Povežite se s nama

Život i društvo

Cestica: 256.000 općinskih kuna za poduzetnike, u 2020. godini više od 600.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Općina Cestica dodjeljuje svojim malim i srednjim poduzetnicima 256.000 kuna potpora i poticaja za 2019. godinu, a u sklopu  „Programa poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva Općine Cestica za razdoblje 2018 – 2021“.

Ugovore o poticajima danas je, 15. ožujka, s načelnikom Općine Mirkom Korotajem za 35 projekata potpisalo 18 gospodarstvenika, koji će novac dobiven iz općinskog proračuna upotrijebiti za poslovni razvoj.

– Na području Cestice posluje 200 gospodarstvenika i OPG-a koji vrlo kvalitetno vode svoje poslove. Strategija razvoja Općine predviđa podupiranje malih i srednjih gospodarstvenika, obrtnika i poljoprivrednika pa ovakvim mjerama to i činimo – rekao je nakon potpisivanja ugovora načelnik Korotaj.

Budući da po ugovoru svaku dobivenu kunu prati jedna vlastitog uloga, ovi ugovori jamče ulaganja od ukupno više od pola milijuna kuna u Cestici.

Načelnik Korotaj najavljuje povećanje iznosa za poticaje na godišnjoj razini, što će tijekom pet sljedećih godina dovesti do pet milijuna kuna ukupnih potpora.

– Vjerujem da će se rezultati dobro vidjeti u općinskom gospodarstvu . Razvijamo turizam, ovo je područje vinogradarstva pa i vinskih cesta i vjerujem da ćemo ovakvim mjerama doći do većeg broja smještajnih kapaciteta, a da će naši poljoprivrednici dobro tržiti svojim domaćim proizvodima – govori načelnik.

Zahvaljujući dobrom poslovnom ozračju, stalnim općinskim potporama i najavi još intenzivnije suradnje lokalne vlasti s gospodarstvom, općinski su poduzetnici u zadnjih deset godina otvorili 800 radnih mjesta i realno nezaposlenih u općini nema. S današnjim je danom, 15. ožujkom, na burzi prijavljena 41 nezaposlena osoba iz Cestice.

Sljedeći potez je raspisivanje natječaja za dodjelu 630.000 kuna potpora za 2020. godinu, a kako bi se poduzetnici pripremili natječaj će biti raspisan već krajem ove godine.

– Zbog nevelikog zemljišta smo se na OPG-u odlučili za razvoj turističkog smještaja i sad smo od Općine za povećanje kapaciteta dobili 30.000 kuna i moramo još toliko sami uložiti. Baviti ćemo se ruralnim turizmom, iznajmljivati tri dvokrevevetne sobe za početak. Poticaj je snažan vjetar u leđa za opstanak našeg OPG-a i ostvarivanje suradnje s ostalim OPG-ima na području Općine, koji se bave proizvodnjom domaćih delicija pa ćemo tako osim sebe,, jačati i druge gospodarske subjekte – rekla je Katarina Milec iz OPG-a Milec

Život i društvo

U dvorani Osnovne škole Cestica održano predavanje o stresu, a potom i vježbe razgibavanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Cestica

U sklopu projekta „Jer srce prepoznaje najbolje“ 31. siječnja 2023. u dvorani Osnovne škole Cestica održano je predavanje „Stres u svakodnevnom životu“.

Radionicu je održao liječnik opće prakse Zoran Kokot, a predavanju je prisustvovao i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj.

Nakon predavanja održane su vježbe razgibavanja pod vodstvom trenera Predraga Dobrotića. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Kroz obilan snijeg probija se cesta od Žganog vina do vrha Ivanščice za potrebe interventnih službi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Na inicijativu i u organizaciji Grada Ivanca, u petak, 3. veljače, počelo je čišćenje od obilnog snijega 9 kilometara ceste na potezu od Žganog vina do vrha Ivančice. Za taj posao Grad je angažirao tešku mehanizaciju Hidroinga d.d. iz Varaždina.

O količini snježnih padalina i surovim uvjetima koji vladaju u planini svjedoči podatak da je čišćenje počelo u petak poslijepodne, a nastavljeno je subotu, pri čemu se s radovima došlo 1,5 km do druge lugarske kućice. Čišćenje se ponovno nastavlja u ponedjeljak.

Prethodno je Ivkom d.d. svojim strojem raščistio cestu od Prigorca do Žganog vina.

Troškove pokrivaju Grad Ivanec i Odašiljači i veze

Kao što je poznato, cesta do vrha Ivančice je u nadležnosti ŽUC-a, no već godinama ta se cesta u zimskim uvjetima ne čisti i u zimskom periodu je zatvorena za promet.

Međutim, u zadnje vrijeme na Ivančici su učestale ozljede posjetitelja, što zbog nepažnje, nezgoda i nepoznavanja planine, a što zbog lakomislenosti pojedinih posjetitelja, avanturizma i konzumiranja alkohola.

Pri tome članovi Hrvatske gorske službe spašavanja svako malo jure na iznimno teške i mukotrpne intervencije u planini, pri čemu im je glavni problem upravo neočišćena cesta do vrha i otežan pristup do unesrećenih, navode iz Grada Ivanca.

Za HGSS, Odašiljače i veze i Planinarski dom

– Budući da su iz ŽUC-a poručili da u svom planu nemaju predviđeno čišćenje ove ceste, a potaknuti sigurnosnim razlozima, odlučili smo čišćenje ceste do vrha Ivančice isfinancirati gradskim sredstvima, kako bismo HGSS-u i hitnim službama u slučaju potrebe omogućili nesmetan pristup vozilima do samog vrha. Zahvaljujem i tvrtki Odašiljači i veze iz Zagreba koja će pokriti 30% troškova, budući da je i njoj u interesu očišćena cesta do vrha radi pristupa odašiljaču. Očišćena cesta omogućit će i nesmetanu opskrbu Planinarskog doma na Ivančici – izjavio je gradonačelnik Milorad Batinić koji je na terenu bio sa svojim zamjenikom Markom Friščićem i gorskim spašavateljem iz HGSS-a – Stanice Varaždin Ivanom Vitezom.

Upozorenje: Cesta do vrha i dalje zatvorena za posjetitelje

Po tom pitanju iz Grada Ivanca donose i važno upozorenje svim posjetiteljima Ivančice. Dakle, iako će cesta biti očišćena, ona i dalje ostaje zatvorena za promet osobnim vozilima i idućih će dana kod Žganog vina biti zatvorena zaprekama.

Apelira se stoga na sve kojima bi palo na pamet da do vrha ipak krenu svojim automobilom da to ne čine jer kretanje cestom u ovakvim uvjetima je vrlo opasno.

– Pristup vrhu imat će samo interventne službe, vozila tvrtke Odašiljači i veze te osoblje Planinarskog doma za potrebe opskrbe – poručuje Marko Friščić, načelnik Stožera civilne zaštite.

Također, zbog velike navale vikend posjetitelja nakon snježnih padalina, preopterećeno je postalo i parkiralište na Rapikovcu, što je proteklih dana dovelo do prometnog kolapsa u Prigorcu te otežalo pristup vozilima interventnih službi. I nedavna intervencija HGSS-a na Ivančici, kada je spašavana osoba s ozljedom koljena, pokazala je koliko je važno u neposrednoj blizini planine imati osiguran prolaz za interventna vozila.

Rapikovec: Ne parkirajte na obilježenim parkirnim mjestima!

– Obavještavamo sve posjetitelje Ivančice da će ubuduće dva parkirna mjesta na Rapikovcu biti obilježena i rezervirana za vozila HGSS-a. Ova dva mjesta zasad će biti označena natpisom (tablom), a čim to dopuste vremenske prilike, bit će i iscrtana. Apeliramo na sve izletnike da na ovim mjestima ne parkiraju svoja osobna vozila (a jednako tako i na mjestima rezerviranim za invalide) jer možda će pomoć na planini biti potrebna upravo vama. S obzirom na sigurnosni aspekt ove priče, parkiranje će kontrolirati prometni redar i policija – poručio je Friščić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje