Povežite se s nama

Međimurje

Čehovec je prvo kompletno uređeno mjesto u cijeloj Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Preloško prigradsko naselje Čehovec prošlog četvrtka je dobilo potpuno novu vizuru, zahvaljujući završetku radova na izgradnji sanitarne i oborinske kanalizacije te onih na rekonstrukciji i modernizaciji prometnica s izgradnjom pješačko-biciklističkih staza.

Pravo partnerstvo

I ne samo to, jer su se domaćini na prigodnoj svečanosti koja je održana kod Doma kulture pohvalili novom LED rasvjetom i pristupom širokopojasnom internetu. Sve to stajalo je više od 15 milijuna kuna. Stoga ne čudi da je predsjednik Mjesnog odbora Matija Strahija, zbog važnosti svega učinjenog za mještane, poručio da će se 26. listopada ubuduće slaviti kao Dan mjesta Čehovec. Ukupno je izvedeno 6505 metara sanitarne kanalizacijske mreže s trima precrpnim stanicama i 1465 metara oborinske kanalizacije. Sanitarne otpadne vode transportirat će se prema kanalizacijskom sustavu Općine Donji Kraljevec, odnosno na UPOV Donji Kraljevec.

Izgradnjom pješačko-biciklističkih staza iznimno je povećana sigurnost prometa

Također, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije, ulaganjem u rekonstrukciju i modernizaciju prometnica, izgradnjom pješačko-biciklističkih staza u Čehovcu iznimno je povećana sigurnost prometa. Svečanosti u centru Čehovca prisustvovali su saborski zastupnik Darko Horvat, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, zamjenik predsjednika Županijske skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Međimurskih voda, ŽUC-a, predstavnici svih izvođača radova uključenih u spomenuti projekt, predstavnici Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, izaslanstva prijateljskih općina i gradova, javnih institucija te brojni mještani Čehovca. O investiciji su govorili Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda, i  Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste.

– Dionica modernizirane i rekonstruirane prometnice je duga nešto manje od dva kilometra, a investicija u kojoj su sudjelovali Grad Prelog i Županijska uprava za ceste iznosi oko 6 milijuna kuna. Biciklističke staze po cijeloj dužini izvedene su s deniveliranim rubnicima, a od Doma kulture do mosta napravljena je biciklistička traka, koja će zasigurno poboljšati sigurnost prometovanja kroz cijelo naselje – pojasnila je Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste.
Gradonačelnik Ljubomir Kolarek zahvalio je svim mještanima Čehovca na strpljenju tijekom izvođenja radova.

– Na početku moram iskreno i od srca zahvaliti svim mještanima Čehovca na strpljenju, jer je riječ o projektu koji za naš kraj ima povijesni značaj. U ovih godinu dana bilo je ovdje blata i prašine. Trudili smo se, i danas kada pogledamo oko sebe, možemo zaista biti ponosni. Zadovoljni smo jer je Čehovec prvo kompletno uređeno mjesto u Međimurskoj županiji, s izgrađenom komunalnom infrastrukturom, širokopojasnim internetom i štedljivom rasvjetom – rekao je Kolarek.
Dodao je da zahvaljujući svemu nabrojanom i blizini centra Preloga ovo potpuno uređeno naselje postaje privlačno mjesto za življenje.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Međimurska županija: 15 pozitivnih, preminula jedna osoba, u Bolnici 37 pacijenata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirano je 118 osoba, od čega je evidentirano 13 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 11,01 % pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 13 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 107. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 41.461 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.
Iz drugih županija javljeno je o 1 pozitivnom slučaju dokazanom PCR testom, a obavljenim testiranjima s Ag brzim testovima evidentiran je 1 pozitivan slučaj.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 37 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19. U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, a otpuštena su 2 pacijenta. Na invazivnoj respiraciji nalaze se 2 covid pozitivna pacijenta. U protekla 24 sata preminula je jedna osoba, ženska osoba stara 77 godine s brojnim dodatnim pridruženim bolestima.

U subotu, 27. veljače 2021. godine nastavit će se druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi (iznad 65 godina) te osoba s kroničnim bolestima. Cijepljenje će se i ove subote održati na 3 punkta, u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu te dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, a cijepit će se 1500 osoba.

U funkciji je pozivni centar Doma zdravlja za prijavu zainteresiranih za cijepljenje protiv COVID 19 na broju 040/372-350, na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije i predbilježiti na listu za cijepljenje. Također, dostupna je internetska platforma za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Najava testiranja može se izvršiti na broju 040/386-841 ili na e-mail adresi [email protected].

Nastavite čitati

Međimurje

U Selnici, Črečanu i Križopotju ove subote volonterska akcija “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Međimurska priroda” – Javna ustanova za zaštitu prirode i ove godine organizira volontersku akciju “Spašavanje vodozemaca od stradavanja na prometnicama‟.

Akcija počinje ove subote 27. veljače u 9 sati postavljanjem zaštitne ograde na već poznatim lokacijama u Selnici i Črečanu te od ove godine i prvi put kod retencije Križopotje u Općini Gornji Mihaljevec. Na tim su lokacijama prometnice s dijelovima “crnih točaka” na kojima žabe i drugi vodozemci najviše početkom proljeća i toplijih dana stradavaju.

Volonterska akcija se nastavlja tijekom ožujka prenošenjem žaba preko prometnica. Osim djelatnika “Međimurske prirode” u akciji sudjeluju učenici i profesori Srednje škole Čakovec, Gimnazije Josipa Slavenskoga Čakovec, Osnovne škole dr. Ivana Novaka Macinec, Srednje škole Prelog, članovi KUD-a Selnica, komunalni redari i drugi predstavnici općina na čijem području se akcija provodi te drugi prijavljeni volonteri.

Ove subote, kao i tijekom trajanja akcije prenošenja žaba u jutarnjim i večernjim satima u ožujku, za dodatni oprez mole se vozači koji se kreću navedenim dijelovima prometnica u Selnici, Črečanu i Križopotju.

Volonteri su za akciju educirani putem online predavanja. Održale su ga Sara Janković i Sara Srša iz “Međimurske prirode”. Odgovore na pitanja zašto i gdje se postavljaju zaštitne ograde za žabe, što su „crne točke‟, koje su najčešće vrste vodozemaca u Međimurju i kako se uključiti u volonterske programe “Međimurske prirode” dodatno potražite u videu na YouTube kanalu “Međimurske prirode”.

Više o volontiranju u “Međimurskoj prirodi” na priloženoj poveznici.

Nastavite čitati