Povežite se s nama

U fokusu

Pretjerano roditeljsko korištenje mobitela ima veliki utjecaj na djecu

Foto: Ilustracija/Pixabay

Objavljeno:

- dana

Razvoj tehnologije u zadnjih nekoliko godina u mnogočemu olakšava život, ali donosi i mnoštvo problema. Ovo se osobito odnosi na djecu pa se o tome puno i govori.

Neki podaci izazivaju zabrinutost zbog nedovoljno istraženih posljedica na emocionalni i svaki drugi razvoj djeteta, objavio je stampar.hr.

Na ovom području Hrvatska ne zaostaje za svijetom. Oko 98% mladih u našoj zemlji ima pristup Internetu. Na mreži provode u prosjeku oko četiri sata dnevno, izlažući se raznim izazovima. Oko 30% djece i mladih u dobi od 9 do 17 godina komunicira s nepoznatim osobama, a 10% njih prihvaća sve zahtjeve za prijateljstvom. Gotovo 70% primilo je neprimjerenu poruku, a gotovo svi (96%) susreli su se s govorom mržnje.

Moderna tehnologija je, ako se upotrebljava razumno, potrebna i korisna. Međutim, mnogi podaci ukazuju na njeno pretjerano i neadekvatno korištenje:

 • oko 22% djece ima pristup internetu prije druge godine života
 • 6% djece predškolske dobi ima svoj mobitel
 • svako drugo dijete u dobi od dvije do četiri godine dnevno provede između dva i četiri sata na različitim ekranima
 • tinejdžeri sve češće stvaraju vlastita iskustva i osobne interese putem medija, a roditelji imaju slab uvid u taj svijet

O štetnosti pretjeranog korštenja ekrana za djecu puno se govori, istražuje i upozorava.

Na ovom mjestu u Zvaodu “Štampar” žele progovoriti i o drugoj strani medalje – roditeljskom korištenju ekrana i njihovu utjecaju na djecu.

Mnogi roditelji nastoje ograničiti vrijeme koje njihova djeca provode pred ekranima, a istovremeno nemaju uvid koliko oni sami troše vremena na isti način.

Jedno je američko istraživanje (Nielsen) pokazalo da se ovisnost o ekranima najčešće javlja kod osoba u dobi od 35 do 50 godina. Osobe u toj dobi koriste društvene mreže 40 minuta dulje (u tjednu) od osoba u dobi od 18 do 34 godine.

Činjenica je da djeca mnogo toga uče od svojih roditelja, a to se odnosi i na stavove i ponašanje vezano za korištenje ekrana. Roditelji ponekad nemaju jasnu sliku o tome kolika je njihova odgovornost na tom području. Neki podaci to zorno ilustriraju:

 • 65 % roditelja navodi da koriste svoje digitalne uređaje tijekom obroka – samo 11 % bi to isto dopustilo svom djetetu
 • 72 % roditelja navodi da šalje poruke tijekom razgovora – samo 10 % bi to isto prihvatilo kod svoje djece
 • 47% roditelja ponekad razgovara telefonom ili čak šalje poruke tijekom vožnje

Pretjerano roditeljsko korištenje mobitela ima velik utjecaj na djecu:

 • upotreba mobilnih telefona kod majki utječe na socijalno-emocionalne funkcije male djece
 • utječe na učenje jezika
 • utječe na razvoj depresije
 • razvija se osjećaj socijalne nepovezanosti s roditeljima
 • djeca na roditeljsku zaokupljenost različitim medijima reagiraju ljutnjom, tugom i nezadovoljstvom

Osim provođenja vremena pred ekranima, drugi problem je pretjerano roditeljsko dijeljenje sadržaja vezanih za dijete i roditeljstvo općenito. Poznato je da majke češće dijele sadržaje, poput dječjih rođendanskih fotografija, videozapisa i drugih važnih događaja iz djetetova života (trenuci djeteta s obitelji i prijateljima, informacije o hobijima i osobnosti djeteta, osobne priče djeteta).

Djeca to mogu doživjeti negativno: osjećaju da im je narušena privatnost ili da je njihovim roditeljima više stalo do lajkova i sljedbenika na društvenim mrežama. Negativni komentari imaju posljedice na samopouzdanje i samopoštovanje djece.

Kao što je ranije rečeno, odrasli često od djece zahtijevaju jedno, a sami rade drugo. Na djecu veći utjecaj ima roditeljsko ponašanje, nego ono što im govore. Oni promatraju koliko često roditelji gledaju u svoj pametni telefon, na koji ga način koriste, prekidaju li razgovor čim stigne poruka, prate koje emisije i filmove roditelji gledaju…

Roditelji koji su spremni kritički preispitati vlastite navike, smanjit će negativne posljedice kod djece. U tom smislu valja poslušati savjete stručnjaka:

 • osvijestite svoje navike i vrijeme koje provodite uz ekrane (osobito pametni telefon) kada ste s djetetom
 • prisjetite se na koji način reagirate kada vam stigne poruka (SMS, elektronička poruka, poruka sa društvene mreže)
 • pričekajte trenutak, završite razgovor s djetetom prije, nego što pročitate poruku
 • ako govorite ili slušate djecu istovremeno gledajući u ekran, djetetu šaljete poruku da nije dovoljno važno
 • živite vrijednosti koje zagovarate

Privlačnost Interneta i društvenih mreža neupitna je i njoj mogu podleći svi. Važno je osvješćivanje navika vezanih uz korištenje ekrana kako bi se spriječile negativne posljedice kako na djecu, tako i na roditelje.

Ukoliko roditelj nosi mobitel u krevet,  pretraživanje Interneta mu je  glavni oblik zabave, koristi  mobitel u društvu, jasno je da treba razmisliti o svojim navikama. Ako se uz to javlja i osjećaj izoliranosti ili nedovoljne povezanosti ako se ne koristi mobitel, frustracija kad mobitel ne radi,  buđenje noću da se provjeri mobitel, umišljanje da se čuje zvuk obavijesti, ozljede zbog korištenja mobitela, zanemarivanje drugih aktivnosti i odnosa, vrijeme je da se potraži stručna pomoć.

U fokusu

Gong: “Milanović se ne ponaša kao odgovoran državnik, a Ustavni sud ne djeluje kao čuvar Ustava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gong smatra da se Ustavni sud svojim loše obrazloženim upozorenjem predsjedniku Milanoviću stavio iznad Ustava.  Ako predsjednik Republike podnese ostavku, ništa ne smije sprječavati izabrane zastupnike Sabora da odaberu Milanovića za predsjednika Vlade.

Tako u jučerašnjoj objavi ove organizacije civilnog društva koja je usmjerena unaprjeđenju demokratskih procesa i institucija te demokratske političke kulture podsjećaju da većina na Ustavnom sudu smatra da je predsjednik svojim sudjelovanjem u kampanji kontinuirao kršio Ustav.

. No Ustavni sud nikad nije donio odluku da je predsjednik kršio Ustav. Dapače, većina ustavnih sudaca ističe kako rezultati izbora nisu na bilo koji način sporni. Nejasno je stoga, kako izostanak bitne povrede može za posljedicu imati drakonsku kaznu koja nije predviđena nijednom odredbom Ustava. Svojim zaključkom prijete uskratom političkih prava Zoranu Milanoviću, i volji zastupnika da biraju tko će biti mandatar – ističu u Gongu.

I dodaju:

„U skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, Zoran Milanović morao je dati ostavku na mjesto predsjednika države kada se odlučio sudjelovati u parlamentranim izborima. Predsjednik države to nije učinio nego je čak i najavljivao svoje buduće ministre. Važna ustavna uloga predsjednika jest povjeravanje mandata za sastavljanje Vlade. Kako taj proces može biti nepristran, ako Milanović s pozicije predsjednika pomaže jednoj strani u sastavljanju većine?“

Tvrde i da je Ustavni sud po svojoj već ustaljenoj praksi, na koju su već upozoravali kroz slučaj Markovog trga, propustio kvalitetno i precizno argumentirati odluku.

– I to odluku koja je po svojoj formi upozorenje protiv kojeg nema pravnog lijeka, stoga ni mogućnosti predsjedniku da se eventualno obrati Europskom sudu za ljudska prava. Sud izriče zabrane na temelju paušalnog pozivanja na određene ustavne norme, dok u isto vrijeme navodi da tijekom cijelog predizbornog razdoblja predsjednik svojim ponašanjem nije napravio značajan utjecaj na ishod izbora – zaključuju u Gongu.

Nastavite čitati

U fokusu

Sve je više traktora i radnih strojeva na cestama, za neosigurane kazne do 6600 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dolaskom lijepog vremena započinju i poljoprivredni radovi te će na prometnicama tijekom narednih dana biti više traktora i radnih strojeva. Stoga policijski službenici pozivaju sve sudionike u prometu na pojačan oprez.

Radi sigurnosti vozača ove skupine vozila, ali i ostalih sudionika u prometu, vozači traktora trebaju voditi računa o tehničkoj ispravnosti traktora i priključnih vozila, naročito o ispravnosti uređaja za zaustavljanje i za osvjetljavanje vozila. Za upravljanje neregistriranim traktorom novčana kazna iznosi 90 eura, dok je za neosigurani traktor propisana novčana kazna u iznosu od 660 do 6600 eura.

– Prilikom obavljanja radova na poljima, šumama, livadama i drugim površinama, podsjećaju vozače da ne smiju skidati s traktora kabinu ili zaštitni okvir te da prilagode način upravljanja traktorima konfiguraciji terena (nagib, nizbrdica) kako ne bi došlo do prevrtanja traktora. U slučaju nepravilnog rada sustava za mijenjanje brzina, nemojte koristiti nizbrdice kako biste traktore ”ubacili” u niže ili više brzine. Na traktorskim priključcima nije dozvoljen prijevoz osoba. U prikolicama gdje je to dopušteno, prevoziti se može najviše pet osoba, s time da ne smiju stajati ili sjediti na stranicama prikolice – ističu u PU varaždinskoj.

Prilikom uključenja na kolnik sa zemljanih i sličnih površina s kotača treba obavezno ukloniti blato kako se ne bi ugrožavala sigurnost drugih sudionika u prometu. Vozač koji pri uključivanju u promet ne postupi  na opisan način, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, kaznit će se novčanom kaznom.

– Naime, sukladno članku 35. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, vozač je dužan s ceste i cestovnog zemljišta ukloniti i predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 130 eura za sudionika u prometu na cesti, dok je za prekršaj pravne ili fizičke osobe-obrtnika određena novčana kazna u iznosu od 660 do 1990 eura – ukazuju.

Kako bi se preveniralo događanje prometnih nesreća u kojima sudjeluju navedene skupine sudionika u prometu, odnosno kako bi se cjelokupno stanje sigurnosti u prometu podiglo na višu razinu, policijski će službenici u predstojećem razdoblju pojačano kontrolirati ovu kategoriju sudionika u prometu, a osobitu će pozornost posvetiti:

– uključivanju traktora, priključnih vozila i radnih vozila sa zemljane na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom kako bi se spriječilo nanošenje zemlje na kolnik

– isključivanju iz prometa vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole ili koja nisu registrirana

– označavanju vozila propisanom signalizacijom, osobito u noćnim satima i u vrijeme smanjene vidljivosti, kao i samoj ispravnosti te signalizacije

– smještaju i prijevozu osoba i tereta, posebno na priključnim vozilima i  najvećoj dopuštenoj masi i osovinskom opterećenju prilikom prijevoza tereta.

– Napominjemo da je dužnost svih vozača traktora da prije uključivanja u promet očiste blato kako ga ne bi traktorom nanijeli na kolnik i time ugrozili sigurnost ostalih sudionika u prometu. Upućujemo apel i svim ostalim vozačima na potrebu povećanog opreza zbog prisutnosti traktora i radnih strojeva u prometu, obzirom da su ta vozila puno sporija od ostalih te se stoga mnogi vozači odlučuju na nepropisna pretjecanja što vrlo često dovodi do prometnih nesreća – zaključuju u PU varaždinskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje