Povežite se s nama

Kultura

Izložba Brigite Vitez u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

U petak, 1. ožujka, u 19 sati u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin” u Novom Mafofu bit će otvorena izložba slika kneginečke autorice i predsjednice LU “Kula” Kneginec Brigite Vitez pod nazivom “Gdje se zemlja spaja s dušom”.

Program će glazbom obogatiti prof. Krunoslav Lajtman, saksofon, i ŽVS Zipka Novi Marof.

Izložba će se moći razgledati do 17. ožujka.

Kultura

Novom zapovjedniku varaždinskih Purgara predana sablja, statusni pojas i novi kombi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novom zapovjedniku Varaždinske građanske garde Bojanu Hegediću, u nazočnosti gradonačelnika Grada Varaždina i nadzapovjednika garde dr. sc. Nevena Bosilja u ponedjeljak, 10. lipnja u Gradskoj vijećnici predana je sablja.

Tim činom je Hegedić i formalno preuzeo tu časnu dužnost,  a sablju i zapovjednički pojas mu je predao dosadašnji zapovjednik Dražen Loparić kojemu se gradonačelnik zahvalio na svemu što je činio obnašajući dužnost zapovjednika od  2018. godine. 

U nazočnosti predsjednika Gradskog vijeća Lovre Lukavečkog, tajnika Udruge VGG-a Hrvoja Seleca i bivšeg zapovjednika Dražena Loprića gradonačelnik je ispred vijećnice novom zapovjedniku čestitao te predao i ključeve kombi vozila koji će se služiti varaždinski „purgari“.

Prilikom primanja delegacije Varaždinske građanske garde u gradskoj vijećnici, gradonačelnik je iskoristio priliku te je svečano predao medalju i monografiju mladom gardistu, članu bubnjarske sekcije Marku Ljuboviću. Osim čestih izlazaka na smjenu straže, proaktivni Ljubović je početkom godine skladao Varaždiner Grenadiermarsch, a jedan primjerak skladbe predao je gradonačelniku. Skladba će biti premijerno izvedena u vrijeme održavanja Špancirfesta.

Varaždinska građanska garda je jedino nematerijalno kulturno dobro Grada Varaždina. Slijedeće godine slavi 275 godina i neizbježni su u svakoj protokolarnoj aktivnosti Grada Varaždina, čuvari su naše prošlosti. – rekao je gradonačelnik i dodao: Mislim da su svim svojim aktivnosti zaslužili da im Grad Varaždin odobri sredstva za vozilo. Oni puno putuju, predstavljaju Varaždin po cijeloj Hrvatskoj a putuju i diljem Eure. Na ovaj način ćemo im olakšati ta njihova putovanja.

Bojan Hegedić, profesor na Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu popularnim Purgarima se priključio početkom 2018. godine, a već 2019. je proglašen najpurgarom godine. A da mu podrška Purgara ne nedostaje govori i činjenica da je prijedlog za imenovanje na Zboru garde prošao jednoglasno.

Početkom godine Varaždinska građanska garda krenula je u reorganizaciju rada dolaskom novog tajnika Hrvoja Seleca na funkciju. S obzirom na to da je u Udruzi djelovalo nekoliko vrlo aktivnih sekcija, a koje su prerasle okvire svog rada, Skupština je odlučila izmjenom Statuta učvrstiti rad Varaždinske građanske garde kao povijesne postrojbe koja je jedino nematerijalno kulturno dobro grada Varaždina.

S druge strane sekcija Dame u povijesnim haljinama pretvorena je u zasebnu udrugu. Iako sada Dame i Purgari funkcioniraju kao dvije zasebne udruge, zajednički će organizirati postojeće programe te će u sinergiji zbog same kompatibilnosti djelovanja, razvijati nove projekte u budućnosti.

Nastavite čitati

Kultura

Najljepše skladbe MEF-a odjeknut će iz atrija čakovečke drevne palače

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Organizacijski odbor Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“ u finalnim je pripremama za novo izdanje međunarodne glazbene manifestacije koja dulje od dva desetljeća sa sjevera naše zemlje, iz Čakovca, odjekuje te doziva izvođače i autore odane i predane glazbi.

Izvođači će, po 22. puta, 14. lipnja od 21 sat, zapjevati u zagrljaju drevnih zidina Staroga grada u Čakovcu, scene kakvom se može pohvaliti malo koja sredina u našoj zemlji. Atrij palače Zrinskih pretvara se u pozornicu kojoj ne treba dodatnih ukrasa. Drevno zdanje samo po sebi je tron i uzdiže svakog izvođača koji se ovdje pokloni publici.

Stručna komisija Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“, među više od 80 novih skladbi pristiglih na ovogodišnji natječaj, odabrala je 19 najboljih koje će biti interpretirane u završnoj večeri glazbene manifestacije. Za svoje mjesto na ovoj spektakularnoj pozornici natjecali su se brojni izvođači iz Hrvatske i šire, što svjedoči o ugledu koji MEF „Ljubo Kuntarić“ uživa na domaćoj glazbenoj sceni, kojom pronosi odjek djela legendarnog skladatelja bezvremenskih nota.

MEF od 2017. čuva spomen na Ljubu Kuntarića, skladatelja koji je u hrvatskoj riznici ozbiljne i popularne glazbe ostavio najljepše bisere.

Ljubo Kuntarić rođen je u Čakovcu 20. lipnja 1925. godine, a Međimurski festival –  koji od 2017. godine nosi njegovo ime – i ove godine će, ususret ljetu, pronijeti priču o Kuntarićevoj zakletvi danoj glazbi, o njegovom notnom rukopisu kojim je osvajao srca publike i kojim je čuvao i melos međimurske popevke, dragulja s UNESCO-vog popisa blaga čovječanstva. Zato je i ove godine stručna komisija MEF-a, pri odabiru pjesama dodatno vrednovala elemente međimurskog melosa i izvedbe na kajkavskom dijalektu.

Zlatni glas Međimurja – Marija Küpper Jambrošić – predsjedat će žirijem 22. Međimurskog festivala „Ljubo Kuntarić“, uz Filipa Horvata, člana sjajnog Scifidelity Orchestra, te Tamaru Korunek Lesar, magistricu solo pjevanja. Njihov sluh, znanje i iskustvo odlučit će o pobjedniku, te dodatnih šest festivalskih nagrada.

U atriju impozantne palače, kulturno-povijesnog spomenika najviše kategorije, 19 izvođača natjecat će se za veliku nagradu MEF-a „Ljubo Kuntarić“ 2024., za Grand Prix koji otključava mnoga vrata u svijetu glazbe. Pjevačice i pjevače pratit će festivalski orkestar.

Festivalsku večer, 14. lipnja, vodit će popularni radijski i TV-voditelj i glumac Mario Petreković, čija će vedrina ohrabriti natjecatelje i zabaviti publiku. I u revijalnom dijelu programa, publiku očekuju glazbene poslastice u izvedbama Scifidelity Orchestra i Sashe Cui.

Najbolje iz njedara Međimurja

Uoči samog Festivala „Ljubo Kuntarić“, u četvrtak, 13. lipnja, stare zidine će oživjeti u pratećem dvodnevnom programu nazvanom Međimurje pjesmom i vinom dočekuje ljeto, kojim organizator predstavlja dom marljivih ljudi sa sjevera naše zemlje – domaćina Festivala.

U četvrtak počinje Sajam obrtništva, priča o poduzetnicima okupljenima u Obrtničkoj komori Međimurja, kojima će se pridružiti članovi Društva vinogradara i vinara Međimurja „Hortus Croatiae“ s glasovitim međimurskim vinima, a i domaća Pivovara “Lepi dečki” također ima što za ponuditi. Taj sajam vina i vrlina imat će i glazbenu kulisu istkanu glasovima domaćih izvođača i interpretacijama kulturno-umjetničkih društava.

Međimurje vas u goste zove pjesmom i vrhunskom zlatnom kapljicom, da vas razgali i uvede u dugo, toplo ljeto!

Poslušajte pjesme!

Sve pjesme s 22. MEF-a „Ljubo Kuntarić“ možete poslušati putem YouTube kanala https://www.youtube.com/results search_query=me%C4%91imurski+festival+ljubo+kuntari%C4%87+2024, ili na nosaču zvuka, u izdanju Arija-Menarta, koji će biti dostupan na sam dan Festivala, 14. lipnja u atriju Staroga grada u Čakovcu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje