Povežite se s nama

Život i društvo

Crveni križ Ivanec realizirao plan prikupljanja doza krvi za prvih šest mjeseci

Objavljeno:

- dana

Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec je u suradnji s volonterima-aktivima dobrovoljnih darivatelja krvi i Transfuzijskom službom Opće bolnice Varaždin u polugodišnjem razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine ostvarilo devet od devet planiranih akcija dobrovoljnog darivanja krvi, te zajedno s dozama prikupljenim u Transfuzijskoj službi prikupilo 1017 doza krvi.

Prvi puta krv je darivalo 32 darivatelja.

Plan je bio da će akcijama koje se organiziraju prema mjestu stanovanja, rada, školovanja i u Transfuzijskoj službi pristupiti 1060 darivatelja, no odzvalo se njih 1076, a odbijeno je 59 darivatelja krvi, što je iznimno dobar rezultat.

No, ne možemo reći kako epidemija COVIDa-19 nije ostavila posljedica na broj prikupljenih doza krvi tijekom protekle 2020. godine, koje je bila izrazito izazovna i zahtjeva za organizaciji u provedbu akcija darivanja krvi jer se zbog opasnosti od širenja zaraze moralo raditi po preporukama Stožera civilne zaštite RH i poštivati strogo propisane epidemiološke mjere zbog sigurnosti darivatelja i djelatnika. Tako je tijekom 2020. realizirano svega 75 % akcija darivanja krvi prema mjestu stanovanja i 78 % prema mjestu rada, a realizacija u Transfuzijskoj službi bila je 102 % od planiranog broja darivanja.

Slijedom toga, GDCK Ivanec ostvarilo je 5,5 davanja krvi na 100 stanovnika u 2020. (za usporedbu podatak iz 2019. godine, kada su ostvarili 6,36 davanja na 100 stanovnika) te svakako ima mjesta, osobito na terenima koji su slabiji po broju darivatelja krvi, raditi na poboljšanju i povećanju broja darivatelja, te redovitom odazivanju na akcije DDK.

– Posebno upućujemo poziv darivateljima s područja Lepoglave, Bednje i okolnih područja na darivanje krvi. Prva iduća akcija darivanja krvi biti će već 20. srpnja (utorak) u Lepoglavi, za sve koji se žele darivati krv i tako dati svoj doprinos u spašavanju ljudskih života.
Ove godine zajedničkom suradnjom sa Kavalirima snimljen je i spot kojima se poziva na darivanje krvi. Slijedom navedenog pozivamo sve osobe koje žele postati darivatelji, da se odazovu akcijama darivanja krvi koje će biti organizirane u mjestima stanovanja, rada ili školovanja, ili u Transfuzijskoj službi Varaždin – kažu iz GDCK-a Ivanec.

Život i društvo

Ivanečki Crveni križ: obiteljima koji žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Za obitelji koje žive ispod praga siromaštva izdaju se vaučeri za djecu u iznosu od 200 kuna po djetetu, objavilo je Gradsko društvo Crvenog križa Ivanec.

Iz sredstava humanitarne akcije Solidarnost na djelu 2021. uz tijeku je izdavanje vaučera za

djecu koja žive u obiteljima koje teško spajaju kraj s krajem. Riječ je o obiteljima korisnicima

zajamčene minimalne naknade putem CZSS-a Ivanec, obiteljima s troje i više djece s ukupnim primanjima u kućanstvu do 1.300 kuna po članu obitelji, obiteljima samohranih roditeljima s ukupnim primanjima po članu obitelji do 1.400 kuna, te ostalim obiteljima koje žive ispod praga siromaštva, svi iz evidencije GDCK Ivanec.

Zasigurno nismo obuhvatili sve, jer statistički podaci ukazuju na velik postotak siromašnih koji žive u nevidljivom siromaštvu o čemu svjedoči velika razlika između praga siromaštva po dohotku i praga siromaštva po potrošnoj metodi (koja govori koliko si obitelji mogu priuštiti s prihodima koje imaju), te je upravo stopa siromaštva po potrošnji na razini Centra za socijalnu skrb Ivanec visokih 30,11% (za razliku od stope siromaštva po dohotku koja je 21,49%).

Putem vaučera obitelji realiziraju kupnju odjeće, obuće, školskog pribora i kućanskih potrepština. U evidenciji, Socijalnom programu GDCK Ivanec nalazi se 44 takvih obitelji, s ukupno 112 djece.

U akciji je prikupljeno: 21.738,70 kn; 406 kg hrane i 69 komada higijenskih proizvoda, slijedom čega se istim obiteljima ujedno dijele i veliki prehrambeni tzv. dječji paketi hrane i higijenskih proizvoda.

GDCK Ivanec izdvojiti će dodatnih 4.172,74 kn kako bi obuhvatili svih 112 djece i podmirili troškove akcije.

U OŠ Ivanec i OŠ Lepoglava prikupljanje prehrambenih i higijenskih proizvoda traje i dalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Božićne zvijezde obitelji Varvir iz Županca unose duh blagdana u domove diljem Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na čak 18 000 kvadratnih metara obitelj Varvir iz Županca u Općini Mali Bukovec uzgaja cvijeće.

Riječ je o obiteljskom poslu koji, a Tomislav i Tihomir od malih nogu bave se cvijećem. Sve su započeli njihovi roditelji pred trideset godina.

– Kasnije su se uključile i naše supruge, a sad imamo najbolje pomagače – našu djecu. Imamo i četiri zaposlena radnika, a robu prodajemo u razne trgovačke lance u Hrvatskoj, kao i susjednoj Sloveniji, a već dvije godine ponosni smo nositelji certifikata Global gap – kaže Tomislav Varvir.

Godinu započinju jaglacima, maćuhicama, tratinčicama i potočnicama, nastavljaju sa raznim vrtnim i balkonskim cvijećem.

Na 6000 kvadrata zatvorenog prostora najveći dio uzgoja čini balkonsko i vrtno cvijeće koje na tržište dolazi na proljeće i ljeto. Već sredinom lipnja započinju sa sadnjom multiflora i pripremom za jesensku sezonu.

Jesen je rezervirana za krizanteme, dok godinu završavaju neizostavnim božićnim zvijezdama.

– Približava se najljepše doba godine, a za našu obitelj studeni i prosinac zaista su posebni. S posebnom pažnjom brinemo o ovoj biljki koju ne moram posebno predstavljati jer božićna zvijezda unosi blagdanski duh u svaki dom – kaže nam bračni par Tomislav i Marina Varvir.

Njihove božićne zvijezde putuju diljem Hrvatske. Može ih se naći na tržnicama, ali i trgovačkim centrima, a Varviri kažu kako rado i ugoste dugogodišnje kupce koji dođu pogledati njihovo cvijeće.

– Drago nam je kad ljudi dođu i imaju puno pitanja. Dajemo savjet kako da cvijeće dobro napreduje. Sve naše biljke, od proljetnih jaglaca pa do zimskih božićnih zvijezdi, iziskuju brigu, ali puno ljubavi i pažnje. Nama cvijeće nije samo posao već velika ljubav i motivacija – kažu Tomislav i Marina.

Kako da vam božićna zvijezda traje što dulje?

Prirodna staništa božićne zvijezde su Afrika, Južna Amerika i Meksiko. U sjevernu Ameriku stigla je 1828. godine, a donio ju je botaničar Joel Roberts Poinsett.

Prema jednoj meksičkoj legendi, božićna zvijezda je nastala iz kapljica krvi astečke boginje kojoj je zbog nesreće u ljubavi puklo srce.

Marina nam je dala korisne savjete kako da božićna zvijezda ostane što dulje krasiti naše domove tijekom blagdana.

– Božićna zvijezda kao i svaka biljka treba svjetlost i toplinu, ali ne previše. Optimalna temperatura za božićnu zvijezdu je između 15 i 20 Celzijevih stupnjeva. Dakle, trebao bi je odmaknuti od radijatora.

Što se zalijevanja tiče, preporuka je da se voda ulijeva u podložak, a ne direktno u teglu – savjetuje Marina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje