Povežite se s nama

Međimurje

Venodjalica: Na Ivanje v Gorčeni proščenje…

Objavljeno:

- dana

Mnoga međimurska mjesta imaju službene, “gospocke” verzije imena te one prave koje narod koristi u svakodnevnom govoru.

Na iskrivljavanje su utjecali mnogi faktori, od jezične ekonomičnosti koja ima tendenciju skratiti izraz, do prilagođavanja službenog naziva lokalnom govoru, glasovnih promjena poput jednačenja po mjestu tvorbe i slično.

Većina ovih izraza poznata je uglavnom mještanima sela na koje se oni odnose te susjednih naselja

Većina ovih izraza poznata je uglavnom mještanima sela na koje se oni odnose te susjednih naselja. Spomenimo da su u prošlosti mnoga međimurska mjesta nosila ime u množini, vjerojatno stoga što se selo nije percipiralo kao jedinstvena tvorevina, već skup nastambi i četvrti, odnosno ulica.

Idem v Revico!

Tako je, na primjer, narodni naziv za Pribislavec – “Prslavec”, odnosno “Prslafci”. Gardinovec ima sličnu promjenu pa postaje “Garnovec” ili “Garnofci”. Domašinec je “Domašanec” ili “Domašanci”, Orehovica – “Revica” ili “Rehovica”, a Vratišinec postaje “Vratišanec”, odnosno “Vratišanci”. Danas se množina češće koristi samo u određenim kontekstima (na primjer, uz akuzativ) pa će uz pitanje “Otkud si?” odgovor glasiti “Z Domašanec”, no na pitanje “Kam ideš?” odgovorit će “V Domašance!”

Valja napomenuti da se glas “a” u “Čavec” ostvaruje kao “ua”, odnosno zatvoreni a

Jedan od zanimljivijih primjera svakako je i Čehovec koji mijenja naziv u “Čavec”, dok se osoba može nalaziti “v Čafci”. Oblik u genitivu iz drugog pitanja u naslovu nastaje spajanjem riječi “iz”, odnosno “z”, s imenom sela pa nastaje struktura “z Čavec” koja se u govoru ostvaruje kao “ščavec”.

Mala Subotica rijetko je mala u svakodnevnom govoru, obično se govori o Sobotici (poneki šaljivdžija koristit će i stari mađarski naziv Kisszabatka ili Kišsabatka), Goričan postaje Gorčan, Gorčen ili Gorčani, a Dekanovcu ime ostaje isto, ali se koristi i množinski oblik Dekanofci.

Tak, ve dok sam vam se povedal, moram dleteti v Sredejšče…

Međimurje

Na području Murskog Središća staju na kraj dosadnim komarcima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 17. lipnja, u jutarnjim satima proveden je adulticidni tretman komaraca na području grada Mursko Središće te u naseljima Peklenica, Križovec i Brezje, a u večernjim satima tretirani su komarci u naselju Štrukovec i Hlapičina.

Adulticidno tretiranje komaraca provodi tvrtka Bioinstitut preparatom na bazi permetrina Phobi super PB+ u koncentraciji od 5% metodom hladnog zamagljivanja, pojasnili su iz Grada.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće kreće u izgradnju nove skele u Križovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće vlasnik je skele Fusek Mursko Središće i skele Križovec koje predstavljaju tradiciju i jedan od turističkih proizvoda Grada.

Prijašnjih godina su se skele koristile za prijevoz ljudi i vozila, a u današnje vrijeme koriste se uglavnom za prijevoz putnika u turističke svrhe.

Skelu Križovec najviše koristi lokalno stanovništvo s obzirom da lokalno stanovništvo ima imanja s obje strane rijeke te se njome vrši i prijevoz traktora, ali ju posjećuje i sve više turista.

U kolovozu prošle godine zabilježen je najveći povijesni vodostaj rijeke Mure od 543 cm koji je izmjeren 7. kolovoza 2023. godine u 5 sati. Skelu Križovec je velika bujica rijeke Mure odnijela otprilike tri kilometara nizvodno sve do Novakovca te je naselje Križovec ostalo bez važnog riječnog plovila koje je povezivalo lijevu i desnu stranu rijeke Mure.

Zbog potrebe lokalnog stanovništva i posjeta turista Grad Mursko Središće temeljem provedenog postupka javne nabave, gdje je pristigla jedna ponuda, kreće u izgradnju nove skele u Križovcu.

Danas, 14. lipnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak potpisao je Ugovor o nabavi riječne skele Križovec s tvrtkom Tekeli projekt inženjering d.o.o. iz Murskog Središću u iznosu od 294.831,25 eura s uključenim PDV-om. Sredstva za izradu skele Križovec osigurana su u gradskom proračunu te će se ista refundirati putem natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Završetak izgradnje skele u Križovcu planiran je krajem ove godine.

Paralelno s izgradnjom nove skele u Križovcu projektiraju se novi pristupni putevi, pristan, sajla sa svom potrebnom pratećom infrastrukturom te će se isti izvoditi u 2025. godini. Time naselje Križovec dobiva najmoderniju riječnu skelu sa svim pratećim tehničkim sadržajima koja će koristiti za građane i turiste. Isto tako, u Murskom Središću, uzvodno od lučice, kod zvonika svete Barbare postavit će se mala skela čije projektiranje je u tijeku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje