Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: danas službeni početak uklanjanja bala, za 18 mjeseci neće ih više biti u Brezju!

Objavljeno:

- dana

Danas u 14 sati će predstavnici Grada Varaždina, izvođača, Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša, nadzor, stručni nadzor, ekološki nadzor, voditelj projekta … službeno označiti početak radova na uklanjanju i obradi bala otpada iz Brezja. Za 18 mjeseci više neće biti otpada u Brezju! Tu je informaciju jučer objavio varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na svom Facebooku.

Također, objavio je da je jučer objavljena odluka DKOM-a kojom je odbijena žalba Strabaga i potvrđena ispravnost odluke o odabiru izvođača za pročistač na Aquacityu od tvrtke GH Holding d.o.o. iz Ljubljane (Slovenija), s ponudom od 38.898.500 eura (bez PDV-a, a s PDV-om 48.623.125 eura) koja je za 5 milijuna Eura jeftinija od žalitelja Strabaga.

-Hejteri, zašto ste nas prozivali i tjerali da potrošimo 5 milijuna Eura više proračunskog EU novca? Je li vas sram? Sva sredstva smo osigurali i Varkom i Bruno Ister mogu potpisati ugovor kojim će se nakon svih mahalojki prethodne vlasti, hapšenja EU Uskoka, poništavanja natječaja, …konačno Varaždin dobiti moderni pročistač otpadnih voda, a uz to i eliminirati neugodne mirise na Aquacityu – napisao je Bosilj.

Uz to, osvrnuo se i na druge važne projekte.

-Potpisao sam ugovor s projektantima najvažnijeg infrastrukturno prometnog projekta u povijesti Varaždina, podvožnjaka Wiessertova-Supilova koji uključuje i dva kružna toka kod Kučanske rampe i Željezničkog kolodvora i za devet mjeseci ćemo imati građevinsku dozvolu! Nitko i ništa neće i ne može zaustaviti ovaj projekt i razvoj našeg grada, kao što nisu mogli zaustaviti ni bale, ni pročistač. Potpisao sam ugovor o izgradnji tribine NK Varteks u Hrašćici čime će naš grad dobiti još jedan vrhunski sportski objekt do nove nogometne sezone. Još slijedi dobrih vijesti. Zapravo, uskoro slijedi još odličnih vijesti! – stoji u objavi varaždinskog gradonačelnika.

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje