Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica: 256.000 općinskih kuna za poduzetnike, u 2020. godini više od 600.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica dodjeljuje svojim malim i srednjim poduzetnicima 256.000 kuna potpora i poticaja za 2019. godinu, a u sklopu  „Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Cestica za razdoblje 2018 – 2021“.

Ugovore o poticajima danas je, 15. ožujka, s načelnikom Općine Mirkom Korotajem za 35 projekata potpisalo 18 gospodarstvenika, koji će novac dobiven iz općinskog proračuna upotrijebiti za poslovni razvoj.

– Na području Cestice posluje 200 gospodarstvenika i OPG-a koji vrlo kvalitetno vode svoje poslove. Strategija razvoja Općine predviđa podupiranje malih i srednjih gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednika pa ovakvim mjerama to i činimo – rekao je nakon potpisivanja ugovora načelnik Korotaj.

Budući da po ugovoru svaku dobivenu kunu prati jedna vlastitog uloga, ovi ugovori jamče ulaganja od ukupno više od pola milijuna kuna u Cestici.

Načelnik Korotaj najavljuje povećanje iznosa za poticaje na godišnjoj razini, što će tijekom pet sljedećih godina dovesti do pet milijuna kuna ukupnih potpora.

– Vjerujem da će se rezultati dobro vidjeti u općinskom gospodarstvu . Razvijamo turizam, ovo je područje vinogradarstva pa i vinskih cesta i vjerujem da ćemo ovakvim mjerama doći do većeg broja smještajnih kapaciteta, a da će naši poljoprivrednici dobro tržiti svojim domaćim proizvodima – govori načelnik.

Zahvaljujući dobrom poslovnom ozračju, stalnim općinskim potporama i najavi još intenzivnije suradnje lokalne vlasti s gospodarstvom, općinski su poduzetnici u zadnjih deset godina otvorili 800 radnih mjesta i realno nezaposlenih u općini nema. S današnjim je danom, 15. ožujkom, na burzi prijavljena 41 nezaposlena osoba iz Cestice.

Sljedeći potez je raspisivanje natječaja za dodjelu 630.000 kuna potpora za 2020. godinu, a kako bi se poduzetnici pripremili natječaj će biti raspisan već krajem ove godine.

– Zbog nevelikog zemljišta smo se na OPG-u odlučili za razvoj turističkog smještaja i sad smo od Općine za povećanje kapaciteta dobili 30.000 kuna i moramo još toliko sami uložiti. Baviti ćemo se ruralnim turizmom, iznajmljivati tri dvokrevevetne sobe za početak. Poticaj je snažan vjetar u leđa za opstanak našeg OPG-a i ostvarivanje suradnje s ostalim OPG-ima na području Općine, koji se bave proizvodnjom domaćih delicija pa ćemo tako osim sebe,, jačati i druge gospodarske subjekte – rekla je Katarina Milec iz OPG-a Milec

Život i društvo

Metorolozi: Aktualni toplinski val nije uzrokovan toplinskom kupolom, a probleme će praviti veća količina saharskog pijeska

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fenomen popularno nazvan toplinska kupola ovih dana nije obilježje vremenske situacije nad Hrvatskom, ali je na snazi upozorenje na toplinski val koji može utjecati na zdravlje i važno je pridržavati se preporuka kako bi se izbjegle negativne posljedice, objavio je DHMZ.

– Toplinska kupola nastaje kada se anticiklona, unutar koje se prizemno nalazi vruć zrak, dugotrajno zadržava nad određenim područjem. Istovremeno je u visini prisutan tzv. Omega blocking odnosno termobarički greben (greben u polju geopotencijalne visine i u polju temperature) koji oblikuje u grčko slovo Ω (omega) i karakterizira ga dugotrajnost. Unutar toplinske kupole visoki tlak pritišće (spušta) topli zrak prema tlu, pritom se on još dodatno zagrijava što onemogućava nastajanje oblaka te posljedično i oborine. Glavno obilježje vremena u toplinskoj kupoli je vedrina te mnogo sunčanih sati što rezultira daljnjim zagrijavanjem te iznad određenog područja temperatura raste. Pojam toplinske kupole posljednjih godina postao je popularniji, osobito u američkim medijima, kako bi se objasnio mehanizam nastajanja i intenzitet toplinskog vala koji je nastao na ovaj način. Važno je naglasiti da nije svaki toplisnki val uzrokovan toplisnkom kupolom. Toplinski val uzrokovan toplinskom kupolom obično traje tjednima, izraženiji je i za njega su karakteristične vrlo visoke, često i ektremne vrijednosti temperature – objavili su danas stručnjaci na internetskoj stranici DHMZ-a.

Aktualni toplinski val nad Hrvatskom nije uzrokovan toplinskom kupolom, dodaju, i potrajat će nekoliko dana.

Uzrok ovog prvog ovogodišnjeg toplinskog vala nad Hrvatskom je termobarički greben s jugozapada s kojim nad naše krajeve stiže vrlo topao zrak. Također, pristiže i značajna količina saharskog pijeska, čija će najveća koncetracija biti u petak, 21. lipnja, kada će i vrućina biti najizraženija.

Prestanak aktualnog toplinskog vala prema trenutnim proračunima numeričkih prognostičkih modela očekuje se u nedjelju, 23. lipnja, premda će već u subotu dnevna temperatura zraka na kopnu biti niža nego u petak, istaknuli su hrvatski meteorolozi.

I slovenska agencija ARSO upozorava na veliku količinu saharskoga pijeska, a na sjeverozapadu Hrvatske najviše ga se očekuje u petak, do ranih popodnevnih sati. Slovenci također naglašavaju da će zbog pijeska u zraku biti povećana koncentracija čestica PM10 što može biti loše za zdravlje nekih skupina građana. Veća koncentracija ovih čestica može loše utjecati na malu djecu, starije ljude, oboljele koji imaju problema sa srcem i tlakom, dijabetičare i ljude s respiratornim problemima.

PM10 ili grube čestice su one koje imaju promjer manji od 10 mikrometara (μm), primjerice prašina ili pelud. Za usporedbu, zrno pijeska ima promjer oko 90 mikrometara, a PM10 čestice mogu biti još mnogo manje od toga. PM10 uglavnom sadrže željezo, aluminij i silikate, a nastaju primarno zbog loženja na kruta goriva te ispušnih plinova automobila i industrije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOI-jevci treći u programiranju na najvećem STEM natjecanju u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dekanica Fakulteta organizacije i informatike prof. dr. sc. Marina Klačmer Čalopa je zajedno s prodekanicom izv. prof. dr. sc. Martinom Tomičić Furjan i prodekanom izv. prof. dr. sc. Ivanom Malbašićem primila studente FOI-ja, koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja.

Radi se o jednom najznačajnijih međunarodnih natjecanja za studente STEM Games, koje svake godine okuplja gotovo dvije tisuće studenata u području znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike, a ove je godine održano sredinom svibnja u Umagu. Studenti FOI-ja osvojili su ukupno 10 medalja, a brončanu su u Tech Areni znanja donijeli Tomislav Hlevnjak, Petar Matišić, Stanko Smrček i Filip Šoštarić, dok su u drugoj momčadi bili i Sebastian Arbutina, Elena Pizek, Marko Stipić i Adrian Stojić.

Tehnološka arena (engl. Technology Arena) natjecanje je u programiranju. Pred timove je stavljeno više vrsta zadataka iz različitih grana računarstva, a njihov cilj je bio riješiti ih na što efikasniji način što više zadataka. Zadaci nose bodove ovisno o broju riješenih testnih primjera pojedinog zadatka. Bodovima dobivenim rješavanjem testnih primjera zadataka, timovi su mogli otključavati nove zadatke. Na posljetku otključao se i glavni zadatak, koji je bilo potrebno vizualizirati te osmisliti kreativno i najoptimalnije rješenje te ga predstaviti žiriju – pojašnjava njihov mentor, viši asistent FOI-ja dr. sc. Luka Milić s Katedre za informatičke tehnologije i računarstvo. Studenti FOI-ja su nagrađeni za razvoj aplikacije za unos/pregled/mijenjanje događaja, a važno je istaknuti da je po prvi put u timu bila i studentica.

U drugim studentskim natjecanjima koja se fokusiraju na teorijsko znanje i rješavanje ispita, ovdje se osim poznavanja određenih programskih jezika tražilo od nas da znamo i logički te kritički razmišljati te povezivati znanje i teoriju s praksom – pojasnili su studenti koji su se natjecali. Naglasili su da bi se voljeli i iduće godine natjecati u čemu će im Uprava FOI-ja pružiti svu pomoć u vidu omogućavanja uvjeta za adekvatnu pripremu, što je u ovakvim natjecanjima ključno.

-Ponosni smo na naše studente koji su na ovogodišnjem natjecanju STEM Games u Umagu osvojili 3. mjesto u Tech Areni znanja. Ovo je jedno od najznačajnijih međunarodnih natjecanja i činjenica da su naši studenti postigli ovakav uspjeh među gotovo dvije tisuće sudionika iznimno je priznanje za naš Fakultet. Naši studenti pokazali su ne samo izvrsno poznavanje programskih jezika, već i sposobnost logičkog i kritičkog razmišljanja. Uprava FOI-ja nastavit će pružati svu potrebnu podršku kako bi se studenti mogli dobro pripremiti za ovakva natjecanja i ubuduće. Hvala mentoru, dr. sc. Luki Miliću, i svima koji su podržali naše studente na ovom putu. Njihov uspjeh inspiracija je za sve nas i potvrda da se trud i predanost uvijek isplate – istaknula je dekanica Marina Klačmer Čalopa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje