Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki festival okupio elitu velike slovenske strip-obitelji

Objavljeno:

- dana

4. FESTIVAL STRIPA

Čakovec je proteklog vikenda bio mjesto okupljanja zaljubljenika u stripove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Naime, u prostoru Muzeja Međimurja održan je 4. Međunarodni festival stripa „STRIPoblaČAK“. Projekcije filmova, izložbe, prodaja stripova, strip-radionice za najmlađe… samo je dio bogatog programa koji je pripremila čakovečka Udruga „STRIPoblaČAK“.

Gosti iz Slovenije

– Od ove smo godine odlučili Festival podići na međunarodnu razinu, pa je nekako bilo najlogičnije, a za prvu godinu i najlakše, dogovoriti suradnju s našim susjedima Slovencima. Stoga smo organizirali gostovanje poznatog slovenskog strip-crtača Zorana Smiljanića i izložbu radova sedam vrlo uspješnih slovenskih autora. Time smo na jedno mjesto doveli elitu velike slovenske strip-obitelji. Željeli smo dovesti i neke talijanske autore, ali se ovogodišnji termin našeg festivala poklopio s velikim talijanskim festivalom.

Najmlađi posjetitelji Festivala sudjelovali su u zanimljivoj strip-radionici

No, vjerujem da već dogodine možemo realizirati gostovanje talijanskih strip-crtača – rekao je Josip Mihalković, predsjednik Udruge „STRIPoblaČAK“.
Inače, Udruga „STRIPoblaČAK“ je osnovana s ciljem okupljanja zaljubljenika u stripove, od čitača, preko scenarista do samih crtača.

– Imamo velike planove što se tiče izdavaštva. Sve je to još uvijek na početku priče, ali se lijepo razvija. Organizacija Festivala jedna je od važnijih aktivnosti. Veseli što smo postali jedan od svega tri hrvatska strip-festivala. Osim u Čakovcu, stripoljupci se okupljaju još samo u Zagrebu i Makarskoj.

Mali jubilej

Iako je 4. Festival bio u punom zamahu, predsjednik Mihalković već je otkrio dio programa koji se pripremaju za mali jubilej, 5. Festival.
– Imat ćemo izložbu klasika hrvatskog stripa, autora Julija Radilovića Julesa. Autor je ove godine navršio 90 godina te mu se priprema velika izložba u zagrebačkom Domu likovnih umjetnika. U dogovoru smo da se kompletna izložba prebaci u Muzej Međimurja od 14. rujna sljedeće godine. Imat ćemo i predstavljanje jednog autora mlađe generacije, Igora Vilagoša, koji je napravio strip „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Desetljeće djelovanja Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prije deset godina u Međimurskoj županiji nastala je jedinstvena priča iz područja rane intervencije u djetinjstvu. Inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja nastala je Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu – MURID.

Jedini licencirani

Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju te senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Prije pet godina usluge MURID-a prepoznate su na nacionalnoj razini je Udruga postala jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljava 26 djelatnica koje putem svoga rehabilitacijskoga rada i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera tijekom deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima. Usluge koje nude su savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi te programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad uz trening socijalnih vještina.

Samih početaka MURID-a prisjetila se njegova izvršna direktorica Silvija Pucko.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – rekla je Pucko.

U 2017. godini primili su nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom Agenti 0-7, u 2018. godini u Međimurje su doveli volontersku priču „Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki pričalice“ koja je u 2020. primila nagradu „Ponos Hrvatske“. Te godine održali su i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo, koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Prije dviju godina organizirali su svoj prvi kongres pod nazivom „S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji“ te su izdali prvu slikovnicu „Sretna priča jednog medvjedića“ kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Potpisan ugovor

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini, što je dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj, no spomenuti rezultati teško bi bili ostvarivi bez potpore jedinica lokalne samouprave. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije, što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga. Župan Međimurske županije Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se više od 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je više od 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire. Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-a 19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo više od 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske (Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku), a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnoga centra za ranu intervenciju MURID vrijednoga 20 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Međimurje

Turistička zajednica Grada Preloga ima novu mrežnu stranicu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je 2020. godina bila izazovna, Turistička zajednica Grada Preloga i Grad Prelog ulagali su u daljnji razvoj Preloga kao turističke destinacije te poboljšanje prepoznatljivosti toga grada na turističkoj karti Hrvatske.

Uz postavljanje Info punkta u središtu Preloga i uz suradnju tvrtke Smart Tourist razvijena je i internetska stranica www.tz-prelog.hr na kojoj su predstavljeni turistički aduti Grada Preloga.

Sadržaj stranice će se tjedno nadopunjavati, proširivati i mijenjati. Stranica je neiscrpno vrelo ideja i ponude Grada Preloga. Svi dionici u turizmu na području Grada Preloga pozvani su na suradnju s Turističkom zajednicom Grada Preloga u svrhu kreiranja sadržaja i proširivanja ponude.

Javite im se na [email protected] ili [email protected] ili na broj telefona 040/638-694.

Nastavite čitati