Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Robotičari iz Varaždinske županije osvojili najviše medalja na RoboCup Junior natjecanju u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Već je četrnaesta godina zaredom kako se organizira RoboCup Junior natjecanje u Hrvatskoj.

Sve je počelo s jednom kategorijom 2011. da bi proteklog vikenda imali natjecanje u 13 različitih kategorija, a sudjelovalo je 180 učenika, mladih robotičara, koji su svojim nastupom potvrdili što i koliko vole.

U zagrebačkoj OŠ Mate Lovraka 23. i 24. ožujka osim natjecatelja iz Hrvatske nastupili su i gosti iz Slovenije, Slovačke i Mađarske koji su oduševljeni organizacijom i zahvalni što im je omogućeno sudjelovanje u natjecanju.

Jako je puno medalja što potvrđuje da će Hrvatska na europskom RCJ natjecanju koje se ove godine održava u Hannoveru imati predstavnike u 12 kategorija, a na svjetskom RCJ natjecanju predstavnike iz sedam kategorija.

Na europskom natjecanju mogu sudjelovati robotičari osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta a na svjetskom natjecanju koje se ove godine održava u Eindhovenu samo natjecatelji od 14 do 19 godina.

Najviše medalja osvojili su robotičari iz Varaždinske županije:

U kategoriji CoSpace Preliminary

  1. mjesto

Vedran Vugrin i Gabriel Vuradin, mentor Martin Vuradin

2. mjesto

David Županić i Marko Perković, mentor Ivica Kolarić

3. mjesto

CIV Varaždin

Lucija Poljan, Ena Ređep i Tia Sudec, mentor Juraj Kolarić

U kategoriji CoSpace Advanced

  1. mjesto

Jurica Ceglec i Patricija Radiković, mentor Željko Posavec

2. mjesto

Gabrijel Kraljić, Petar Kukec i Filip Smuđ, mentor Ivica Kolarić

3. mjesto

Barbara Prutki i Petar Tomičić, mentor Juraj Kolarić

U kategoriji Rescue Line Entry

3. mjesto

Vinka Fištrek i Šimun Spevec, mentor Ivica Kolarić

U kategoriji Rescue Maze Entry

  1. mjesto

Vinka Fištrek, Ena Ređep i Tia Sudec, mentor Juraj Kolarić

2. mjesto

Jan Vašak i Filip Melnjak, mentor Ivan KolarićU kategoriji Rescu Maze

2.mjesto

Matija Novak i David Pongrac, mentor Marko Pongrac

3.mjesto

Jakov Crnički i Antonela Nikolić, mentor Ivica Kolarić

U kategoriji Soccer Entry

1.mjesto

Dino Furjan, Marko Krpan i Viktor Žmegač, mentor Ivan Kolarić

2.mjesto

Nikša Vaupotić i Petar Habek, mentor Ivan Kolarić

3.mjesto

Bruno Maretić, Nino Petek i Šimun Spevec, mentor Ivan Kolarić

U kategoriji Soccer LightWeight Entry

1.mjesto

Marko Krpan, Bruno Maretić i Nino Petek, mentor Ivan Kolarić

2.mjesto

Dino Furjan i Viktor Žmegač, mentor Ivan Kolarić

3.mjesto

Petar Habek i Nikša Vaupotić, mentor Ivan Kolarić

U kategoriji Soccer LightWeight

1.mjesto

Franko Prikratki, Juraj Kolarić i Luka Kolarić, mentor Ivan Kolarić

U kategoriji Soccer Open

2.mjesto

Borut Patčev, Gregor Klarić i Luka Kolarić

Svi rezultati su objavljeni na:

https://robocup.zviz.net/robocup-junior-zagreb-2024/results

Na natjecanju su nastupili i učenici Srednje škole Ludbreg u kategoriji CoSpace Advanced.

Višetjedne pripreme učenika su se odradile u Srednje škole Ludbreg i Hrvatskog robotičkog saveza. RoboCup Junior Zagreb 2024 je inače bilo i izborno natjecanje za robotičku reprezentaciju Hrvatske za europsko i svjetsko prvenstvo, a na europsko prvenstvo plasirali su se i učenici 1. a razreda Srednje škole Ludbreg Patricija Radiković i Jurica Ceglec čiji je mentor bio Željko Posavec, mag.ing.mech. Na europskom prvenstvu u Hannoveru, od 13. do 16. lipnja, Hrvatska će imati svoje ekipe u 12 kategorija, a na svjetskom u sedam kategorija.

Život i društvo

Nova uredba Europske unije, nova pravila za vozače. Evo što se mijenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nova uredba EU nalaže da svi novi automobili moraju biti opremljeni brojnim novim sustavima pomoći, uključujući upozorenje na prekoračenu brzinu i crnu kutiju.

Riječ je o Intelligent Speed Assistance (ISA), pametnom sustavu pomoći koji prati brzinu u automobilima. Novoregistrirani automobili moraju biti opremljeni ISA-om od 7. srpnja 2024., prenosi Fenix magazin.

Sustav koristi zvučne ili vizualne signale kako bi upozorio vozače kada se prekorači ograničenje brzine. Sustav također može izvršiti automatsko lagano otpuštanje gasa, pri čemu papučica gasa daje lagani otpor prilikom pritiska ili vibrira, u odgovarajućim situacijama u vožnji.

Novi propisi predviđaju i dodatne obvezne sustave pomoći, poput crne kutije koja bi trebala dati podatke u slučaju nesreće i pripreme za tzv. alcolock. To bi trebalo omogućiti naknadnu ugradnju imobilizatora osjetljivih na alkohol.

Od 7. srpnja 2024. dodatni sustavi pomoći bit će obvezni za novo registrirana vozila:

Blackbox ( crna kutija): Izraz je prvenstveno poznat za zrakoplove, ali sada i automobili dobivaju snimač podataka o nesrećama ili snimač podataka o događajima (EDR), kako se to zove u tehničkom žargonu. Kontinuirano bilježi informacije o brzini, kočenju ili aktiviranju zračnog jastuka, ali ih redovito i izbriše. Samo u slučaju nesreće podaci se spremaju nekoliko sekundi prije i nakon sudara kako bi se što bolje rekonstruirao tijek nesreće. Podaci o nezgodama pohranjuju se lokalno u vozilu u zatvorenom i anonimiziranom sustavu. Budući da je ova inovacija obvezna za sva novorazvijena vozila od prošlog srpnja, dotična crna kutija već je danas ugrađena u brojne nove automobile.

Pomoć pri kočenju u nuždi: Ovo se odnosi na automatski operativni sustav koji može samostalno prepoznati opasne situacije i zatim automatski zakočiti vozilo kako bi se izbjegle ili ublažile nesreće.

Svjetlo za automatsko kočenje u nuždi: Kako bi odgovaralo pomoćniku za kočenje u nuždi, mora postojati i svjetlo kočenja u nuždi na stražnjem dijelu vozila koje pokazuje da je započelo snažno kočenje.

Upozorenje na pospanost: Ovaj pomoćnik je namijenjen za praćenje budnosti vozača i izdavanje upozorenja. To može biti, na primjer, akustična ili vizualna poruka koja od vas traži da napravite pauzu od vožnje.

Asistent za vožnju unatrag: Kako bi se osiguralo da ne dođe do nezgoda pri vožnji unatrag, također su potrebni pomoćnici koji detektiraju osobe ili predmete iza vozila.

Upozorenje o napuštanju prometne trake u nuždi: Sustav potpore također je potreban kako bi vam pomogao da ostanete u svojoj traci. .

Alcolock u pripremi: Novo sučelje za imobilizatore osjetljive na alkohol, takozvane “Alcolocks”, također je obavezno. U budućnosti će se jednostavno morati naknadno ugraditi.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se danas humanitarnom Festivalu vina Rotary Cluba Varaždin Jug

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rotary club Varaždin Jug ovog petka, 24. svibnja, priređuje svoj tradicionalni Festival vina,  donatorsku i humanitarnu manifestaciju kojoj je cilj prikupiti sredstva za opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade u sklopu POU Varaždin.

– Kao mjesto održavanja 14. Festivala vina, koji počinje u 19 sati, ove smo godine odabrali prostor terase Arene Varaždin, dakle, miran i inspirirajući prostor s pogledom na Dravu. Nadamo se da će to dodatno potaknuti odaziv, uz vrhunsku gastro-eno ponudu, te umjetnički program učenika Glazbene škole u Varaždinu i atraktivne plesne točke polaznika Plesnog studija Takt, kao i muziciranje glazbenog ansambla Gentlemens Club, a bit će tu i donatorska tombola – kaže Ninoslav Plantak, predsjednik RC Varaždin Jug, koji poziva sve zainteresirane da se pridruže manifestaciji i tako podrže donatorsku akciju.

Osim promocije hrvatskih vina, vinara, vinske kulture i lokalne gastronomije, kako naglašava, ovim događajem želi se promicati prijateljstvo i druženje, a prije svega doprinijeti humanitarnom djelovanju u lokalnoj zajednici.

– Ove godine željeli bismo uz doprinos i donacije svih posjetitelja pomoći opremanje Kreativnog i kulturnog centra za djecu i mlade. Osnivanjem ovakvog centra POU Varaždin može poučavati mlade o kulturnim i kreativnim industrijama, što pridonosi povećanju njihova interesa za potencijalna buduća radna mjesta. Uz to, mogu otkriti svoje talente i dalje ih razvijati radi budućih zanimanja, kao što su digitalni marketing, računalno programiranje, animacija, film, fotografija, razvoj video igara i umjetnost, ukazuje Plantak, napominjući da manifestacija ima preporučenu donaciju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje