Povežite se s nama

Život i društvo

Ludbreg u subotu slavi Dan Centra svijeta i Ludbergin rođendan

Objavljeno:

- dana

PROSLAVA NA TRGU SV. TROJSTVA

U gradu Ludbregu na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je program kojim će se 1. travnja obilježiti proslava Dana Centra svijeta i Ludberginog 876. rođendana.

Program proslave Dana centra svijeta počinje u 17 sati na Trgu Sv. Trojstva. Svi posjetitelji moći će pretpremijerno pogledati scenski prikaz Legende o Ludbregi kroz nastup Ludbreških mažoretkinja i Twirling kluba Ludbreg.

Zatim nastupa Puhački orkestar grada Ludbrega, a u 17.20 sati održat će se predstavljanje povijesnih postrojbi dosadašnjih gradova prijatelja: Husarske garde Varaždin, Križevačke djevojačke straže i Zrinske garde Čakovec uz glazbenu pratnju Puhačkog orkestra grada Ludbrega.

U 17.35 sati počinje program predstavljanja novog grada prijatelja, grada Kastava.

Pozdravni govori gradonačelnika grada Kastava i grada Ludbrega i potpisivanje ugovora o prijateljstvu dvaju gradova te postavljanje pločice grada Kastava održat će se u 18.05 sati.

U 18.15 sati kreće scenski prikaz Legende o Ludbergi koji će izvesti Ludbreške mažoretkinje i Twirling klub Ludbreg, a u 18.25 sati održat će se zdravica predstavnika gradova prijatelja Ludberginim vinom.

Notar dobiva svoj ured

Na današnjem predstavljanju programa najavljeno je kako će Gradski notar svoj ured otvoriti 1. travnja. Tako će svi građani koji se još nisu upisali u Knjigu građana Centra svijeta imati priliku to učiniti.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić na izjavio je kako su sva događanja na ludbreškom trgu istovremeno i mali turistički sajmovi.

– Okuplja se sve više ne samo Ludbrežana nego i izlagača izvana koji nas posjećuju na svim događajima koje organiziramo i ovo je svojevrstan početak naše turističko-promotivne sezone – kazao je gradonačelnik Bilić.

Dan Centra svijeta obilježava se svake godine 1. travnja još od 1996. godine, a uz taj je datum vezana legenda o vinogradarki Ludbergi koja je, prema zapisu pavlinskog opata Honoriusa zauvijek otjerala nečastivog iz grada udarivši ga drvenim križem tolikom silinom da je na suprotnoj strani zemaljske kugle nastala eksplozija od koje je danas ostao samo mali južnopacifički otočić Antipodes, stvarna suprotnost Ludbrega.
 

Izvor: Grad Ludbreg
Foto:

Međimurje

Na području Međimurja lani 358 brakova, rođeno 15 parova blizanaca!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija objavljuje podatke o broju upisa rođenih i umrlih osoba te broju sklopljenih brakova i životnih partnerstava upisanih u državne matice rođenih, vjenčanih i umrlih te registar životnog partnerstva matičnih ureda Čakovec, Dekanovec, Kotoriba, Mala Subotica, Mursko Središće, Nedelišće, Prelog i Štrigova.

Broj upisa novorođene djece u maticu rođenih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice rođenih u 2020. godini upisano je 1163 djece.

Od ukupnog broja, rođeno je 565 ženske djece i 598 muške djece te je od toga u braku rođeno 619 djece, a izvan braka 544-ero.

Po nacionalnoj pripadnosti rođeno je 855 Hrvata, 292 Roma te ostalih nacionalnosti 16.

Rođeno je 15 parova blizanaca.

Broj upisa u maticu umrlih u Međimurskoj županiji u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U državne matice umrlih u 2020. godine upisano je 1350 umrlih osoba.

Od ukupnog broja umrlih osoba upisano je 688 žena te 662 muškarca.

Po nacionalnoj pripadnosti u maticu umrlih upisano je 1305 Hrvata, 21 Rom te ostale nacionalnosti 24.

Broj brakova sklopljenih u Međimurskoj županiji i upisanih u maticu vjenčanih u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine:

U 2020. godini u državne matice vjenčanih upisano je 358 brakova.

Sklopljeno je 215 građanskih brakova te 143 vjerska braka s učinkom građanskoga braka.

U 2020. godini sklopljeno je 1 životno partnerstvo osoba istog spola.

Podaci Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove Međimurske županije – Odsjek za osobna stanja građana

Nastavite čitati

Život i društvo

Za članove Ivanečkog sunca osigurano financiranje četiri osobna asistenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

GI

Nakon što joj je krajem prošle godine na natječaju Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva odobren trogodišnji projekt vrijedan 240.480 kuna, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Ivanečko sunce stigla je još jedna dobra vijest.

Naime, u sklopu natječaja „Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim teškoćama“ (EU projekt), odobrena su joj sredstva za financiranje četiri osobna asistenta za korisnike.

Asistenti će se zaposliti na nepuno radno vrijeme, a korisnicima će pomagati u svakodnevnim aktivnostima.

Usluga osobne asistencije uvelike će povećati kvalitetu života i korisnika i njihovih obitelji, a članovi će tu uslugu moći koristiti kroz 20 mjeseci trajanja projekta.

Prijavitelj projekta bio je Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama, a uz Ivanečko sunce, partner Savezu je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama „Regoč“ iz Slavonskog Broda.

Projekt je vrijedan 527.180 kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda. Kompletnu pomoć u prikupljanju dokumentacije, slanju i ishođenju potrebnih rješenja koji su bili prvi korak kod prijave, Udruzi je pružio Projektni ured Grada Ivanca za EU fondove.

On će joj i dalje, za cijelo vrijeme trajanja projekta, pružati svu potrebnu stručnu i operativnu pomoć.

Nastavite čitati