Povežite se s nama

Međimurje

Čehovec je prvo kompletno uređeno mjesto u cijeloj Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Preloško prigradsko naselje Čehovec prošlog četvrtka je dobilo potpuno novu vizuru, zahvaljujući završetku radova na izgradnji sanitarne i oborinske kanalizacije te onih na rekonstrukciji i modernizaciji prometnica s izgradnjom pješačko-biciklističkih staza.

Pravo partnerstvo

I ne samo to, jer su se domaćini na prigodnoj svečanosti koja je održana kod Doma kulture pohvalili novom LED rasvjetom i pristupom širokopojasnom internetu. Sve to stajalo je više od 15 milijuna kuna. Stoga ne čudi da je predsjednik Mjesnog odbora Matija Strahija, zbog važnosti svega učinjenog za mještane, poručio da će se 26. listopada ubuduće slaviti kao Dan mjesta Čehovec. Ukupno je izvedeno 6505 metara sanitarne kanalizacijske mreže s trima precrpnim stanicama i 1465 metara oborinske kanalizacije. Sanitarne otpadne vode transportirat će se prema kanalizacijskom sustavu Općine Donji Kraljevec, odnosno na UPOV Donji Kraljevec.

Izgradnjom pješačko-biciklističkih staza iznimno je povećana sigurnost prometa

Također, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije, ulaganjem u rekonstrukciju i modernizaciju prometnica, izgradnjom pješačko-biciklističkih staza u Čehovcu iznimno je povećana sigurnost prometa. Svečanosti u centru Čehovca prisustvovali su saborski zastupnik Darko Horvat, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, zamjenik predsjednika Županijske skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Međimurskih voda, ŽUC-a, predstavnici svih izvođača radova uključenih u spomenuti projekt, predstavnici Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, izaslanstva prijateljskih općina i gradova, javnih institucija te brojni mještani Čehovca. O investiciji su govorili Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda, i  Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste.

– Dionica modernizirane i rekonstruirane prometnice je duga nešto manje od dva kilometra, a investicija u kojoj su sudjelovali Grad Prelog i Županijska uprava za ceste iznosi oko 6 milijuna kuna. Biciklističke staze po cijeloj dužini izvedene su s deniveliranim rubnicima, a od Doma kulture do mosta napravljena je biciklistička traka, koja će zasigurno poboljšati sigurnost prometovanja kroz cijelo naselje – pojasnila je Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste.
Gradonačelnik Ljubomir Kolarek zahvalio je svim mještanima Čehovca na strpljenju tijekom izvođenja radova.

– Na početku moram iskreno i od srca zahvaliti svim mještanima Čehovca na strpljenju, jer je riječ o projektu koji za naš kraj ima povijesni značaj. U ovih godinu dana bilo je ovdje blata i prašine. Trudili smo se, i danas kada pogledamo oko sebe, možemo zaista biti ponosni. Zadovoljni smo jer je Čehovec prvo kompletno uređeno mjesto u Međimurskoj županiji, s izgrađenom komunalnom infrastrukturom, širokopojasnim internetom i štedljivom rasvjetom – rekao je Kolarek.
Dodao je da zahvaljujući svemu nabrojanom i blizini centra Preloga ovo potpuno uređeno naselje postaje privlačno mjesto za življenje.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Objavljen poziv projekta „Zaželi-pomoć je tu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na temelju Odluke o financiranju Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda plus, Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027., Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – prevencija institucionalizacije“, Grad Mursko Središće u sklopu projekta „Zaželi-pomoć je tu“ objavilo je trajni javni poziv.

Poziv se odnosi za iskaz interesa za korištenje usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom u sklopu projekta „Zaželi – pomoć je tu“.

Cilj projekta

Projekt će doprinijeti prevenciji institucionalizacije i povećanju socijalne uključenosti ranjivih skupina na području Grada Murskog Središća, Općine Selnica i Općine Mala Subotica pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom.

Ostale informacije nađite OVDJE.

Nastavite čitati

Međimurje

Zimska škola informatike u Čakovcu okupila najbolje mlade informatičare iz cijele države

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu se treću godinu zaredom održava Zimska škola informatike, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara uz suradnju s Mladim informatičkim stručnjacima (MIS) i Međimurskim informatičkim klubom (MIK).

Međimurje je već treći puta domaćin ovog edukativnog programa koji okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele zemlje, zahvaljujući ulaganjima Međimurske županije u obrazovanje te podršci udrugama koje promiču informatiku kao iznimno važno područje te educiraju mlade.

Na otvorenju u Graditeljskoj školi Čakovec je istaknuto da je 29. Zimska škole informatike u Čakovcu okupila stotinjak mladih informatičara i IT stručnjaka te da je riječ o organizaciji od velikog značaja za Međimursku županiju kao regiju koja prednjači i po inicijativama za razvoj informatičkog obrazovanja mladih u našoj zemlji.

Na svečanosti otvorenja u Graditeljskoj školi, župan Matija Posavec je naglasio da su sadržaji, poput ovog edukativnog programa, od iznimne važnosti u svjetlu razvojnog zamaha u području suvremenih, digitalnih tehnologija, kojem svjedočimo: „Drago mi je da vam ponovo mogu poželjeti dobrodošlicu u Međimurje i uspješno provođenje ovog edukativnog programa u području obrazovanja koje postaje najvažnijim. Živimo u vremenu u kojem je od presudne važnosti biti informatički pismen. Zato mi je iznimno drago što Međimurje prednjači po snazi naših udruga i centara izvrsnosti i u tom području.“

U radu Zimske škole informatike, do 24. veljače, sudjelovat će 30-ak stručnjaka iz cijele Hrvatske kojima su se pridružili članovi Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije. Voditelji Zimske škole su Alenka Dogan Capan, iz Hrvatskog saveza informatičara, i Dejan Drabić, potpredsjednik Hrvatskog saveza informatičara, te predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci i voditelj Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije.

Ova edukativna manifestacija okuplja najbolje mlade informatičare iz cijele države, uključujući osnovnoškolce i srednjoškolce, stvarajući platformu na kojoj talentirana mladež razmjenjuje znanje, stvara mreže i nadograđuje informatičke vještine. Sudionici će imati priliku prisustvovati kvalitetnim radionicama koje će ih pripremiti za izazove na najzahtjevnijim informatičkim natjecanjima, posebice iz područja računalnih algoritama. Fokus će biti na raznim područjima informatike, posebice na programiranju te će sudionici imati priliku sudjelovati u raznovrsnim radionicama, uključujući računalne Algoritme, Logo napredni, Python, C/C++/STL, 3D modeliranje i ispis, Lego robotika, Scratch Lego, te mnoge druge. Također, organizirat će se posebna radionica namijenjena nastavnicima informatike, kako bi im se dala prilika za unaprjeđenje znanja i vještina.

Otvorenju su prisustvovali i Ljerka Cividini, gradonačelnica grada Čakovca, odakle je Zimskoj školi također pružena podrška, zatim državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, Marina Klačmer Čalopa, dekanica Fakulteta organizacije i informatike Varaždin, te brojni drugi uzvanici kojima je dobrodošlicu poželio i ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec.

Svečanost otvorenja glazbenim nastupom su uljepšali učenici III. osnovne škole Čakovec Laura, Noa i Luka.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje