Povežite se s nama

Međimurje

Cipelcug vas poziva: otkrijte prirodne ljepote na svega desetak minuta vožnje od centra Čakovca

Foto: Cipelcug.com.hr

Objavljeno:

- dana

Dok je prije nekoliko godina grupa od desetak zaljubljenika u prirodu počela s istraživanjem šumski puteva i krajolika u okolici Svetog Jurja na Bregu, nisu se nadali tolikim otkrivenim ljepotama raznih skrivenih i manje poznatih lokacija. Njihova strast ubrzo se proširila i na druge lokacije, čitavo područje gornjeg Međimurja, planinski dio Ivanščice i Kalnika, kao i sjeverozapadno zaleđe Balatona u susjednoj Mađarskoj.

Svoja iskustva, dojmove, savjete, fotografije i mnogo toga drugoga odlučili su podijeliti s ostalim zaljubljenicima u prirodu i boravak u prirodi. S tim su ciljem pokrenuli internetsku stranicu cipelcug.com.hr na kojoj u posljednje vrijeme objavljuju iscrtane rute staza koje se svakako isplati obići.

– Osim što volimo boraviti u prirodi, šetati, planinariti, volimo svoja iskustva prenositi drugima. Ako time uspijemo nekoga motivirati da se i sam odluči na odlazak u prirodu, mi smo svoj cilj uspješno ostvarili – otkriva Edo Lukman jedan od kreatora sadržaja na stranici Cipelcuga.

Istraživanje gornjeg Međimurja posebno je dobilo na vrijednosti u ovo pandemijsko vrijeme. Zatvaranje granica i otežanost putovanja, „natjerali“ su zaljubljenika da se okrenu svojem dvorištu.

– Nismo ni svjesni koliko se toga lijepoga nalazi na svega desetak minuta vožnje od centra Čakovca. U posljednja dva mjeseca intenzivnije smo radili na istraživanju pješačkih staza kroz općinu Sveti Juraj na Bregu. Svaki odlazak u prirodu značio je pronalazak novoga puta, nove lokacije koju vrijedi pogledati. U suradnji s Kreativno-edukativnim centrom „Murai“ započeli smo s mapiranjem nekoliko staza, točnije njih pet. Naše aktivnosti naišle su na jako dobru reakciju u javnosti, čemu svjedoči sve veći broj ljudi koji dolaze obići staze – zadovoljna je ekipa Cipelcuga.

Napominju da njihova ambicija nije da postanu novo planinarsko društvo, već samo žele svoja saznanja prenijeti drugima.

– Mi smo grupa velikih zaljubljenika u prirodu koji svoje doživljaje žele podijeliti s drugima, ne na način da im o njima samo pričamo, već da ih potaknemo da ih sami dožive. Staze koje smo mapirali u najvećoj mogućoj mjeri zaobilaze prometnice i prolaze nekim od najljepših dijelova općine Sveti Juraj na Bregu i njezinih naselja. Želja nam je u skoroj budućnost sve staze dodatno označiti – poručuju iz Cipelcuga.

Sve su staze dostupne na aplikaciji Plotaroute, gdje se mogu preuzeti za korištenje u raznim formatima, uključivši i GPS.

Veliki Murai

Riječ je o najdužoj stazi (14 – 16 kilometara) i obuhvaća obilazak retencije Jegerseg, Bedekovićevih graba, vrha Mohokos (346 metara) i izvora Margetica (na dionici Međimurskoga planinarskog puta). Staza počinje i završava na parkiralištu ispred Doma kulture „Murai“, a može se lako preinačiti na kraće dionice ovisno o fizičkoj spremi izletnika.

Mali Murai

Šest kilometara duga staza nudi šetnju dolinom uz potok Pleškovec do Bedekovićevih graba i povratak Ulicom Ljudevita Gaja (uz potok Goričica) i dijelom Međimurskoga planinarskog puta do Župne crkve sv. Jurja na Bregu, odnosno Doma kulture „Murai“.

Školski Murai (Školski put)

Vrlo zanimljiva staza, bazirana na već postojećem Školskom putu, s dodatkom polazne dionice od Doma kulture „Murai“ do ceste u Pleškovcu. Staza je duga oko 8,5 kilometara i ide djelomično obilježenom stazom preko potoka Pleškovec (Kocijanova brv), usponom do ceste Zasadbreg – Frkanovec i dalje do novootvorenoga Matulova grunta. U povratku put ide preko Frkanovca i Pleškovca do glavne ceste Čakovec – Štrigova.

Ova staza nudi mnogobrojne mogućnosti za osobne prilagodbe, pod uvjetom dobrog poznavanja tog područja. Ekipa iz Cipelcuga se nada da će se staza u skoroj budućnosti propisno markirati i na taj način omogućiti svima da se lakše snađu u ovom zaista lijepom i zanimljivom kraju.

Matulova staza

Osmišljena s namjerom da se povežu Bedekovićeve grabe i Matulov grunt u Frkanovcu. Staza je duga oko devet kilometara. Počinje od Doma kulture „Murai“ (ali može i od Matulova grunta), spušta se do Bedekovićevih graba i nastavlja dolinom uz potok Pleškovec do dionice Školskog puta i Matulova grunta. U povratku slijedi Školski put do Velike brvi na potoku Pleškovec i zatim cestom natrag prema Domu kulture „Murai“.

Staza Dvanajščak-Kozol

Ova staza počinje s parkirališta kod Vinske kuće Dvanajščak-Kozol, spušta se stazom uz vinograd do potoka Krompač i izvora Margetica. Zatim slijedi Međimurski planinarski put do Cimermanova brega, odakle se spušta prema potoku Praporčan, preko Jobove grabe vraća se natrag prema Vukanovcu. Tu je moguće slijediti dionicu Međimurskoga planinarskog puta prema cesti u Dragoslavcu ili se malo dužom trasom spustiti do šumskog puta uz potok Vukanovec i tu se stazom uz vinograd popeti natrag do Vinske kuće Dvanajščak-Kozol, gdje će vam uvijek ljubazni i gostoljubivi domaćini omogućiti ugodan odmor i kušanje njihovih vina.

Međimurski potoci

– Prilikom šetnji po gornjem Međimurju često treba prelaziti preko manjih ili većih potoka, koji su ponekad gotovo bez vode, ali u kišnim periodima mogu postati nepremostiva prepreka. Kako je većina naziva tih vodotoka nepoznata, odlučili smo napraviti kartu međimurskih potoka i objaviti je na stranicama Cipelcuga, s namjerom da bude dostupna svim ljubiteljima boravka u prirodi koji bi se željeli malo bolje upoznati s nazivljem potoka u Međimurju. Više o pojedinim potocima, naročito o onima koji se mogu obići, moći će se pročitati u objavama na blog stranici Cipelcuga – poručuju međimurski šetači.

Međimurje

Na čelu Pjevačkoga zbora Grada Preloga dvije Anice!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio VIPRO

Članovi i članice Pjevačkoga zbora Grada Preloga sredinom rujna održali su izbornu sjednicu Skupštine, na kojoj je imenovano novo vodstvo Udruge.

Za predsjednicu Udruge izabrana je Anica Trstenjak. Za tajnicu i rizničarku izabrana je Anica Antolek Hrgar. Prošla je godina dana od zadnjeg nastupa Pjevačkog zbora Grada Preloga. Zbog korone članovi nisu mogli održavati probe i nastupe.

– Želja nam je da se naš zbor pomladi i da s novom godinom započnemo novo razdoblje. Stoga pozivamo sve koji žele pjesmom obogatiti život da se nam pridruže. Svojom ćemo pjesmom doprinijeti kulturnom bogatstvu grada – istaknula je Anica Trstenjak.

Svi koji im se žele pridružiti, mogu se javiti predsjednici Udruge Anici Trstenjak na broj mobitela 098/162-4033 ili adresu elektroničke pošte [email protected]

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurje: ove nedjelje zabilježeno 83 novozaraženih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 253 uzorka, od čega je evidentirano 83 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, što je 32,8% pozitivnih od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 28 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 504. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 73 175 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 34 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 6 osoba, nema otpuštenih pacijenata, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji i nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje