Povežite se s nama

Život i društvo

Čajanka s doulama: odgovaraju na pitanja trudnica u Varaždinu i Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Povodom Svjetskog tjedna doula, varaždinske su doule organizirale neformalno druženje s trudnicama i majkama u Varaždinu i Čakovcu.

Prva čajanka s doulama organizirana je u petak, 23. ožujka, u varaždinskom Park Boutique Hotelu, a susret u Čakovcu održat će se u srijedu, 28. ožujka, od 10 do 12 sati u hotelu Castellum.

Svjetski tjedan doula obilježava se od 23. do 28. ožujka. Tim su povodom doule iz Varaždina i Čakovca pozvale trudnice, mlade majke i sve zainteresirane žene na besplatno savjetovanje i razgovor. To je bila prilika da ih upoznaju sa svojom ulogom doule i odgovore na pitanja o trudnoći, pripremama za porod, porodu i njihovoj podršci tijekom i nakon poroda.

Antonela Brajković – Cesar među prvim je doulama na sjeveru Hrvatske i iza sebe ima više od 150 poroda. Rodom je iz Opatije, a u Varaždin se udala i rodila troje djece. Nakon prva dva poroda, odlučila je treći obaviti bez medikamenata educirajući se i informirajući o prirodnom, fiziološkom porodu. Tako se upoznala i s ulogom doule, osobe koja pomaže trudnici prije, tijekom i nakon poroda pružajući joj psihološku i emotivnu podršku.

– Prva sam trudnica koja je u varaždinskom rodilištu rodila na stolčiću. Nakon svog trećeg poroda, koji je bio prirodan, pomislila sam da bih i drugim ženama voljela pomoći da imaju slično iskustvo – govori Antonela što ju je motiviralo da postane doula. Nakon što je prošla edukaciju, dobila je certifikat i danas je uglavnom angažiraju trudnice iz Varaždina, Čakovca i Zagreba, ali i iz drugih gradova.

Svrha obilježavanja Tjedna doula je osnaživanje doula u svijetu da poboljšaju fizičko, socijalno, emocionalni i psihološko zdravlje žena, novorođenčadi i obitelji tijekom i nakon poroda. Dosadašnja su iskustva pokazala brojne dobrobiti doula na porodu i u razdoblju nakon poroda.

– Angažiranje doule smanjuje potrebu za carskim rezom, dovodi do skraćenja trajanja poroda, smanjuje negativne osjećaje u porodu, potrebu za dripom, epiduralnom anestezijom i lijekovima protiv bolova. Uz podršku doule roditelji se osjećaju sigurnije, ugodnije i informiranije, bolje se prilagođavaju novim uvjetima u obitelji, majke lakše doje i manja je prisutnost straha, tuge i depresije – ističu doule.

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje