Povežite se s nama

Zabava & Stil

Čagalj doselio u naše krajeve, neki tvrde i vuk?!

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Nakon što su neki mediji prenijeli informaciju kako su na području Ludbrega viđeni čagalj i vuk odmah smo krenuli provjeriti tu informaciju jer to bilo zaista fascinantno otkriće. Naime, vuk na ovom području nije viđen u posljednjih 50 godina, a ni čagalj nije zabilježen kao divlja životinja naših krajeva.

– Vukovi su zaštićena vrsta i moguće je da su njihova prirodna staništa popunjena, pa traže nova – komentirao je biolog Duje Lisičić. Objasnio je kako hijerarhija čopora kod vuka je takva da čoporom vlada par.

– Ukoliko dođe do sukoba u čoporu i netko želi preuzeti dominaciju, moguće je da bude izbačen iz čopora i tada krene lutati u potrazi za novim staništem. Moguće je da je takva jedinka viđena u krajevima oko Ludbrega – kaže Lisičić, te dodaje kako je to ipak malo vjerojatno.

Napustio je čopor?

čagalj je izuzetno mobilna životinja i u ludbreško je područje mogao doći iz Mađarske ili Slavonije

Dodao je kako je čagalj s druge strane najvjerojatnije zaista počeo naseljavati ludbreško područje.

– Čagalj je izuzetno mobilna životinja i u ludbreško je područje mogao doći iz Mađarske ili Slavonije – pojašnjava Lisičić.

Kaže kako je i vuk u to područje mogao doći iz Gorskog kotara ili Like.

– Vuk u jednom danu može prijeći 50 do 80 kilometara pa bi teoretski na području Ludbrega mogao biti za dva dana putovanja – rekao je, te dodao kako ipak ne vjeruje da bi se vuk naselio na ovom području.

Njegovo mišljenje dijeli i biologinja Ivana Selanec koja je pojasnila kako vukovi trebaju za stanište mnogo veće komplekse šuma nego im tu stoje na raspolaganju.

Malo vjerojatno da je vuk došao

Vjerojatnije je da je netko čaglja zamijenio za vuka nego da je vuk došao čak u Ludbreg

– Vjerojatnije je da je netko čaglja zamijenio za vuka nego da je vuk došao čak u Ludbreg, iako i za to postoji mala mogućnost – rekla je Selanec. Vuk je najbliže našim krajevima viđen blizu Siska i u Samoborskom gorju, a inače su mu prirodna staništa Gorski kotar, Lika, Kordun i Banija.

– Ako bi vuk širio stanište, bilo bi logično da ide prema sjeverozapadnoj Hrvatskoj u područje lovišta gdje su srne i ostala divljač koju lovi, a ne bi primjerice išao prema Dalmaciji gdje takve divljači nema.

Moguće je da ga privuče i miris stada ovaca ili koza kojih ima sve više u sjeverozapadnih Hrvatskoj, a kojeg može namirisati na nekoliko kilometara – objasnio je Lisičić.

Čagalj je nova vrsta naših krajeva!

Vukovi su navodno viđeni na području koje pokriva lovačko društvo „Srnec“. Predsjednik lovačkog društva Antun Novota kaže kako jedan lovac misli da je vidio vuka, no kako sa stopostotnom sigurnošću može tvrditi da su se na području društva pojavili čagljevi, koji nisu evidentirani kao divljač u lovnogospodarskoj osnovi. Inače, čagalj je jako sličan vuku, a s lisicom ga povezuje oportunistički način života. Oportunizam ovoj vrsti omogućuje prilagodbu na različite tipove staništa i to je jedan od najvažnijih razloga široke rasprostranjenosti i relativno brzog širenja na nova područja. Distribucija čaglja je vrlo dinamična i kod ove vrste u samo par godina može doći do velikih promjena u rasprostranjenosti.

 

Izvor:
Foto: Andrej Švoger / ilustracije

Zabava & Stil

Ivan Dečak iz Vatre: “Jedva čekam da se popnemo na čakovečku pozornicu!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani Grada Čakovca 2022. kreću u četvrtak, 19. svibnja, a programi, manifestacije i događanja za sve generacije nikada nisu bili brojniji.

Ove godine Grad Čakovec povodom svoga dana sugrađankama i sugrađanima donosi čak 11 dana slavlja i više od 50 manifestacija, od 19. do 29. svibnja.

Atraktivan program

– Uz svečanosti otvorenja vanjskih bazena i dodjele nagrada najzaslužnijim pojedincima, udrugama i društvima, ali i niza evenata koji će okupiti djecu i mlade, jedan od atraktivnijih programa očekuje nas u subotu, 28. svibnja, kada glavnu pozornicu čakovečkoga Trga Republike zauzima grupa Vatra – rekla je uvodno gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Što priprema poznati virovitički bend na sjeveru zemlje posljednje subote u svibnju, osobno je dolaskom u Čakovec najavio frontmen grupe Vatra Ivan Dečak.

– Prije svega hvala na pozivu, hvala što ste se odlučili za nastup Vatre za dane svoga Čakovca. U zadnjih nekoliko tjedana nastupili smo u nizu gradova koje vode žene i moram priznati da su mi ti koncerti ostali u odličnom sjećanju, tako da apsolutno vjerujem da će isto tako biti u Čakovcu 28. svibnja od 21 sata, na vašem prekrasnom trgu. Jedva čekam da se popnemo na pozornicu i vidimo sa svima s kojima se nismo vidjeli u Čakovcu više od dvije godine, ali upoznamo i neke nove ljude. Vidimo se! – jasan je bio Dečak.

Vatrena atmosfera

– Čakovec i Međimurje jedva su dočekali manifestacije i događaje uživo, okupljanja i druženja nakon pandemije, a još kada im pripremamo odličan koncert i svirku uživo, znam da će Trg Republike biti premalen za sve koji će htjeti biti dio vatrene atmosfere – naglasila je čakovečka gradonačelnica te poželjela Dečaku dobrodošlicu u Čakovec, gdje su ga obožavatelji s veseljem dočekali i pozdravili.

Frontmen je u ime Vatre i Grada Čakovca pozvao sve željne odličnog koncerta i zabave da kraj svibnja provedu u Čakovcu te uživaju u odličnoj atmosferi uz poznate i nove hit pjesme s njihova desetog albuma.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Varaždinka Iris Kralj natjecat će se za titulu Miss Universe Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedan od najprestižnijih izbora ljepote u Hrvatskoj, Miss Universe Hrvatske, održat će se 23. svibnja 2022. u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu, a 13 djevojaka, koje dolaze iz cijele Hrvatske, natjecat će se za titulu najljepše.

Među 13 finalistica je i 25-godišnja Varaždinka Iris Kralj.

Kojoj će od ovogodišnjih finalistica Ora Ivanišević predati krunu, saznat ćemo uskoro, a ona će time steći pravo i privilegiju predstavljati Hrvatsku na najprestižnijem svjetskom izboru ljepote, Miss Universe, koji bi se krajem godine trebao održati u Kostariki.

Izvor: Index.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje