Povežite se s nama

Život i društvo

Cijepljenje 6000 pasa na varaždinskom području znači prihod 900 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na području Veterinarske stanice Varaždin ima oko šest tisuća pasa. I svi se oni moraju i ove godine cijepiti protiv bjesnoće ili će vlasnik platiti kaznu od 5000 kuna. Ovu je naredbu u siječnju donijelo Ministarstvo poljoprivrede, hrvatska uprava za veterinarstvo. Time je Hrvatska ostala jedina zemlja u Europskoj uniji čiji se psi moraju svake godine cijepiti.

Vlasnike pasa u Varaždinskoj županiji ova je odluka razočarala. Iako su se ponadali da će se ulaskom u Uniju stvari promijeniti, sve je ostalo po starom. U drugim se zemljama psi moraju cijepiti jednom u tri godine, kako to preporučuju proizvođači cjepiva. A, oni ne bi, smatra se, sami sebi uzimali od sigurne zarade pa se time hrvatska praksa čini još nelogičnijom.

Kako se u Hrvatskoj objašnjava ovaj izuzetak od svih zemalja Unije? Josip Križanić iz Veterinarske stanice Varaždin smatra da je cijepljenje stručno opravdano. 

– Iako kod nas zadnje dvije godine nema bjesnoće, jer smo oralnom vakcinacijom počeli cijepiti lisice, to ne znači da smo slobodni od šumske bjesnoće. Najveći je problem naša iznimno dugačka granica sa BiH i Srbijom. To su zemlje koje nemaju monitoring, a životinje ne poznaju granice pa je preventiva nužna – rekao je. Također kaže kako si bogate zemlje mogu priuštiti ne cijepiti pse jer su redovnim monitoringom i prevencijom gotovo iskorijenile bjesnoću.

Veliki novac

Budući da injekcija košta 150 kuna, cijepljenjem će se na varaždinskom području prihodovati i 900 tisuća kuna. To ne znači da će Veterinarska stanica zaraditi taj novac jer vlasnik može cijepiti psa kod koga želi. Ali cifra je svakako impresivna. 

Svaka zemlja propisuje svoja pravila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu

Zbog toga ne čudi skepsa vlasnika kad je u pitanju obaveza cijepljenja. Oni vjeruju da je u pitanju novac kojega se veterinari ne žele odreći i da zato, sumnjaju, u Hrvatskoj vrijede drukčija pravila. Osobito kad se zna da se na cijepljenju oko 370 tisuća registriranih pasa kod nas prihoduju oko 53,5 milijuna kuna. Vetrinarima je prihod od cijepljenja sigurna zarada koja bi se u slučaju drukčije prakse minimalno prepolovila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu.

– Svaka zemlja propisuje svoja pravila, ovisno o situaciji na terenu. Obavezujuće regulative se odnose na minimalni standard. Bogate zemlje Unije imaju dugogodišnju čistu situaciju i njihove stručne službe su zaključile da je situacija stabilna. Naše Ministarstvo i Uprava su zaključili da u Hrvatskoj nije – zaključio je Josip Križanić.

Proizvođači za svoja cjepiva jamče najmanje dvije godine pa je većina zemalja ostavila zakonsku odredbu o obaveznom cijepljenju, ali su promijenili dinamiku. U Njemačkoj, primjerice, cijepljenje uopće nije obavezno, u Sloveniji se cijepi svake druge godine, u nekim zemljama svake treće.

Zašto je u Hrvatskoj obavezno cijepiti psa, hoće li se i kad što promijeniti pitali smo u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i hranu, ali u mjesec dana nismo dobili odgovor.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Općina Petrijanec za energetsku obnovu stare škole dobila 974.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec krenula je u projekt energetske obnove zgrade stare škole vrijedan 4,04 milijuna kuna, za koji je od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dobila sredstva u visini 974.000 kuna, odnosno 33,3 %.

Kako navode iz Općine Petrijanec, u periodu od 1868. godine, odnosno od godine kada je zgrada izgrađena, u nju nije bilo gotovo nikakvih značajnih ulaganja, a ovim se projektom planira energetska obnova, što će dovesti do smanjenja potrošnje energije. Točnije, iz postojećeg G energetskog razreda zgrada će se svrstati u B energetski razred, ali izvršit će se i cjelokupna obnova zgrade.

– Radovi napreduju sukladno terminskom planu izvođača. Upravo se rade drveni prozori, a naravno pošto se radi o kulturnom dobru u obnovi svoj dio posla odrađuje i Ministarstvo kulture i medija sa svojim zahtjevima i sugestijama – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Na zgradi će se tako obnoviti fasada, povećat će se toplinska zaštita vanjskog zida, stropa prema potkrovlju i tlu te negrijanom podrumu, zamijenit će s vanjska drvena stolarija, zamijenit će se sustav pripreme potrošne tople vode, zamijeniti postojeće i ugraditi novi sustav grijanja novim toplinskim razvodom s ogrjevnim tijelima, ugraditi unutarnja LED rasvjeta, kao i elektroinstalacijski krugovi za napajanje i upravljanje strojarskih instalacija i drugih trošila.

– Zgrada stare škole izgrađena je 1868. godine i u idućih 16 mjeseci bit će konačno obnovljena. Nakon niza projekata koji smo prijavili očekujemo i financiranje Ministarstva kulture i medija. Na taj način smanjiti ćemo udio sufinanciranja općine. Stara škola je nepokretno kulturno dobro upisano u registar kulturnih dobara, a cilj nam je čuvati kulturnu baštinu i spriječiti propadanje zgrade i naravno nakon obnove staviti je u funkciju. Zahvaljujem Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na sufinanciranju, na tom natječaju odobreno je samo devet projekta u Hrvatskoj i ponovno tzv. najbržim prstom bili smo među prvima u Hrvatskoj sa prijavom – zaključio je načelnik Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na viničkom groblju postavljena česma i uređene pločice kod centralnog križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem da mještanima Vinice omogući lakši pristup vodi na groblju, općinski načelnik Branimir Štimec, odlučio je postaviti samostojeću slavinu u donjem dijelu groblja.

Time je riješio problem pristupa vodi, a usput su na groblju sanirane i pločice kod centralnog križa.

Dodajmo da je Općina Vinica također financijski pomogla i izvođenje radova koji su u tijeku u Župi Svete Barbare u Natkrižovljanu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje