govore da je u Hrvatskoj zabilježen rast plaća, ali isto tako podaci govore da i dalje rastu i cijene osnovnih namirnica.

Cijene i dalje rastu

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je procjenu indeksa potrošačkih cijena prema kojoj je u ožujku 2024. stopa inflacije iznosila 4,1 posto u odnosu na isti mjesec lani, dok je u odnosu na veljači ove godine porasla za 0,9 posto.

Prema tim je podacima Hrvatska i dalje rekorder po inflaciji u Europi. To bi značilo da su cijene i dalje visoke, a unatoč podacima o prosječnom rastu plaća, ljudi očito ne žive puno bolje.

Konkretno, prema glavnim komponentama indeksa (posebnim agregatima), procijenjena godišnja stopa promjene za Usluge iznosi 6,6 posto, za Hranu, piće i duhan 4,7 posto, za Industrijske neprehrambene proizvode bez energije 2,5 posto, a za Energiju 1,4 posto.

Porast stope promjene na mjesečnoj razini procijenjen je za komponente Industrijski neprehrambeni proizvodi bez energije, za 2,4 posto, Usluge, za 0,4 posto, Hrana, piće i duhan, za 0,3 posto, te Energija, za 0,2 posto.

– Konačni podaci indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2024. prema klasifikaciji ECOICOP objavljuju se 16. travnja 2024. – kažu u DZS-u.

Eurostat je objavio da je inflacija u Hrvatskoj iznosila 4,9 posto na godišnjoj razini, što je najviša stopa u eurozoni prema indeksu HICP.

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje