Povežite se s nama

Život i društvo

Četvrt stoljeća Vatrogasne zajednice: Vinički vatrogasci ponosni na dugu tradiciju i organiziranost

Objavljeno:

- dana

Budućnost viničkog vatrogastva je neupitna jer sva tri DVD-a okupljena u Vatrogasnu zajednicu Općine Vinica (VZO) imaju pomladak koji će osigurati da dobrovoljno vatrogastvo u ovom kraju ostane okosnica razvoja kulturne i gospodarske djelatnosti te sportskih i drugih aktivnosti, istaknuo je njezin predsjednik Robert Kovačić tijekom obilježavanja 25. obljetnice VZ-e.

Na proslavi spomenutog jubileja koja je održana povodom blagdana sv. Florijana uz članove VZO Vinica okupili su se predstavnici VZO Cestica, VZO Maruševec, VZ-e Varaždinske županije, Prostovoljnog gasilskog društva „Studenci“ iz Maribora, općinski načelnik Marijan Kostanjevac, predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić i vijećnik Ivan Kelemen.

Svečanost je započela ispred Pastoralnog centra sv. Josipa u Marčanu polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća pored pila sv. Florijana. Potom je Ivan Kelemen predao zastavniku VZ-e Marku Kralju prvu zastavu Vatrogasne zajednice Općine Vinica.

Ovim činom je Kelemen postao kum zastave, koju je tijekom misnog slavlja blagoslovio domaći župnik prečasni Valent Posavec. Iako je VZO Vinica 4. svibnja proslavila četvrt stoljeća djelovanja, njezina tradicija seže daleko u povijest.

– Naša vatrogasna zajednica je proizašla iz Požarnog centra, koji je obuhvaćao i područje bivše Općine Cestica. No, nakon hrvatskog osamostaljenja i završetka Domovinskog rata, VZO nastavlja samostalno djelovati te danas okuplja DVD Vinica, Donje Vratno i Gornje Ladanje. Iznimno smo ponosni i na činjenicu da je viničko Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano još 27. siječnja 1889. godine – naglasio je Robert Kovačić u svom obraćanju okupljenima u Pastoralnom centru.

Nakon kratkog podsjećanja na početke vatrogastva u Vinici, predsjednik VZO Vinica i njezin zapovjednik Miroslav Kelemenić su podijelili svjedodžbe novoosposobljenim mladim vatrogascima. Vatrogasna zajednica Općine Vinica danas broji ukupno 210 članova, od kojih je 46 operativno.

– Školovani su i spremni reagirati u roku od 5 minuta, što je izniman uspjeh za ljude koji dobrovoljno izlaze na intervencije. Suradnja s Općinom je na visokome nivou jer načelnik i Općinsko vijeće podržavaju sve aktivnosti koje provode vatrogasci. Ona se poglavito manifestira kod kupovine nove namjenske opreme i podmirenja troškova liječničkih pregleda – rekao je Kovačić.

Posebnu zahvalu uputio je kumu zastave, koju VZO dosad nije imala.
– Moj otac je bio osnivač DVD-a u Gornjem Ladanju te prvi predsjednik VZO Vinica. Stoga se ponosim time što smo uspjeli osigurati donaciju zastave – izjavio je Ivan Kelemen, koji je jedva potiskivao nakupljene emocije.

Povodom 25. obljetnice uručene su i plakete za častan i dugogodišnji rad istaknutim članovima i dužnosnicima. Između ostalih, plaketa je dodijeljena i Općini Vinica, koju je u njezino ime preuzeo predsjednik Općinskog vijeća Marijan Mihalić, te  Marijanu Kostanjevcu, načelniku Općine Vinica, koji je ujedno i član VZO.

– Velik broj obljetnica potvrđuje status Vinice, koja je stara austrougarska općina na čijem se području štošta događalo u prohujalim vremenima. Tako je i s vatrogastvom, čiji razvoj podupiremo sukladno zakonskim odredbama, a humani rad pripadnika DVD-a između ostaloga nagrađujemo tako da su vatrogasci oslobođeni plaćanja komunalne naknade. Iako vatrogastvo najviše ovisi o potpori lokalnih zajednica, nastojimo lobirati da potpadne pod ingerenciju MUP-a. To je nužno kako bi još bolje koordinirano djelovalo u izvanrednim situacijama koje zahtijevaju postupanje s ciljem zaštite i spašavanja stanovništva – zaključio je vinički načelnik.

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Učenici i radnici Parkova uz gradonačelnika Bosilja i zamjenika Markovića sadili lipe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Trgu Ivana Perkovca u Biškupcu, ispred zgrade 3. osnovne škole u utorak, 21. ožujka povodom Međunarodnog dana šuma posađen je novi drvored od lipa.

Uz djelatnike Parkova i učenike 3. osnovne škole, drvored su pomogli posaditi gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković.

Posadivši nekoliko stabala gradonačelnik se obratio djeci i novinarima.

– Posađene lipe štititi će naše školarce od buke, a kad porastu i kad se razlistaju bit će vrlo lijep ukras, novo zelenilo u našem gradu. Za lipu smo se odlučili jer je simbol Hrvatske, kao što je primjerice javor simbol Kanade. Mi u gradu Varaždinu u ovom trenutku radimo kompletnu snimku komunalnih instalacija pod zemljom kako bi izbjegli sadnju drveća na instalacijama vodovoda, struje i plinovoda. Kada dobijemo katastar vodova, planiramo sadnju preko stotinu komada drveća u našem gradu. Vrlo je bitno da imamo što više zelenila i što više drveća. Ove njegovane  lipe stare su već deset godina. Koliko je potrebno vremena da one porastu, a čovjeku je potrebna minuta da ih uništi pilom. Zato čuvajmo našu okolinu i sadimo drveće – poručio je gradonačelnik učenicima i novinarima.

Gradonačelnik je na kraju najavio planove ozelenjivanja velike površine od kraja Kurelčeve ulice i početka sajmišta preko Matoševog trga pa sve do mosta prema Kinološkom društvu. Na tom dijelu grada planira se zelena transferzala, šetnica s drvoredima i uređenim parkovima. Spomenuo je i šetalište sv. Ane. Uz ta dva plana, najavio je sadnju drveća po ulicama svugdje gdje je to moguće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje