Povežite se s nama

Život i društvo

Vindija i Koka predvode put prema održivoj budućnosti

Objavljeno:

- dana

Predstavnici certifikacijske kuće SGS Adriatica su u prostorijama Vindije uručili certifikat ISO 14001:2015 Grupi Vindija, ističući predanost kompanije očuvanju okoliša i odgovornom poslovanju.

Ovaj međunarodno priznati standard za upravljanje okolišem naglašava usklađenost s propisima te primjenu sustava za kontrolu i smanjenje utjecaja na okoliš. Tom je prilikom Vindija d.d. dobila certifikat za svoje četiri proizvodne lokacije, dok je tvrtka Koka d.o.o. nagrađena certifikatom za proizvodnu lokaciju Industrije mesa, potvrđujući svoju posvećenost održivom razvoju i odgovornom upravljanju resursima.

„Posvećenost održivosti nije samo dio naše poslovne strategije, već je duboko usađena u korporativnu kulturu Grupe Vindija. Ponosni smo na uspješno proveden postupak certificiranja za naše proizvodne lokacije, čime se još jednom potvrđuje posvećenost kompanije smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Ovaj certifikat dodatno jača našu reputaciju, uz već postojeći niz certifikata koji svjedoče našoj predanosti kvaliteti i sigurnosti proizvoda. Svjesni smo da je za održivi razvoj potrebno kontinuirano djelovanje i inovacija, stoga odlučno nastavljamo ulagati u istraživanje i razvoj održivih tehnologija i praksi kako bismo ostali predvodnik u prehrambenoj industriji, uvijek nudeći visokokvalitetne proizvode uz istovremenu brigu o okolišu i zajednici“, istaknuo je Nenad Klepač, predsjednik Uprave Vindije.

ISO 14001:2015 je međunarodno priznata norma za upravljanje okolišem, a tvrtke Vindija d.d. i Koka d.o.o. uspješno su prošle postupak certificiranja za svoje proizvodne lokacije, potvrđujući posvećenost smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i usklađenost poslovanja s propisima. Vindijine proizvodne lokacije, koje uključuju tri u Varaždinu te jednu u Županji, obuhvaćaju širok spektar proizvoda, poput mliječnih i plant based proizvoda, voćnih sokova, bezalkoholnih pića te brzo smrznutih pekarskih proizvoda. S druge strane, proizvodna lokacija tvrtke Koka d.o.o. u Varaždinu obuhvaća proizvodnju i preradu pilećeg mesa, što uključuje asortiman svježeg i zamrznutog pilećeg mesa, mesne pripravke, kobasičarske proizvode, prerađevine od pilećeg i purećeg mesa te začinjene panirane i pečene proizvode. Primljeni certifikati rezultat su predanog i velikog angažmana različitih timova i odjela unutar tvrtke. Kroz zajednički rad i suradnju iz različitih segmenata poslovanja, uspješno proveden kompleksan proces certificiranja ističe i važnost timskog rada u ostvarivanju ciljeva u području održivog poslovanja.

„Koka, kao predvodnik peradarske industrije, još od davne 2000. godine s prvim implementiranim certifikatom ISO 9001 predano i dosljedno radi na upravljanju kvalitetom i postavljanju visokih standarda u sigurnosti proizvodnje i kvaliteti naših proizvoda, te zahvaljujući trudu i radu njenih zaposlenika, danas s ponosom možemo zaključiti uspješnu implementaciju sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2015 na našoj proizvodnoj lokaciji Industrije mesa u Varaždinu. Smatrajući ekološku održivost najvećim pojedinačnim izazovom s kojim se u ovom stoljeću suočava društvo općenito, nastavljamo s ulaganjem u inovacije i tehnologije koje podržavaju našu održivu viziju jer vjerujemo da je to ključni element poslovnog modela kojim ćemo i dalje postizati izvrsne poslovne rezultate, nastaviti graditi povjerenje svih naših potrošača i partnera te u konačnici pridonijeti stvaranju održive budućnosti.“, izjavio je Stjepan Sabljak, predsjednik Uprave tvrtke Koka d.o.o.

Certificiranje sustava upravljanja okolišem prema normi ISO 14001:2015 donosi niz značajnih prednosti za Grupu Vindija, prije svega konkurentske prednosti u javnim natječajima, jača povjerenje kupaca i potrošača te potiče angažman zaposlenika u zaštiti okoliša, dok istovremeno kontinuirano poboljšava sustav i ostvarivanje ciljeva u smanjenju negativnog utjecaja na okoliš. Osim toga, osnivanjem Odjela za održivi razvoj i ESG poslovanje 2023. godine, Grupa Vindija predstavila je ključan korak usmjerenju kompanije prema održivom poslovanju. Odjel je posvećen implementaciji najviših standarda u području okolišne održivosti, socijalne odgovornosti i korporativnog upravljanja.

Dugogodišnja suradnja Grupe Vindija s certifikacijskom kućom SGS Adriatica započela je davne 1996. godine implementacijom prvog certifikata za upravljanje kvalitetom ISO 9001 za Vindiju, nastavila se implementacijom istog certifikata u Koki, a potom je uslijedilo i certificiranje po normama IFS Food i BRC GS u Vindiji i Koki, kao i certificiranje gluten free proizvoda prema AOECS normi u Koki, čime s novim certifikatima ISO 14001:2015 zaokružujemo svoju kontinuiranu posvećenost kvaliteti, sigurnosti i odgovornom poslovanju prema našim potrošačima, poslovnim partnerima i lokalnoj zajednici.

Život i društvo

FOTO “Temelj razvoja Općine G. Kneginec i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od sredine lipnja traje program obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec.

Vrlo je svečano bilo u četvrtak, 18. srpnja, kada je održano polaganje vijenca na mjesnom groblju u Knegincu Gornjem i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Povodom Dana Općine Gornji Kneginec, izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Goranom Kaniškim položilo je vijenac i upalilo svijeće pred središnjim križem na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, a u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i preminule žitelje ove općine. U općinskom izaslanstvu sudjelovali su i članovi udruga s područja općine.

Istog dana potpisan je ugovor za modernizaciju sustava javne rasvjete, odnosno izgradnju energetski učinkovite LED javne rasvjete na cijelom općinskom području. Za izvođača radova temeljem provedenog javnog natječaja izabrana je tvrtka ELCON iz Varaždina, a vrijednost potpisanog ugovora je 636.469,90 eura s PDV-om.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Goran Kaniški i direktor tvrtke ELCON Goran Vugrek.

Tijekom radova  zamijeniti će postojećih 1134 energetski neučinkovitih lampi te će se ugraditi ormarići za daljinsko upravljanje javnom rasvjetom. Općina je temeljem javnog natječaja odabrala izvođača, a radovi trebaju biti realizirani u roku od 150 dana od uvođenja u posao. LED lampe bit će povezane na jedinstveni sustav nadzora tako da će se, i bez dojave građana, u realnom vremenu pratiti koje lampe rade, a koje je potrebno zamijeniti. S obzirom da Općinom prolaze i državne ceste te je na ovom području i spojna cesta na naplatne kućice s autoputa koja traži jaču rasvjetu, Općina godišnje izdvaja 110.000 eura za trošak električne energije za javnu rasvjetu. Prelaskom na LED lampe taj će se trošak značajno smanjiti.

Svečana sjednica

Brojni dragi gosti Općine Gornji Kneginec stigli su na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a domaćini su im bili načelnik Kaniški i predsjednik Vijeća Marko Brezovec.

Brezovec je pohvalio sve vijećnike na dobroj suradnji i sudjelovanju tijekom dosad održane 34 sjednice u tekućem mandatu. Govorio je o brojnim ulaganjima na području općine te dodao da ga posebno vesele nova ulaganja u Poduzetničku zonu i gradnja infrastrukture tamo. U nastavku je zahvalio načelniku na suradnji te Varaždinskoj županiji i županu, Vladi te svima ostalima koji rade na boljitku Općine Gornji Kneginec.

Načelnik Kaniški u svom govoru naglasak je stavio na to da su svečane sjednice prigoda da se sumira postignuto, ali i govori o projektima koji tek slijede.

– Temelj razvoja naše općine i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije. Trenutno se odvija šest investicija, a već su vidljive četiri; Green park Kneginec trebao bi biti gotov do kraja godine, Fanon je počeo dizati prvi silos, tu je i logistički centar Scanije. Čuli smo za radnike Varteksa na burzi, ako im drugi neće dati posao pomoći će Kneginec – rekao je načelnik.

Od važnih projekata još je spomenuo optičku mrežu na području cijele općine, nabavku stanice za mjerenje zraka, gradnja prometnica u stambenoj zoni, nove tribine nogometnog igrališta u Turčinu, proširenje groblja, inicijativu za pokretanje aglomeracije Varaždin Breg te nastavak ulaganje u predškolsko obrazovanje i produženi boravak u školi.

– Krajnji rezultat svega neuvedenoga je da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je po gustoći naseljenosti u Varaždinskoj županiji Grad Varaždin prvi, a druga Općina Gornji Kneginec. Novim registrom stanovništva će se konačno pokazati točne brojke, što će nam dobro doći. Naša općina je ponovno rasla i po indeksu razvijenosti te smo sada na sedmoj razini od osam – završio je uz čestitke Kaniški.

Nagrađeni

Slijedila je dodjela nagrada Općine Gornji Kneginec. Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti rukometnom golmanu Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca. Meštrić je trenutno s rukometnom reprezentacijom na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Nagradu je primila njegova majka Suzana.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Mariji Habunek iz Turčina, koja je 44 godine radila kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima.

Brojne uspjehe Općine Gornji Kneginec u svojim su govorima pohvalili ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, ministar Damir Habijan i Ljubica Jembrih. Gosti su čestitali i blagdan župne zaštitnice svete Marije Magdalene.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Ovako izgleda kompletno obnovljena Supilova ulica u Varaždinu nakon ulaganja od 412.000 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Supilova ulica, jedna od prometnih žila kucavica Varaždina, kompletno je obnovljena od Zagrebačke ulice do kučanske rampe u dužini od 520 metara.

Radovi su trajali više mjeseci, a ulica je za ponovno za promet otvorena danas, 19. srpnja.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković, zajedno s direktorom gradske tvrtke Varkom Brunom Isterom, pročelnikom UO za gradnju i komunalno gospodarstvo Vladom Podbrežničkim te voditeljicom Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture Martinom Cesar Kelemen, obišli su izvedene radove.

– U sklopu održavanja gradskih ulica i prometnica po modelu koji smo počeli primjenjivati prošle godine tako da svi operateri ulaze u rekonstrukciju ulice, ovdje su radove prvo izvršili Termoplin pa Varkom, u potpunosti se obnovila infrastruktura i nakon toga je ugovoren izvođač PZC Varaždin izvršio obnovu prometnice. Obnovljena je ulica u duljini oko 520 metara, od Zagrebačke ulice do Kućanske rampe, a vrijednost investicije je veća od 412.000 eura. Radovi su izvedeni prema svim pravilima struke, biciklistička staza je podignuta na pločnik te će biciklisti, zajedno s pješacima, radi njihove sigurnosti zbog izrazite gustoće prometa ove ulice, biti odvojeni od ostalih prometala – rekao je gradonačelnik Bosilj.

Dodao je kako je dio ostatka Supilove, od kućanske rampe do željezničkog kolodvora, kao sastavni dio projekta Wissertova-Supilova, u završnoj fazi izrade glavnog projekta: „Rok za ishođenje građevinske dozvole je 15. listopada i taj projekt zatim ide u proračun za sljedeću godinu. Radit će se dva rotora, kod Kućanske rampe i kod kolodvora te podvožnjak Wissertova-Supilova. Bit će to jedan od krucijalnih infrastrukturnih prometnih projekata Varaždina koji će riješiti stoljetnu razdvojenost dijela grada koji gravitira prema Kućanu s ostatkom našeg grada.“

Voditeljica Odsjeka za izgradnju i održavanje objekata komunalne infrastrukture specificirala je izvedene radove: „Nakon razgradnje asfaltnog sloja napravili smo iskop, a pronašli smo jednu betonsku stabilizaciju koju smo morali vaditi, što nam je dodatno otežalo i odužilo radove. Promijenili smo tamponsku podlogu, napravili dobru stabilizaciju, zatim nosivi i habajući sloj, a nakon toga vertikalnu i horizontalnu signalizaciju. Prvi obuhvat zahvata bio je do Kozarčeve ulice, a s obzirom na to da je dio do Zagrebačke ulice bio u jako lošem stanju i to smo obnovili. Napravljen je novi asfaltni kolnik i nova signalizacija.“

Direktor gradske tvrtke Varkom Bruno Ister istaknuo je kako je Supilova ulica bila „rak rana“ pošto je Varkom, prema statistikama koje vodi za svaku ulicu, upravo u Ulici Frana Supila zabilježio najviše kvarova: „I ovaj problem smo sada riješili, a to će zasigurno utjecati i na smanjenje dosadašnjih gubitaka.“

Osvrnuo se i na neke od ostalih radova koje Varkom provodi u gradu:  „U Ulici Hinka Krizmana je promijenjena kanalizacija, a sutra kreće obnova vodoopskrbne mreže u toj ulici. Radovi u Vrazovoj ulici su izrazito kompleksni što se tiče vodoopskrbe, a taj dio ćemo završiti za otprilike tjedan dana.“

– Zahvaljujem se radnicima Varkoma koji su promijenili vodovodnu mrežu i priključke, Termoplinu i njegovim kooperantima koji su rekonstruirali plinsku mrežu te radnicima PZC-a koji su kompletno obnovili cestu i izgradili novu konstrukciju pješačke i biciklističke staze koja je sad potpuno odvojena od kolnika. Bez obzira na nemoguće uvjete zbog nenormalno visokih temperatura, svi radnici su odradili odličan posao. Bravo! – poručio je gradonačelnik Varaždina Bosilj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje