Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: osnovnoškolci crtali, fotografirali, i snimali te tako učili o filmovima

Objavljeno:

- dana

MEDIJSKA KULTURA

– Crtamo čovjeka kak’ se kreće i jako je zanimljivo – rekli su Edo i Vito iz 2. c razreda II. OŠ Čakovec, koji su sudjelovali u radionici koja je u utorak održana na Maloj sceni “Vinko Lisjak” Centra za kulturu Čakovec.

Ekipa Kina za mlade, medijski tehničari Graditeljske škole Čakovec sa svojim profesorima Ljiljanom Ille i Ivanom Čondorom preuzeli su uloge predavača i za učenike II. OŠ Čakovec i OŠ Nedelišće održali radionice zvuka, fotografije, animacije te videoradionice.

Učenici kao učitelji

Centar za kulturu Čakovec već treću godinu zaredom unutar svoje tribine Kino za mlade, a u suradnji s Filmskim klubom, čiju jezgru čine medijski tehničari Graditeljske škole Čakovec, organizira ove radionice.

– Učenici trećih razreda smjera medijski tehničari prenose svoje znanje osnovnoškolcima i mogu reći da je interes osnovnoškolaca za ovim radionicama iz godine u godinu sve veći – zadovoljna je Marina Oskoruš, voditeljica za film i izložbe u Centru za kulturu Čakovec, na čiju je inicijativu sve ovo pokrenuto još prije tri godine.

Ove godine na radionicama su sudjelovali učenici II. OŠ Čakovec i OŠ Nedelišće

– Radionice koje sada održavamo za djecu zapravo su nastavak Filmskog kluba Centra za kulturu Čakovec i Kina za mlade. Naime, kolega Čondor i ja na Graditeljskoj školi Čakovec predajemo stručne predmete učenicima koji se školuju za zanimanja medijski tehničar i web-dizajner. Moje područje su animacija i zvuk, dok je kolega Čondor zadužen za video i fotografiju. Prije tri godine Marina je došla na ideju da se pokrene Filmski klub u Centru za kulturu Čakovec, a u njega smo uključili učenike trećih razreda.

Prva aktivnost bila nam je Kino za mlade, tjedno druženje u Centru za kulturu. U sklopu Kina srednjoškolci zajedno s gostima – profesorima, psiholozima i filmskim profesionalcima – odgledaju film koji onda analiziraju iz aspekta poruke, sadržaja, tehnike, kadrova, filmskog jezika i filmskih izražajnih sredstava – ističe Ille.

Program Kina za mlade podržavaju Grad Čakovec, HAVC i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Cilj je razvoj medijske i filmske kulture mladih i poticanje njihova kreativnog izričaja i kritičkog promišljanja kroz film.

Učenici kao učitelji: učenici Graditeljske škole smjera medijski tehničar osnovnoškolce podučavaju o animaciji, zvuku, snimanju, montaži i fotografiji 

– Na početku su učenici nesigurni u sebe, no već nakon dva mjeseca stječu samopouzdanje, poboljšavaju znanje o filmovima i svoje izražavanje – istaknula je Ille.
U sklopu Kina za mlade prikazuju se aktualni filmovi različitih žanrova, čime se doprinosi kvaliteti medijskog obrazovanja. Nezavisna kina koja ne ulaze u brend Cinestara žele drugačije osviještenog, kritičkog gledatelja koji ima svoj stav. Gledatelji koji dolaze u kino stariji su od 50 godina i zato na medijskom obrazovanju treba puno raditi. To je bio jedan od razloga zbog kojih smo pokrenuli i ove radionice – rekla je Oskoruš.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje