Povežite se s nama

Život i društvo

“Procesija Varaždinaca stalno se povećava i dao Bog da se i dogodine vidimo u još većem broju”

Foto: Anita Treščec/Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj 332. godinu zaredom održat se od 3. do 5. srpnja 2021. godine.

U noći s petka na subotu brojni su hodočasnici krenuli pješke iz Varaždina put Marije Bistrice.

Subota, prvi hodočasnički dan vjernika grada Varaždina na zavjetnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj završio je večernjom svetom misom u 19 sati u crkvi Bl. Alojzija Stepinca na otvorenom i pobožnošću „Put svjetla“ u 21 sat uz procesiju na bistričkoj kalvariji.

Svetu misu je predslavio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko osječki u zajedništvu sa mons. Božom Radošem, varaždinskim biskupom te petnaestak svećenika varaždinske biskupije među kojima i župnici varaždinskih župa.

Nadbiskup Hranić u svojoj je homiliji okupljenim hodočasnicima, među kojima su bili i mnogi pješaci, govorio o liku apostola Tome čiji blagdan Crkva slavi 3. srpnja.

U večernjim satima upriličena je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju na kalvariji.

Središnje hodočasničko slavlje održano je u nedjelju, 4. srpnja.

Brojni vjernici pristigli su autobusima ili osobnim automobilima i pridružili se hodočasnicima pješacima. U 9 sati bila je pobožnost “Križnog puta” na bistričkoj kalvariji, a središnji događaj bila je zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom od 11 sati. Ovo euharistijsko slavlje predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš uz brojne svećenike koji su na službi u Varaždinu i okolici, a na ovoj misi bili su prisutni i predstavnici civilnih vlasti.

Župama iz Varaždina, danas se pridružilo još desetak župa iz Varaždinske biskupije.

Biskup Radoš na početku svoje homilije podsjetio je na to tko je hodočasnik: čovjek na putu koji ispovijeda istinu da putuje prema cilju koji nije ovdje na zemlji, nego ruši granice i ciljeve ove zemlje i putuje prema Domovini, Očevoj kući. Da bi sebe razumio, da bi razumio smisao svoga života, putovanja, od vremena do vremena čovjek treba izaći iz sebe, iz svoje kuće, iz svoga zavičaja i poći simbolično u svetište – koje je predvorje vječne Domovine.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je uputio i riječi zahvale svim hodočasnicima, organizatorima, svećenicima, varaždinskom gradonačelniku Nevenu Bosilju i gradskom vijeću što se i ove godine ostvarilo ovo hodočašće s najdužom tradicijom – 332 godine hodočašća Varaždinaca Majci Božjoj Bistričkoj.

– I kako primjećuju oni koji već duže dolaze, ta kolona ne prestaje, nego se procesija stalno povećava i dao Bog da se i dogodine vidimo u još većem broju ovdje na svetome mjestu – poručio je biskup Radoš te podsjetio kako ovo 332. zavjetno hodočašće Varaždinaca, koje je ove godine organizirala Župa sv. Fabijana i Sebastijana, na čelu sa župnikom Ivicom Cujzekom, završava u ponedjeljak 5. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

Život i društvo

Zajednica Cenacolo u Varaždin djeluje već 25 godina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Varaždinska biskupija

Bratstvo sv. Josip Radnik zajednice Cenacolo proslavilo je, u nedjelju 19. rujna, svoju 25. obljetnicu postojanja odnosno otvaranje kuće i dolaska zajednice Cenacolo u Varaždin.

Ovo bratstvo nastalo je zahvaljujući velikodušnosti kongregacije Časnih sestara uršulinki, koje su, cijeneći sestru Elviru, zajednici Cenacolo dale na korištenje kuću s terenom na samom ulazu u Varaždin. Bratstvo danas vodi Cenacolo obitelj Dobranić darujući velikodušno svoj trud i vrijeme mladima koji su u ovo bratstvo došli u potragu za novim životom.

Stotinjak uzvanika okupilo se na ovom slavlju koje je započelo svetom misom koju je predslavio mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, objavila je Varaždinska biskupija. Suslavili su don Ivan Filipović, duhovnik zajednice Cenacolo, preč. Franjo Biškup duhovnik varaždinskog Bratstva, zatim vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik, vlč. Zoran Gložinić i fra Goran Malenica.

Prije samog misnog slavlja riječi pozdrava i dobrodošlice svima okupljenima je uputio don Ivan Filipović, a osim aktualnih i bivših članova zajednice, i njihovih roditelja, tu su bile i varaždinske časne sestre uršulinke, te podupiratelji i dobročinitelji.

Biskup Radoš je u svojoj homiliji najprije rekao kako svi okupljeni ovog dana u ovoj kući žele s bratstvom slaviti, ponajprije, čestitati 25 godina života ove Kuće. Bogu zahvaliti na svakome članu koji je prošao kroz ovu zajednicu te moliti da zajednica bude trajno otvorena za sve one koji dolaze, koji imaju potrebu topline Božje blizine i zajedništva s Bogom koji liječi i koji daje snagu.

Riječi zahvale na kraju je uputio voditelj Bratstva u Varaždinu Ivica Dobranić, a nakon mise, troje bivših članova zajednice Cenacolo, a koji su dio svog puta u Zajednici živjeli i u Varaždinskom bratstvu, Mateo Mičić, Ivana Jaška i Zdravko Nikolić, podijelili su s okupljenima svoja svjedočanstva.

Voditelji varaždinskog Bratstva Josipa i Ivica Dobranić podijelili su s prisutnima emocije koje ih prate s obzirom na srebrni jubilej djelovanja bratstva sv. Josipa Radnika zajednice Cenacolo u Varaždinu.

U dvorištu zajednice bila je postavljena i retrospektivna izložba fotografija od samih početaka zajednice odnosno bratovštine u Varaždinu do današnjih dana.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ministrica Obuljen Koržinek i župan Stričak razgovarali o prioritetnim kulturnim projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Očuvati kulturna dobra, ali ih istovremeno staviti u funkciju održivog razvoja te otvoriti posjetiteljima, glavni je cilj projekata Varaždinske županije na području kulture, istaknuto je u petak, 17. rujna, na radnom sastanku župana Anđelka Stričaka s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek u Županijskoj palači.

– Dvorac Šaulovec u Črešnjevu bit će edukativno-kulturni centar u kojem će biti sjedište Europskog centra za darovite – Centara izvrsnosti Varaždinske županije, a ujedno će postati mjesto popularizacije znanosti te brige o darovitim učenicima i izvan formalnih obrazovnih sustava. Cilj je program posjeta dvorcu Šaulovec i budućim edukativnim sadržajima uvrstiti u kurikulum za drugi razred gimnazije. S druge strane, vrijedna palača Erdödy-Patačić u samom centru Varaždina sjedište je Glazbene škole u Varaždinu, koju pohađa 870 učenika. U sklopu projekta umjetničko-obrazovnog centra sjeverne Hrvatske, palaču bismo obnovili, a cijeli kompleks proširili, čime bismo stvorili uvjete za uspostavu konzervatorija. Već je izrađena urbanističko-arhitektonska valorizacija, a sve će se odvijati u skladu s uvjetima konzervatora – rekao je župan Stričak.

Osim o obnovi vrijednih povijesnih zdanja za potrebe obrazovanja, na sastanku se razgovaralo o projektima obnove i prezentacije arheološkog nalazišta Gomila, Pavlinskog samostana u Lepoglavi, utvrda Grebengrad i Čanjevo, arheoloških iskopina u Varaždinskim Toplicama te nizu drugih projekata.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek dala je punu podršku tim projektima.
– Posebno mi je drago da imate projekte kojima se kulturna baština želi očuvati i staviti u funkciju obrazovanja, što je zalog budućnosti – istaknula je Obuljen Koržinek, koja je naglasila i važnost ulaganja u nematerijalnu kulturnu baštinu na području Varaždinske županije.

Na radnom sastanku bila je i zamjenica župana Silvija Zagorec, saborski zastupnici Damir Habijan i Siniša Jenkač, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu Vesna Pascuttini Juraga, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i zamjenica pročelnice Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Renata Skoko.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje