Povežite se s nama

Život i društvo

Održana godišnja izvještajna skupština KUD-a „Voća“

Objavljeno:

- dana

Kulturno-umjetničko društvo “Voća” je u subotu, 17. veljače, u prostorijama Etno kuće u Gornjoj Voći održalo godišnju skupštinu na kojoj je, osim što je izabrano novo-staro vodstvo, svečano obilježeno i ono što je KUD odradio u 2023., ali i najavljeno što se planira u 2024. godini. 

Kako je uvodno istaknuto, prema nekim zapisima, prošle je godine bilo točno 40 godina od formalnog osnutka KUD-a, no predsjednica Ljubica Galić navodi kako prema nekim svjedočanstvima, KUD “Voća” djeluje još 50-tih godina prošlog stoljeća. Cilj njihovog djelovanja je promocija kulture i običaja voćanskog kraja kroz pjesmu i ples, kako na području Varaždinske županije, tako i u ostatku zemlje.  

Pjesma, ples, kipari, slikari…

– Imamo nekoliko sekcija – plesnu sekciju djece i odraslih, muzičku sekciju (svirači i pjevači), sekciju za očuvanje starih običaja, a nedavno je oformljena i umjetnička sekcija pod koju spadaju slikari, kipari i glumci. Brojimo preko 60 članova svih dobnih skupina, i na to smo izrazito ponosni jer, bez obzira na dob, svi djelujemo kao jedno, a spaja nas i vodi ljubav prema našem rodnom kraju – rekla je Galić te dodala da su najstariji članovi već zakoračili u osmo desetljeće.

Osim pjesme i plesa, KUD nastoji oživjeti stare običaje. Oživjeli su tako “Jurjevsku ophodnju”, paljenje ivanjskog krijesa, “Martinje”, uskršnje i adventske običaje te brojne druge, a to rade iz godinu u godinu. Što se tiče 2023. godine, Galić je posebno istaknula da je KUD ostvario plasman na najveću državnu smotru folklora, “Vinkovačke jeseni”. 

– Taj smo plasman ostvarili na našoj županijskoj smotri folklora, a time smo dobili čast i ove godine ćemo tamo predstavljati cijelu Varaždinsku županiju što se tiče pjesme i plesa. To je izuzetan uspjeh i jako smo ponosni – istaknula je Galić.

Od ostalih aktivnosti koje planiraju za ovu godinu, izdvojila je sljedeće: “Planiramo obilježiti 10 godina manifestacije “Spilja Vindija – Naša prošlost i budućnost” koja je krenula 2014. godina, a tu su onda i brojne druge uspješne manifestacije poput naše likovne i kiparske kolonije ‘Dani braće Stolnik’ koji postaju sve veća, značajnija i zahtjevnija manifestacija.  Prošle godine ta je manifestacija bila najveća dosad gdje smo imali 15 slikara i po prvi puta kipare, a vezano uz kipare, planiramo napraviti i park kipova gdje bi izlagali sve ono što nastaje na tim kolonijama, ali i kako bi imali još jednu važnu turističku točku. Tu smo u dogovorima s Općinom Donja Voća.”

“Ponosni smo na vas

Odlična je i suradnja s Općinom Donja Voća koja, kako kaže predsjednica KUD-a, uvijek podržava njihove projekte koliko god može. Ponosna na KUD je i načelnica Sanja Kočet. 

– Tolika volja i entuzijazam od strane predsjedništva KUD-a daju sjajne rezultate koji su prepoznati, ne samo na lokalnoj razini, nego puno šire. Dajete na van lijepu sliku naše zajednice, naše županije, ali i cijele države kad god predstavljate Hrvatsku na inozemnim smotrama i susretima. Jedan od temeljnih stupova razvoja naše općine jest očuvanje naše kulturne baštine i tradicije kroz iniciranje i pružanjem potpora brojnim manifestacijama kojima nastojimo istaknuti dodatnu vrijednost naše kulturne baštine, a pritom se to održava i na stvaranje posebnog odnosa, poštovanja prema ljudima koji su svojim radom doprinijeli i doprinose današnjem kulturnom bogatstvu naše općine. Najveći dio tog „kotača“ ste upravo vi koji stvarno neumorno radite na očuvanju brojnih starih običaja i tradicija. Da svi zajedno idemo u dobrom smjeru su uz vaše rezultati i podaci na nacionalnoj razini koji pokazuju da na listi općina u Hrvatskoj, Općina Donja Voća u nekoliko godina stigla na visoko četvrto mjesto po ulaganju u kulturu. Veoma nas ponosnim čini zajedničko postignuti rezultati, ali i nove generacije koje s ponosom njeguju tradiciju naših predaka. No, bit svega je samosvijest o tom bogatstvu koje imamo kao važan temelj za daljnji razvoj općine u cjelini – istaknula je Načelnica Kočet.

Skupštini je nazočila i zamjenica varaždinskog župana Anđelka Stričaka, Silvija Zagorec, koja je ostala ugodno iznenađena svime što je čula.

– Političar rijetko ostane bez teksta, ali ja sam ostala bez teksta. Jako puno se krećem među ljudima po cijeloj županiji, ali već dugo nisam čula toliko kvalitetnih projekata i posvećenosti izvornosti i čuvanju tradicije. Zaista ste premašili domicilne okvire djelatnosti KUD-a i postali ste svjedoci vremena. A tajna uspjeha je upravo u vama, u ljudima. Iako ste samozatajni i možda za vašu općinu nije čulo puno ljudi, zbog vaše marljivosti je konačno došlo vrijeme da se i to promijeni – poručila je Zagorec. 

Dodajmo i to da je KUD ovu priliku iskoristio te uručio poklone načelnici Kočet, predsjedniku Općinskog vijeća Žmegaču, plesnom koreografu KUD-a profesoru Damiru Vučiću i Udruzi “Barilček” s kojom su ostvarili brojne ugodne suradnje. Skupštini su nazočili brojni gosti, suradnici i prijatelji KUD-a. 

Život i društvo

Roditelji uređivali vanjski prostor Dječjeg vrtića Bubamara u Gornjem Knegincu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poznato je da interakcija i suradnja roditelja i vrtića potiče i potpomaže razvoj svih djetetovih potencijala.

Zbog navedenog, suradnički odnos roditelja i vrtića ključan je kako bi se zajedničkim snagama maksimalizirale mogućnosti razvoja svakog djeteta u cjelovitu i kompetentnu osobu.

Navedeno dobro znaju i u Dječjem vrtiću Bubamara u Gornjem Knegincu, stoga je 11. travnja u prostorima vrtića održana četverosatna radionica s roditeljima prilikom koje su se uređivali vanjski prostori vrtića.

Tako su roditelji djece iz skupina Iskrice i Lavići s njihovim odgajateljicama bojali pripremljena igrala od drvene građe i ostalih recikliranih materijala kojima će se obogatiti svakodnevni boravak djece na svježem zraku. Obojan je i ukrašen stol namijenjen igranju društvenih igara, klupica i dvije gume namijenjene za odmor, stalak za slikanje, poličar napravljen od sanduka, drveni autić i provlačilica. Na gumiranim podlogama roditelji su iscrtali poligon s različitim oblicima i mogućnostima korištenja. Također, roditelji su donijeli sadnice cvijeća i začinskog bilja kojima su potom ukrašeni vrtićki kamenjar i gredice, a sadnice ružmarina, rajčice, paprike i krastavaca stavljeni su u staklenik iz kojeg će se presaditi u vrtićki vrt ili u visoke gredice. Dio roditelja pomogao je postaviti ogradu kojom je pregrađen dio vrtićkoga dvorišta te su na taj način osigurani još bolji sigurnosni uvjeti za djecu mlađe dobi za vrijeme boravka na zraku. Uz navedeno, oslikan je i prilazni zid koji će zasigurno pridonijeti ljepšem izgledu prilaza u Vrtić.

Tijekom radionice i druženja nije nedostajalo pjesme, smijeha, šale i veselja. Svi sudionici su se mogli okrijepiti sokovima, grickalicama i kavom, a vrijedne ruke vrtićkih kuharica osigurale su i lasagne za užinu. Nakon provedene radionice, roditelji su iskazali veliko zadovoljstvo obogaćenim sadržajima, a za djecu u narednim danima slijedi igra i istraživanje novih sadržaja na vrtićkom dvorištu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Oko dvije tone smeća prikupljene tijekom tradicionalne eko-akcije čišćenja na Voći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Udruge hrvatskih branitelja domovinskog rata „Voća“ te uz podršku ostalih udruga s djelovanjem na području općine Donja Voća, u nedjelju, 14. travnja, održana je ekološka akcija na Voći povodom nadolazećeg Dana planeta Zemlje.

Ova eko akcija organizira se svake godine na inicijativu i pod pokroviteljstvom Općine Donja Voća koja pritom osigurava vreće za smeće, rukavice te za svakog sudionika i obrok na kraju akcije. Ove godine prikupljeno oko dvije tone smeća, najviše plastika, boca i sitnog otpada uz prometnice te uz javne površine na području općine.

U Općini Donja Voća itekako su svjesni važnosti zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa, jer svakim danom svjedočimo njezinoj nepredvidivosti i snazi te nas podsjeća koliko smo krhki bez prirodne ravnoteže, a čovjek je jedino živo biće koje onečišćuje okoliš u kojem živi. Općina Donja Voća u prethodnih dvije godine posebnu pažnju posvećuje zaštiti okoliša, pa je tako kroz Fond za zaštitu okoliša osigurala svim sumještanima besplatne žute i plave kante za smeće, redovno u suradnji sa školom provode edukacije, radionice i ostale edukativne aktivnosti za djecu predškolskog i školskog uzrasta. Dok u mjesecima koji su pred nama, osiguravanjem sredstava kroz Fond za zaštitu okoliša, nabavlja i mobilno reciklažno dvorište te počinje s novim ciklusom predavanja, radionica i ostalih edukativno-informativnih aktivnosti.

Organizatori zahvaljuju sudionicima što se svake godine odazovu ovoj hvalevrijednoj eko akciji, uz poruku: “Naša djeca i priroda oko nas, bit će nam zahvalni, zaštitimo prirodu, zaštitimo našu Voću!”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje