Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreg u subotu slavi Dan Centra svijeta i Ludbergin rođendan

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA NA TRGU SV. TROJSTVA

U gradu Ludbregu na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je program kojim će se 1. travnja obilježiti proslava Dana Centra svijeta i Ludberginog 876. rođendana.

Program proslave Dana centra svijeta počinje u 17 sati na Trgu Sv. Trojstva. Svi posjetitelji moći će pretpremijerno pogledati scenski prikaz Legende o Ludbregi kroz nastup Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

Zatim nastupa Puhački orkestar grada Ludbrega, a u 17.20 sati održat će se predstavljanje povijesnih postrojbi dosadašnjih gradova prijatelja: Husarske garde Varaždin, Križevačke djevojačke straže i Zrinske garde Čakovec uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega.

U 17.35 sati počinje program predstavljanja novog grada prijatelja, grada Kastava.

Pozdravni govori gradonačelnika grada Kastava i grada Ludbrega i potpisivanje ugovora o prijateljstvu dvaju gradova te postavljanje pločice grada Kastava održat će se u 18.05 sati.

U 18.15 sati kreće scenski prikaz Legende o Ludbergi koji će izvesti Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg, a u 18.25 sati održat će se zdravica predstavnika gradova prijatelja Ludberginim vinom.

Notar dobiva svoj ured

Na današnjem predstavljanju programa najavljeno je kako će Gradski notar svoj ured otvoriti 1. travnja. Tako će svi građani koji se još nisu upisali u Knjigu građana Centra svijeta imati priliku to učiniti.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na izjavio je kako su sva događanja na ludbreškom trgu istovremeno i mali turistički sajmovi.

– Okuplja se sve više ne samo Ludbrežana nego i izlagača izvana koji nas posjećuju na svim događajima koje organiziramo i ovo je svojevrstan početak naše turističko-promotivne sezone – kazao je gradonačelnik Bilić.

Dan Centra svijeta obilježava se svake godine 1. travnja još od 1996. godine, a uz taj je datum vezana legenda o vinogradarki Ludbergi koja je, prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa zauvijek otjerala nečastivog iz grada udarivši ga drvenim križem tolikom silinom da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarna suprotnost Ludbrega.
 

Izvor: Grad Ludbreg
Foto:

Život i društvo

Novi tjedan u našoj zemlji uz 410 novih slučajeva korone i 39 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 410 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 13.812, objavio je 19. travnja nacionalni Stožer.

Među njima je 2179 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 199 pacijenata.

Preminulo je 39 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 308.200 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6601 preminula, ukupno se oporavilo 287.787 osoba od toga 2227 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 30.644 osobe.

Do danas su ukupno testirane 1.703.343 osobe, od toga 2728 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 18. travnjem utrošeno je 693.530 doza, a cijepljene su 553.883 osobe. Prvom dozom cijepljene su 412.143 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 139.647 osoba. Za 2093 osobe nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novi Marof: za 32 bebe do kraja ožujka isplaćeno ukupno 55.000 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i u 2021. godini nastavio je s isplatom naknada za novorođene na račune roditelja s obzirom da epidemiološka situacija još uvijek ne dopušta susret s roditeljima.

Naime, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač redovno je organizirao susret s roditeljima najmanjih Marofčna. No, zbog epidemiološke situacije u posljednja tri mjeseca prošle te prva tri mjeseca ove godine nije bilo mogućnosti da se on održi.

Ali roditelji novorođenih Marofčana nisu ostali bez novčanih naknada. Tako je za 32 bebe od 1. siječnja do 31. ožujka ove godine isplaćeno ukupno 55.000 kuna.

Grad Novi Marof za prvo dijete daje 1000 kuna, za drugo 1000 te za svako sljedeće dijete po 1000 kuna više. U prošloj je godini za ukupno 102-oje novorođenih mališana isplaćeno 174.000 kuna.

Gradonačelnik Jenkač naglašava da je i dalje na prvom mjestu briga za zdravlje svih građana i odgovorno ponašanje. Dodaje da će se tradicionalno druženje s roditeljima i prinovama u njihovim obiteljima održati kada to priliku budu dopustile.

Za naknade za novorođene kaže da su dio poticaja da mlade obitelji ostanu na novomarofskom području.

– Mi nastavljamo s isplatama naknada za novorođene i u proračunu osiguravamo sredstva za tu namjenu. Naravno da želimo da beba bude što više. Osim ove prve novčane pomoći, njima i njihovim roditeljima nastavljamo pomagati tijekom odrastanja i kroz sufinanciranje dječjeg vrtića, kroz osnovnoškolsko obrazovanje, sve do stipendije za deficitarna zanimanja tijekom srednje škole i kroz studentske stipendije – naglašava gradonačelnik.

Nastavite čitati