Povežite se s nama

Život i društvo

“Procesija Varaždinaca stalno se povećava i dao Bog da se i dogodine vidimo u još većem broju”

Foto: Anita Treščec/Varaždinska biskupija

Objavljeno:

- dana

Zavjetno hodočašće vjernika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj 332. godinu zaredom održat se od 3. do 5. srpnja 2021. godine.

U noći s petka na subotu brojni su hodočasnici krenuli pješke iz Varaždina put Marije Bistrice.

Subota, prvi hodočasnički dan vjernika grada Varaždina na zavjetnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj završio je večernjom svetom misom u 19 sati u crkvi Bl. Alojzija Stepinca na otvorenom i pobožnošću „Put svjetla“ u 21 sat uz procesiju na bistričkoj kalvariji.

Svetu misu je predslavio mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko osječki u zajedništvu sa mons. Božom Radošem, varaždinskim biskupom te petnaestak svećenika varaždinske biskupije među kojima i župnici varaždinskih župa.

Nadbiskup Hranić u svojoj je homiliji okupljenim hodočasnicima, među kojima su bili i mnogi pješaci, govorio o liku apostola Tome čiji blagdan Crkva slavi 3. srpnja.

U večernjim satima upriličena je pobožnost „Put svjetla“ uz procesiju na kalvariji.

Središnje hodočasničko slavlje održano je u nedjelju, 4. srpnja.

Brojni vjernici pristigli su autobusima ili osobnim automobilima i pridružili se hodočasnicima pješacima. U 9 sati bila je pobožnost “Križnog puta” na bistričkoj kalvariji, a središnji događaj bila je zavjetna sveta misa u crkvi na otvorenom od 11 sati. Ovo euharistijsko slavlje predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš uz brojne svećenike koji su na službi u Varaždinu i okolici, a na ovoj misi bili su prisutni i predstavnici civilnih vlasti.

Župama iz Varaždina, danas se pridružilo još desetak župa iz Varaždinske biskupije.

Biskup Radoš na početku svoje homilije podsjetio je na to tko je hodočasnik: čovjek na putu koji ispovijeda istinu da putuje prema cilju koji nije ovdje na zemlji, nego ruši granice i ciljeve ove zemlje i putuje prema Domovini, Očevoj kući. Da bi sebe razumio, da bi razumio smisao svoga života, putovanja, od vremena do vremena čovjek treba izaći iz sebe, iz svoje kuće, iz svoga zavičaja i poći simbolično u svetište – koje je predvorje vječne Domovine.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je uputio i riječi zahvale svim hodočasnicima, organizatorima, svećenicima, varaždinskom gradonačelniku Nevenu Bosilju i gradskom vijeću što se i ove godine ostvarilo ovo hodočašće s najdužom tradicijom – 332 godine hodočašća Varaždinaca Majci Božjoj Bistričkoj.

– I kako primjećuju oni koji već duže dolaze, ta kolona ne prestaje, nego se procesija stalno povećava i dao Bog da se i dogodine vidimo u još većem broju ovdje na svetome mjestu – poručio je biskup Radoš te podsjetio kako ovo 332. zavjetno hodočašće Varaždinaca, koje je ove godine organizirala Župa sv. Fabijana i Sebastijana, na čelu sa župnikom Ivicom Cujzekom, završava u ponedjeljak 5. srpnja, svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali s početkom u 19 sati.

Život i društvo

Državni zavod za statistiku na presici govorio o padu broja katolika: Građani su trebali pažljivije pročitati pitanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Lidija Brković, Foto: ec.europa.eu

Državni zavod za statistiku službeno je predstavio konačne rezultate Popisa stanovništva. Konferenciju za medije otvorila je glavna ravnateljica DZS-a, Lidija Brković.

Rekla je da je cilj ove konferencije razjasniti pojedine nejasnoće koje su se pojavile kada je DZS prije tri tjedna objavio rezultate popisa stanovništa, dodajući kako su kontrolori obilazili domove stanovnika da bi provjerili već obavljeno samopopisivanje, piše telegram.hr.

U Varaždinskoj županiji čak je 12 % manje katolika nego prije 10 godina, a u Međimurju 16 %

Zbrku su, podsjetimo, stvorili rezultati popisa prema religiji, kad je otkriveno da je broj katolika dramatično pao. Kasnije se ispostavilo da je pad ipak manji; došlo je, naime, do propusta prilikom sastavljanja upitnika u popisu.

No, na današnjoj presici čelni ljudi DZS-a pogrešku nisu priznali. “Pored pitanja, bilo je i metodološko objašnjenje, trebali su samo pročitati”, kazali su. “Pitanja o vjeri bila su jasno postavljena. Bilo je to potpuno otvoreno pitanje o kojem su se građani sami izjašnjavali, sami su i upisivali odgovor na ovo pitanje. Tijekom popisivanja na terenu popisivač ni u kojem slučaju nije smio sugerirati odgovor. Osoba se mogla slobodno izjasniti, odgovori su se tako i bilježili”, naglasila je Brković.

“Podaci o vjeri ne validiraju se s drugim podacima. U popisu 2011. bilo je pitanje poluotvorenog tipa” naglasila je Brković. Na presici je nekoliko puta ponovljeno kako su “građani trebali pažljivije pročitati pitanja”.

Nastavite čitati

Život i društvo

Proširuje se javna rasvjeta na području Grada Lepoglave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na cijelom području Grada Lepoglave, uz rekonstrukciju dijela niskonaponske mreže, provodi se proširenje i obnova javne rasvjete koju financira Grad Lepoglava.

Nedavno su završeni 216.079 kuna vrijedni radovi na proširenju javne rasvjete na području Mjesnog odbora Zlogonje gdje je niskonaponska mreža proširena s 25 novih električnih stupova na koje je postavljeno 14 novih LED lampi javne rasvjete. Obnovljena je javna rasvjeta u Mjesnom odboru Kamenica, uz prilaznu cestu prema kameničkoj osnovnoj školi gdje su, uz obnovu kandelabera, postojećih devet lampi javne rasvjete zamijenjene novim led rasvjetnim tijelima. Vrijednost navedenih radova iznosila je 74.374 kuna.

Proširenje javne rasvjete Grad Lepoglava provodi i na područjima drugih gradskih mjesnih odbora, a prema predloženim planovima i programima mjesnih odbora. Za te je potrebe Grad Lepoglava nabavio nova LED rasvjetna tijela u vrijednosti od 75.000 kuna dok će radovi njihova postavljanja iznositi 41.093 kune.

– U skladu s potrebama, koje putem mjesnih odbora iskazuju sami građani, proširujemo i obnavljamo javnu rasvjetu na cijelom gradskom području povećavajući tako sigurnost građana, posebice u prometu. Proširenje i obnovu javne rasvjete izvodimo postavljanjem novih led rasvjetnih tijela koja su energetski i, u konačnici, financijski isplativija, ekološki prihvatljivija te daju kvalitetnije osvijetljene – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Zahvaljujući ugovorima koje je Grad Lepoglava unaprijed sklopio, cijena troška električne energije za javu rasvjetu neće mijenjati, odnosno povećavati do kraja godine pa tako, što se troškova tiče, do kraja godine neće biti potreba za redukcijama u sustavu javne rasvjete na području Grada Lepoglave.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje