Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica: 256.000 općinskih kuna za poduzetnike, u 2020. godini više od 600.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica dodjeljuje svojim malim i srednjim poduzetnicima 256.000 kuna potpora i poticaja za 2019. godinu, a u sklopu  „Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Cestica za razdoblje 2018 – 2021“.

Ugovore o poticajima danas je, 15. ožujka, s načelnikom Općine Mirkom Korotajem za 35 projekata potpisalo 18 gospodarstvenika, koji će novac dobiven iz općinskog proračuna upotrijebiti za poslovni razvoj.

– Na području Cestice posluje 200 gospodarstvenika i OPG-a koji vrlo kvalitetno vode svoje poslove. Strategija razvoja Općine predviđa podupiranje malih i srednjih gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednika pa ovakvim mjerama to i činimo – rekao je nakon potpisivanja ugovora načelnik Korotaj.

Budući da po ugovoru svaku dobivenu kunu prati jedna vlastitog uloga, ovi ugovori jamče ulaganja od ukupno više od pola milijuna kuna u Cestici.

Načelnik Korotaj najavljuje povećanje iznosa za poticaje na godišnjoj razini, što će tijekom pet sljedećih godina dovesti do pet milijuna kuna ukupnih potpora.

– Vjerujem da će se rezultati dobro vidjeti u općinskom gospodarstvu . Razvijamo turizam, ovo je područje vinogradarstva pa i vinskih cesta i vjerujem da ćemo ovakvim mjerama doći do većeg broja smještajnih kapaciteta, a da će naši poljoprivrednici dobro tržiti svojim domaćim proizvodima – govori načelnik.

Zahvaljujući dobrom poslovnom ozračju, stalnim općinskim potporama i najavi još intenzivnije suradnje lokalne vlasti s gospodarstvom, općinski su poduzetnici u zadnjih deset godina otvorili 800 radnih mjesta i realno nezaposlenih u općini nema. S današnjim je danom, 15. ožujkom, na burzi prijavljena 41 nezaposlena osoba iz Cestice.

Sljedeći potez je raspisivanje natječaja za dodjelu 630.000 kuna potpora za 2020. godinu, a kako bi se poduzetnici pripremili natječaj će biti raspisan već krajem ove godine.

– Zbog nevelikog zemljišta smo se na OPG-u odlučili za razvoj turističkog smještaja i sad smo od Općine za povećanje kapaciteta dobili 30.000 kuna i moramo još toliko sami uložiti. Baviti ćemo se ruralnim turizmom, iznajmljivati tri dvokrevevetne sobe za početak. Poticaj je snažan vjetar u leđa za opstanak našeg OPG-a i ostvarivanje suradnje s ostalim OPG-ima na području Općine, koji se bave proizvodnjom domaćih delicija pa ćemo tako osim sebe,, jačati i druge gospodarske subjekte – rekla je Katarina Milec iz OPG-a Milec

Život i društvo

Varaždin: promet ponovno dvosmjeran dijelom Ulice Josipa Kozarca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na zahtjev stanara tog dijela grada, proteklih je dana nanovo prometno reguliran dio Ulice Josipa Kozarca, od Zagrebačke ulice do Dječjeg vrtića Varaždin, objekt Kozarčeva, kojim je posljednjih godinu dana bilo dozvoljeno prometovati samo u jednom smjeru.

Vijest je danas javio Grad Varaždin.

Novim rješenjem osigurana je bolja protočnost prometa te građani koji parkiraju vozila na parkiralištu i u podzemnoj garaži iza VTC-a sada mogu izlaziti s prostora parkirališta na Ulicu Josipa Kozarca u oba smjera. Uz suglasnost PU varaždinske, izmijenjen je elaborat te se građanima, stanarima Zagrebačke ulice i korisnicima parkirališta omogućilo brže i efikasnije prometno rješenje.

– Važno je da vodimo konstruktivan dijalog s našim građanima, odgovaramo na njihove prijedloge i u komunikaciji s njima dolazimo do zadovoljavajućih rješenja. Ipak je na kraju najvažnije da prometno rješenje pozitivno utječe na kvalitetu njihova života, a ne da im otežava svakodnevno kretanje – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

Načelnik Sračinca: Imamo najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema nedavno provedenom popisu stanovništva u Općini Sračinec živi 4715 stanovnika, objavila je Općina Sračinec na svojoj internetskoj stranici.

U mjestu Sračinec živi 3831, a u mjestu Svibovec Podravski 884.

Prema prethodnom popisu iz 2011. godine Općina je imala ukupno 4842 stanovnika, 3897 u Sračincu i 945 u Svibovcu Podravskom.

Dakle, prema ovim podacima broj stanovnika općine pao je za 2,6 %, pad broja stanovnika u mjestu Sračinec je 1,7 %, a u mjestu Svibovec Podravski 6,4 %.

– Naravno da nisam zadovoljan s rezultatima popisa stanovništva u Hrvatskoj i našoj županiji. No, malo sam manje nezadovoljan popisom u našoj Općini Sračinec. Imamo naime najmanji postotak smanjenja broja stanovnika u cijeloj Varaždinskoj županiji, od 2,6 %. Vjerujem da ćemo doseljenjem u kuće i stanove koji se upravo dovršavaju, vrlo brzo imati broj stanovnika jednak onom iz 2011. godine – komentirao je popis načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje