Povežite se s nama

Život i društvo

“Maturantika” će se ove godine u Varaždinu održati od 22. do 24. svibnja

Objavljeno:

- dana

Upisi učenika u prvi razred srednje škole u novoj školskoj godini 2024./25. godini, tradicionalna kampanja „Odaberi svoju školu“ za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola te organizacija „Maturantike“ za učenike završnih razreda srednjih škola, bile su glavne teme Kolegija ravnatelja osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije održanog 25. ožujka.

Održan je u novouređenom Regionalnom znanstvenom centru LORI u Ludbregu, pa je to bila prilika da se ravnateljima obrazovnih ustanova predstavi ovaj gotovo dovršeni suvremeni centar za osnovnoškolski i srednjoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Kolegij je vodila zamjenica župana Silvija Zagorec, koja je zahvalila ravnateljima na suradnji te ukazala na važnost održavanja kolegija na različitim lokacijama na kojima se svi mogu upoznati s ishodima uspješno realiziranih projekata.

– Naši regionalni centri kompetetnosti, a sada i ovaj Znanstveni centar LORI najbolja su mjesta na kojima možemo učiti iz primjera dobre prakse. Varaždinska županija je kontinuirano u samom hrvatskom vrhu kad je u pitanju sustav obrazovanja, a ne sumnjam da ćemo i dalje nastaviti raditi na stvaraju dodatne vrijednosti na području obrazovanja. Uz kampanju „Odaberi svoju školu“ za učenike osnovne škole, i ove godine zajedno s PU varaždinskom i Gradom Varaždinom pripremamo „Maturantiku“ koja će biti održana od 22. do 24. svibnja. Posebno nam je drago što je kao uspješna manifestacija preventivnog karaktera prepoznata i na nacionalnoj razini, pa smo „Maturantiku“ imali priliku predstaviti kao primjer dobre prakse na stručnom skupu kojeg je organiziralo Ravnateljstvo policije MUP-a – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Kampanja za upis u prvi razred srednjih škola „Odaberi svoju školu“ za gotovo 3800 učenika sedmih i osmih razreda bit će održana od 3. do 6. lipnja na četiri lokacije, u Gospodarskoj školi Varaždin te osnovnim školama Novi Marof, Ivanec i Ludbreg. Najavio je to dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

– Zahvaljujući dobroj upisnoj politici, u Varaždinskoj županiji nema suficitarnih zanimanja, a u novoj školskoj godini u srednje škole planiramo upis 91 razrednog odjela. Možemo biti iznimno zadovoljni podatkom da je prošle godine 73,3 posto naših maturanata upisalo fakultete te smo treći u Hrvatskoj po postotku maturanata upisanih na visoka učilišta u akademskoj godini 2023./2024. Zanimljivo je i to da su Sveučilište Sjever i Fakultet organizacije i informatike Varaždin u prvih deset visokih učilišta po broju upisanih studenata u akademskoj godini 2023./2024. – izvijestio je dr. sc. Huđek.

Svim ravnateljima dobrodošlicu je poželio gradonačelnik Grada Ludbrega Dubravko Bilić, dok je Znanstveni centar LORI i Newton sobe predstavila ravnateljica Centra Željka Marković-Bilić.

– Newton sobe ne zamjenjuju školu, nego nadopunjuju i oplemenjuju školski program, a učenicima i njihovim učiteljima otvaraju svijet znanosti i tehnologije na neposredan i uzbudljiv način. Ovdje se zapravo radi sve ono za što u redovnom školskom programu često nema dovoljno vremena, pri čemu se svaki od modula se može poboljšati i modificirati – rekla je Željka Marković-Bilić.

Da su Newton sobe mjesto učenja kroz zabavu i eksperimentiranje, mogli su se uvjeriti i ravnatelji koji se i sami okušali u pojedinim modula, a posebno im je bio atraktivan onaj koji uključuje simulator letenja.

Podsjetimo, projekt LORI provodi Grad Ludbreg uz financijsku podršku Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. – 2021. te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH. Uz Grad Ludbreg, koji je nositelj projekta, partner je u projektu su Varaždinska županija te OŠ Sveti Đurđ, OŠ Ludbreg, OŠ Veliki Bukovec, First Scandinavia i Međimursko veleučilište. Ukupna vrijednost projekta je 2.950.302,10 eura.

Život i društvo

Sutra će policija nadzirati pješake i bicikliste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U srijedu 26. lipnja 2024. godine 8 do 16 sati, sve policijske postaje provodit će operativnu akciju „Nadzor pješaka, vozača bicikla i osobnih prijevoznih sredstava“.

Akcijom će rukovoditi Služba za javni red i sigurnost, a provodi se u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama Policijske uprave međimurske.

Akcija se provodi u svrhu smanjivanja rizika, odnosno suzbijanja prekršaja koji dovode do prometnih nesreća i najtežih stradavanja u prometu te povećanja stanja sigurnosti na cestama.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Novi Marof poziva građane da prijave štete od tuče

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak donio je dana 20.6.2024. godine Odluku o proglašenju prirodne nepogode – tuča, za područja Grada Novog Marofa i Općine Breznički Hum, koja je prouzročila velike materijalne štete na poljoprivredi, komunalnoj infrastrukturi i prometu dana 16.6.2024. godine.

Gradsko povjerenstvo za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika (s područja Grada Novog Marofa) sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda i Pravilniku o registru šteta od prirodnih nepogoda, nakon čega su dužni prvu i konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete.

Šteta se prijavljuje na Obrascu PN, putem e-maila: [email protected], poštom na adresu Grad Novi Marof, Trg hrvatske državnosti 1, Novi Marof, ili osobno u nadležnom odjelu Grada Novog Marofa, 1. kat, soba br. 7, zaključno do 14. srpnja 2024. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje