Povežite se s nama

Foto i video

FOTO Dan šarenih čarapa obilježile brojne škole, udruge i vrtići diljem Međimurja!

Objavljeno:

- dana

Svjetski dan osoba sa sindromom Down obilježava se 21. ožujka.

Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma. Svjetski dan sindroma Down po prvi puta je obilježen u Singapuru 2006. godine. Mnoge organizacije širom svijeta svake se godine pridružuju ovoj proslavi putem raznih događaja i aktivnosti. Sindrom Down je genetski poremećaj koji je uzrokovan prisutnošću jednog kromosoma viška. Nastaje u trenutku začeća. Kromosomi su sićušne nakupine bjelančevina u svakoj stanici ljudskog organizma koje prenose sve nasljedne karakteristike. Na svakom kromosomu nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNK. Kromosomi dolaze u paru, a u svakoj se stanici nalaze 23 para. U svakome paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto 2, tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici ukupno 47 kromosoma.

Dječji vrtić Belica

Dječji vrtić Belica

Dječji vrtić Belica

Djeca skupina “Leptirići” i “Vrapčići” Dječjeg vrtića Belica, kao i skupina “Cvjetići” Područnog odjela Gardinovec također su obilježila Svjetski dan osoba sa sindromom Down. Šarenim čarapicama na simboličan način šalju poruku o važnosti prihvaćanja različitosti U redoviti program vrtića integrirano je dvoje djece sa sindromom Down pa djeca u svakodnevnoj interakciji putem raznih aktivnosti uče o različitostima i prihvaćanju. Tako se svi zajedno educiraju i pružaju podršku osobama sa sindromom Down.

OŠ Strahoninec, 2.a

OŠ Strahoninec, 2.a

OŠ Strahoninec, 2.a

U Osnovnoj školi Strahoninec Dan šarenih čarapa obilježio je 2.a razred s razrednicom Anom Horvat. Šarene čarapice obukli su i u Međimurskoj udruzi za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID-u), Dječjem vrtiću “Potočnica” Mala Subotica te Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec.

MURID

MURID

MURID

Dječji vrtić “Potočnica” Mala Subotica

Dječji vrtić “Potočnica” Mala Subotica

Dječji vrtić “Potočnica” Mala Subotica

Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec

 

Foto i video

FOTO Publika se u Areni Varaždin vratila u vrijeme kada je ABBA dominirala glazbenom scenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Kultna ABBA obilježava 50 godina postojanja, a poznavanje njihovih hitova gotovo je stvar opće kulture.

I domaća publika je željna njihove glazbe pa ne čudi da je ABBA Symphonic Real Tribute rasprodao koncerte u Zagrebu i Rijeci.

Ogroman interes pokazala je i publika sa sjevera Hrvatske koja je večeras, 28. siječnja, pohitala u Arenu Varaždin pogledati ovaj ABBA Symphonic Real Tribute Show. Najveće hitove ABBE u izvodio je simfonijski orkestar i vrhunski bend ABBA Real Tribute.

Pažnju su plijenili odlični kostimi i koreografija, a publika je uživala u hitovima Mamma Mia, Dancing Queen, Super Trouper, The Winner Takes It All, S.O.S., Fernando i drugih, na oduševljenje starih i novih obožavatelja ABBE.

Pogledajte kako je bilo…

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Na Noći muzeja u Gradskom muzeju Varaždin uživalo gotovo 4000 posjetitelja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Noć muzeja uvijek izmami posjetitelje u Gradski muzej Varaždin jer nije potrebno platiti ulaznicu, a postav je uistinu bogat. Tako je bilo i u petak, 27. siječnja.

U Gradskome muzeju Varaždin u Noći muzeja bilo je ukupno 3943 posjetitelja, javili su iz Muzeja.

Za razgled, koji je tom prigodom bio besplatan, od 18 do 23 sata bili su otvoreni svi izložbeni postavi u Starom gradu, palači Herzer i palači Sermage. Kroz izložbeni postav u Starom gradu prošetale su i dame u povijesnim haljinama, kostimirane pripadnice Udruge Varaždinska građanska garda.

S obzirom na protekle dvije koronagodine, kada je u GMV-u 2021. ova manifestacija održana virtualno, a 2022. godine više-manje simbolično u znatno smanjenom opsegu, ovogodišnja Noć muzeja ponovno je zainteresirala mnogobrojne posjetitelje svih dobnih skupina iz Varaždina, okolice, ali i malo šireg prostora, a za mnoge od njih je to bio i obiteljski večernji izlazak.

Zanimljivo je bilo i u Muzeju vatrogastva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje