Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: besplatna školska užina za 739 učenika slabijeg imovinskog stanja

Objavljeno:

- dana

Nakon prošlotjedne najave o otvaranju dvije nove jasličke skupine u predstojećoj pedagoškoj godini, sufinanciranju kupnje radnih bilježnica, likovnih mapa i pribora za tehnički odgoj te programa produženog boravka, Grad Čakovec je putem europskog projekta osigurao i besplatnu školsku užinu za 739 učenika osnovnih škola koji dolaze iz obitelji slabijeg imovinskog stanja.

Naime, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini jučer je u prostorijama Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike s ministrom Marinom Piletićem svečano potpisala ugovor za osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva. Grad Čakovec je putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) osigurao besplatnu školsku užinu za više 700 učenika iz I. i III. osnovne škole Čakovec, te osnovnih škola Kuršanec i Ivanovec. Za ovu namjenu Gradu Čakovcu bit će dodijeljeno 748.062,16 kuna.

Projektni partner je, uza škole, i Razvojna agencija Grada Čakovca – Čakra d.o.o.

Kako bi se ujednačili kriteriji odabira partnerskih organizacija u dijelu koji se odnosi na utvrđivanje najpotrebitije djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, kao obvezni kriterij navedeno je korištenje doplatka za djecu. Osim ovog, koriste se i dodatni kriteriji kao što su djeca iz obitelji s troje i više djece, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca iz obitelji u riziku od siromaštva koja se nalaze u nepovoljnim osobnim, socijalnim i materijalnim okolnostima te djeca državljani Ukrajine kojima je priznata privremena zaštita.

Ugovor za osnovne škole kojima je osnivač Međimurska županija potpisao je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Međimurje

Mursko Središće: Šetnica sv. Barbare širit će se nizvodno prema Podturnu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće nastavlja s projektom proširenja kapaciteta i sadržaja na popularnoj Šetnici sv. Barbare. Naime, već dulje vrijeme postoji ideja za njezino proširenje i nizvodno od Murskog Središća sve do Podturna.

Tim je povodom u Murskom Središću održan sastanak na kojem je projektant Lorand Klemenčić koji je dosad projektirao sve sadržaje na Šetnici sv. Barbare prezentirao idejno rješenje njezina produžetka kroz naselja Peklenica, Križovec, Miklavec, Ferketinec i Podturen, a u budućnosti i sve do ušća Mure u Dravu kod Legrada. Na sastanku su bili gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, gradski pročelnik Josip Sršan i načelnik Općine Podturen Perica Hajdarović.

Već za ovaj tjedan je planiran sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda s kojima se surađivalo na uređenju šetnice prema Svetom Martinu na Muri. Želja je urediti servisne puteve Hrvatskih voda koji bi također bili u funkciji pješačkih i biciklističkih staza.

– I kod ovog projekta na prvome mjestu bit će zaštita prirode jer niti jedan zahvat neće zadirati u prirodni okoliš rijeke Mure – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

Započelo trasiranje buduće atraktivne planinarske staze pod nazivom „Pješke oko Međimurja“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi Hrvatskog planinarskog društva Međimurje u petak ujutro krenuli su trasirati buduću planinarsku stazu pod nazivom „Pješke oko Međimurja“.

Staza se trasira u okviru projekta „Međimurje Europska regija sporta 2022.“, a donijet će dodatnu prepoznatljivost međimurskoj sportskoj, ali i turističkoj ponudi. Kako je objasnio predsjednik HPD-a Međimurje Željko Poljak u prvoj fazi tijekom tri dana prešla se dionica od mosta u Donjoj Dubravi pa uzvodnu uz Muru do Prhovca.

– Riječ je o oko 100 kilometara staza. Imali smo dobar tempo i smo u petak smo prešli 34 kilometra. U Murščaku kod Domašinca smo prenoćili u šatorima nakon čega smo se zaputili dalje prema Hlapičini – otkrio je predsjednik Poljak.

Staza „Pješke oko Međimurja“ zamišljena je da ide od Pažuta preko Donje Dubrave uzvodno uz Muru do Čestijanca i preko Štrigove, Mađerkina brega, Stanetinca i Badličana završit će u Gornjem Kuršancu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje