Povežite se s nama

Život i društvo

Afričku djecu naučila sam pjevati “Ja sem Varaždinec”

Objavljeno:

- dana

AFRIČKA PUSTOLOVINA

Ja sem Varaždinec, Varaždinec, domovine sin! – zapjevala su u lipnju djeca iz sirotišta u Tanzaniji i osvojila srca svih koji su pogledali video koji je nastao zahvaljujući mladoj i hrabroj Varaždinki Janji Žnidarić.

Jedan ludi san, novac iz “afričke” kasice i više od deset sati leta nju su odveli na avanturu života – u zemlju u kojoj vrijeme nije važno, u zemlju u kojoj je u lipnju bila zima, sezona papaje, gdje su mnoga djeca čekala njezin zagrljaj.

Ugali, ždralovi i svahili

– Ta me ideja već dugo “mučila”, ali nitko nije vjerovao da ću zaista otići volontirati u Afriku. Skupljala sam novce, kupila jednu lijepu afričku kasicu sa žirafama i slonićima, dugo štedjela i skupila za kartu. Roditeljima nije baš bilo drago, bojali su se za mene i pokušali me odgovoriti. I mene je na avionu za Afriku ulovio ogroman strah, ali ipak je sve ispalo odlično – objašnjava Janja, kojoj je odlazak u Afriku bio vrhunac dugačkog volonterskog staža. – U Sirotištu sv. Ante u Songei boravi 35-ero djece između četiri i 18 godina. Klinci su dragi, dobri, zahvalni i jako pristojni. Igrali smo se, pjevali, izrađivali Erikove aviončiće pozitive i ždralove, podmetali si žohare, ma radili smo si svakakve spačke. Svi se vole čuvati u krilu, nositi, grliti, nevjerojatni su. Budila sam ih, spremala za školu, učila s njima… Oni govore engleski, koji je u Tanzaniji, uz svahili, službeni jezik. Ja sam svladala neke osnove svahilija – objašnjava. Kad ju je Tanzanija pozdravila s Mambo, a ona joj spremno odzdravila s Poa, nije ni slutila što će sve u sljedeća dva mjeseca otkriti o toj čudesnoj i siromašnoj zemlji u kojoj se pretvorila u – vegetarijanku! – Hrana je loša i to je jedina stvar na koju se ne bih mogla priviknuti. Dva mjeseca nisam jela meso, iako ima mesa i oni ga jedu nedjeljom, a ribu petkom. Ali odeš na plac i vidiš kako izgleda mesnica… Jela sam puno riže i ugali, bijelo kukuruzno brašno kuhano s vodom – prisjeća se Janja, kojoj se svidio lokalni fast food koji se sastoji od prženih ili kuhanih banana te jela chips my eye. Druga lekcija koju je naučila bila je da Afrikanci nikad ne žure. 

Pole, pole…

– Pole, pole, polako, polako, to su mi klinci stalno govorili kad sam ih spremala u školu. U Africi rijetko tko ima sat, a svi su spori. Oni uopće nemaju pojma o vremenu, osim kad trebaju učiti. Fascinantno, onda netko uvijek nađe nekakav sat i znaju kad je vrijeme za učenje završilo – smije se Janja. 

 

Janja je tri puta preboljela malariju

Treća lekcija – školstvo. Obojen zid umjesto ploče, državna matura u četvrtom i sedmom (završnom) razredu, razredi od 60-70 učenika… – U školu je uključen i obrok, pa mnoge majke djecu šalju u školu samo kako bi se najela. Međutim, mi smo iz sirotišta jako ponosni jer su naši klinci uvijek među najboljima u razredu. Oni stvarno puno uče, a školovanje im ne bi bilo moguće bez kumova iz Hrvatske, koji im preko udruge Kolajna ljubavi uplaćuju školarine – objašnjava Janja, koja je tri puta preboljela malariju i kaže da to nije ništa strašno. – To je kao gripa, ali traje tri dana. Testiraš se, kupiš lijek, odležiš i zdrav si – otkriva. Redukcija struje, teško siromaštvo, nesigurne ulice, život bez ulične rasvjete, bez perilice rublja i ostalih modernih “blagodati”, razdoblje suše, puno je toga na što se teže priviknuti. A kako je klince naučila “varaždinsku” pjesmu? 

 

S djecom je radila Erikove aviončiće, pozitive i ždralove

– Uzeli su moj mobitel i gledali pjesme i slike. Na mobitelu sam imala i pjesmu Ja sem Varaždinec. Ona im je na prvu bila jako smiješna, a onda su je htjeli i naučiti. Odabrali su par starijih, koji su naučili druge stihove, a onda su veliki učili male. Napisala sam na ploču riječi i bilo je urnebesno. Nakon videa smo stalno mogli čuti nekoga tko pjeva po dvorištu “Ja sem Varaždinec” – smije se Janja, koja je u Afriku nosila 8 kilograma svoje prtljage i 40 kilograma donacija za djecu koje je skupila od prijatelja i sugrađana. To je odnijela u Afriku. A što je donijela sa sobom? Prepuno srce i uspomene za cijeli život.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Podravci dominirali revijalnim natjecanjem orača sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Prelogu je jučer održano prvo revijalno natjecanje u oranju sjeverozapadne Hrvatske na kojemu su snage odmjerili najbolji orači iz Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije.

Organizatori natjecanja bili su Udruga orača Međimurske županije i Grad Prelog, uz suorganizaciju Udruge natjecatelja u oranju Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske, pod pokroviteljstvom Međimurske županije.

Prvaci iz četiri županije natjecali su se u kategorijama plugova ravnjaka i plugova premetnjaka.

U kategoriji plugova premetnjaka prvo je mjesto osvojio Zoran Radiček, drugi je bio Vinko Kukec, a treći Bernard Matijević. U kategoriji plugova ravnjaka prvi je bio Saša Višak, drugi Luka Perko i treći Krunoslav Mužić.

Segmenti koji su se ocjenjivali bili su kvalitetno oranje brazde, dobro zaoravanje biljnih ostataka, pravilna optimalna dubina, ravnina te slijeganje brazde. Nagrade i pehare uručio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.

Osim natjecanja u kategorijama plugova ravnjaka i premetnjaka, dva natjecatelja iz Koprivničko-križevačke županije – Blaž Tomijek i Ivica Miglez prikazali su tehniku oranja u kategoriji Oldtimer, s time da je Blaž Tomijek osvojio prvo mjesto.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje