Povežite se s nama

U fokusu

U Cestici sljedeće godine po 1.000 kuna za novorođenčad, kamp i gradnja Kulturnog centra

Objavljeno:

- dana

AMBICIOZAN PRORAČUN

Osim što bi u Općini Cestica sljedeće godine trebali početi radovi na izgradnji kanalizacije u sklopu Aglomeracije Varaždin, u planu je i provedba projekta Kamp Cestica.

To su samo dva projekta predviđena proračunom za 2017. godinu, kojeg su općinski vijećnici usvojili prošli tjedan.

Proračun iznosi 22,5 milijuna kuna, a čelni ljudi ističu da ima iznimno izraženu razvojnu komponentu. Naime, nastavlja se s važnim kapitalnim projektima, rekonstrukcijom nerazvrstanih cesta na području Općine Cestica i izgradnjom Kulturnog centra.

Planirana su i sredstva za socijalne programe. Naglasak je na pronatalitetnoj politici pa Općina nastavlja isplatama jednokratnih pomoći roditeljima za novorođeno dijete u iznosu od 1.00 kuna po djetetu. I dalje će se sufinancirati boravak djece u dječjem vrtiću, svi osnovnoškolci će za tekuću školsku godinu dobiti radne bilježnice, atlase i likovne mape, nastaviti će se stipendiranje svih studentata 2. i viših godina studija, a odobreno je i pet brucoških stipendija.

Nastavit će se i s isplatama božićnica umirovljenicima, čija je mirovina manja od dvije tisuće kuna, za što je u proračunu osigurano 120 tisuća kuna.

Cestica se već niz godina, kroz socijalne programe, brine za sve mještane slabijeg imovinskog stanja. Financira se ogrjev, podmiruju troškova stanovanja, isplaćuju se jednokratne pomoći za obrazovanje, školska kuhinja je besplatna za djecu siromašnijih roditelja. I ubuduće će novčano pomagati rad udruga.

Uz sve nabrojene projekte, u Općini vjeruju u uspjeh realizacije još nekoliko vrijednih projekata putem HEP-a, Hrvatskih cesta, Županijske uprave za ceste, ali i putem natječaja ministarstava i europskih fondova, koji nisu direktno vidljivi u proračunu za iduću godinu.

Izvor:
Foto: OPĆINA CESTICA

U fokusu

Nezaposlenost u prosincu 2020. godina 20 % veća nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem prosinca 2020. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2882 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je veći za 0,2 %, a u usporedbi s istim
mjesecom 2019. godine broj nezaposlenih veći je za 484 osobe, odnosno 20,2 %.

Tijekom prosinca evidentirano je 357 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa
prijavilo se 299 osoba, iz nekog drugog oblika rada 7, nakon škole 10, a iz neaktivnosti 41 osoba.

Tijekom prosinca 2020. godine prijavljeno je 487 slobodnih radnih mjesta, što je za 9,8 % (53
slobodna radna mjesta) manje nego u proteklom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2020. godine bila su:
– šivač (tražilo se 36 radnika)
– radnik na proizvodnoj liniji (31)
– čistač (29)
– medicinska sestra (25)
– krojitelj krzna i kože (20), a jednak broj radnika tražio se za posao šivač gonjišta obuće i kožarsi radnik

Tijekom prosinca prošle godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 201 osoba na temelju radnog odnosa. To je 35 % manje nego u prethodnom mjesecu i
9,8 % više nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti na kraju prosinca iznosila je u Varaždinskoj županiji 4,2 te je jednaka kao u studenom 2020.

Nastavite čitati

U fokusu

Gradsko vijeće podržalo gradnju najvećeg podatkovnog centra u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na sjednici Gradskog vijeća, koja je po hitnom postupku održana u ponedjeljak elektroničkim putem, prihvaćena je odluka o prodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu CRATIS d.o.o.

Kako smo već pisali na našem portalu centar će graditi tvrtka CRATIS koja se javila na javni natječaj Grada Varaždina za prodaju zemljišta u toj zoni te ispunila sve uvjete za kupnju 12.047 kvadratnih metara zemljišta.

Najveći podatkovni centar u Hrvatskoj niknut će u gospodarskoj zoni Brezje

U prvoj fazi bit će izgrađena upravna zgrada i postrojenja podatkovnog centra a investicija se procjenjuje na oko 10 milijuna eura. Daljnje faze će se provoditi u skladu sa potrebama narednih 3-5 godina od završetka prve faze, a investicija će iznositi dodatnih 10 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćeno i odobrenje moratorija na izvršenje obaveza iz Ugovora o kupoprodaji zemljišta u Gospodarskoj zoni Brezje kupcu MAICO d.o.o. zbog većeg pada prometa radi Koronavirusa.

U sklopu aktualnog sata na početku sjednice pitanje je postavio SDP-ov Neven Bosilj vezano uz Integralnu nagodbu i njezinu realizaciju i što se događa s balama u Brezju. Gradonačelnik je odgovorio da nije nigdje obećao termin odvoza bala, te da ga čudi što ga upravo on to pita jer su se SDP-ovi vijećnici zajedno s jednom poraženom skupinom koja se ne može pomiriti da više ne prima visoke honorare iz Grada, posebno trudili opstruirati sve aktivnosti prijavljivanjem Grada USKOK-u sumnjajući u zakonitost svih odluka Vijeća.

Njegovog stranačkog kolegu Miroslava Markovića je zanimalo zašto se iz Grada ništa ne odgovara na upite za pristup informacijama i što poduzeti da se prostorije 3. Mjesnog odbora ne privatiziraju, na što je gradonačelnik odgovorio da će sve provjeriti.

Brunu Istera, također SDP-ovog vijećnika, zanimalo je kada će im gradonačelnik omogućiti da i oporbeni vijećnici informiraju javnost o svojim aktivnostima i građanima predstave svoju istinu, na što je gradonačelnik odgovorio da je istina samo jedna, a da u izborima, u kojima se nalaze, mogu koristiti sve medije i to sami platiti.

Nastavite čitati