Povežite se s nama

Život i društvo

“Procesija Varaždinaca stalno se povećava i dao Bog da se i dogodine vidimo u još većem broju”

Foto: Anita Treščec/Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj 332. godinu zaredom održat se od 3. do 5. srpnja 2021. godine.

U noći s petka na subotu brojni su hodočasnici krenuli pješke iz Varaždina put Marije Bistrice.

Subota, prvi hodočasnički dan vjernika grada Varaždina na zavjetnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj završio je večernjom svetom misom u 19 sati u crkvi Bl. Alojzija Stepinca na otvorenom i pobožnošću „Put svjetla“ u 21 sat uz procesiju na bistričkoj kalvariji.

Svetu misu je predslavio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko osječki u zajedništvu sa mons. Božom Radošem, varaždinskim biskupom te petnaestak svećenika varaždinske biskupije među kojima i župnici varaždinskih župa.

Nadbiskup Hranić u svojoj je homiliji okupljenim hodočasnicima, među kojima su bili i mnogi pješaci, govorio o liku apostola Tome čiji blagdan Crkva slavi 3. srpnja.

U večernjim satima upriličena je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju na kalvariji.

Središnje hodočasničko slavlje održano je u nedjelju, 4. srpnja.

Brojni vjernici pristigli su autobusima ili osobnim automobilima i pridružili se hodočasnicima pješacima. U 9 sati bila je pobožnost “Križnog puta” na bistričkoj kalvariji, a središnji događaj bila je zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom od 11 sati. Ovo euharistijsko slavlje predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš uz brojne svećenike koji su na službi u Varaždinu i okolici, a na ovoj misi bili su prisutni i predstavnici civilnih vlasti.

Župama iz Varaždina, danas se pridružilo još desetak župa iz Varaždinske biskupije.

Biskup Radoš na početku svoje homilije podsjetio je na to tko je hodočasnik: čovjek na putu koji ispovijeda istinu da putuje prema cilju koji nije ovdje na zemlji, nego ruši granice i ciljeve ove zemlje i putuje prema Domovini, Očevoj kući. Da bi sebe razumio, da bi razumio smisao svoga života, putovanja, od vremena do vremena čovjek treba izaći iz sebe, iz svoje kuće, iz svoga zavičaja i poći simbolično u svetište – koje je predvorje vječne Domovine.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je uputio i riječi zahvale svim hodočasnicima, organizatorima, svećenicima, varaždinskom gradonačelniku Nevenu Bosilju i gradskom vijeću što se i ove godine ostvarilo ovo hodočašće s najdužom tradicijom – 332 godine hodočašća Varaždinaca Majci Božjoj Bistričkoj.

– I kako primjećuju oni koji već duže dolaze, ta kolona ne prestaje, nego se procesija stalno povećava i dao Bog da se i dogodine vidimo u još većem broju ovdje na svetome mjestu – poručio je biskup Radoš te podsjetio kako ovo 332. zavjetno hodočašće Varaždinaca, koje je ove godine organizirala Župa sv. Fabijana i Sebastijana, na čelu sa župnikom Ivicom Cujzekom, završava u ponedjeljak 5. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje