Povežite se s nama

Život i društvo

Cijepljenje 6000 pasa na varaždinskom području znači prihod 900 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na području Veterinarske stanice Varaždin ima oko šest tisuća pasa. I svi se oni moraju i ove godine cijepiti protiv bjesnoće ili će vlasnik platiti kaznu od 5000 kuna. Ovu je naredbu u siječnju donijelo Ministarstvo poljoprivrede, hrvatska uprava za veterinarstvo. Time je Hrvatska ostala jedina zemlja u Europskoj uniji čiji se psi moraju svake godine cijepiti.

Vlasnike pasa u Varaždinskoj županiji ova je odluka razočarala. Iako su se ponadali da će se ulaskom u Uniju stvari promijeniti, sve je ostalo po starom. U drugim se zemljama psi moraju cijepiti jednom u tri godine, kako to preporučuju proizvođači cjepiva. A, oni ne bi, smatra se, sami sebi uzimali od sigurne zarade pa se time hrvatska praksa čini još nelogičnijom.

Kako se u Hrvatskoj objašnjava ovaj izuzetak od svih zemalja Unije? Josip Križanić iz Veterinarske stanice Varaždin smatra da je cijepljenje stručno opravdano. 

– Iako kod nas zadnje dvije godine nema bjesnoće, jer smo oralnom vakcinacijom počeli cijepiti lisice, to ne znači da smo slobodni od šumske bjesnoće. Najveći je problem naša iznimno dugačka granica sa BiH i Srbijom. To su zemlje koje nemaju monitoring, a životinje ne poznaju granice pa je preventiva nužna – rekao je. Također kaže kako si bogate zemlje mogu priuštiti ne cijepiti pse jer su redovnim monitoringom i prevencijom gotovo iskorijenile bjesnoću.

Veliki novac

Budući da injekcija košta 150 kuna, cijepljenjem će se na varaždinskom području prihodovati i 900 tisuća kuna. To ne znači da će Veterinarska stanica zaraditi taj novac jer vlasnik može cijepiti psa kod koga želi. Ali cifra je svakako impresivna. 

Svaka zemlja propisuje svoja pravila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu

Zbog toga ne čudi skepsa vlasnika kad je u pitanju obaveza cijepljenja. Oni vjeruju da je u pitanju novac kojega se veterinari ne žele odreći i da zato, sumnjaju, u Hrvatskoj vrijede drukčija pravila. Osobito kad se zna da se na cijepljenju oko 370 tisuća registriranih pasa kod nas prihoduju oko 53,5 milijuna kuna. Vetrinarima je prihod od cijepljenja sigurna zarada koja bi se u slučaju drukčije prakse minimalno prepolovila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu.

– Svaka zemlja propisuje svoja pravila, ovisno o situaciji na terenu. Obavezujuće regulative se odnose na minimalni standard. Bogate zemlje Unije imaju dugogodišnju čistu situaciju i njihove stručne službe su zaključile da je situacija stabilna. Naše Ministarstvo i Uprava su zaključili da u Hrvatskoj nije – zaključio je Josip Križanić.

Proizvođači za svoja cjepiva jamče najmanje dvije godine pa je većina zemalja ostavila zakonsku odredbu o obaveznom cijepljenju, ali su promijenili dinamiku. U Njemačkoj, primjerice, cijepljenje uopće nije obavezno, u Sloveniji se cijepi svake druge godine, u nekim zemljama svake treće.

Zašto je u Hrvatskoj obavezno cijepiti psa, hoće li se i kad što promijeniti pitali smo u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i hranu, ali u mjesec dana nismo dobili odgovor.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

Zabrinjavajući je trend rasta novih slučajeva melanoma: 2018. u Hrvatskoj 926 novooboljelih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

HZJZ

S dolaskom ljeta i toplijih dana potrebno je napomenuti koliko je važno brinuti se o našem najvećem organu – koži – i čuvati ga.

Studenti Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska (CroMSIC) osmislili su i pokrenuli Javnozdravstvenu intervenciju „Koža pamti sve“, projekt prevencije melanoma.

Budući da naša koža uistinu pamti sve – svako naše neoprezno i prekomjerno izlaganje suncu te svaku opeklinu, cilj ovog projekta je naučiti što veći broj ljudi kako izvršiti samopregled madeža i kako se pravilno zaštititi od sunca, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Melanom

Melanom je zloćudni tumor melanocita, odnosno stanica koje stvaraju melanin (crni pigment). Zbog velike sklonosti ranom metastaziranju, ubraja se među najagresivnije tumore kože.

Ipak, dobra je vijest da se jednostavno može otkriti na vrijeme te efikasno liječiti.

U 2018. godini u Hrvatskoj zabilježen je 501 novodijagnosticirani slučaj malignog melanoma u muškaraca i 425 slučajeva u žena.

Zabrinjavajući je trend rasta novih slučajeva bolesti. U razdoblju od 2001. do 2018. godine u Hrvatskoj incidencija melanoma prosječno je rasla 3,5 posto godišnje, odnosno 2,7 posto godišnje kod žena te 4,2 posto kod muškaraca.

Sličan trend rasta incidencije zabilježen je i u ostalim europskim zemljama, a u prošlom desetljeću zabilježen je porast broja godišnjih slučajeva melanoma od 50 posto, piše portal Ordinacija.hr.

Boja kože, svijetla put i izloženost ultraljubičastom zračenju te česte opekline od sunca u mladosti rizični su faktori za razvoj melanoma.

Ovdje spadaju i neka druga stanja kao veliki urođeni madeži ili sindrom displastičnih madeža. Razlozi za povećanje incidencije su višestruki, a najbitniji čimbenik je prekomjerno izlaganje kože djelovanju sunčeva zračenja.

Svjesnost o melanomu te redovni (samo)pregled kože vrlo su važni, s obzirom na to da su što ranija dijagnoza i rani početak liječenja presudni za prognozu bolesti.

Zaštita

Pravilna i pravovremena zaštita od sunca najučinkovitija je metoda prevencije melanoma i očuvanja zdravlja kože općenito.

Pritom je, posebno za vrijeme ljetnih mjeseci, važno upoznati svoju kožu i znati kako reagira na suncu, ograničiti boravak na popodnevnom suncu, potražiti hlad, nositi zaštitnu odjeću i sunčane naočale, koristiti kremu s faktorom za zaštitu od sunca, zaštititi djecu te izbjegavati odlazak u solarij.

Naime, 95 posto zraka koje dosegnu Zemlju su UVA zrake koje su odgovorne za starenje kože, hiperpigmentaciju i oštećenje DNK, piše portal Ordinacija.hr, a prisutne su tijekom cijele godine te mogu proći kroz oblake i prozore.

Samopregled madeža – ABCDE pravilo

Jedno od najpopularnijih i najjednostavnijih pravila za detekciju i praćenje sumnjivih madeža je ABCDE pravilo.

A (asymmetry) – asimetričan, nepravilni oblik

B (border) – nejednoliki, isprekidani i nejasno definirani rubovi

C (color) – nejednolika obojenost

D (diameter) – promjer madeža, koji ne bi trebao biti veći od šest milimetara

E (evolution) – promjene u veličini, boji, obliku ili uzdignutosti

Prilikom samopregleda madeža ne smijete zanemariti nijedan dio tijela. Posebnu pažnju obratite na manje vidljiva područja poput vlasišta, područja između prstiju, čitave stražnje strane tijela te intimnih područja. Jednom mjesečno, uz pomoć ogledala prema ABCDE pravilu, pregledajte svoju kožu.

Ako primijetite sumnjivi madež ili njegovu nedavnu promjenu, ne odgađajte liječnički pregled.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na Lovrečan bregu za vikend se podiže klampotic

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U cilju očuvanja plemenitih svojstava vina proizvedenih na vinorodnim brežuljcima Općine Cestica, a i upoznavanja sa suvremenim načinom podizanja i obrade vinograda kao i zaštite vinove loze, pred više od 25 godina nekoliko je entuzijasta započelo s pripremama za osnivanje udruge.

Osnivačka skupština s radom je započela 8. studenoga 1996. godine, a tada je prihvaćeno da i naziv udruge bude Sv. Martin. Kako je temeljni cilj osnivača bio unaprjeđivanja vinogradarstva tijekom četvrt stoljetne povijesti održana su brojna predavanja i stručna putovanja, a tijekom godina Udruga vinara i vinogradara sv. Martin Cestica redovito tijekom godine obilježava i nekoliko datuma vezanih uz obradu vinograda i zaštitu vinove loze od biljnih bolesti i štetočina. Prva manifestacija u kalendarskoj godine je „Vincekovo“, a ista je vezana uz blagdan sv. Vinka u siječnju mjesecu.

Tom manifestacijom označava se početak radova u vinogradu, a završetak potreba za prskanjem i početak zrenja grožđa vezan je uz blagdan sv. Lovre kada se održava manifestacija podizanje klampotica.

Uslijed pojave koronavirisu COVID-19, i pandemije koja se Svijetom proširila, te razno raznih mjera za sprječavanje i njegovo širenje, od sredine ožujka 2020. godine, otpale su i brojne aktivnosti pa i planirane redovite manifestacije Udruge vinara i vinogradara sv. Martin Cestica, a pošto se posljednjih mjeseci širenje zaraze smanjilo došlo je od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske do određenih popuštanja, pogotovo za događanja na otvorenome, rukovodstvo Udruge odlučilo je manifestaciju prirediti, uz obvezno pridržavanje svih trenutačno propisanih epidemioloških mjera.

U organizaciji Udruge vinara i vinogradara sv. Martin Cestica, postavljanje klampotica održat će se, bez obzira na vremenske uvjete, na obiteljskom posjedu Đurđice i Marijana Županića, na adresi Lovrečan breg 13, Mali Lovrečan, u nedjelju, 1. kolovoza, s početkom u 14 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje