Povežite se s nama

U fokusu

Cjelokupna imovina Grada Varaždina postala vidljiva svima, evo kako možete do podataka

Objavljeno:

- dana

U skladu proklamirane transparentnosti kao i zahtjeva Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Grad Varaždin je kompletirao registar imovine i učinio ga dostupnim na Središnjem registru državne imovine.

Na web stranici Središnjeg registra državne imovine SRDI  u polje „OBVEZNIK“ dovoljno je upisati „Grad Varaždin“ kako bi se dobio detaljan pregled gradske imovine.

Grad Varaždin je time među prvima u Hrvatskoj u ispunio zakonsku obavezu, a što je još važnije, učinio podatke o svojem vlasništvu transparentnima i dostupnim svim zainteresiranim građanima.

-I dok mnogo gradova i općina ili je tek u početnoj fazi upisivanja, Grad Varaždin je u svojoj bazi ažurirao 2584 jedinice imovine prema propisanom razmjenskom formatu čime je moguće u središnjem registru ažurirati jednu ili sve jedinice imovine.  Na portalu SRDI moguće je lako provjeriti pa gradovi poput Zagreba – objavili su u Gradu Varaždinu.

Grad Varaždin je također putem Upravnog odjela za gradnji i komunalno gospodarstvo je razvio  Geografsko informacijski sustav Grada Varaždina koji je namijenjen djelatnicima gradske uprave kao krajnjim korisnicima u svrhu uvida, dohvata, analize i održavanja aktualnih podataka o prostoru i planovima uređenja prostora. Baza imovine Grada, skraćeno BIG kao sastavni dio GIS-GV sustava je web aplikacija, a uvid u prostorne podatke omogućen je i građanima putem web GIS portala.

Nakon provedenih katastarskih izmjera svih katastarskih općina na području Grada Varaždina, te sređenog stanja u zemljišnim knjigama i katastru svi podaci u BIG-u su prekontrolirani i usklađeni sa zemljišnom knjigom. Matični podaci o imovini predstavljaju registar imovine, a svi podaci o imovini su također upisani u bazu Središnjeg registra državne imovine.

Naime, Zakon o Središnjem registru državne imovine propisuje da središnji registar predstavlja sveobuhvatnu i cjelovitu, metodološki standardiziranu i kontinuirano ažuriranu evidenciju državne imovine, a pod pojmom državne imovine se smatra i  imovina jedinica lokalne odnosno područne (regionalne) samouprave.

Sređene zemljišne knjige, katastar, te ažurirani podaci u sustavima BIG, odnosno GIS-GV a sada i dostupnost putem SRDI  bitne su pretpostavke za daljnje planiranje i razvoj Grada Varaždina koji u tom segmentu uprave spada u najnaprednije u Hrvatskoj.

-U svijetlu zakonskih promjena kojima se od nedavno omogućuje županijama, gradovima i općinama upravljanje državnom imovinom Grad Varaždin se pokazao spremnim i sposobnim kvalitetno obavljati taj posao. Kako je predviđeno zakonom, gradonačelnici mogu, uz prethodni zahtjev prema županiji, donijeti odluku o pokretanju postupka raspolaganja i odluku o raspolaganju nekretninama čija je procijenjena vrijednost ili je ukupni iznos procijenjene naknade niži ili jednak iznosu od 130.000 eura dok će o nekretninama vrijednosti do milijun eura odlučivati Gradsko vijeće – ističu u Gradu Varaždinu.

U fokusu

Ustavni sud: Milanović ne može biti ni mandatar ni premijer!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je održana izvanredna sjednica Ustavnog suda oko rezultata izbora i angažmana predsjednika Milanovića na njima, nakon čega se predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović obratio javnosti.

– Upozorenjem od 18. ožujka pravodobno smo upozorili Milanovića da njegovo kandidiranje te isticanje njega kao kandidata je nespojivo s ustavnim položajem i načelom diobe vlasti. Upozoren je da mora odmah podnijeti ostavku ako se kandidira ili nastupa u javnosti kao budući kandidat. Pozivao je njega i SDP da odmah prestanu s aktivnostima, u skladu s Ustavom. Rečeno je i da će cijeli proces izbora biti pod strogim nadzorom. Ustavni sud primjećuje da je 20. ožujka DIP pozvao da se predsjednik suzdrži od direktnog sudjelovanja da se suzdrži te da se vodi računa o tome. Ustavni sud utvrđuje da je SDP postupao prema uputama, a Milanović se stavio u položaj sudionika izbora – rekao je Šeparović, a prenosi Jutarnji list.

Šeparović je rekao i da Milanović ne može biti mandatar Vlade ni premijer.

– Iako nije podnio ostavku, Milanović je nastupao kao kandidat. Takvim izjavama ne samo da nije poštivao upozorenja suda, nego je doveo u pitanje vladavinu prava. Stoga Ustavni sud utvrđuje da se predsjednik svojim izjavama i ponašanjem, doveo u poziciju da ne može biti mandatar za sastav buduće Vlade niti predsjednik Vlade, rekao je Šeparović.

– Te dvije pozicije se isključuju i upozoravamo sudionike svih izbora da pri predlaganju budućeg mandatara moraju biti svjesni te činjenice. I po potrebi donijet ćemo posebnu odluku. Ustavni sud od 18. ožujka nije htio dodatno utjecati na volju birača. Ovo priopćenje i upozorenje donijeli smo na sjednici, 9 sudaca bilo je za, 3 su bili protiv, a Ingrid Antičević bila je odsutna – rekao je.

Na pitanje novinarke može li Milanović dati ostavku pa biti mandatar, Šeparović je odgovorio da je on pravodobno upozoren.

– On ostavku nije podnio i sada je gotovo. Ne može više biti mandatar, Ustavni sud bi takvu odluku mogao poništiti. Po potrebi će Ustavni sud donijeti posebnu odluku – rekao je Šeparović.

– Ako 76 zastupnika želi da bude mandatar, Ustavni sud će odlučiti hoće li tu odluku poništiti običnom većinom i to na temelju općih nadzornih ovlasti kao čuvara Ustava i na temelju prethodnih upozorenja – napomenuo je Šeparović.

Rekao je da Milanović ne može biti mandatar ni u jednom slučaju “jer nije na vrijeme dao ostavku”.

Nastavite čitati

U fokusu

U Općini Sračinec moraju se ponoviti parlamentarni izbori

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

DIP je 18. travnja održao konferenciju za medije na kojem su govorili i o nepravilnostima na koje su birači naišli tijekom samih izbora.

Otkrili su kako će se u dvije izborne jedinice izbori ponoviti, piše 24sata.hr.

Riječ je o III. i V. izbornoj jedinici, gdje se utvrđene nepravilnosti.

– Što se tiče III. izborne jedinice, riječ je o Općini Sračinec, a odnosi se na listu kandidata u 12 izbornoj jedinici. Što se tiče V. izborne jedinice, radi se o općini Markušica, tamo je pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti – komentirao je potpredsjednik Povjerenstva Josip Salapić.

Na tim će se biračkim mjestima izbori ponoviti i to ove nedjelje za predstavnika manjina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje