Povežite se s nama

Život i društvo

Cijepljenje 6000 pasa na varaždinskom području znači prihod 900 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na području Veterinarske stanice Varaždin ima oko šest tisuća pasa. I svi se oni moraju i ove godine cijepiti protiv bjesnoće ili će vlasnik platiti kaznu od 5000 kuna. Ovu je naredbu u siječnju donijelo Ministarstvo poljoprivrede, hrvatska uprava za veterinarstvo. Time je Hrvatska ostala jedina zemlja u Europskoj uniji čiji se psi moraju svake godine cijepiti.

Vlasnike pasa u Varaždinskoj županiji ova je odluka razočarala. Iako su se ponadali da će se ulaskom u Uniju stvari promijeniti, sve je ostalo po starom. U drugim se zemljama psi moraju cijepiti jednom u tri godine, kako to preporučuju proizvođači cjepiva. A, oni ne bi, smatra se, sami sebi uzimali od sigurne zarade pa se time hrvatska praksa čini još nelogičnijom.

Kako se u Hrvatskoj objašnjava ovaj izuzetak od svih zemalja Unije? Josip Križanić iz Veterinarske stanice Varaždin smatra da je cijepljenje stručno opravdano. 

– Iako kod nas zadnje dvije godine nema bjesnoće, jer smo oralnom vakcinacijom počeli cijepiti lisice, to ne znači da smo slobodni od šumske bjesnoće. Najveći je problem naša iznimno dugačka granica sa BiH i Srbijom. To su zemlje koje nemaju monitoring, a životinje ne poznaju granice pa je preventiva nužna – rekao je. Također kaže kako si bogate zemlje mogu priuštiti ne cijepiti pse jer su redovnim monitoringom i prevencijom gotovo iskorijenile bjesnoću.

Veliki novac

Budući da injekcija košta 150 kuna, cijepljenjem će se na varaždinskom području prihodovati i 900 tisuća kuna. To ne znači da će Veterinarska stanica zaraditi taj novac jer vlasnik može cijepiti psa kod koga želi. Ali cifra je svakako impresivna. 

Svaka zemlja propisuje svoja pravila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu

Zbog toga ne čudi skepsa vlasnika kad je u pitanju obaveza cijepljenja. Oni vjeruju da je u pitanju novac kojega se veterinari ne žele odreći i da zato, sumnjaju, u Hrvatskoj vrijede drukčija pravila. Osobito kad se zna da se na cijepljenju oko 370 tisuća registriranih pasa kod nas prihoduju oko 53,5 milijuna kuna. Vetrinarima je prihod od cijepljenja sigurna zarada koja bi se u slučaju drukčije prakse minimalno prepolovila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu.

– Svaka zemlja propisuje svoja pravila, ovisno o situaciji na terenu. Obavezujuće regulative se odnose na minimalni standard. Bogate zemlje Unije imaju dugogodišnju čistu situaciju i njihove stručne službe su zaključile da je situacija stabilna. Naše Ministarstvo i Uprava su zaključili da u Hrvatskoj nije – zaključio je Josip Križanić.

Proizvođači za svoja cjepiva jamče najmanje dvije godine pa je većina zemalja ostavila zakonsku odredbu o obaveznom cijepljenju, ali su promijenili dinamiku. U Njemačkoj, primjerice, cijepljenje uopće nije obavezno, u Sloveniji se cijepi svake druge godine, u nekim zemljama svake treće.

Zašto je u Hrvatskoj obavezno cijepiti psa, hoće li se i kad što promijeniti pitali smo u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i hranu, ali u mjesec dana nismo dobili odgovor.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati