Povežite se s nama

Sport

Borna Rendulić ponajbolji hrvatski hokejaš dio kondicijskih priprema odrađuje i u Varaž

Objavljeno:

- dana

HOKEJ

Borna Rendulić, ponajbolji hrvatski hokejaš dio svojih ljetnih priprema odrađuje u Zagrebu ali i Varaždinu u Fitness klubu Gibi Gib, u vlasništvu obitelji Kovač. Kondicijske pripreme odrađuje zajedno s hokejašem Ivanom Šijanom, koji igra u Norveškoj i kondicijskim trenerom Juricom Frankovićem – Micekom.

Bila je to prilika podsjetiti se kako je počeo 25-to godišnji hrvatski reprezentativac i prvi Hrvat u čuvenom NHL-u.

Kao klinac sam trenirao nogomet i bio sam skroz sportaš. Još dok sam bio u vrtiću išli smo jedan dan na klizanje. Obukao sam klizaljke i odmah mi je dobro išlo. Tamo su bili treneri hokeja i pitali su me hoću li doći na hokej. Ja sam se odazvao pozivu i tako je sve počelo, od sedme godine.

U zagrebačkom Medveščaku je sve počelo a vrlo brzo nakon toga krenuo si dalje.

 U Medveščaku sam bio do 15-te godine i onda sam otišao u Finsku. Tamo sam bio sedam godina i onda sam otišao za Ameriku. NHL je vrh hokeja, to je cilj, to sanjaš tamo su svi vrhunski igrači. Tamo sam proveo posljednje tri godine.

Kakvi su trenutno planovi, koji je tvoj novi klub?

Kluba trenutno nemam. Sljedeći tjedan bi se trebao dogovoriti. U svakom slučaju se vraćam u Europu. Bit će to vjerojatno klub iz Češke, Švedska ili Švicarska. Te tri opcije su u igri. Nakon tri godine u Americi bilo mi je dosta, probao sam nije išlo, uz to sam imao i ozljedu koja me je vjerojatno zeznula ali nema veze. Sada dolazim u Europu i imam neku drugu viziju. Ovdje ću biti top igrač i moći ću reći koliko želim igrati, koju minutažu i sl. Još sam mladi i za nekoliko godina mogu ponovo vidjeti da li da se vratim u Ameriku ili ne.

Kako se nalazimo u fitness centru. koja je razlika između kondicijske pripreme u Europi i Americi?

Amerika je na vrhu svijeta. Imaju brojne specijalizirane trenere, cijelu organizaciju koja se brine za hokejaše. Spoje te na aparate i odmah vide šta ti treba. To je drugi svijet. Finska je isto bila dobra ali oni imaju ruski stil. Rade jedne te iste stvari kroz cijelu godinu. Meni je Finska bila super jer sam ja tamo došao s 15 godina i tamo sam naučio sve kako se radi u teretani i ostalo. Odgovarali su mi ti treninzi i napredovao sam iz godine u godinu. U Americi nije bilo toliko dizanja utega koliko je bilo vježbi fleksibilnosti i sličnih stvari.

Što radiš za vrijeme ljetne igračke stanke?

U Hrvatskoj sam već dva mjeseca i ne mogu se opustiti moram održavati i dizati formu i biti spreman za sezonu. Onda počnu prave pripreme mjesec dana kada ideš na led. Treba se opet priviknuti na led jer ne kližeš po dva, tri mjeseca.  Ja za to vrijeme niti ne želim klizati jer mi je nakon osam mjeseci dosta klizanja.  U to vrijeme igram druge sportove tenis, padel i badminton i sve.

Koja je razlika između samog hokeja u Europi i Americi?

U Americi je led uži a duži, puno je manji led i puno je manje mjesta. U Europi je led puno širi i imaš puno više mjesta kad dobiješ pak. Nije igrač odmah na tebi. U Americi kad dobiješ pak trojca su već na tebi i ti moraš znati prije nego dobiješ pak kuda ćeš s njim. Ako ga se ne riješiš odmah dobiješ u glavu, padneš i 0onda je kaos. Poslije dođeš na klupu i trener se dere na tebe. U Europi imaš puno više mjesta. Kližeš pa dobiješ pak, pa se okreneš, pa pogledaš cijelu igru, gdje je tko  i tako. A, u Americi je sve puno brže.

Kakva je razlika između vrhunskih igrača u Europi i Americi?

Kvaliteta igrače je opet specifična. Imaš u Europi super igrača koji mogu igrati u Americi ali ne žele jer je Amerika biznis. Tamo si samo broj. Trener ima 60 igrača i to je natjecanje svaki dan. To je drugačija kultura. Opet ima dobrih igrača u Americi koji se nisu snašli u Europi, nisu se uklopili. Puno toga ovisi kako se uklopiš u ekipu, a moraš imati i sreće da dođeš u momčad koja će te potrefiti. Da imaš dva, tri igrača s kojima se kužiš na ledu i počneš zabijati i trener te zavoli i sve je odlično. A, može otići i u drugu stranu, dođeš a trener te ne voli. Možeš biti jako dobar ali ako te trener ne voli ne budeš igrao. Kao u svakom sportu. Zatim, tu su i ozljede. 

Izvor:
Foto:

Sport

Varaždin prodaje Teklića, izgledan je transfer u škotski Aberdeen!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sve je izglednije da će momčad Maria Kovačevića u sljedećoj sezoni morati bez Tonia Teklića koji ulazi u posljednju godinu ugovora s Varaždinom.

Prema informacijama Germanijaka, Škoti su ozbiljno zagrizli za 23-godišnjaka koji je minule sezone upisao 33 nastupa za NK Varaždin pri kojima je zabio osam golova i tri puta asistirao.

Iako u Varaždinu nisu baš oduševljeni ponudom škotskog Aberdeena, činjenica je daje Teklić osobno izrazio želju za odlaskom, i ona bi mogla bi na koncu presuditi.

Varaždin sigurno nije u poziciji da riskira da Teklić za šest mjeseci samostalno odlučuje o nastavku karijere.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Sport

Dražen Vitez: Financijski smo stabilan klub, uskoro pretvorba u sportsko dioničko društvo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometaši Varaždina završili su sezonu na 6. mjestu SuperSport HNL-a, a u pripreme za novu sezonu kreću 19. lipnja.

Donošenjem gradskog proračuna za 2023. godinu u kojem su predviđena sredstva za privatizaciju kluba iz Zagrebačke 94, napokon bi moglo doći do pretvorbe iz udruge građana u sportsko dioničko društvo.

– Malo se sve to skupa odužilo. Sad je stupio na snagu novi Zakon o sportu. Raspušteno je Povjerenstvo koje odlučuje o pretvorbi. Čekamo odluku Vlade da se imenuje novo Povjerenstvo. Što se nas tiče, mi smo sve napravili i čekamo samo jedan papir. Nadamo se da će se to riješiti kroz mjesec dana, ako ne najesen – objasnio je Vitez koji vjeruje da će klub bolje funkcionirati kao sportsko dioničko društvo.

– Mi smo jedini klub koji ulazi dobrovoljno u pretvorbu. To bi trebao biti mnogo bolji način financiranja NK Varaždin. Upita investitora je bilo više, no nitko se osobno nije došao javiti. Vjerujem da će biti zainteresiranih, jer smo financijski stabilan klub čija seniorska ekipa radi odličan posao, a uz to imamo vrlo respektabilnu nogometnu akademiju – zaključio je Vitez.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje