Povežite se s nama

Život i društvo

Božićne čestitke, peciva i heklani nakit za jelku

Objavljeno:

- dana

ADVENT

Tradicionalni Adventski sajam, središnje događanje Adventa u Maruševcu, okupilo je u nedjelju velik broj gostiju u Općini. Općina Maruševec, KUD Klaruš i Kuburaške udruge organizirale su u Domu kulture u Čalincu prodaju prigodnih božićnih proizvoda, ukrasnih i religioznih motiva.

Našlo se tu za svaku generaciju ponešto – suveniri, božićni nakit, čestitke, aranžmani, tradicionalna božićna peciva, pa sve do ručnih radova s božićnim motivima i unikatnog heklanog nakita za bor. Posjetitelji su tako na jednom mjestu pronašli sve potrebno kako bi si ovo blagdansko vrijeme učinili što veselijim, istovremeno poštujući tradicionalne običaje. Pritom su iskoristili priliku u šarolikoj ponudi izabrati i prigodne božićne darove.

Uz degustaciju domaće kapljice i tople napitke nakon razgledavanja su mogli pogledati raznovrstan kulturno-umjetnički program KUD-a Klaruš, Ženskog vokalnog sastava “Đurđice”, tamburaškog KUD-a “Klaruš”, kao i zbor Srednje škole u Maruševcu. Njihov je zadatak bio izvođenjem tradicionalnih božićnih pjesama pridonijeti blagdanskoj atmosferi.

Najmlađi su se posjetitelji mogli okušati u izradi božićnih čestitki i ukrasa u besplatnim radionicama

Najmlađi su se posjetitelji mogli okušati u izradi božićnih čestitki i ukrasa u besplatnim radionicama.
Adventski će se program u Maruševcu nastaviti i sljedećeg vikenda, kad će se u 14 sati tradicionalno kititi bor ispred crkve sv. Jurja. Kićenje bora svečano će se popratiti tradicionalnim božićnim napjevima, dolaskom Djeda Mrazova na motociklima te posjetom djece iz vrtića Maja Pčelica. Naravno, kuhano vino i vrući čaj nezaobilazni su dio blagdanskog ugođaja, pa tako ni ovog puta neće izostati.

Svi programi su bili i bit će besplatni, pa organizatori pozivaju sve da svojim dolaskom dodatno uveličaju obilježavanje adventskog razdoblja u Maruševcu.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje