Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: “U jednoj godini Županija je probila sve limite, pa ispada da više ništa ne smijemo raditi”

Objavljeno:

- dana

U prvih šest mjeseci ove godine u proračunu Varaždinske županije ostvareno je 92,3 milijuna kuna prihoda i primitaka, što je 4,5 milijuna kuna ili 5,1 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pri čemu je zabilježen porast prihoda od poreza na dohodak u iznosu od 27,2 posto.

Navedeno je to u izvještaju o izvršenju županijskog proračuna u prvoj polovici 2018. godine, koji su većinom glasova jučer, 4. listopada, prihvatili županijski vijećnici na sjednici Županijske skupštine Varaždinske županije.

Većinom glasova prihvaćeno je i izvješće o radu župana Radimira Čačića u prvoj polovici ove godine.

– Posebno smo ponosni na rezultate ostvarene u obrazovanju, pri čemu želim izdvojiti Centre izvrsnosti Varaždinske županije koji su postali Europski centar za darovite kao jedini u Hrvatskoj i jedni od svega 19 takvih centara u EU. Osim toga, svakako moram izdvojiti rezultate koje smo postigli novom mjerom za poljoprivrednike. I dok je lani svoje usjeve, nasade i stoku osiguralo svega pet OPG-ova, do početka rujna ove godine to su učinila 353 OPG-a kroz police vrijedne gotovo četiri milijuna kuna, plaćene s 56 posto EU sredstava, 40 posto županijskih te 4 posto sredstava samih poljoprivrednika. Time su u potpunosti osigurali vrijednost svojih proizvoda u ukupnom iznosu preko 100 milijuna kuna – istaknuo je župan Čačić.

Problem sufinanciranja

Podsjetio je da je ukupna vrijednost svih EU projekata Varaždinske županije viša od 700 milijuna kuna, no upozorio je na problem sufinanciranja tih projekata iz državnog proračuna.

– Za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj razini prijavili smo 16 naših projekata, a tražimo sufinanciranje u iznosu od gotovo 40 milijuna kuna. Nadam se da će nam sredstva biti odobrena. Međutim, veliki problem je što je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU samo, bez zahtjeva Europske unije, propisalo limit od 50 milijuna kuna za sufinanciranje komponente u EU projektima koju plaćaju županije i jedinice lokalne samouprave u tri godine. Zbog toga se Županija te naši gradovi i općine u 2019. i 2020. godini više neće moći javiti niti za kunu potpore za EU projekte iz državnog proračuna. Naime, Varaždinska županija je najuspješnija u pripremi EU projekata, ali je zbog toga i jedina županija u Hrvatskoj koja je u jednoj godini probila sve limite, pa više nemamo pravo niti na jednu državnu lipu. Ispada da više ništa ne smijemo raditi. Naš prijedlog da se ukinu limiti za sufinanciranje EU projekata, koji smo uputili Vladi RH, podržao je 21 župan. Na to sam na jučerašnjem sastanku upozorio premijera Andreja Plenkovića te se nadam da će taj problem, koji je od interesa za sve općine, gradove i županije, biti riješen – istaknuo je župan Čačić.

Vijećnici su prihvatili i informaciju o stanju gospodarstva u Varaždinskoj županiji u prošloj i prvoj polovici ove godine.

Suglasnosti

– Nezaposlenost više nije ključni problem gospodarstva, nego su to pitanja tržišta rada, plaće i uvjeta života. Iako je prosječna neto plaća u našoj županiji lani povećana za 6,3 posto u odnosu  na 2016. godinu te je iznosila 4.448 kuna, to je još uvijek za 17,2 posto manje u odnosu na državni prosjek. Kad je u pitanju stvaranje uvjeta za rast gospodarstva i poboljšanje života, Varaždinska županija provodi veći broj projekata, od poticanja obrazovanja i razvoja komunalne infrastrukture do unapređenja zdravstvenih usluga. Mogućnosti Županije u poticanju gospodarskog i društvenog razvoja su ograničene zakonskim i financijskim mogućnostima, ali možemo zaključiti da gospodarstvo ipak ide u pozitivnom smjeru, čemu su zasigurno pridonijeli i brojni županijski projekti – rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

Vijećnici su dali suglasnost na izvještaj o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, kao i suglasnost na izmjene i dopune financijskog plana ŽUC-a za ovu godinu.

Usvojena su izvješća o radu Agencije za razvoj Varaždinske županije, Garancijske agencije Varaždinske županije te Zone Sjever za 2017. godinu. Isto tako, osnovana je Udruga za međunarodnu suradnju Alpe – Jadran, kao i Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Varaždinske županije.

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje