Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec: osnovnoškolci crtali, fotografirali, i snimali te tako učili o filmovima

Objavljeno:

- dana

MEDIJSKA KULTURA

– Crtamo čovjeka kak’ se kreće i jako je zanimljivo – rekli su Edo i Vito iz 2. c razreda II. OŠ Čakovec, koji su sudjelovali u radionici koja je u utorak održana na Maloj sceni “Vinko Lisjak” Centra za kulturu Čakovec.

Ekipa Kina za mlade, medijski tehničari Graditeljske škole Čakovec sa svojim profesorima Ljiljanom Ille i Ivanom Čondorom preuzeli su uloge predavača i za učenike II. OŠ Čakovec i OŠ Nedelišće održali radionice zvuka, fotografije, animacije te videoradionice.

Učenici kao učitelji

Centar za kulturu Čakovec već treću godinu zaredom unutar svoje tribine Kino za mlade, a u suradnji s Filmskim klubom, čiju jezgru čine medijski tehničari Graditeljske škole Čakovec, organizira ove radionice.

– Učenici trećih razreda smjera medijski tehničari prenose svoje znanje osnovnoškolcima i mogu reći da je interes osnovnoškolaca za ovim radionicama iz godine u godinu sve veći – zadovoljna je Marina Oskoruš, voditeljica za film i izložbe u Centru za kulturu Čakovec, na čiju je inicijativu sve ovo pokrenuto još prije tri godine.

Ove godine na radionicama su sudjelovali učenici II. OŠ Čakovec i OŠ Nedelišće

– Radionice koje sada održavamo za djecu zapravo su nastavak Filmskog kluba Centra za kulturu Čakovec i Kina za mlade. Naime, kolega Čondor i ja na Graditeljskoj školi Čakovec predajemo stručne predmete učenicima koji se školuju za zanimanja medijski tehničar i web-dizajner. Moje područje su animacija i zvuk, dok je kolega Čondor zadužen za video i fotografiju. Prije tri godine Marina je došla na ideju da se pokrene Filmski klub u Centru za kulturu Čakovec, a u njega smo uključili učenike trećih razreda.

Prva aktivnost bila nam je Kino za mlade, tjedno druženje u Centru za kulturu. U sklopu Kina srednjoškolci zajedno s gostima – profesorima, psiholozima i filmskim profesionalcima – odgledaju film koji onda analiziraju iz aspekta poruke, sadržaja, tehnike, kadrova, filmskog jezika i filmskih izražajnih sredstava – ističe Ille.

Program Kina za mlade podržavaju Grad Čakovec, HAVC i Društvo hrvatskih filmskih redatelja. Cilj je razvoj medijske i filmske kulture mladih i poticanje njihova kreativnog izričaja i kritičkog promišljanja kroz film.

Učenici kao učitelji: učenici Graditeljske škole smjera medijski tehničar osnovnoškolce podučavaju o animaciji, zvuku, snimanju, montaži i fotografiji 

– Na početku su učenici nesigurni u sebe, no već nakon dva mjeseca stječu samopouzdanje, poboljšavaju znanje o filmovima i svoje izražavanje – istaknula je Ille.
U sklopu Kina za mlade prikazuju se aktualni filmovi različitih žanrova, čime se doprinosi kvaliteti medijskog obrazovanja. Nezavisna kina koja ne ulaze u brend Cinestara žele drugačije osviještenog, kritičkog gledatelja koji ima svoj stav. Gledatelji koji dolaze u kino stariji su od 50 godina i zato na medijskom obrazovanju treba puno raditi. To je bio jedan od razloga zbog kojih smo pokrenuli i ove radionice – rekla je Oskoruš.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje