Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: Sastanak sa Štromarom i Divjak bio konstruktivan, dogovoren model vraćanja duga

Objavljeno:

- dana

Zakopali ratne sjekire

U Vladi Republike Hrvatske u Zagrebu jučer je, 24. studenoga, nakon gotovo tri mjeseca održan sastanak župana Varaždinske županije Radimira Čačića s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak.

– Sastanak je održan u vrlo konstruktivnoj i srdačnoj atmosferi, a očekujemo da će suradnja biti takva i ubuduće. Kad se ostvaruju pozitivni pomaci, uvijek sam zadovoljan – istaknuo je župan Čačić na konferenciji za novinare održanoj danas, 25. studenoga, u Županijskoj palači.

Povrat duga za školske objekte izgrađene po JPP-u i izvršavanje obveza u budućnosti, bile su glavne teme sastanka, na kojem su bili i zamjenik župana Tomislav Paljak te pročelnik Županijskog upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

Kao što je poznato, država se sporazumom iz 2013. godine obvezala da će godišnje plaćati 15 milijuna kuna za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu JPP-a. Budući da dvije godine, 2016. i 2017., nisu plaćali tu obvezu, dug prema Varaždinskoj županiji će do kraja godine iznositi 30 milijuna kuna.

– Za Županiju je to ozbiljan problem, jer će minus u županijskom proračunu iznositi 22,5 milijuna kuna. Iako smo racionalizacijom i odgovornim ponašanjem uspjeli, uvjetno rečeno, uštedjeti 7,5 milijuna kuna, minus je i dalje velik zbog duga države u iznosu od 30 milijuna kuna – pojasnio je župan.

Na sastanku u Zagrebu je dogovoreno da će u roku od 10 dana početi proces mirenja između Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vlade RH i Varaždinske županije.

– Proces mirenja će početi nakon što potpredsjednik Vlade i ja obavimo konzultacije, a cijela procedura mirenja će biti završena najkasnije s donošenjem izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama. U tom trenutku će biti moguće plaćanje 30 milijuna kuna duga, kojeg država ima prema Varaždinskoj županiji – rekao je Čačić.

Razgovarali su i o budućim uplatama iz državnog proračuna.

– Buduće podmirivanje obveza, a to je 15 milijuna kuna godišnje počevši od 2018., nije sporno. Izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama će do 3. prosinca biti na javnoj raspravi i potom upućene u proceduru, a neposredno po donošenju Zakona u Saboru, naše županijske službe će uputiti zahtjev Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Zahtjev će ući u proceduru te će isplate za školske objekte iz državnog proračuna biti obavljane sukladno novim zakonskim odredbama. Takav je dogovor i tu ne bi smjelo biti dvojbi – rekao je Čačić.

Podsjetio je da je potpredsjednik Vlade Štromar već i ranije javno potvrdio da će Varaždinskoj županiji u 2018. godini biti isplaćeno ukupno 53 milijuna kuna iz državnog proračuna.

– Od ta 53 milijuna kuna, 30 milijuna se odnosi na dug po JPP-u, a 15 milijuna kuna na obveze po JPP-u u 2018. godini. Preostalih osam milijuna kuna su sredstva koja bi Županija trebala dobiti zbog novog modela financiranja županija, gradova i općina. Hoće li to doista biti osam milijuna ili manje od toga, točno ćemo znati kad podatke objavi Ministarstvo financija – rekao je Čačić.

Na sastanku u Zagrebu su otvoreni i razgovori o budućim projektima, od kojih je posebno važan Centar kompetencija za hortikulturu u Vinici. Riječ je o projektu koji se financira iz EU fondova s pet milijuna eura, a u sklopu kojeg se, uz glavnu funkciju škole, planira i obnova dvorca te arboretuma.

– Moram reći da je ministrica Divjak sama otvorila tu temu, na čemu joj zahvaljujemo. Jasno je dogovoreno da će u Varaždinskoj županiji biti Centar kompetencija za hortikulturu i povezane djelatnosti. To će dati novi život cijelom kraju – istaknuo je župan Čačić.

Dodao je da će za realizaciju projekta nove škole u Svetom Iliji pretpostavke biti stvorene donošenjem novog Zakona, a za školu u Ivancu tražit će se rješenje za zatvaranje financijske konstrukcije u kojoj je, uz državu i Grad, spremna sudjelovati i Varaždinska županija. Razmatrane su i mogućnosti realizacije drugih objekata, kao i moguće izmjene programa te statusa škola.

 

 

Izvor:
Foto: Arhiva

U fokusu

Nova godina donosi nove poslove: Prilike i za kandidate bez iskustva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Nord Produkt d.o.o. zapošljava terenskog komercijalista (m/ž) na području Međimurske i Varaždinske županije. Ključne su odgovornosti vezane za realizaciju prodajnih ciljena po razdobljima, proizvodima i planiranim prihodima, prezentaciju asortimana prema kupcima, poslove realizacije prodaje i postprodajnih aktivnosti. Od kanidata se očekuju srednja stručna sprema te radno iskustvo od najmanje dvije godine na istim ili sličnim poslovima. Potrebno je izvrsno poznavanje rada na računalu, aktivno znanje engleskog jezika te aktivna vozačka dozvola B kategorije. Prijavite se.

NTH Mobile d.o.o. u potrazi je za Customer care agentom za slovački jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave se zaprimaju do 5.3. Od kandidata se očekuju napredne komunikacijske vještine i poznavanje slovačkog i engleskog jezika, poznavanje rada na računalu, inicijativna i ustrajnost, izuzetna preciznost te jasna i koncizna pisana i usmena komunikacija. Aplicirajte.

Workforce za potebe klijenta zapošljava referenta prodaje CNC strojeva i postrojenja za obradu metala (m/ž) u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. Prijaviti se možete najkasnije do 15.3. Posao obuhvaća aktivnu potragu za novim kupcima, obilazak terena zbog praćenja potreba kupaca, planiranje, primjenu i razvoj prodajnih aktivnosti. Potrebna je minimalno srednja stručna sprema tehničkog ili ekonomskog smjera, a poželjno je iskustvo rada. Traži se napredno znanje rada na računalu te poznavanje stručnog ili engleskog jezika u govoru i pismu. Aplicirajte ovdje.

Ljekarna Katica Vodopija – Štorga zapošljava magistra farmacije (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijaviti se možete najkasnije do 19.3. Uvjeti su završen farmaceutsko-biokemijski fakultet i položen stručni ispit, posjedovanje licence za rad, usmjerenost na zadovoljstvo pacijenata te izvrsne komunikacijske vještine. Poslodavac nudi izvrsne uvjete rada i stimulirajuća primanja. Poslodavac isto tako nudi pomoć u traženju smještaja. Provjerite više putem linka.

Mehanika Štriga zapošljava prodavača rezervnih dijelova za traktore i građevinske strojeve (m/ž). Mjesto rada je Ljubešćica, a prijave se zaprimaju do 17.3. Uvjeti su minimalno završena srednja škola, poznavanje rada na računalu, komunikativnost i spremnost za rad s ljudima. Poslodavac nudi stimulativna primanja. Provjerite detalje ovdje.

MDV Plus d.o.o. zapošljava voditelja skladišta (m/ž) u Varaždinu. Prijave su otvorene do 5.3. Uvjeti su minimalno srednja stručna sprema ekonomskog ili tehničkog smjera te obvezno iskustvo s drvnim programom i građevinskim materijalom. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Više na linku.

Colas Hrvatska d.d. traži rukovatelja građevinskim strojem – rukovatelja grejderom (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a rok prijave je 26.3. Uvjeti su srednja stručna sprema tehničkog ili drugog odgovarajućeg usmjerenja, osposobljenost za rukovanje strojevima za polaganje asfalta te posjedovanje vozačke dozvole B kategorije. Detalje pronađite ovdje.

MIV d.d. traži vodoinstalatera (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 25.3. Uvjeti za rad su razvijene radne navike, pozitivan odnos prema radu, predispozicija za timski rad. Potrebna je srednja stručna sprema. Posao obuhvaća postavljanje novih i održavanje postojećih vodovodnih instalacija, odvoda, montaža novih sanitarnih uređaja. Više na linku.

Utiliter d.o.o. traži komercijalista u prodaji (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 1.3. Potrebno je više osoba na poziciji. Očekuje se srednja stručna sprema i godinu dana radnog iskustva. Potrebna je vozačka dozvola B kategorije. Posao obuhvaća obilazak prodajnih mjesta, rad po unaprijed dogovorenim i definiranim dnevnim rutama obilazaka prodajnih mjesta i slično. Detalje pronađite ovdje.

LTH Alucast d.o.o. traži transportnog radnika (m/ž) u Čakovcu. Možete aplicirati do 31.3. Rad uključuje izvođenje unutarnjeg transporta, pravilno slaganje i preslagivanje robe u skladu s propisima, nadzor stanja viličara i uređaja na njemu. Potrebna je srednja stručna sprema. Provjerite više ovdje.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Od 1. ožujka mijenja se i vozni red Vincekovih buseka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zbog nešto povoljnije epidemiološke situacije, mijenja se vozni red buseka tvrtke Vincek koja na temelju Ugovora o koncesiji obavlja komunalnu djelatnost prijevoza putnika u javnom prometu na području Grada Varaždina

Novi vozni red na svim linijama primjenjivat će se od 1. ožujka.

Koncesionar je dužan pridržavati se odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske te općih i posebnih preporuka HZJZ za sprječavanje zaraze.

Nastavite čitati