Povežite se s nama

Život i društvo

Cijepljenje 6000 pasa na varaždinskom području znači prihod 900 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na području Veterinarske stanice Varaždin ima oko šest tisuća pasa. I svi se oni moraju i ove godine cijepiti protiv bjesnoće ili će vlasnik platiti kaznu od 5000 kuna. Ovu je naredbu u siječnju donijelo Ministarstvo poljoprivrede, hrvatska uprava za veterinarstvo. Time je Hrvatska ostala jedina zemlja u Europskoj uniji čiji se psi moraju svake godine cijepiti.

Vlasnike pasa u Varaždinskoj županiji ova je odluka razočarala. Iako su se ponadali da će se ulaskom u Uniju stvari promijeniti, sve je ostalo po starom. U drugim se zemljama psi moraju cijepiti jednom u tri godine, kako to preporučuju proizvođači cjepiva. A, oni ne bi, smatra se, sami sebi uzimali od sigurne zarade pa se time hrvatska praksa čini još nelogičnijom.

Kako se u Hrvatskoj objašnjava ovaj izuzetak od svih zemalja Unije? Josip Križanić iz Veterinarske stanice Varaždin smatra da je cijepljenje stručno opravdano. 

– Iako kod nas zadnje dvije godine nema bjesnoće, jer smo oralnom vakcinacijom počeli cijepiti lisice, to ne znači da smo slobodni od šumske bjesnoće. Najveći je problem naša iznimno dugačka granica sa BiH i Srbijom. To su zemlje koje nemaju monitoring, a životinje ne poznaju granice pa je preventiva nužna – rekao je. Također kaže kako si bogate zemlje mogu priuštiti ne cijepiti pse jer su redovnim monitoringom i prevencijom gotovo iskorijenile bjesnoću.

Veliki novac

Budući da injekcija košta 150 kuna, cijepljenjem će se na varaždinskom području prihodovati i 900 tisuća kuna. To ne znači da će Veterinarska stanica zaraditi taj novac jer vlasnik može cijepiti psa kod koga želi. Ali cifra je svakako impresivna. 

Svaka zemlja propisuje svoja pravila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu

Zbog toga ne čudi skepsa vlasnika kad je u pitanju obaveza cijepljenja. Oni vjeruju da je u pitanju novac kojega se veterinari ne žele odreći i da zato, sumnjaju, u Hrvatskoj vrijede drukčija pravila. Osobito kad se zna da se na cijepljenju oko 370 tisuća registriranih pasa kod nas prihoduju oko 53,5 milijuna kuna. Vetrinarima je prihod od cijepljenja sigurna zarada koja bi se u slučaju drukčije prakse minimalno prepolovila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu.

– Svaka zemlja propisuje svoja pravila, ovisno o situaciji na terenu. Obavezujuće regulative se odnose na minimalni standard. Bogate zemlje Unije imaju dugogodišnju čistu situaciju i njihove stručne službe su zaključile da je situacija stabilna. Naše Ministarstvo i Uprava su zaključili da u Hrvatskoj nije – zaključio je Josip Križanić.

Proizvođači za svoja cjepiva jamče najmanje dvije godine pa je većina zemalja ostavila zakonsku odredbu o obaveznom cijepljenju, ali su promijenili dinamiku. U Njemačkoj, primjerice, cijepljenje uopće nije obavezno, u Sloveniji se cijepi svake druge godine, u nekim zemljama svake treće.

Zašto je u Hrvatskoj obavezno cijepiti psa, hoće li se i kad što promijeniti pitali smo u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i hranu, ali u mjesec dana nismo dobili odgovor.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Uginuo Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec: Sigurno nas i sad čuvaš. Spavaj mirno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uginuo je belgijski ovčar Jazzy, potražni pas HGSS-a Čakovec. Od Jazzyja su se HGSS-ovci oprostili i putem Facebooka.

-Nakon skoro 12 godina prijateljstva, danas nas je napustio naš Jazzy. Sa svojim je vodičem Nevenom Putarom život posvetio traganju i spašavanju unesrećenih. Nakon nebrojeno domaćih i međunarodnih treninga te uspješnih potraga, bolest je odlučila da je vrijeme da se odmori – stoji u objavi HGSS-a Čakovec.

Jazzy je, između ostalog, uz svog vodiča i HGSS, 2019. godine primio “Certificate of Commendation”, visoko priznanje Velike Britanije za izniman trud i zahvalu za iscrpljujuću petodnevnu uspješnu akciju traganja i spašavanja nestalog britanskog državljana na Mljetu.

-Dragi Jazzy, iako tužni, zahvalni smo što si odabrao baš nas. Naš je gubitak velik, ali smo sigurni da nas i sad čuvaš veselo trčkarajući nekim novim prostranstvima. Spavaj mirno Jazzy! – napisali su HGSS-ovci.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sve nedjelje, praznike i blagdane do kraja 2024. gradonačelnik Varaždina proglasio javnim manifestacijama i sajamskim danima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Svih 50 nedjelja, praznika i blagdana do kraja 2024. godine u Varaždinu se Zaključkom gradonačelnika Nevena Bosilja proglašavaju danima javnih manifestacija i sajamskim danima, objavio je Grad Varaždin na svojoj službenoj internetskoj stranici.

Grad Varaždin je u suradnji s Turističkom zajednicom u zaključku koji će se početi primjenjivati od 1. travnja 2024. detaljno razložio da će  u cilju povećanja  kulturno-turističku ponude organizirati  niz javnih manifestacija koje će trajati punih devet mjeseci.

Tako je u zaključku detaljno  navedeno: od 1.4. do 31.5. će biti održana manifestacija Proljeće u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano 90 programa, nakon toga, od 1.6. do 22.8.2024.godine bit će održana manifestacija Ljeto u Varaždinu, u sklopu koje će biti održano oko 80 programa, 15.08.2024.godine, blagdan Velike gospe, od 23.8. do 1.9.2024. godine bit će organizirana  manifestacija Špancirfest u sklopu koje će biti održano 500 programa, od 2.9. do 28.11.2024. godine bit će organizirana manifestacija Jesen u Varaždinu s planiranih 50 događanja, a od 29.11.2024. godine do 31.12.2024. godine manifestacija Advent u Varaždinu s planiranih 100 različitih programa.

Pored nedjelja u vrijeme navedenih manifestacija, navedeno je i 11 neradnih dana do kraja godine:

01.04.2024.      Uskršnji ponedjeljak – Ponedjeljak

17.04.2024.      Dan izbora – Srijeda

01.05.2024.      Praznik rada – Srijeda

30.05.2024.      Dan državnosti i Tijelovo – Četvrtak

22.06.2024.      Dan antifašističke borbe – Subota

05.08.2024.      Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – Ponedjeljak

15.08.2024.      Velika Gospa – Četvrtak

01.11.2024.      Dan svih svetih – Petak

18.11.2024.       Dan sjećanja na žrtve Dom.  rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje –  Ponedjeljak

25.12.2024.      Božić – Srijeda

26.12.2024.      Sveti Stjepan – Četvrtak

Navedenim zaključkom tih dana u vremenu od 6:00 do 22:00 sata omogućuje  se prigodna prodaja na kioscima i štandovima koji su dio javnih  i sajamskih manifestacija,  a u vrijeme blagdana Velike Gospe te manifestacija Špancirfest i Advent  vrijeme prigodne prodaje produžuje se do  24:00 sata.

U zaključku se obrazlaže kako u  cilju produženja turističke sezone i povećanja obujma turističke ponude Grad Varaždin i Turistička zajednica grada Varaždina provode različite aktivnosti na proširenju njegove kulturno-turističke ponude. Na temelju dosadašnjih vrlo uspješnih manifestacija Špancirfest  i  Advent u Varaždinu, koje su u bitnome doprinijele rastu dolazaka turista cijele 2023. godine od čak 21% u odnosu na 2022.godinu,  finaliziraju se pripreme  programa i projekta koji će ove godine  još više povećati kulturno-turističku ponudu grada, a time i broj gostiju te ukupnu potrošnju u trgovini i ugostiteljstvu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje