Povežite se s nama

Međimurje

CIAN 2.0: upoznavanje prostora uz rijeku Muru na biciklu i u doticaju s prirodom

Objavljeno:

- dana

Cikloturizam pripada najbrže rastućim granama turizma.

S više od 60 milijuna poklonika diljem Europe, cikoloturizam je postao fenomen koji privlači najveći broj inovativnih ideja i projekata, a domaćim i stranim gostima predstavlja destinacije koje do sada nisu bile u fokusu njihova zanimanja. Podržavanjem cikloturizma, odnosno biciklističkog turizma, javnosti se lakše približavaju vlastite vrijednosti i jedinstveni prirodni lokaliteti. Upravo vodeći se ovim promišljanjima, područja Međimurja i Nagykanizse, jedinstvenih prekograničnih krajeva uz rijeku Muru, uvidjela su prostor za stvaranje vlastitoga turističkog identiteta i originalne turističke ponude.

Ovaj prostor nudi sve ono što turisti (posebno aktivni turisti!) žele doživjeti u destinaciji koju posjete. Prirodne ljepote, autohtona gastronomija, bogatstvo povijesne i kulturne baštine ovdje su nude kao na dlanu. Što je još važnije, sve to moguće je doživjeti putem uređenih i organiziranih biciklističkih ruta. Potrebno je tek sjesti na bicikl i uživati u blagodatima u biciklističkoj mreži uz Muru.

Kao na dlanu

Da bi se ovaj jedinstveni prostor cikloturistima prezentirao na najbolji mogući način, tijekom 2013. i 2014. godine započelo se s provođenjem projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 1.0“ (CIAN 1.0). Projekt je ostvaren putem aktivne suradnje mađarskih općina Nagykanizse i Zalakaros te Turističke zajednice Međimurske županije.

U toj početnoj fazi projekta razvijene su biciklističke staze, XCO staza, turističke destinacije, infrastrukturni objekti, festivali i manifestacije, biciklistička natjecanja i odgovarajuće službe na području mađarskog Muralanda i Međimurja s hrvatske strane rijeke Mure. Zahvaljujući početnom razvoju, biciklistička infrastruktura i povezane službe su unaprijeđeni pa stoga turisti i sportaši zainteresirani za biciklistički turizam mogu pronaći izvrsne mogućnosti i sadržaje uz Muru.

Zajednički klasifikacijski sustav

Nakon što su osigurani osnovni preduvjeti za razvoj cikloturizma najboljim mogućnostima za razvoj ruralnih područja i stvaranje međusektorske suradnje uz aktivno sudjelovanje lokalnih sudionika i turista, sudionici na projektu započeli su s drugom fazom projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 2.0“ (CIAN 2.0) OP INTERREG HUHR.

Projekt je započet 2017. godine u suradnji mađarske Nagykanisze, Općine Štrigova, Turističke zajednice Međimurske županije i Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Osim što je nastavljeno ulaganje u razvoj infrastrukture i biciklističkih manifestacija, CIAN 2.0 za cilj je postavio i potrebu uvođenja zajedničkog standarda kvalitete (Cyclist Welcome Classification System). Ovaj standard kvalitete osigurat će pozadinu hrvatsko-mađarskom biciklističko-turističkom klasteru sa standardiziranom kvalitetom usluge te suradnjom sudionika i pružatelja usluga.

U skladu s tim, lokalni i prekogranični biciklistički turizam može privući veći broj turista i time podržati napredak destinacija uz Muru. Riječ je o standardu koji cikloturistima daje jasan uvid u količinu i vrstu sadržaja koji ih očekuju na destinaciji, kvaliteti biciklističkih staza i ostale infrastrukture te drugim popratnim aktivnostima.

Bogastvo i bioraznolikost – u doticaju s prirodom

Današnji turisti tijekom posjeta destinaciji traže daleko više od pukog smještaja u hotelu i organiziranih turističkih izleta. Moderni turisti žele istraživati, upoznati destinaciju putem njezinih osnovnih značajki – ljudi, događaja i manifestacija, gastronomije, povijesti i kulture. Upravo ovim projektom mnogobrojne održive i ekološki prihvatljive prekogranične biciklističke ture doseći će lokalne vrijednosti u Međimurju i Muralandu. Gosti dobivaju inovativni i visokokvalitetni turistički proizvod te servis izrađen i podržan na prekograničnoj razini.

Prekograničnom suradnjom učvršćen je partnerski odnos između hrvatskih i mađarskih lokalnih sudionika. Takva suradnja ne samo da je ponudila nove mogućnosti promocije za prekograničnu destinaciju uz Muru, već je osigurala i njezin održivi razvoj te zaštitu prirodnih vrijednosti i ljepota. Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru mogu se doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.721.572,70 eura, od čega je doprinos fondova Europske unije u iznosu od 1.463.336,79 eura.

mura bike

Glavni rezultati projekta su:
– 11,7 kilometara asfaltiranih biciklističkih staza u Međimurju (Donji Kraljevec – Hodošan; staza pokrivena eko asfaltom između Goričana i Kotoribe)

– 4,28 kilometara šljunčane biciklističke staze (veslačko jezero u Nagykanizsi)
– Izgradnja odmarališta s klupicama, stolovima, kaminima, spremištima za bicikle, oglasnim pločama kraj veslačkog jezera u Murakereszturu i Miklosfi

– 17,28 kilometara nove označene rute povezane s EV13 (Murakeresztur-Belezna-Jankapuszta-Miklosfa)

– Tehnički plan za informacijski centar za bicikliste u Štrigovi

– Vanjski sportski park i dječje igralište kraj veslačkog jezera

– 3 seta punjača za e-bicikle i kupovina 5 e-bicikala (HR) i 4 vodena bicikla (HU) za iznajmljivanje

– Inovativni prekogranični turistički servisi prihvatljivi biciklistima (setovi alata za popravak bicikla na odredištima, zajedničke karte, mobilne aplikacije za odašiljače, kombinirani biciklistički paketi s turističkim ponudama, Služba za pozive u nuždi)

– Prilagodba standarda kvalitete CW u Mađarskoj kao prekogranična klaster usluga za biciklistički turizam s obukom za profesionalce i pružatelje usluga.

Međimurje

Zajednica sportskih udruga Čakovca za programe i projekte osigurala dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Zajednica sportskih udruga Čakovca poziva sportaše i sportske klubove da se jave na javni poziv putem kojeg će se isplaćivati financijske potpore za projekte i programe. Ukupna vrijednost javnog poziva je 2,07 milijuna kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1000 kuna, a najveći 200.000 kuna.

Prihvatljivi prijavitelji programa i projekata su udruge građana članovi Zajednice sportskih udruga Čakovca čije aktivnosti doprinose zadovoljavanju javnih potreba u sportu i ispunjavanju ciljeva i prioriteta definiranih Statutom Zajednice i javnim pozivom. Prednost u ostvarivanju financijske potpore imaju programi ili projekti koji su do sada kontinuirano sufinancirani i uspješno provedeni, koji trajno, sustavno i intenzivno utječu na korisnika, koje podnositelji programa ili projekta provode u suradnji sa srodnim udrugama i drugim pravnim i fizičkim osobama te oni koji se odvijaju na području Čakovca.

Poziv će biti otvoren do 4. veljače, a prijave će ove godine biti isključivo online.

Nastavite čitati

Međimurje

Do 23. siječnja prikupljaju se prijedlozi kandidata u izboru za najsportaše Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zajednica športskih udruga i saveza Međimurske županije i ove godine poziva na predlaganje kandidata za izbor najboljih sportaša Međimurja u 2021. godini. Klubovi mogu dostaviti ime po jednog kandidata iz svojeg sporta u kategorijama: najboljih sportašica i sportaša, ženske ekipe i muške momčadi te para, štafete ili posade. Predloženi kandidati trebali bi biti pojedinci i ekipe koji su članovi klubova i udruga s područja Međimurske županije te koji su ostvarili najbolji uspjeh u svom sportu.

Također, klubovi mogu dostaviti prijedloge za nagradu „Darovite sportašice i sportaši“, a kriteriji za nominaciju su: prvo mjesto na državnom prvenstvu mlađih kategorija, reprezentativni status, kategorizacija Hrvatskog olimpijskog odbora i da kandidat nije dosada nagrađivan kao daroviti sportaš.

Klubovi mogu slati i prijedloge za dodjelu priznanja „Franjo Punčec“ koje se dodjeljuje kao priznanje za životno djelo i godišnje priznanje.

Županijska Zajednica športskih udruga i saveza u suradnji s Udrugom sportskih novinara Međimurja i ove će godine izabrati dobitnika natječaja u izboru „Sportski fair-play potez 2021. godine“.

U obzir će doći svi prijedlozi koji budu dostavljeni do 23. siječnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje