Povežite se s nama

Međimurje

CIAN 2.0: upoznavanje prostora uz rijeku Muru na biciklu i u doticaju s prirodom

Objavljeno:

- dana

Cikloturizam pripada najbrže rastućim granama turizma.

S više od 60 milijuna poklonika diljem Europe, cikoloturizam je postao fenomen koji privlači najveći broj inovativnih ideja i projekata, a domaćim i stranim gostima predstavlja destinacije koje do sada nisu bile u fokusu njihova zanimanja. Podržavanjem cikloturizma, odnosno biciklističkog turizma, javnosti se lakše približavaju vlastite vrijednosti i jedinstveni prirodni lokaliteti. Upravo vodeći se ovim promišljanjima, područja Međimurja i Nagykanizse, jedinstvenih prekograničnih krajeva uz rijeku Muru, uvidjela su prostor za stvaranje vlastitoga turističkog identiteta i originalne turističke ponude.

Ovaj prostor nudi sve ono što turisti (posebno aktivni turisti!) žele doživjeti u destinaciji koju posjete. Prirodne ljepote, autohtona gastronomija, bogatstvo povijesne i kulturne baštine ovdje su nude kao na dlanu. Što je još važnije, sve to moguće je doživjeti putem uređenih i organiziranih biciklističkih ruta. Potrebno je tek sjesti na bicikl i uživati u blagodatima u biciklističkoj mreži uz Muru.

Kao na dlanu

Da bi se ovaj jedinstveni prostor cikloturistima prezentirao na najbolji mogući način, tijekom 2013. i 2014. godine započelo se s provođenjem projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 1.0“ (CIAN 1.0). Projekt je ostvaren putem aktivne suradnje mađarskih općina Nagykanizse i Zalakaros te Turističke zajednice Međimurske županije.

U toj početnoj fazi projekta razvijene su biciklističke staze, XCO staza, turističke destinacije, infrastrukturni objekti, festivali i manifestacije, biciklistička natjecanja i odgovarajuće službe na području mađarskog Muralanda i Međimurja s hrvatske strane rijeke Mure. Zahvaljujući početnom razvoju, biciklistička infrastruktura i povezane službe su unaprijeđeni pa stoga turisti i sportaši zainteresirani za biciklistički turizam mogu pronaći izvrsne mogućnosti i sadržaje uz Muru.

Zajednički klasifikacijski sustav

Nakon što su osigurani osnovni preduvjeti za razvoj cikloturizma najboljim mogućnostima za razvoj ruralnih područja i stvaranje međusektorske suradnje uz aktivno sudjelovanje lokalnih sudionika i turista, sudionici na projektu započeli su s drugom fazom projekta „Bicikliranje u mreži / Cycling in a Network 2.0“ (CIAN 2.0) OP INTERREG HUHR.

Projekt je započet 2017. godine u suradnji mađarske Nagykanisze, Općine Štrigova, Turističke zajednice Međimurske županije i Županijske uprave za ceste Međimurske županije. Osim što je nastavljeno ulaganje u razvoj infrastrukture i biciklističkih manifestacija, CIAN 2.0 za cilj je postavio i potrebu uvođenja zajedničkog standarda kvalitete (Cyclist Welcome Classification System). Ovaj standard kvalitete osigurat će pozadinu hrvatsko-mađarskom biciklističko-turističkom klasteru sa standardiziranom kvalitetom usluge te suradnjom sudionika i pružatelja usluga.

U skladu s tim, lokalni i prekogranični biciklistički turizam može privući veći broj turista i time podržati napredak destinacija uz Muru. Riječ je o standardu koji cikloturistima daje jasan uvid u količinu i vrstu sadržaja koji ih očekuju na destinaciji, kvaliteti biciklističkih staza i ostale infrastrukture te drugim popratnim aktivnostima.

Bogastvo i bioraznolikost – u doticaju s prirodom

Današnji turisti tijekom posjeta destinaciji traže daleko više od pukog smještaja u hotelu i organiziranih turističkih izleta. Moderni turisti žele istraživati, upoznati destinaciju putem njezinih osnovnih značajki – ljudi, događaja i manifestacija, gastronomije, povijesti i kulture. Upravo ovim projektom mnogobrojne održive i ekološki prihvatljive prekogranične biciklističke ture doseći će lokalne vrijednosti u Međimurju i Muralandu. Gosti dobivaju inovativni i visokokvalitetni turistički proizvod te servis izrađen i podržan na prekograničnoj razini.

Prekograničnom suradnjom učvršćen je partnerski odnos između hrvatskih i mađarskih lokalnih sudionika. Takva suradnja ne samo da je ponudila nove mogućnosti promocije za prekograničnu destinaciju uz Muru, već je osigurala i njezin održivi razvoj te zaštitu prirodnih vrijednosti i ljepota. Bogatstvo i bioraznolikost jedinstvenog prostora uz Muru mogu se doživjeti na jedan vrlo poseban način – na biciklu i u doticaju s prirodom.

Ukupni budžet projekta iznosi 1.721.572,70 eura, od čega je doprinos fondova Europske unije u iznosu od 1.463.336,79 eura.

mura bike

Glavni rezultati projekta su:
– 11,7 kilometara asfaltiranih biciklističkih staza u Međimurju (Donji Kraljevec – Hodošan; staza pokrivena eko asfaltom između Goričana i Kotoribe)

– 4,28 kilometara šljunčane biciklističke staze (veslačko jezero u Nagykanizsi)
– Izgradnja odmarališta s klupicama, stolovima, kaminima, spremištima za bicikle, oglasnim pločama kraj veslačkog jezera u Murakereszturu i Miklosfi

– 17,28 kilometara nove označene rute povezane s EV13 (Murakeresztur-Belezna-Jankapuszta-Miklosfa)

– Tehnički plan za informacijski centar za bicikliste u Štrigovi

– Vanjski sportski park i dječje igralište kraj veslačkog jezera

– 3 seta punjača za e-bicikle i kupovina 5 e-bicikala (HR) i 4 vodena bicikla (HU) za iznajmljivanje

– Inovativni prekogranični turistički servisi prihvatljivi biciklistima (setovi alata za popravak bicikla na odredištima, zajedničke karte, mobilne aplikacije za odašiljače, kombinirani biciklistički paketi s turističkim ponudama, Služba za pozive u nuždi)

– Prilagodba standarda kvalitete CW u Mađarskoj kao prekogranična klaster usluga za biciklistički turizam s obukom za profesionalce i pružatelje usluga.

Međimurje

Međimurski informatičari zabilježili još jedno drugo i treće mjesto u Hrvatskoj logo ligi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Šest članova udruga Mladi informatički stručnjaci i Međimurski informatički klub sudjelovalo je nedavno na 3. kolu Hrvatske logo lige, natjecanju državnog karaktera za osnovnoškolce koje se provodi u šest kola raspoređenih tijekom školske godine, a čiji je organizator Hrvatski savez informatičara.

Najmlađi natjecatelj udruga MIS i MIK bio je Tibor Kraljić, učenik 3. razreda. S osvojenih 100 bodova kolo je okončao šestim mjestom.

Učenik 4. razreda Josip Sobočan osvojio je 5. mjesto, a u istoj kategoriji natjecao se i Ivan Rudi Drk koji je kolo završio kao šestoplasirani.

Među učenicima 5. razreda udruge MIK i MIS imale su tri predstavnika. Najznačajniji uspjeh postigao je Lovro Žagar s osvojenim 2. mjestom, Gita Radiković zauzela je 3. mjesto, dok je Fran Topolnjak natjecanje okončao četvrtom pozicijom.

Svi navedeni učenici polaznici su tečaja Algoritmi LOGO koji se odvija u sklopu Centra izvrsnosti informatike Međimurske županije, programa koji udruge MIK i MIS provode s visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima, a koji se odvija pod pokroviteljstvom Međimurske županije. Izvoditelj tečaja, a ujedno i mentor učenicima na natjecanjima bio je Viktor Lazar, mag. inf.

Sljedeće kolo natjecanja održat će se od 10. do 20. veljače.

Nastavite čitati

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje