Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki festival okupio elitu velike slovenske strip-obitelji

Objavljeno:

- dana

4. FESTIVAL STRIPA

Čakovec je proteklog vikenda bio mjesto okupljanja zaljubljenika u stripove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Naime, u prostoru Muzeja Međimurja održan je 4. Međunarodni festival stripa „STRIPoblaČAK“. Projekcije filmova, izložbe, prodaja stripova, strip-radionice za najmlađe… samo je dio bogatog programa koji je pripremila čakovečka Udruga „STRIPoblaČAK“.

Gosti iz Slovenije

– Od ove smo godine odlučili Festival podići na međunarodnu razinu, pa je nekako bilo najlogičnije, a za prvu godinu i najlakše, dogovoriti suradnju s našim susjedima Slovencima. Stoga smo organizirali gostovanje poznatog slovenskog strip-crtača Zorana Smiljanića i izložbu radova sedam vrlo uspješnih slovenskih autora. Time smo na jedno mjesto doveli elitu velike slovenske strip-obitelji. Željeli smo dovesti i neke talijanske autore, ali se ovogodišnji termin našeg festivala poklopio s velikim talijanskim festivalom.

Najmlađi posjetitelji Festivala sudjelovali su u zanimljivoj strip-radionici

No, vjerujem da već dogodine možemo realizirati gostovanje talijanskih strip-crtača – rekao je Josip Mihalković, predsjednik Udruge „STRIPoblaČAK“.
Inače, Udruga „STRIPoblaČAK“ je osnovana s ciljem okupljanja zaljubljenika u stripove, od čitača, preko scenarista do samih crtača.

– Imamo velike planove što se tiče izdavaštva. Sve je to još uvijek na početku priče, ali se lijepo razvija. Organizacija Festivala jedna je od važnijih aktivnosti. Veseli što smo postali jedan od svega tri hrvatska strip-festivala. Osim u Čakovcu, stripoljupci se okupljaju još samo u Zagrebu i Makarskoj.

Mali jubilej

Iako je 4. Festival bio u punom zamahu, predsjednik Mihalković već je otkrio dio programa koji se pripremaju za mali jubilej, 5. Festival.
– Imat ćemo izložbu klasika hrvatskog stripa, autora Julija Radilovića Julesa. Autor je ove godine navršio 90 godina te mu se priprema velika izložba u zagrebačkom Domu likovnih umjetnika. U dogovoru smo da se kompletna izložba prebaci u Muzej Međimurja od 14. rujna sljedeće godine. Imat ćemo i predstavljanje jednog autora mlađe generacije, Igora Vilagoša, koji je napravio strip „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje