Povežite se s nama

U fokusu

U Saboru najaktivnija bila Andreja Marić, a najveće troškove imala Natalija Martinčević

Andreja Marić saborska zastupnica SDP-a iz Međimurja

Objavljeno:

- dana

Na kraju 2023. objavljen je pregled rada Hrvatskoga sabora za proteklu godinu, a riječ je o 10. sazivu.

Hrvatski sabor je u razdoblju od 17. siječnja do 20. prosinca 2023. godine održao šest plenarnih sjednica, od čega četiri redovne i dvije izvanredne, u trajanju od 129 dana, na kojima se raspravljalo o 380 točaka dnevnoga reda. Doneseno je 129 zakona, a njih 33 usklađeno je sa zakonodavstvom Europske unije. Po redovnom postupku doneseno je 95 zakona, po hitnom postupku njih 34.

Tijekom plenarnih rasprava zastupnici su se za riječ javili više od 19.500 puta, najviše za repliku te kao predstavnici klubova zastupnika, a izrečeno im je ukupno 3360 stegovnih mjera. Prema obrađenim podacima, zastupnici su Vladi tijekom Aktualnog prijepodneva postavili 156 usmenih pitanja i 303 u pisanome obliku.

Hrvatski sabor objavio je i podatke o aktivnosti svakog pojedinog zastupnika tijekom 2023. godine.

Najaktivnije saborske zastupnice u 2023. bile su Dalija Orešković (SSIP) i Anka Mrak Taritaš (GLAS) koje su se javile čak 720 odnosno 676 puta, putem replika i odgovora na repliku ili u pojedinačnoj raspravi i u ime kluba. Postoji i druga strana medalje. Niti jednom u cijeloj godini nisu se oglasili Dražen Barišić (HDZ) i Vinko Grgić (NZ), optuženici za korupciju. Nijednom se nije oglasio ni Ivan Radić (HDZ) koji je reaktivirao mandat u rujnu, kao ni Mario Radić (Domovinski pokret) koji je mandat aktivirao tek početkom prosinca.

”Domaći” zastupnici

Provjerili smo koliko su bili aktivni saborski zastupnici koji dolaze iz Varaždinske i Međimurske županije.

Podaci pokazuju da je najaktivnija bila Andreja Marić, a najlošiji Predrag Štromar.

SDP-ova Barbara Antolić Vupora ukupno je lani bila aktivna 106 puta, a najčešće se javljala za repliku, odnosno 40 puta.

Njezina stranačka kolegica iz Međimurja Boška Ban Vlahek aktivna je bila 101 put. Najčešće je obrazlagala amandmane, a to je radila 48 puta.

Iz Varaždinske županije u Saboru se našla i HDZ-ovka Nadica Dreven Budinski koja je bila aktivna 105 puta. Čak 82 njezine aktivnosti otpadaju na repliku.

Prije nego je postao ministar Varaždinac Damir Habijan (HDZ) također je bio zastupnik u Hrvatskom saboru. Habijan je bio aktivan 229, a najčešće je odgovarao na repliku.

Njegov stranački kolega i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač lani je u Saboru bio aktivan 50 puta, a od toga je najčešće upozoravao na povredu poslovnika.

Bivši gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač kada je bio u SDP-u nije bio baš jako aktivan kao saborski zastupnik. Sada je u HSS-u te je bio nešto aktivniji, a lani je bio aktivan 17 puta. Najčešće se javljao za repliku, odnosno osam puta.

SDP-ovka iz Međimurja Andreja Marić tijekom 2023. u Saboru je bila aktivna 383, a najviše kada se javljala za repliku.

Ispred Reformista u Saboru sjedi Varaždinka Natalija Martinčević koja je bila lani aktivna 24 puta te je najčešće sudjelovala kao predstavnica kluba zastupnika.

HDZ-ovac i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak u Saboru je protekle godine bio aktivan 81 put, od tog broja 72 puta javio se za repliku.

Bivši župan Varaždinske županije i ministar HNS-ovac Predrag Štromar lani je iz saborskih klupa bio aktivan 14 puta, a najčešće je to radio kao predstavnik kluba zastupnika.

Trošilo se…

Hrvatski sabor također redovno, dvaput godišnje, objavljuje polugodišnje troškove rada zastupnika nastale u sklopu obavljanja njihovih službenih dužnosti te u skladu s nadležnim propisima. Posljednji prikaz troškova odnosi se na razdoblje od 1. siječnja do 27. prosinca 2023. Podaci se odnose na zastupnički paušal, naknadu za odvojeni život, dnevnice, putovanja, službene stanove i drugo.

Saborski zastupnici uz plaće koje se kreću u rasponu od 1800 do 3000 eura neto mjesečno potrošili su lani još i 1,1 milijun eura na dodatne troškove. Najviše su potrošili na korištenje osobnih automobila za službene svrhe, odnosno 409.000 eura.

Najviše je uz plaću, nešto više od 34.000 eura, već tradicionalno potrošio Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) koji je član mnogobrojnih međuparlamentarnih skupina prijateljstva i često putuje u inozemstvo. Po troškovima slijede Socijaldemokrat Davor Bernardić (27.770), HDZ-ov Davor Ivo Stier (25.300) i Mostovac Zvonimir Troskot (23.000), iz istih razloga kao i Hajduković.

Ponovno smo provjerili koliko su iznosili troškovi saborskih zastupnika koji dolaze iz dvije sjeverne županije. Najviše dodatnih troškova imala je Martinčević, a najmanje Nadica Dreven Budinski, koja je u Zagrebu bila samo pola godine.

Martinčević je sudjelovala na Međuparlamentarnoj konferenciji o međuvjerskom dijalogu koja se u lipnju 2023. održala u Marakešu

Barbara Antolić Vupora (SDP) tijekom 2023. imala je dodatne troškove koji su iznosili 7588 eura, a najveći dio toga otpada na stanarinu, odnosno nešto manje od 4000 eura.

SDP-ovka Boška Ban Vlahek imala je troškove od 8207 eura, a i kod nje gotovo isti iznos otpada na stanarinu te je najveća stavka.

Nadica Dreven Budinski u Saboru je radila do 7. lipnja 2023. i do tada su joj troškovi iznosili 2820 eura te je najveći dio otpao na stanarinu.

Troškovi Damira Habijana lani su bili 4694 eura, a najveća stavka mu je s 1718 eura bio auto.

Iznos troškova Siniše Jenkača lani je iznosio 8020 eura, a i njemu je s gotovo 4000 eura najveća stavka stanarina.

Dodatni troškovi HSS-ovca iz Međimurja Stjepana Kovača lani su iznosili 10.638 eura; najveća stavka mu je auto, a zatim avionska karta. Svaka od ove stvari je stajala oko 2700 eura.

SDP-ovka Marić, naša najaktivnija zastupnica, imala je dodatne troškove u iznosu od 7735 eura, a najskuplja stavka je stanarina.

I u proteklom izvješću Hrvatskog sabora o troškovima za zastupnike sa sjevera najveće je troškove imala Natalija Martinčević. Dodatni troškovi Reformistice u 2023. su iznosili 12.246 eura, a više od polovice, odnosno 6868 eura, otpalo je na avionske karte. Naime, ona zbog svojih saborskih dužnosti dosta putuje.

Troškovi HDZ-ovca Srpaka lani su bili 5261 eura, a najviše je stajao auto; 2268 eura.

Za troškove Predraga Štromara potrošeno je 4171 eura, od čega najviše na auto, a što je stajalo 3514 eura.

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

U fokusu

Bivšim političarima mirovina preko 2000 eura, donosimo i koliko primaju branitelji, policija, vojska…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem ožujka u Hrvatskoj je bilo oko milijun i 228 tisuća umirovljenika, što je za 13,5 tisuća manje nego prije pet godina. U istom razdoblju broj onih koji primaju mirovinu po posebnim propisima povećan je za gotovo 10 tisuća.

Mirovine po posebnim propisima prima 19 kategorija umirovljenika, među kojima su najbrojniji branitelji iz Domovinskog rata, djelatne vojne osobe, pripadnici MUP-a, pravosudnih službi te radnici na poslovima razminiranja. Povoljnije uvjete za odlazak u mirovinu imaju i zastupnici u Saboru i članovi Vlade, profesionalni vatrogasci, članovi HAZU-a i brojni drugi, piše Tportal.

Unatoč kontinuiranom padu broja korisnika u pojedinim skupinama (politički zatvorenici, veterani Drugog svjetskog rata, pripadnici bivše JNA), ukupan broj korisnika mirovina po povoljnijim uvjetima u proteklih godinu dana porastao je za 2834, dosegnuvši krajem ožujka i veljače 186.596 osoba.

Najveći priljev novih umirovljenika po posebnim propisima dolazi iz braniteljske populacije.

Od postojeće tri braniteljske skupine najviše je porastao broj onih koji su otišli u mirovinu prema općim propisima, uz korištenje određenih zakonskih povlastica iz Zakona o hrvatskim braniteljima, što im omogućuje da u punu starosnu mirovinu idu ranije i s nešto većim primanjima. Njihov broj porastao je u godinu dana za 3718, na 60.659 korisnika.

Značajno je porastao i broj umirovljenika iz redova HVO-a (sa 6734 na 7328). Broj umirovljenih branitelja s invaliditetom povećan je za 379 te je u ovoj kategoriji trenutno 71.655 korisnika.

Prosječne mirovine većine umirovljenika s povlasticama osjetno odskaču od primanja ostalih umirovljenika. U proteklih godinu dana njihov iznos više je rastao zahvaljujući Vladinoj mjeri ukidanja 10-postotnog smanjenja uvedenog u vrijeme krize 2010. godine.

Najviše, gotovo 30 posto, porasle su mirovine zastupnika u Hrvatskom saboru, članova Vlade, sudaca Ustavnog suda i glavnih državnih revizora. Njihova mirovina isplaćena u travnju iznosila je u prosjeku 2022 eura. Odmah uz njih su članovi HAZU-a s prosjekom od 1770 eura.

U braniteljskoj populaciji mirovine branitelja s invaliditetom znatno odskaču od ostalih kategorija mirovina te iznose u prosjeku 1135 eura, uz godišnji rast od 22 posto.

Prosječna mirovina branitelja umirovljenih prema općim propisima, uz korištenje zakonskih povlastica, porasla je za 14,5 posto te iznosi 528 eura.

Među umirovljenicima koji primaju mirovine po posebnim propisima su i pripadnici vojski iz Drugog svjetskog rata. One su u nižim razredima, pri čemu prosječna mirovina partizana iznosi 575 eura i za 77 eura je viša od prosječne mirovne domobrana (498 eura).

Najnižu prosječnu mirovinu (378 eura) primaju bivši pomorci.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje