Povežite se s nama

Međimurje

Dani Općine Sveti Martin na Muri: uručene zahvalnice i općinske plakete, Mia i Fran otvorili novi kružni tok

Objavljeno:

- dana

Održavanjem svečane sjednice Općinskog vijeća i drugim prigodnim programima na sam blagdan svetog Martina, u petak, 11. studenoga, obilježeni su Dani Općine Sveti Martin na Muri. Jedna od svečanosti bila je otvorenje novog rotora u središtu naselja Sveti Martin na Muri. Domaćin svečanosti, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Martin Srša ugostio je župana Međimurske županije Matiju Posavca i ravnateljicu Županijske uprave za ceste Međimurske županije Đurđicu Hamer, dok su vrpcu svečano prerezali Mia Padarić i Fran Koraj, učenici 4. razreda Osnovne škole.

Riječ je o investiciji vrijednoj gotovo tri milijuna kuna koju je u najvećem dijelu financirao međimurski ŽUC, dok je trećina iznosa osigurana iz općinskog Proračuna. Novi rotor nalazi se na prostoru identificiranom kao arheološko nalazište iz rimskoga doba, što je bio dodatni izazov za sve uključene u radove. Stoga su u realizaciju projekta uključeni i arheolozi, a neposredna blizina arheološkog nalazišta daje mu osobitu simboliku.

– Dobili smo sjecište novih putova na drevnim temeljima – poručio je međimurski župan Posavec na otvorenju.

Središnji dio programa bila je svečana sjednica Općinskog vijeća. O napretku i ulaganjima govorio je načelnik Srša.

– Gradi se komunalna infrastruktura, otvaraju se obrti, poduzeća i poslovni prostori, a turisti nam dolaze zbog prekrasne prirode, bogate eno-gastronomske ponude i zdravog turizma.

Svečana sjednica bila je prilika i za dodjelu prigodnih općinskih nagrada i priznanja. Općinske zahvalnice dobili su Zvonimir Babić za izniman doprinos u razvoju poljoprivredne proizvodnje, Miroslav Novinščak za izniman doprinos u vođenju Nogometnog kluba Polet i za organizacijske i financijske aktivnosti koje pruža ostalim općinskim udrugama te tvrtka Fast Procesing BRA-MAR za izniman doprinos u razvoju gospodarstva i suradnju s lokalnom zajednicom. Općinske plakete uručene su DVD-u Sveti Martin na Muri za 90 godina djelovanja i Termama Sveti Martin za izniman doprinos u razvoju turizma.

Međimurje

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” 24. travnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Mala Subotica organizira predstavu “Legenda o Pozoju” u Društvenom domu u Palovcu.

Predstava će se odigrati u srijedu, 24. travnja, s početkom u 17:30 sati.

Predaja o zmaju Pozoju zaintrigirala je i članove teatra.002 i tako je, u suradnji s Muzejom Međimurja Čakovec, nastala predstava o strašnom biću koje spava, ali se povremeno i budi, ispod Staroga grada. Međutim, to nije samo priča o Pozoju. To je i priča o hrabrom učeniku, Đaku, Grabancijašu koji se usudio suprotstaviti strašnoj zvijeri. Bi li uopće grad, naše Međimurje, postojalo i danas da nije bilo Matije? Spava li Pozoj još uvijek ispod Staroga grada? Pitanje je to koje si postavljamo još i dan danas, a jedan od odgovora svakako ćete saznati pogledate li ovu zanimljivu i neobičnu predstavu.

Legenda o Pozoju teatra002. ispričana je kao pričopredstava s pop-up scenografijom. Predstava kombinira igrano-lutkarsko-glazbenu tehniku i vjerovali ili ne, u njoj se može naći i nešto kemije. Tekst i režiju potpisuje Bruno Kontrec, glazbu Stjepan Horvat i 2cooleles, autor pop-up knjige je Bruno Kontrec, za vizualni identitet zaslužni su Bruno Kontrec i Mario Jakšić koji također i glume u predstavi.

Ulaz je besplatan, a predstava traje 30 minuta i namijenjena je za djecu od 5 godina na dalje.

Nastavite čitati

Međimurje

Grad Mursko Središće dodijelio mladima nove poticaje za uređenje nekretnina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mlade obitelji do 40 godina starosti imaju pravo na poticaje za uređenje nekretnina nepogodnih za stanovanje te mogu ostvariti do 3000 eura poticaja, a uz to Grad Mursko Središće daje i poticaje za rušenje starih kuća u visini 2000 eura u skladu s uvjetima iz javnog poziva.

Početkom siječnja ove godine Grad je raspisao Javni natječaj za dodjelu poticaja za uređenje nekretnina, a pravo na ostvarivanje poticaja imali su vlasnici nekretnina uz uvjet da je vlasnik ili supružnik vlasnika stalno zaposlena osoba neprekinuto najmanje dvije godine do dana isteka roka za dostavu prijava na natječaj te da u slučaju da se na nekretnini u kojoj je izgrađen stambeni objekt nepogodan za stanovanje kojeg namjeravaju urediti za stanovanje vlasnik ima prebivalište na području grada Mursko Središće te nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje i/ili bez obzira na prebivalište vlasnika ili činjenicu da korisnik poticaja ima ili nema u vlasništvu drugi stan ili kuću pogodnu za stanovanje u slučaju da se radi o nekretnini na kojoj se nalazi stambeni objekt u ruševnom stanju kojeg namjeravaju ukloniti i na istoj parceli izgraditi novi stambeni objekt.

U zadanom roku zaprimljeno je 13 pravodobnih prijava. Povjerenstvo za dodjelu poticaja je iste razmotrilo te predložilo gradonačelniku na usvajanje. Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, u utorak, 16. travnja, u Gradskoj vijećnici s prijaviteljima je potpisao Ugovore o dodjeli poticaja za uređenje nekretnina na području grada za stambene objekte u ruševnom stanju ili za stambene objekte koji će se obnoviti.

Prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Dražen Srpak istaknuo je da svake godine dolazi sve više prijava što je pokazatelj da se veliki broj mladih obitelji odlučuje na život upravo u najsjevernijem hrvatskom gradu.

Tako je ukupno dodjeljeno 13 poticaja i to u iznosu od 24.000 eura za obnovu nekretnina i 10.000 eura za rušenje to jest sveukupno 34.000 eura.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje