Povežite se s nama

Međimurje

U Međimurju obilježen Dan antifašističke borbe, spomen-dan jednog od temelja današnje države

Objavljeno:

- dana

Međimurje je županija koja je po svojoj uređenosti, vrijednosti svojih ljudi, brizi o drugima, kulturi, solidarnosti, ulaganjima u kvalitetniji život, jedna od predvodnica u Hrvatskoj.

Bez antifašističke borbe ne bi bilo ni hrvatskog Međimurja, jer nakon napada Njemačke na ondašnju Kraljevinu Jugoslaviju, već drugog dana napada Nijemci su okupirali Međimurje, predali ga Mađarima i do završetka rata Međimurje je bilo pod mađarskom okupacijom. Zahvaljujući narodnooslobodilačkoj borbi, i građanima Međimurja koji su u njoj sudjelovali, taj je kraj oslobođen i pripojen matici zemlji. Sudjelovalo je u tome oko 2000 Međimuraca, a njih oko 1800 zatočeno u logorima i zatvorima, dok ih je 329 poginulo.

Prošlo je punih 77 godina kada su se 22. lipnja, skupili hrabri ljudi, odlučni da pruže otpor neprijateljskoj okupaciji i režimu koju su zajedničkim snagama cijepali Hrvatsku, i dijelove teritorija prodali tuđinskoj vlasti. Osnivanjem Prvog sisačkog partizanskog odreda, u šumi Brezovica, u Hrvatskoj je započela organizirana borba za slobodu i mir, a protiv najstrašnije ideologije u povijesti čovječanstva.

Tom prigodom, Dan antifašističke borbe u Međimurju je obilježen polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomen-ploče na ulazu u Palaču Zrinskih, podno Spomenika žrtvama Drugoga svjetskog rata na čakovečkom groblju, te kod Spomen-obilježja svim poginulima u Drugome svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju. U ime Međimurske županije to su učinili župan Matija Posavec sa zamjenicima Sandrom Herman i Josipom Grivcem, u ime Skupštine MŽ predsjednik Mladen Novak sa zamjenicima Dragutinom Glavinom i Franjom Makovcem, u ime grada Čakovca, gradonačelnik Stjepan Kovač sa zamjenicima Mariom Medvedom i Zoranom Vidovićem, u ime Udruge antifašističkih boraca i Antifašista, predsjednik Zvonimir Golub sa suradnicima, a u ime Policijske uprave međimurske i Ureda za obranu, Vladimir Faber, Kristijan Srpak i Vlado Hranjec.

Predsjednik Udruge antifašista i antifašističkih boraca Međimurske županije Zvonimir Golub prilikom svog obraćanja, rekao je:

– Antifašistički borci Međimurja, zajedno s ostalim borcima ostvarili su pobjedu nad nacifašističkim okupatorima i domaćim izdajnicima te su stvorili uvjete da Hrvatska postane slobodna i neovisna država svih svojih građana!

Ujedno je istaknuo da je Dan antifašističke borbe prigoda kada treba poručiti da je antifašizam visokovrijedna baština i dio hrvatskog nacionalnog identiteta.

Polaganje vijenaca

Prilikom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Međimurju, župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je:

– Čvrsta vjera, jasni ciljevi i pozitivni ideali mnogo su jači u odnosu na svu snagu oružja, vojne tehnologije, a u što smo se uvjerili upravo prilikom stvaranja hrvatske države, u nametnutom ratu, čiji su doprinos dali brojni sudionici narodno oslobodilačke borbe. Ovo je prilika da se prisjetimo da kada se spoje hrabrost i odlučnost u borbi za pravednost i slobodu, pobjeđuje zajedništvo u obrani pravednih ciljeva. Antifašističke vrijednosti u temeljima su današnjeg modernog svijeta.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač na čakovečkom groblju rekao je:

– Civiliziranost neke sredine mjeri se i po tome koliko drži do svoje povijesti. Na ovom dijelu čakovečkog groblja leže i posmrtni ostavi onih koji su se iz borbe vratili, ali i onih koji su se zbog otpora fašističkom mađarskom okupatoru priključili partizanima. Ovaj dio groblja uređen je i kao mjesto prisjećanja na ljude koji su zadužili sve nas te prijelomne događaje iz povijesti.

Pri polaganju vijenaca kod Spomen-obilježja poginulima u Drugome svjetskom ratu u Svetom Jurju u Trnju, zamjenik načelnika Općine Donji Kraljevec Mladen Čavlek napomenuo je:

– Antifašizam je nasljeđe kojom se moramo ponositi, a koje je utkano u samu hrvatsku državu. Na nama je da prenesemo znanje o antifašizmu na mlade i na buduće generacije. Čestitam Vam svima Dan antifašističke borbe!

Po završetku svečanosti u Svetom Jurju u Trnju, izaslanstva Udruge antifašističkih boraca i antifašista te Udruge „Josip Broz Tito“, prigodno obilježavanje održala su i kod spomen- obilježja u šumi Škarije kod Turčišća.

Međimurje

Kros za vrtićarce te učenike u Perivoju Zrinskih okupio stotine trkača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Jedna od najmasovnijih sportskih aktivnosti u Međimurju svakako je kros za vrtićarce te učenike osnovnih i srednjih škola koji se održava dva puta godišnje u Čakovcu, u organizaciji Atletskog kluba Međimurje.

U subotu, 1. travnja, je održano novo izdanje proljetnog krosa koji je okupio velik broj mališana i učenika, a trčalo se na poznatoj lokaciji u jezeru podno zidina Starog grada te Perivojem Zrinski.

Snage su odmjerili brojni osnovnoškolci, svaki razred zasebno te dječji vrtići s područja Međimurja, u dvije kategorije- posebno predškolci i posebno mlađi.

Najuspješnijima u pojedinačnim uzrasnim kategorijama podijeljene su medalje, kao i pehari školama najboljih trkačica i trkača.

Proljetni i jesenski krosevi za učenike osnovnih i srednjih škola Međimurja te polaznike vrtića održavaju se u čakovečkom parku od 2005. godine, a kontinuitet je prekinut samo tijekom pandemije.

Međimurska županija u duhu Europske regije sporta, odnosno regije koja sustavno pomaže te podržava sport i rekreaciju i ove je godine pomogla u organizaciji i pripremi masovnog natjecanja koje je odavno preraslo u veliko obiteljsko druženje brojnih žitelja našega kraja.

Nastavite čitati

Međimurje

Zbog kvara ne radi hitni broj službe 194 u Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od Međimurske županije došla je važna obavijest, danas, 1. travnja.

– Zbog kvara u radu fiksne i mobilne mreže ne radi hitni broj službe 194. Građani na području Međimurske županije hitnu službe mogu dobiti na jedinstven broj 112 – stoji u obavijesti Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje