Povežite se s nama

Međimurje

Čakovečki festival okupio elitu velike slovenske strip-obitelji

Objavljeno:

- dana

4. FESTIVAL STRIPA

Čakovec je proteklog vikenda bio mjesto okupljanja zaljubljenika u stripove iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.

Naime, u prostoru Muzeja Međimurja održan je 4. Međunarodni festival stripa „STRIPoblaČAK“. Projekcije filmova, izložbe, prodaja stripova, strip-radionice za najmlađe… samo je dio bogatog programa koji je pripremila čakovečka Udruga „STRIPoblaČAK“.

Gosti iz Slovenije

– Od ove smo godine odlučili Festival podići na međunarodnu razinu, pa je nekako bilo najlogičnije, a za prvu godinu i najlakše, dogovoriti suradnju s našim susjedima Slovencima. Stoga smo organizirali gostovanje poznatog slovenskog strip-crtača Zorana Smiljanića i izložbu radova sedam vrlo uspješnih slovenskih autora. Time smo na jedno mjesto doveli elitu velike slovenske strip-obitelji. Željeli smo dovesti i neke talijanske autore, ali se ovogodišnji termin našeg festivala poklopio s velikim talijanskim festivalom.

Najmlađi posjetitelji Festivala sudjelovali su u zanimljivoj strip-radionici

No, vjerujem da već dogodine možemo realizirati gostovanje talijanskih strip-crtača – rekao je Josip Mihalković, predsjednik Udruge „STRIPoblaČAK“.
Inače, Udruga „STRIPoblaČAK“ je osnovana s ciljem okupljanja zaljubljenika u stripove, od čitača, preko scenarista do samih crtača.

– Imamo velike planove što se tiče izdavaštva. Sve je to još uvijek na početku priče, ali se lijepo razvija. Organizacija Festivala jedna je od važnijih aktivnosti. Veseli što smo postali jedan od svega tri hrvatska strip-festivala. Osim u Čakovcu, stripoljupci se okupljaju još samo u Zagrebu i Makarskoj.

Mali jubilej

Iako je 4. Festival bio u punom zamahu, predsjednik Mihalković već je otkrio dio programa koji se pripremaju za mali jubilej, 5. Festival.
– Imat ćemo izložbu klasika hrvatskog stripa, autora Julija Radilovića Julesa. Autor je ove godine navršio 90 godina te mu se priprema velika izložba u zagrebačkom Domu likovnih umjetnika. U dogovoru smo da se kompletna izložba prebaci u Muzej Međimurja od 14. rujna sljedeće godine. Imat ćemo i predstavljanje jednog autora mlađe generacije, Igora Vilagoša, koji je napravio strip „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“.

Izvor:
Foto: Marta Konjačić

Međimurje

Nedelišće: mladi robotičari na prijamu kod načelnika Nikole Novaka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uspješne robotičare Udruge žena Slakovec i Udruge žena Pretetinec primio je načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak. Naime, zahvaljujući predanom radu i iznimnim rezultatima tijekom sudjelovanja u projektima Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), poput robotičkog natjecanja „CM liga“, projekt „Robotika“ je zaživio u obje udruge te se pokazao  kao izvrsna prilika mlađim i starijim osnovnoškolcima da razviju svoje vještine u STEM području.

Prilikom prijama je načelnik Nikola Novak zahvalio predsjednicama udruga Ivanki Novak i Sanji Topolnjak na podršci koju pružaju robotičarima posljednjih pet godina. Mentorici prof. Mateji Šafarić načelnik Novak čestitao je na uspjesima koji su na ponos roditeljima, članicama udruga i lokalnoj zajednici. Morao je načelnik odgovarati i na brojna pitanja koja su za njega pripremili mladi robotičari.

Robotičari su sa sobom ponijeli i robot pa je načelnik Novak imao priliku upravljati njime i iz prve ruke se uvjeriti u bezbroj mogućnosti koje pruža programiranje mbota na njihovim radionicama.

– Nova sezona „Robotike“ je započela i upisi novih članova su u tijeku. Dobrodošli su svi učenici osnovnih škola s područja Općine Nedelišće – poručuju iz udruga.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Jesen u gradu Zrinskih“: šetače i izlagače čuvaju strašila, djeca uživaju u slamnatom toboganu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Trodnevna čakovečka manifestacija „Jesen u gradu Zrinskih“ prilika je za uživanje u blagodatima, bojama i mirisima jeseni, ali i mjesto na kojem posjetitelji mogu pronaći omiljeni domaći proizvod na jednom od mnogobrojnih štandova. Ovogodišnju jesen u organizaciji Turističke zajednice grada Čakovca, ispunjen centar i uži prsten grada dočekali su veselo s raznolikim događanjima.

Brojne lokacije pružile su za svakog ponešto pa su tako pojedini dijelovi jesenskog Čakovca donijeli i nešto novo, poput iznimno popularne atrakcije za djecu, slamnatog tobogana podno zidina Staroga grada, do izložbenog dijela međimurskih opg-ova, izložbe malih životinja, mnogobrojnih radionica, igraonica i zabavnih događanja, nogometnog turnira u jezeru za vrtićarce te glazbenog programa za sve generacije.

Posebnu pozornost pak privlače strašila diljem glavne šetnice, koja su izradili vrijedni vrtićarci uz pomoć svojih odgojiteljice.

– Laganom šetnjom možete obići sve što vas zanima, a najbolje je krenuti od teniskih terena Punčec i Perivoja Zrinskih, kroz atrij Muzeja Međimurja Čakovec prema Trgu Republike, centralnoj šetnici, Ulici Matice hrvatske i Franjevačkom trgu – poručuju iz čakovečke Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje