Povežite se s nama

Kultura

Crkvi novi crijep te sjajni toranj!

Objavljeno:

- dana

NA POPRAVKU

Početkom svibnja 2014. godine započeli su radovi na obnovi krova tornja križovljanske župne crkve Uzvišenja Sv. Križa u Radovcu, a osim novog pokrova, stavljena je i nova pozlaćena bakrena jabuka iznad koje je montiran i dva metra visok novi križ.

Zamijenjena je i dotrajala drvena građa, a spojevi greda i rogova ojačani su metalnim spojnim elementima. Radove je izvodio poznati varaždinski majstor Slavko Kovačićek s radnicima, a nakon prekrivanja stavljena je i nova gromobranska instalacija. U drugoj fazi prišlo se prekrivanju lađe crkve na koju je stavljeno 475 kvadratnih metara novog crijepa te bakreni lim uz toranj crkve. Tu je također izmijenjena dotrajala drvena građa.  U rekonstrukciju i obnovu krovišta uključena je i kapela Majke Božje koja je crkvi dozidana na zapadnoj strani lađe, a u završnoj fazi prekriveno je i svetište i sakristija.

– Kod rekonstrukcije i obnove krovišta crkve utrošeno je preko dvadeset kubnih metara građe raznih dimenzija, a za ojačavanje drvenih spojeva i učvršćenje konstrukcije 1800 kilograma plosnatog željeza debljine jedan centimetar te oko 350 kilograma vijaka, pločica i matica – doznajemo od majstora Kovačićeka.
Po sljemenu krova cijelom dužinom crkve i svetišta postavljena je gromobranska instalacija, a za sprečavanje klizanja i obrušavanja snijega preko tisuću komada metalnih snjegobrana.

 

Za obnovu crkve najviše je izdvojila Varaždinska biskupija

– Troškovi rekonstrukcije kompletnoga krovišta crkve i tornja iznose 1.765.511 kuna. Rekonstrukciji je s najviše novca, 1.134.511 kuna, pomogla Varaždinska biskupija, Ministarstvo kulture izdvojilo je 80.000 kuna, koliko je uplatila i Župa Križovljan, a dug od 47.000 kuna podmirit će se kako budu pritjecala sredstva. S iznosom od 52.387 kuna saniran je i nanovo uređen kameni pod u kapeli Majke Božje kao i stepenište kojim se iz crkve ulazi u kapelu. Zahvaljujući razumijevanju i pomoći Općine Cestica, u protekloj godini elektrificirana su zvona na crkvi Uzvišenja Sv. Križa, a troškove elektrifikacije dva zvona u kapeli sv. Lovre u Lovrečanu podmirili su mještani i vikendaši koji gravitiraju lovrečanskoj crkvi – rekao je župnik Zorislav Šafran

OBITELJSKI DAR

Župa Križovljan obuhvaća 14 naselja općine Cestica, a od tisuću i nešto domaćinstava, obiteljski dar, iz kojeg se financiraju potrebe župe, za lanjsku godinu podmirile su 452 obitelji. Očekuje se da će se uključiti i ostali.

Izvor:
Foto:

Kultura

Varaždin: u tijeku prijave šetača koji ne žele propustiti “Noć tvrđava“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradski muzej Varaždin i ove godine se uključuje u Noć tvrđava, međunarodnu manifestaciju koja se održava treći put zaredom.

Njezin cilj je povezivanje i promoviranje fortifikacijskih lokaliteta u zemljama sudionicama: Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Rumunjskoj i Srbiji, iz kojih je dosad sudjelovalo 45 utvrđenih lokaliteta s raznovrsnim programima.

Potaknuti velikim zanimanjem koje je pobudila prošlogodišnja manifestacija, u organizaciji varaždinskog muzeja ponovno će se održati večernja šetnja pod fenjerima po bedemima Staroga grada pod nazivom Noć na bašči u petak, 10. svibnja s početkom u 20 sati.

Posjetitelje će kroz bedeme voditi Davor Kraš, kustos na Povijesnom odjelu GMV-a. Sudjelovanje je besplatno.

S obzirom na ograničen broj posjetitelja, dolazak je potrebno potvrditi na brojeve telefona: 042 658 773 / 658 760 (u vrijeme kad su izložbeni postavi GMV-a otvoreni za razgled; utorak – petak od 9 do 17 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati).  

Nastavite čitati

Kultura

U Varaždin stiže hrvatski Indiana Jones, arheolog koji je svoje avanture predstavio u 40-ak zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu Srijede u Muzeju 8. svibnja u palači Herzer GMV-a o svom profesionalnom putu, koji ga je odveo na brojne iznimne arheološke lokalitete, govorit će hrvatski arheolog Drago Obradović.

Tijekom 50 godina djelovanja Drago Obradović održao je brojna predavanja u 40-ak zemalja na pet kontinenata pred posjetiteljima te u televizijskim i radijskim emisijama.

Redovito sudjeluje na međunarodnim kongresima biblijskih arheologa, kao i u arheološkim studijskim ekspedicijama na Bliskom istoku. Višekratno je obišao i snimio zaboravljene gradove drevnih civilizacija koje, kako navodi, dosad nije posjetila nijedna filmska ekipa.

Trostruki je magistar znanosti i gostujući profesor na nekoliko fakulteta te autor više knjiga, među kojima su Arheologija potvrđuje Bibliju (prevedena na 11 jezika), Otkrijte čuda drevnog Egipta, Senzacionalna arheološka otkrića (tri izdanja), Nestali gradovi i civilizacije (prevedena na četiri jezika) i druge.

Ovog puta u središtu predavanja, umjesto tajni drevnih civilizacija, bit će njegove autobiografske referencije, na temelju kojih će posjetitelji doznati i zašto su mu neki nadjenuli naziv hrvatski Indiana Jones. 

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje