Povežite se s nama

Život i društvo

Cijepljenje 6000 pasa na varaždinskom području znači prihod 900 tisuća kuna

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Na području Veterinarske stanice Varaždin ima oko šest tisuća pasa. I svi se oni moraju i ove godine cijepiti protiv bjesnoće ili će vlasnik platiti kaznu od 5000 kuna. Ovu je naredbu u siječnju donijelo Ministarstvo poljoprivrede, hrvatska uprava za veterinarstvo. Time je Hrvatska ostala jedina zemlja u Europskoj uniji čiji se psi moraju svake godine cijepiti.

Vlasnike pasa u Varaždinskoj županiji ova je odluka razočarala. Iako su se ponadali da će se ulaskom u Uniju stvari promijeniti, sve je ostalo po starom. U drugim se zemljama psi moraju cijepiti jednom u tri godine, kako to preporučuju proizvođači cjepiva. A, oni ne bi, smatra se, sami sebi uzimali od sigurne zarade pa se time hrvatska praksa čini još nelogičnijom.

Kako se u Hrvatskoj objašnjava ovaj izuzetak od svih zemalja Unije? Josip Križanić iz Veterinarske stanice Varaždin smatra da je cijepljenje stručno opravdano. 

– Iako kod nas zadnje dvije godine nema bjesnoće, jer smo oralnom vakcinacijom počeli cijepiti lisice, to ne znači da smo slobodni od šumske bjesnoće. Najveći je problem naša iznimno dugačka granica sa BiH i Srbijom. To su zemlje koje nemaju monitoring, a životinje ne poznaju granice pa je preventiva nužna – rekao je. Također kaže kako si bogate zemlje mogu priuštiti ne cijepiti pse jer su redovnim monitoringom i prevencijom gotovo iskorijenile bjesnoću.

Veliki novac

Budući da injekcija košta 150 kuna, cijepljenjem će se na varaždinskom području prihodovati i 900 tisuća kuna. To ne znači da će Veterinarska stanica zaraditi taj novac jer vlasnik može cijepiti psa kod koga želi. Ali cifra je svakako impresivna. 

Svaka zemlja propisuje svoja pravila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu

Zbog toga ne čudi skepsa vlasnika kad je u pitanju obaveza cijepljenja. Oni vjeruju da je u pitanju novac kojega se veterinari ne žele odreći i da zato, sumnjaju, u Hrvatskoj vrijede drukčija pravila. Osobito kad se zna da se na cijepljenju oko 370 tisuća registriranih pasa kod nas prihoduju oko 53,5 milijuna kuna. Vetrinarima je prihod od cijepljenja sigurna zarada koja bi se u slučaju drukčije prakse minimalno prepolovila. Hrvatska može ali i ne mora prihvatiti europsku praksu.

– Svaka zemlja propisuje svoja pravila, ovisno o situaciji na terenu. Obavezujuće regulative se odnose na minimalni standard. Bogate zemlje Unije imaju dugogodišnju čistu situaciju i njihove stručne službe su zaključile da je situacija stabilna. Naše Ministarstvo i Uprava su zaključili da u Hrvatskoj nije – zaključio je Josip Križanić.

Proizvođači za svoja cjepiva jamče najmanje dvije godine pa je većina zemalja ostavila zakonsku odredbu o obaveznom cijepljenju, ali su promijenili dinamiku. U Njemačkoj, primjerice, cijepljenje uopće nije obavezno, u Sloveniji se cijepi svake druge godine, u nekim zemljama svake treće.

Zašto je u Hrvatskoj obavezno cijepiti psa, hoće li se i kad što promijeniti pitali smo u Ministarstvu poljoprivrede, Upravi za veterinarstvo i hranu, ali u mjesec dana nismo dobili odgovor.

Izvor:
Foto: ilustracija

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje