Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Područna škola u Zasadbregu kao primjer škole u 21. stoljeću

Objavljeno:

- dana

Jedno od najvećih građevinskih zahvata u Međimurju trenutno se obavlja na objektu područne škole u Zasadbregu, gdje je radove obišao župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima, te načelnikom Općine Sveti Juraj na Bregu Anđelkom Nagrajsalovićem, ravnateljem Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu Mladenom Beukom.

Župan je istaknuo da će po završetku radova upravo ova škola biti primjer onoga čemu se u Međimurju teži kada je riječ o uvjetima u obrazovanju. Riječ je investiciji od 660.000 eura, koju nose Međimurska županija i Općina Sveti Juraj na Bregu.

-U razvoju osnovnoškolskog obrazovanja Međimurska županija podjednako vodi računa o matičnim i područnim školama, shvaćajući važnost područnih školskih odjela u malim sredinama. Ova zgrada u Zasadbregu po završetku obimnih zahvata bit će primjer kako bi svaka područna škola trebala izgledati i funkcionirati. Bez obzira na broj djece, svaki školski odjel mora imati standard primjeren 21. stoljeću, baš onakav kakav će od jeseni imati učenici PŠ Zasadbreg – od sportske dvorane do kuhinje – rekao je župan, dodavši da je riječ o konceptu kojem Međimurska županija teži u svakoj svojoj školi.

-Iz resornog Ministarstva još uvijek čekamo suglasnosti za 17 projekata u obrazovanju, stoga smo u ovaj projekt krenuli sami kako ne bismo dodatno usporili naš put prema cilju – uvjetima za jednosmjensku nastavu u svim našim školama – kaže župan.

Ravnatelj OŠ I. G. Kovačića Sv. Juraj na Bregu Mladen Beuk dodao je da se u područnoj školi obavljaju vrlo obimni radovi.

-Uz dvije nove učionice na gornjoj etaži, uredit će se i sportska dvorana u sklopu objekta, uz kompletnu zamjenu stolarije, instalacija, podova, opreme, uređenje fasade, te na koncu i okoliša zgrade – rekao je ravnatelj Beuk, pojasnivši da 50-ak učenika ovog odjela sada nastavu polazi u matičnoj školi koja zbog toga privremeno radi dvosmjenski.

-Zahvaljujući dobroj suradnji s Međimurskom županijom, uspjeli smo ranije u matičnoj školi prijeći na jednosmjensku nastavu, a od jeseni će učenici od 1. do 4. razreda i u Zasadbregu pohađati nastavu u jednoj smjeni, čime postižemo cilj ove investicije – ujednačavanje uvjeta u matičnoj i područnoj školi rekao je načelnik Nagrajsalović.

U trenutnoj fazi dogradnje, rekonstrukcije te potpune obnove školskog objekta u Zasadbregu postavlja se nova stolarija, nakon što su izvedeni obimni građevinsko-obrtnički radovi, te ugrađene elektroinstalacije, termotehničke i hidroinstalacije.

Škola će potom dobiti i novu opremu, kako bi ujesen djecu dočekala u sasvim novom ruhu i bila istinski ponos maloga mjesta.

U obilasku radova na područnom školskom odjelu u Zasadbregu bile su i pročelnice županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Nives Kolarić Strah te Upravnog dojela za međunarodnu suradnju, upravljanje projektima i investicije dr. sc. Anita Perešin, direktor tvrtke Tekeli projekt inženjering  Igor Tekeli, u ime izvođača radova te Velimir Pavlic, nadzornik radova.

Život i društvo

Dječji vrtić “Leptirić” Ljubešćica trebao bi biti dograđen u roku od godinu dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Općini Ljubešćica danas je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt dogradnje Dječjeg vrtića “Leptirić” Ljubešćica.

Ugovor su potpisali načelnik Ljubešćice Nenad Horvatić i direktorica tvrtke Kontura Klaudija Korade, koja će izvoditi radove.

Uvođenje u posao očekuje se u roku od 15 dana od potpisivanja ugovora, a rok za izgradnju je 12 mjeseci. Mališani bi u novi dio vrtića trebali krenuti 1. rujna sljedeće godine.

Dogradit će se i opremiti dva dnevna boravka i to jedan za vrtićku skupinu od 20 djece, a drugi za jasličku skupinu od 12 djece. Dogradnjom će se vrtić povećati za dodatnih oko 240 metara četvornih zatvorene površine i oko 50 metara četvornih natkrivenih terasa.

– Ovo je još jedan projekt koji će povećati kvalitetu predškolskog odgoja na području Općine Ljubešćica. Pojavila se potreba za proširenjem vrtića, postoji potencijal za daljnji upis djece, a pojavila se mogućnost da kroz Nacionalni plan oporavka dobijemo financiranje za dogradnju postojećeg vrtića. Pošto imamo i mjesta i lokaciju krenuli smo u projekt u kojem ćemo dobiti mjesta za još dvije odgojne skupine. Prvenstveno je bitno da riješimo problem jaslica jer je na njih najveća navala – rekao je načelnik Horvatić.

Ugovorna vrijednost radova iznosi 687.410 eura, a putem natječaja Ministarstva znanosti i obrazovanja te Nacionalnog plana oporavka i otpornosti osigurano je 324.905 eura. Općina Ljubešćica sama će osigurati preostali dio novca.

Ravnateljica vrtića “Leptirić” Kristina Ivanušec dodala je da je cilj da sva djeca koja se prijave dobiju priliku pohađati vrtić te da se ukine lista čekanja. U “Leptirić” trenutno ide 71 dijete, a za njih brine sedam “teta”.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Novom Marofu 220 djece sudjelovalo na jubilarnom 20. Olimpijskom festivalu dječjih vrtića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Novog Marofa i Dječjeg vrtića Novi Marof, u petak je u Sportskom parku Novi Marof održan jubilarni 20. Olimpijski festival dječjih vrtića – Novi Marof 2024.

Mališani iz sedam dječjih vrtića, njih 220, natjecalo se u olimpijskim disciplinama – trčanje, štafeta 4×20, skok u dalj, bacanje loptice i malom nogometu.

Na Olimpijskom festivalu sudjelovali su mališani iz dječjih vrtića Gumbek, Bambi, Pčelica, Sretna djeca, Leptirić, Tratinčica i Novi Marof.

Festival je otvorio novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač koji je pritom zahvalio svima koji su se odazvali ovogodišnjem festivalu.

– Vjerujem da će biti zabavno, da će biti uspješno. Neka pobijedi najbolji i neka izostanu povrede. Suci neka pošteno i pravedno kroje svoje odluke – rekao je gradonačelnik Jenkač prilikom otvaranja festivala.

Dodao je kako je cilj festivala potaknuti djecu da aktivno sudjeluju u sportu i da im se pokaže da je sport zabavan, zbog čega mu je drago što se i ove godine odazvao velik broj dječjih vrtića i mališana.

Ukupni pobjednici 20. Olimpijskog festivala dječjih vrtića Novi Marof 2024. su djeca Dječjeg vrtića “Tratinčica” iz Varaždinskih Toplica, dok je “fair play” ekipom proglašena ekipa Dječjeg vrtića “Pčelica” iz Bisaga.

Dodajmo da su sponzori ovogodišnjeg festivala, uz Grad Novi Marof, tvrtka Comet d.o.o., M Desing i Art, Hrego Desing, Tehnoguma d.o.o. i voćarna Non stop Novi Marof.

Pojedinačni rezultati

Pobjednici malonogometnog turnira kod djevojčica bila je ekipa DV Gumbek, slijede DV Tratinčica i DV Novi Marof, dok su kod dječaka pobjednici ekipa iz DV Tratinčica, drugo mjesto DV Pčelica i treće DV Novi Marof.

U trčanju na 60 metara kod djevojčica pobijedila je Anja Slatina iz DV „Novi Marof”, zatim Ena Čolja iz DV „Leptirić” i Hana Hanc kao treća iz DV „Tratinčica”. U utrci dječaka najbolji je bio Damjan Denac iz DV „Tratinčica”, drugo mjesto osvojio je Emil Hrebak iz DV „Bambi”, a treće Niko Martinez iz DV „Gumbek”.

U bacanju loptice prvo mjesto osvojila je Amelie Vuradin iz DV „Novi Marof”, zatim Elena Smođi iz DV ” Leptirić” te Nikol Levatić iz DV “Gumbek”. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je Leon Hajduk iz DV “Tratinčica”, drugo mjesto Adam Turković  iz DV ” Gumbek”, a treće mjesto Fran Klasić iz DV “Pčelica”.

U skoku u dalj prvo mjesto osvojila je Julia Tuk iz DV Novi Marof, zatim Julija Pokos iz DV ” Tratinčica” te Bruna Horvat iz DV Novi Marof. Kod dječaka prvo mjesto osvojio je David Čamić iz  DV “Sretna djeca”, drugo Gabrijel Pofuk iz DV “Sretna djeca”, a treće mjesto osvojio je Gabrijel Horvat iz DV ” Gumbek”.

U disciplini štafeta 4x20m najbolje su bile djevojčice DV „Novi Marof”, zatim DV “Sretna djeca”, i DV “Tratinčica”. Kod dječaka pobjednici su iz DV “Bambi”, zatim DV “Tratinčica” i DV “Sretna djeca”.

U natjecanju odgojiteljica u disciplini štafeta u guranju automobilske gume prvo mjesto osvojile su odgojiteljice DV “Gumbek”, drugo mjesto DV “Pčelica”, a treće mjesto odgojiteljice DV “Leptirić”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje