Povežite se s nama

Međimurje

Čehovec je prvo kompletno uređeno mjesto u cijeloj Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

DONOSIMO

Preloško prigradsko naselje Čehovec prošlog četvrtka je dobilo potpuno novu vizuru, zahvaljujući završetku radova na izgradnji sanitarne i oborinske kanalizacije te onih na rekonstrukciji i modernizaciji prometnica s izgradnjom pješačko-biciklističkih staza.

Pravo partnerstvo

I ne samo to, jer su se domaćini na prigodnoj svečanosti koja je održana kod Doma kulture pohvalili novom LED rasvjetom i pristupom širokopojasnom internetu. Sve to stajalo je više od 15 milijuna kuna. Stoga ne čudi da je predsjednik Mjesnog odbora Matija Strahija, zbog važnosti svega učinjenog za mještane, poručio da će se 26. listopada ubuduće slaviti kao Dan mjesta Čehovec. Ukupno je izvedeno 6505 metara sanitarne kanalizacijske mreže s trima precrpnim stanicama i 1465 metara oborinske kanalizacije. Sanitarne otpadne vode transportirat će se prema kanalizacijskom sustavu Općine Donji Kraljevec, odnosno na UPOV Donji Kraljevec.

Izgradnjom pješačko-biciklističkih staza iznimno je povećana sigurnost prometa

Također, u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Međimurske županije, ulaganjem u rekonstrukciju i modernizaciju prometnica, izgradnjom pješačko-biciklističkih staza u Čehovcu iznimno je povećana sigurnost prometa. Svečanosti u centru Čehovca prisustvovali su saborski zastupnik Darko Horvat, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić, zamjenik predsjednika Županijske skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatskih cesta, Međimurskih voda, ŽUC-a, predstavnici svih izvođača radova uključenih u spomenuti projekt, predstavnici Grada Preloga, gradonačelnik Ljubomir Kolarek, predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, izaslanstva prijateljskih općina i gradova, javnih institucija te brojni mještani Čehovca. O investiciji su govorili Vladimir Topolnjak, direktor Međimurskih voda, i  Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste.

– Dionica modernizirane i rekonstruirane prometnice je duga nešto manje od dva kilometra, a investicija u kojoj su sudjelovali Grad Prelog i Županijska uprava za ceste iznosi oko 6 milijuna kuna. Biciklističke staze po cijeloj dužini izvedene su s deniveliranim rubnicima, a od Doma kulture do mosta napravljena je biciklistička traka, koja će zasigurno poboljšati sigurnost prometovanja kroz cijelo naselje – pojasnila je Ljerka Cividini, ravnateljica Županijske uprave za ceste.
Gradonačelnik Ljubomir Kolarek zahvalio je svim mještanima Čehovca na strpljenju tijekom izvođenja radova.

– Na početku moram iskreno i od srca zahvaliti svim mještanima Čehovca na strpljenju, jer je riječ o projektu koji za naš kraj ima povijesni značaj. U ovih godinu dana bilo je ovdje blata i prašine. Trudili smo se, i danas kada pogledamo oko sebe, možemo zaista biti ponosni. Zadovoljni smo jer je Čehovec prvo kompletno uređeno mjesto u Međimurskoj županiji, s izgrađenom komunalnom infrastrukturom, širokopojasnim internetom i štedljivom rasvjetom – rekao je Kolarek.
Dodao je da zahvaljujući svemu nabrojanom i blizini centra Preloga ovo potpuno uređeno naselje postaje privlačno mjesto za življenje.

Izvor:
Foto: Privatna arhiva

Međimurje

Opet raste broj oboljelih u Međimurju: u zadnja 24 sata zabilježen 81 novopozitivan slučaj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 114 uzoraka, od čega je evidentirano 75 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 65,7% pozitivnih od broja testiranih.

Brzim antigenskim testiranjem potvrđena su 4 pozitivna nalaza na SARS-CoV-2. Iz drugih županija javljeno je da je PCR-om dokazan SARS-Cov-2 kod 2 osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 30 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 216. Do danas su u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 126.372 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 6 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata nema hospitaliziranih pacijenata, otpuštena je 1 osoba. Nema preminulih osoba.

Cijepljenje se provodi petkom od 12 do 14 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije i od 14 do 17 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO I VIDEO Dan otvorenih vrata: interventni policajci PU međimurske plijenili pažnju na subotnjoj špici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

VIDEO & FOTO: PU međimurska

Ove subote, 2. srpnja, u Čakovcu se okupio velik broj građana koji su između 9 i 11 razgledali raznu opremu i tehnička sredstva te naoružanje koje policijski službenici koriste u svome svakodnevnom radu. S velikim su zanimanjem popratili pokazne vježbe međimurskih “plavaca”.

“Danom otvorenih vrata” Policijske uprave međimurske pružila se jedinstvena prilika svim mladima da postanu dio tima Ministarstva unutarnjih poslova te odaberu policijsko zanimanje, kao svoj životni poziv. Na čakovečkoj špici održao se atraktivan program s ciljem promocije policijskog zanimanja. Uz razne pokazne vježbe i informativne punktove, međimurski policijski službenici pobliže su mladima predstavili policijsko zanimanje.

– Želja nam je da raznim zanimljivim sadržajima privučemo pažnju mladih žitelja naše Županije, budući da su u tijeku natječaji za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka te upis u III. razred Policijske škole “Josip Jović”. Vjerujemo da je ovakav sustav obrazovanja, koji nudi potpuno besplatno školovanje uz stipendiju, prihvatljiv za sve mladiće i djevojke.

Nakon školovanja posao im je zagarantiran, a potom se nudi i široki spektar daljnjeg stručnog usavršavanja. Nadamo se da će veliki mladih iz Međimurja prihvatiti ovu jedinstvenu priliku te nakon uspješno završenog obrazovanja postati policijski službenici koji pomažu ljudima i brinu o njihovoj sigurnosti – istaknuo je načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, neposredno prije početka današnjeg programa.

Građani su razgledali i razna vozila, kao što su policijski presretač i motocikli te specijalno vozilo za prijevoz osoba lišenih slobode (tzv. marica). Posebnu pozornost posjetitelja privukao je specijalno opremljeni kombi za provođenje preventivnih aktivnosti (Mobilni preventivni centar policije).

Na početku programa prikazana je vježba na poligonu za ispitivanje tjelesnih i motoričkih sposobnosti. Ovaj poligon tijekom izlučnog testiranja moraju uspješno savladati svi kandidati koji žele upisati neki od programa za zanimanje policajac/policajka.

Veliku pozornost gledatelja pobudila je pokazna vježba policijskog psa dresiranog za otkrivanje eksploziva. Mješanka Bela uz stručno vođenje policijske službenice za protueksplozijsku zaštitu demonstrirala je vježbu protueksplozijskog pregleda osobnog automobila. Dakle, svi mladići i djevojke koji jednog dana uspješno završe školovanje za zanimanje policajca/policajke, uz daljnji sustav stručnog usavršavanja, imaju prilike postati vodičem službenog psa.

Na samom kraju programa koji se odnosio na pokazne vježbe uslijedio je nastup Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske. Njeni demo timovi prikazali su nekoliko atraktivnih vježbi rukovanja vatrenim oružjem, balističkim štitom te službenom palicom „tonfom“. Ujedno, prikazana je i vježba primjene borilačkih vještina u svakodnevnom radu policijskih službenika.

Nakon pokaznih vježbi posjetitelji su na mnogobrojnim punktovima prikupili korisne informacije o raspisanim natječajima za zanimanje policajca te su pritom dobili i druge korisne informacije. Svakako, sve potrebne informacije građani mogu dobiti i u policijskim postajama u Prelogu i Murskom Središću, kao i u sjedištu Policijske uprave međimurske u Čakovcu.

– Ovogodišnji je “Dan otvorenih vrata” završio, a sada je vrijeme da se donese odluka. Svim mladima koji udovoljavaju uvjetima raspisanih natječaja pruža se jedinstvena prilika da odjenu policijsku odoru i postanu pripadnici Policijske uprave međimurske. Nadamo se da će se veliki broj mladića i djevojaka odabrati policijsko zanimanje za svoj život poziv – poručuju iz PU međimurske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje